Connect with us

magazin

Horoskop za 18. svibnja 2022.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.05.2022.
LJUBAV: Imate dovoljno samopouzdanja. Veze se razvijaju dobro, a ako ste još sami, ne čekajte, nego idite van. Sve je moguće.
KARIJERA: Većina vaših radnih aktivnosti odvijat će se uz pomoć i podršku drugih. Pokažite da to cjenite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ostat će dovoljno vremena za druženja.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.05.2022.
LJUBAV: Danas je dan kad ćete u ljubavnim temama miješati skromnost i visoke ideale. Rezultat će biti zbunjenost druge strane.
KARIJERA: Mnogi će se nasmijati na mogućnost jedne suradnje jer će im se činiti da ona nije realna. Ipak, razmislite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male glavobolje.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.05.2022.
LJUBAV: Mašta će vas voditi u pitanjima srca, pa nećete biti potpuno realni. Otuđenje koje je počelo udaljit će vas.
KARIJERA: Na radnom mjestu se pojavljuju ideje koje su na prvi pogled neobične. Žustro radite, a razmatrajte ih polako.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neraspoloženje bez pravog razloga.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.05.2022.
LJUBAV: Pokušat ćete spojiti neobavezni izlazak s rutinom. Mogli biste se zateći na na novom mjestu sa starim poznanicima ili navikama.
KARIJERA: Vaše znanje i stručnost jesu neupitni, no činit će vam se da vam ne pokalanjaju dovoljno pažnje i da zaslužujete više.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne može se ništa preskočiti.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.05.2022.
LJUBAV: Vjerojatno ćete se više okrenuti partneru jer će on (ona) biti senzibilniji više nego inače. Budite pažljivi.
KARIJERA: Izlaze na vidjelo dobri financijski rezultati. Zadovoljni ste i kontaktirate suradnike oko novih poduzimanja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neka vas vodi intuicija.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.05.2022.
LJUBAV: Danas ćete dati sve od sebe kako bi obogatili svoju vezu. Prijedlozi će biti nesvakidašnji, ali zanimljivi.
KARIJERA: Srce vas vuče među ljude, ali ako treba još nešto odraditi, učinite to bez prigovora. Vrijedi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Jedite više voća i povrća.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.05.2022.
LJUBAV: Maštom i kreativnošću vi ćete doskočiti frustracijama koje stoje između vas i voljene osobe.
KARIJERA: Pokazat će se da imate svježe ideje koje će neke suradnike iznenediti. Slobodno ih prezentirajte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bilo bi dobro da se naspavate.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.05.2022.
LJUBAV: Još uvijek ste meta mnogih udvarača, pa je na vama da pažljivo gledate i birate. Sve je i dalje moguće.
KARIJERA: Vjerojatan je izdatak na koji se nije računalo. To će vas malo uznemiriti, ali samo zakratko.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čuvajte živce i stopala.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.05.2022.
LJUBAV: Razvoj vašeg ljubavnog života je neupitan. Možete birati, a ponekad je i obratno. Važno je da vam je srce na mjestu.
KARIJERA: U poslovnoj korespondenciji koja je intenzivna moglo bi doći do malog kaosa. Jasno postavljajte pitanja i jednako odgovarajte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Postavite jasne ciljeve.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.05.2022.
LJUBAV: Gotovo je sigurno da ćete dan provesti u društvu voljene osobe kod kuće. Bit će vam lijepo i bez većih ljubavnih akcija.
KARIJERA: Stiže prijedlog za jednu suradnju koji niste očekivali. Malo ste zbunjeni, ali regirate brzo i snalazite se.
ZDRAVLJE&SAVJET: Imate pravo na opuštanje.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.05.2022.
LJUBAV: Bit ćete sposobni čitati između redova, te detektirati i ono najskrivenije u odnosu s osobom do koje vam je stalo.
KARIJERA: Utjecat ćete na stvari i ljude oko sebe, a ponekad i nesvjesno. Primjećivat će vas više nego što očekujete.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poboljšanje i inspiracija.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.05.2022.
LJUBAV: Povezat ćete voljenu osobu s vašim društvom i prijateljima. Bit će vam ugodno i drago zbog toga.
KARIJERA: Ne dvojite oko ulaganja energije u posao koji radite. Svaki trud kad tad će se isplatiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Što zamislite, to i ostvarite.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Deset najboljih voća i povrća za dugovječnost

Objavljeno

-

By

Pexels

Toliko je čimbenika koji utječu na to kako starite: genetika, okoliš, stres, pušenje i prehrana. Iako su neki čimbenici izvan vaše kontrole, možete se usredotočiti na hranu i piće koje konzumirate kako biste poboljšali svoju dugovječnost.

Iako postoji niz namirnica koje mogu pomoći kod starenja, poput orašastih plodova, ribe, ulja, ljekovitog bilja i začina, želimo se posebno usredotočiti na voće i povrće za koje istraživanja pokazuju da mogu usporiti starenje i poboljšati ukupnu dugovječnost vašeg života, prenosi eatthis.com.

Voće i povrće sadrže razne hranjive tvari, antioksidanse i bioaktivne spojeve koji mogu pomoći vašem tijelu da se obrani od bolesti povezanih sa starenjem i komplikacija poput srčanih bolesti, kognitivnog pada, upala ili oštećenja izazvanih oksidativnim stresom, ili mogu pomoći u smanjenju rizika za stvari poput krvnog tlaka i kolesterola, koji izravno utječu na rizik od kardiovaskularnih bolesti.

1) Crveni kupus

Nutricionistice Tammy Lakatos Shames i Lyssie Lakatos, također poznate kao The Nutrition Twins, tvrde da je crveni ili ljubičasti kupus jedno od najboljeg povrća za dugovječnost.

“Ovaj kupus pripada obitelji križnica, što znači da je moćan izvor antioksidansa koji sadrže sumpor koji se nazivaju glukozinolati, za koje je istraživanje otkrilo, zajedno s antocijaninima, još jednim moćnim spojem u kupusu, koji pomaže smanjiti rizik od bolesti srca, raka, artritisa i neurogenerativne bolesti”, kažu The Nutrition Twins.

2) Gljive

“Sorte kao što su shiitake, reishi i maitake posebno su poznate po svom potencijalu da podrže imunološko zdravlje zbog visokog sadržaja beta-glukana—složenih šećera za koje se zna da stimuliraju imunološki sustav”, kaže nutricionistica Lauren Manaker. “Gljive su također izvor snažnih antioksidansa poput selena i ergotioneina, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja i smanjuju upalu.”

3) Borovnice

“Često na glasu kao superhrana, borovnice su bogate antioksidansima, osobito antocijanima, koji mogu pridonijeti dugovječnosti”, kaže Manaker. “Ovi moćni spojevi bore se protiv oksidativnog stresa i upala, stanja povezanih s kroničnim bolestima i starenjem. Uključivanje borovnica u vašu prehranu može poboljšati vaše zdravlje u kratkom roku, a također može promovirati duži, zdraviji život.”

4) Brokula

Prema Manakeru objašnjava da je brokula puna vlakana, vitamina C i K, željeza i niza drugih antioksidansa za koje se pokazalo da smanjuju rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca i raka. “Jedna od njenih ključnih komponenti, sulforafan, posebno je vrijedan pažnje zbog svog potencijala da poboljša procese detoksikacije tijela i zaštiti od oštećenja stanica.”

5) Cikla

“Ovo živopisno, zemljano korjenasto povrće riznica je hranjivih tvari, uključujući vlakna, folat (vitamin B9), mangan, kalij, željezo i vitamin C”, kaže Manaker.

“Cikla i njezin sok povezani su s brojnim zdravstvenim dobrobitima, poput poboljšanog protoka krvi, nižeg krvnog tlaka i poboljšane izvedbe vježbanja, zahvaljujući visokom udjelu nitrata. Ti se spojevi u tijelu pretvaraju u dušikov oksid, poboljšavajući krvne žile dilatacija i dovodi do bolje cirkulacije i dostave kisika kroz tijelo.”

Manaker napominje da pigmenti boje u cikli također imaju koristi. “Ovi pigmenti, poznati kao betalaini, daju cikli njenu bogatu boju i imaju snažna protuupalna i antioksidativna svojstva, nudeći zaštitu od oksidativnog stresa i kroničnih bolesti.”

6) Mango

“Ovo sočno voće prepuno je vitamina A i C, koji igraju ključnu ulogu u funkciji imunološkog sustava i zdravlju kože, a tome doprinose i visoke razine antioksidansa pronađenih u mangu, poput mangiferina, kvercetina i galne kiseline njihovoj sposobnosti da se bore protiv oksidativnog stresa i upale, dva značajna čimbenika povezana sa starenjem i kroničnim bolestima”, kaže Manaker.

7) Avokado

Avokado je bogat vlaknima, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšati zdravlje crijeva. Istraživanje je također pokazalo da avokado može pomoći u smanjenju LDL kolesterola (loše vrste), što može izravno pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, kao i u smanjenju kronične upale. Također, avokado je bogat hranjivim tvarima i antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove, Alzheimerove i demencije.

8) Špinat

Lisnato povrće općenito se povezuje sa sporijim kognitivnim padom zbog svojih hranjivih tvari i bioaktivnih spojeva poput luteina, beta-karotena, nitrata i folata. No, otkriveno je da špinat može pomoći u snižavanju krvnog tlaka zbog viših razina kalija. Osim toga, jedna je studija također otkrila da svakodnevno jedenje špinata pomaže u povećanju razine luteina, što može izravno pomoći u smanjenju rizika od makularne degeneracije – stanja očiju povezanog sa starenjem.

9) Kelj

Kad smo već kod lisnatog povrća, kelj je još jedan odličan izbor za povrće koje može pomoći u zdravom starenju. Kao što smo spomenuli za špinat, lisnato povrće pomaže u smanjenju i usporavanju kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem zbog svog snažnog sadržaja hranjivih tvari.

10) Jagode

Prema istraživanju British Journal of Nutrition, dodavanje jagoda u vašu prehranu moglo bi pomoći kod područja kognitivnog pada povezanog sa starenjem, poput pamćenja. Drugo istraživanje pokazalo je da jagoda u prahu može poboljšati pamćenje i simptome depresije kod nekih sredovječnih muškaraca i žena.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 18. travnja 2024.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.04.2024.
LJUBAV: Svoju sreću u osobnom životu podijelit ćete s bliskim ljudima. Moguće je da ćete pozvati goste koje volite.
KARIJERA: Što god da radite, danas ćete se bez brige moći osloniti kako na druge, tako i oni na vas. Uslijedit će lijepa suradnja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vježbajte pravilno disanje.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.04.2024.
LJUBAV: Faza uživanja u ljubavi i životu nastavit će se i danas. Imat ćete gotovo sve što možete poželjeti.
KARIJERA: Odličan je dan sve poslove u kojim se traži povezanost s ljudima i smisao za lijepo. Sve teče sve bolje i bolje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Kašalj.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.04.2024.
LJUBAV: Većini ljubavnih događaja vi ćete naći poneku manu. Pokušajte stvari gledati manje strogo i opustite se.
KARIJERA: Neće se ništa pokrenuti ako budete samo čekali. Trebate se pokazati, javiti, predstaviti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neki će biti promukli.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.04.2024.
LJUBAV: Ako ste odlučili biti ljubazniji, neka to bude iskreno. Svako pretvaranje odvest će vas korak nazad u odnosima.
KARIJERA: Ako proanalizirate ono što ste napravili, možete biti sasvim zadovoljni. Barem vam posao ide od ruke.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite strpljivi.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.04.2024.
LJUBAV: Morat ćete se malo pomučiti kako bi osvojili nečije srce. Ako vam je to prezahtjevno, pričekajte.
KARIJERA: Mogući su financijski izdaci na koje niste računali. Ne brinite zbog toga, sve će se brzo povratiti na drugoj strani.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite određeni.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.04.2024.
LJUBAV: Mala unutrašnja previranja neće ugroziti vašu stabilnu vezu. Oni koji su još sami neka ne odustaju od udvaranja.
KARIJERA: Današnji financijski planovi mogli bi osujetiti suradnju s mladim kolegama na poslu. Nađite kompromis.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čuvajte se vlastite grubosti.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.04.2024.
LJUBAV: Oni koji su uspjeli uspostaviti otvoreniji kontakt s osobom s posla, danas bi je mogli pozvati da izađu van.
KARIJERA: Posao ćete odraditi poput zombija, a onda ćete oživjeti baveći se sportom, zabavom, prijateljima i ljubavlju.
ZDRAVLJE&SAVJET: Možete se opustiti.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.04.2024.
LJUBAV: Pokušat ćete se još više zbližiti s osobom koju volite. U tome će vam pomoći vaš unutrašnji glas, kao i seks.
KARIJERA: Mnogi će radeći osmišljavati novi projekt koji još nema realne temelje. Ipak, vizije će biti vrlo jasne.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vidjet ćete cjelinu stvari.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.04.2024.
LJUBAV: U ljubavnim pitanjima neka vas danas vodi vaša intuicija. Uz njenu pomoć sve će biti bolje i lakše.
KARIJERA: U poslovima gdje postoji slobodna razmjena ideje, danas biste mogli briljirati. Sve uhodane djelatnosti bit će vam dosadne.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nađite zlatnu sredinu.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.04.2024.
LJUBAV: Nedostajat će vam emotivnog ispunjenja, ali i senzacionalizma kojim obično prazninu popunjavate.
KARIJERA: U poslovima s mladima iznjedrit ćete inventivne ideje koje će cijelu stvar pomaknuti korak naprijed.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pomozite slabijima.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.04.2024.
LJUBAV: Ono što ste rekli imat će pozitivan učinak. Partner će razmisliti o realitetima, a vi ćete biti zadovoljniji.
KARIJERA: Odradit ćete ono što morate i učnit ćete to što brže možete. Nakon toga posvetit ćete se dragim ljudima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izađite u prirodu na svjež zrak.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 18.04.2024.
LJUBAV: Kad bi zbrojili sve svoje ljubavne snove, shvatili biste da u posljednje vrijeme samo sanjate. Spustite se na zemlju.
KARIJERA: Klimanje glavom nikom nije od koristi, ali ni pokretanje revolucije nije najbolje rješenje. Treba razmisliti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uspjeh u alternativnim terapijama.

 
Nastavi čitati

magazin

Uvijek se vraćate i provjeravate jeste li zaključali vrata? Znanost odgovara zašto

Objavljeno

-

By

Znanstvenici su korak bliže razumijevanju zašto se nekih stvari sjećamo, a druge zaboravljamo.

Istraživači sa Sveučilišta Rice u Houstonu u Teksasu proveli su studiju koja je otkrila da smo skloni sjećati se određenih aspekata iskustva kao što je velika slika ili opći kontekst, a ne manjih detalja.

Stoga je vjerojatnije da ćemo zaboraviti manja, svakodnevna iskustva, poput toga jesmo li zaključali ulazna vrata.

Iako se obično smatra da emocije poboljšavaju procesiranje pamćenja, ljudi se više sjećaju “bita” ili središnjeg aspekta iskustva, nego dodatnih detalja.

Prolazak vremena ima tendenciju preuveličavanja ovog učinka, prema istraživačima.

Na primjer, kada se pokušavamo sjetiti što smo radili prošle godine, možemo se sjetiti da smo radili mnogo različitih stvari.

Međutim, samo nekoliko tih sjećanja vjerojatno će se istaknuti velikim detaljima.

Jedan od razloga zašto se ne sjećamo svega što doživimo je i taj što naš mozak ima ograničen kapacitet.

Ne može se nikako sjetiti svega što doživimo pa moramo malo svako malo selektivno zaboravljati informacije koje nisu toliko važne, piše Newsweek.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu