Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Plovdivska oblast nova partnerska regija Zadarske županije

Objavljeno

-

Zadarska županija od danas ima ostvarenu još jednu međunarodnu suradnju. U Domu županije potpisan je Memorandum o prijateljstvu i suradnji između Zadarske županije te Plovdivske oblasti iz Bugarske.

Uz povelje s češkom Južnomoravskom regijom, slovačkim Trnavskim samoupravnim krajem, mađarskom Baranjskom županijom, poljskim Podkartpatskim vojvodstvom, talijanskim Venetom i kineskim Hainanom, Plovdivska oblast je sedma međunarodna regija s kojom je Zadarska županija formalizirala suradnju.

Memorandum su potpisali župan Božidar Longin i regionalni guverner Plovdivske oblasti Yordan Ivanov, uz nazočnost veleposlanice Republike Bugarske u Hrvatskoj Nj. E. Genke Georgijeve i predstavnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Claudea Grbeše.

Župan Longin je podsjetio kako se suradnja počela dogovarati još 2019. godine prilikom posjeta županijskog izaslanstva Bugarskoj u kojem su bili i gospodarstvenici, ali je potpisivanje Memoranduma privremeno odgodila pandemija koronavirusa.

„Tada nas je u Predsjedničkoj palači ugostio i predsjednik Bugarske Rumen Radev te koristim prigodu kako bih zahvalio njemu i njegovom savjetniku Nikolayu Koprinkovu, jer su oni također zaslužni za današnji događaj“, poručio je župan Longin zahvalivši Veleposlanstvu RH u Bugarskoj te veleposlanici Jasni Ognjanovac kao i Veleposlanstvu Bugarske u Zagrebu.

„Baš kao što Hrvatska i Bugarska imaju slične izazove s kojima se suočavaju, tako i Zadarska županija i Plovdivska oblast imaju dosta zajedničkih interesa. Suradnju planiramo razvijati kroz gospodarstvo, poljoprivredu, kulturu, ali i druga područja poput suradnje među sveučilištima. Dijelimo zajedničke europske vrijednosti i uvjeren sam da ćemo u budućnosti razviti aktivnu suradnju naših regija“, istaknuo je župan.

Podsjetimo, ovo je druga međunarodna suradnja potpisana u samo nekoliko dana dana jer je proteklog tjedna potpisan Memorandum s talijanskim Venetom.

„Intenziviranje gospodarskih odnosa i gospodarski razvoj su prioritet ne samo za Plovdivsku oblast nego i za Zadarsku županiju. Mi smatramo da je potpisivanje ovog Memoranduma katalizator za intenziviranje tih odnosa. Potpisivanje Memoranduma sa Zadarskom županijom za nas je utvrđivanje jedinstva Europe u tim teškim vremenima”, rekao je guverner Ivanov te dodao da Hrvatska može biti dobar primjer Bugarskoj što se tiče decentralizacije lokalne samouprave, a potpisivanje Memoranduma znači da dvije lokalne samouprave mogu izravno surađivati.

Tijekom službenog posjeta izaslanstva Plovdivske oblasti, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Hrvatskoj i Uredom župana Zadarske županije, u Kneževoj palači večeras u 19 sati bit će otvorena izložba „Duh znakova i slova“ inspirirane glagoljicom. Sutra će bugarsko izaslanstvo održati sastanak s predstavnicima Sveučilišta u Zadru te obići poljoprivredno dobro u Baštici kojeg koriste sveučilišni odjeli.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

APEL IZ POLICIJE: Smanjite opasnost od požara na otvorenom!

Objavljeno

-

By

Obzirom na velike vrućine te trajanje turističke sezone i povećan broj gostiju na našem području, Policijska uprava zadarska upućuje savjete za građane. Donosimo ih u nastavku: 

“Razdoblje ljetnih mjeseci i velikih vrućina razdoblje je velike i vrlo velike opasnosti od nastajanja požara na otvorenom prostoru. Najčešći uzroci su nemar i nepropisno korištenje otvorenog plamena, odnosno ljudski faktor (korištenje otvorenih ložišta, roštilja, spaljivanja korova i suhe trave, bacanje opušaka cigareta i slično).

Sukladno županijskoj Odluci o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru, na području Zadarske Županije zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru u vremenskom razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada.

Za nepoštivanje navedenih odredbi propisane su novčane kazne, a u određenim slučajevima postoje i elementi kaznene odgovornosti dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Posljedice koje požari izazivaju, osim materijalne štete, neprocjenjive su i za okoliš i vegetaciju koja nas okružuje.

KAKO SPRIJEČITI POŽARE NA OTVORENOM

Podsjećamo  na neke od preventivnih mjera koje je potrebito poduzeti, ukoliko palite vatru na otvorenom, da se vatra ne proširi na druge površine i objekte, a posebice:

 • tvari koje se spaljuju moraju se odložiti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, a koje bi vatra i dim mogli ugroziti;
 • oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti odgovarajući sigurnosni pojas;
 • ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara;
 • uz mjesto spaljivanja potrebito je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, vodu i dr.);
 • spaljivanje obavljati danju kada su za to pogodne vremenske prilike;
 • nakon spaljivanja potrebito je mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti.

Ukoliko planirate odlazak i odmor u prirodi podsjećamo vas da se veliki požari i nesreće događaju zbog sitnih i naizgled bezazlenih propusta, a da izbjegnete neželjene posljedice od nastanka požara i eksplozija obratite pozornost na slijedeće: 

 • provjerite da li ste prije odlaska na odmor ili duže izbivanje u vašem stanu isključili električne potrošače i zatvorili plin;
 • u kampovima i drugim zatvorenim prostorima ne palite otvorenu vatru, a pripremu roštilja obavljajte na za to uređenim mjestima; vodite računa da mjesto oko roštilja bude očišćeno od gorivih materija, pepeo nakon svakog odlaganja polite vodom, za svaku sigurnost imajte u pripremi adekvatna sredstva za gašenje požara;
 • ne ostavljajte upaljače na mjestima direktnog kontakta sa izvorom topline, a naročito ne u automobilima ispod vjetrobranskog stakla;
 • upaljače i šibice držite dalje od dohvata djece;
 • ne bacajte opuške kroz prozor vašeg automobila
 • ne parkirajte svoj automobil na mjestima gdje će zatvoriti vatrogasne prilaze i pristupe.                                                                                              

 Provjerite jeste li sve poduzeli da ne nastane požar!
 Ne ložite vatru na otvorenom prostoru u periodu kada je to zabranjeno!
Ne bacajte zapaljive predmete!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Jandroković: Impresioniran sam kako Zadarska županija koristi EU sredstva

Objavljeno

-

By

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u sklopu svog boravka u Zadarskoj županiji održao je radni sastanak sa županom Božidarom Longinom i njegovim suradnicima.

Župan je predsjednika Sabora upoznao s razvojnim projektima koji se provode na području naše županije te se ujedno pohvalio odličnim turističkim statistikama.

„Ova sezona se kroz prvih šest mjeseci pokazala odličnom, puno je bolja nego prošlogodišnja. Za gotovo 4 posto nadmašila je rekordnu 2019. godinu. U prvih 6 mjeseci imamo čak 90 posto više dolazaka nego prošle godine. Brojke su odlične i ja se nadam da će tako ostati do kraja sezone. Također, zaposlenost kontinuirano raste pa trenutno bilježimo rast veći od pet posto u odnosu na godinu ranije“, istaknuo je Longin.

Jandroković je naglasio kako je impresioniran napretkom Zadarske županije koja je, po njemu, jedna od najljepših i najrazvijenijih hrvatskih regija.

„Zadarska županija se kvalitetno razvija zahvaljujući lokalnom stanovništvu, ali i izdašnim europskim sredstvima koje ovdašnji poduzetnici, lokalne samouprave, ali i Sveučilište povlače iz EU fondova. Zaista sam impresioniran brojkama i načinom na koje se ta sredstva koriste za razvoj gospodarstva, poljoprivrede, ruralnog razvoja, infrastrukture, luka. To su zaista promišljeni projekti od kojih će građani ove županije imati i te kakve koristi“, ustvrdio je Jandroković koji je posjetio i Sveučilište u Zadru, a večeras će biti i na otvorenju Zadarskog kazališnog ljeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

AKO VAS ZABOLI… U nedjelju u pripravnosti stomatologinja Dijana Paleka

Objavljeno

-

By

Ove nedjelje 3. srpnja 2022. godine u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti u pripravnosti je Dijana Paleka  dr.dent.med., priopćeno je iz Županije.

Zahvati će se obavljati u Ordinaciji dentalne medicine Dijana Paleka u Zadru, na adresi:

Ivana Mažuranića 28 b,

u vremenu 8:00-20:00 sati,

isključivo uz prethodni dogovor na broj telefona  099 789 1071. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu