Connect with us

Hrvatska

Nezaposlenost u Hrvatskoj u travnju ispod prosjeka EU-a!

Objavljeno

-

Izvor: Photo by Daria Nepriakhina on Unsplash

Nezaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni bila je nepromijenjena u travnju, a u Hrvatskoj spustila se ispod prosjeka Unije, prvi puta od početka pandemije covida 19, pokazalo je u srijedu izvješće europskog statističkog ureda.

Stopa nezaposlenosti u EU-u, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u travnju 6,2 posto i bila je nepromijenjena u odnosu na ožujak, pokazuje izvješće Eurostata.

Promjena nije bilo ni u eurozoni, gdje se stopa nezaposlenosti u travnju zadržala na 6,8 posto.

U travnju prošle godine iznosila je 7,5 posto u EU i 8,2 posto u eurozoni.

Eurostat procjenjuje da je u travnju u EU bez posla bilo 13,264 milijuna građana, od čega njih 11,181 milijuna u eurozoni.

U odnosu na ožujak njihov se broj u EU smanjio za 89 tisuća, te za 96 tisuća u eurozoni.

U usporedbi s prošlogodišnjim travnjem manji je za 2,543 milijuna u EU, te za 2,175 milijuna u eurozoni.

Hrvatska u društvu Litve

Španjolska i Grčka i u travnju su bilježile dvoznamenkaste stope nezaposlenosti, najviše u EU, od 13,3 odnosno 12,7 posto.

Slijedi Italija s 8,4 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u travnju iznosila 6,1 posto i bila je niža za 0,2 postotna boda nego u ožujku, prema revidiranom Eurostatovom podatku. Time se spustila ispod prosjeka Unije prvi puta od veljače 2020.

U travnju prošle godine iznosila je 8,2 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u travnju, prema Eurostatovim podacima, bilo 111 tisuća građana, dvije tisuće manje nego u mjesecu ranije. U odnosu na travanj 2021. njihov je broj smanjen za 37 tisuća.

Najbliža je Hrvatskoj po stopi nezaposlenosti u travnju Litva gdje je iznosila 6,2 posto.

Češka i dalje bilježi najnižu stopu nezaposlenosti u EU-u, od 2,4 posto. Slijede Njemačka i Poljska s tri posto, te Malta s 3,1 posto.

Neznatni pad nezaposlenosti mladih

Blago je u travnju smanjena nezaposlenost u skupini građana u dobi do 25 godina, iskazana u padu stope nezaposlenosti u EU i eurozoni za 0,1 postotni pod u odnosu na ožujak, na 13,9 posto.

U prošlogodišnjem travnju iznosila je 18,4 posto u EU, te 18,6 posto u eurozoni.

Bez posla je u EU u travnju ove godine bilo 2,6 milijuna mladih, od čega 2,12 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s ožujkom broj nezaposlenih smanjio se u EU za šest tisuća, a u eurozoni za tisuću.

U odnosu na prošlogodišnji travanj njihov je broj manji za 685 tisuća u EU, te za 555 tisuća u eurozoni.

Irska perspektiva

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše su stope nezaposlenosti mladih i u travnju bilježile Španjolske i Grčka, od 28,9 odnosno 36,8 posto.

Prate ih Italija i Švedska sa stopama nezaposlenosti među mladima od 23,8 odnosno 22,2 posto.

Stopa nezaposlenosti građana u skupini do 25 godine visoka je i u Portugalu i Slovačkoj, gdje je iznosila 19,9 odnosno 18,6 posto, pokazalo je izvješće.

Irska je u travnju Njemačkoj preotela poziciju zemlje s najnižom stopom nezaposlenosti mladih, od 5,6 posto. U Njemačkoj iznosila je 5,7 posto.

U skupini su i Malta i Nizozemska sa 6,8 odnosno 6,9 posto.

Mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih nisu obavezne dostavljati Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija, koje ih dostavljaju na kvartalnoj razini.

U prvom tromjesečju Hrvatska je bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 15,9 posto, uz 23 tisuće mladih bez posla, pokazuju revidirane tablice Eurostata.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Most predstavio nositelje lista

Objavljeno

-

By

Most je predstavio nositelje svojih lista.

“Nama kampanja ne treba, pokazali smo da smo bili uz tebe proteklih godina. Kod uvođenja eura, kod epidemije korone, kada su nas zatvarali i kada je patilo gospodarstvo, jedini smo u Hrvatskom saboru i na ulici, prikupljajući potpise, ustali u obranu ljudskih prava. Kada pričamo o korupciji i rijekama pravde, ja ću reći dvije riječi, nama je potrebna čista voda. Voda koja čisti i razotkriva korupciju, voda koja pere. Niti jednu aferu SDP nije otkrio u protekle četiri godine; Most je otkrio. Sjetite se, rekao je Nikola Grmoja, a prenosi Index.

Ovo su nositelji: U 1. izbornoj jedinici Marija Selak Raspudić, u 2. Nino Raspudić, u 3. general Željko Sačić, a Robert Podoljnak bit će drugi na listi, u 4. Josip Skočibušić, a druga na listi je Vesna Vučemilović, u 5. Marijan Pavliček, u 6. Nikola Grmoja, u 7. Zvonimir Troskot, u 8. Marin Miletić, u 9. izbornoj jedinici Miro Bulj, u 10. Božo Petrov, a u 11. Hrvatska republikanska stranka iz BiH.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz ljekarni se povlače serije poznatog dječjeg lijeka

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio obavijest o povlačenju serija lijeka Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna otopina (acetilcistein).

Tvrtka Sandoz d.o.o., nositelj odobrenja za lijek Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna otopina (acetilcistein), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija MS8992 i NB5852 predmetnog lijeka.

Povlačenje se provodi iz preventivnih razloga, do razine ljekarni. Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na moguću pojavu onečišćenja otopine česticama ambalaže.

Lijek se izdaje bez recepta. Na tržištu Republike Hrvatske u prometu nije dostupan lijek iste jačine i istog farmaceutskog oblika, međutim za predmetne terapijske indikacije dostupni su drugi lijekovi. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije, priopćili su iz HALMED-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Novi udar na džepove pušača: Cigarete ponovno poskupljuju, poznato i za koliko

Objavljeno

-

By

Nakon Tvornice duhana Rovinj, još jedan svjetski duhanski div diže cijene cigareta u Hrvatskoj.

Philip Morris Zagreb tako je izvijestio kako će od 27. ožujka dići cijene većine svojih cigareta. Poskupljenje iznosi od 2 do 2,4 posto, ovisno o vrsti, izračunala je Danica.

Marlboro će tako od idućeg petka stajati 4,90 eura, Marlboro touch 4,60 eura, Philip Morris 4,30 eura, a Chesterfield 4,20 eura. Kako smo izračunali, sve vrste njihovih cigareta poskupjet će točno 10 eurocenti.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu