Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) NA SVEUČILIŠTU ODRŽANA RASPRAVA O POBOLJŠANJU KVALITETE ŽIVOTA BRANITELJSKE POPULACIJE “Branitelji mogu doprinijeti razvoju ratnog turizma u Hrvatskoj”

Objavljeno

-

„Ratni turizam u RH – potencijal za poboljšanje ponude i mogućnost zapošljavanja branitelja“ naziv je strukturiranog dijaloga koji je u okviru projekta „Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije – smjernice za budućnost” danas održan na Sveučilištu u Zadru.

Svrha strukturiranih dijaloga predstavljanje je smjernica za poboljšanje kvalitete života braniteljske populacije, izrađenih na temelju istraživanja koje je proveo Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Strateški cilj projekta je doprinijeti kvaliteti života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, pa je tako kroz projekt je osnovana Tematska mreža – branitelji, koja će nastaviti s radom i po njegovom završetku.

U Tematsku mrežu branitelji uključeno je 13 organizacija civilnog društva, Sveučilište u Zadru, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatsko katoličko sveučilište, a tijekom provedbe projekta pridružilo se još devet organizacija civilnog društva. Krajnji rezultati projekta bit će smjernice, konkretno šest strateških dokumenata, koji će biti izrađeni i predstavljeni do kraja sljedeće godine.

– Uvjerena sam da će strateški dokumenti koji će proizaći iz ovog projekta, a potom, vjerujem, biti usvojeni od strane donositelja oduka i implementirani u postojeće strateške dokumente i zakone, uvelike doprinijeti poboljšanju kvalitete života braniteljske populacije u hrvatskom društvu, istaknula je voditeljica projekta Ida Maček.

Na prvom strukturiranom dijalogu u Vinkovcima raspravljalo se o psihosocijalnom statusu hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, a nakon današnjeg u Zadru u Vinkovcima, Gospiću, Varaždinu, Zagrebu i Splitu govorit će se o komunikaciji branitelja s donositeljima odluka u RH, radnoj (ne)aktivnosti branitelja i uključenosti u društveno poduzetništvo, javnom mnijenju te zdravstvenoj skrbi o braniteljima u Republici Hrvatskoj.

Pozdravljajući sudionike rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican rekla je kako su se branitelji istaknuli u Domovinskom ratu, a sada je novo vrijeme u kojemu se njihov integritet čuva zapošljavanjem, poduzetništvom i kreativnom doprinosom.

– Braniteljska populacija opterećena je brojnim problemima, prvenstveno ideološkim predrasudama o tobože nezasluženim privilegijama. Ovaj projekt trebao bi dovesti do toga da branitelji budu neupitan dio hrvatskog društva, istaknuo je predstavnik Sveučilišta u Zadru u projektu izv. prof. dr . sc. Zlatko Begonja.

Razvojem ratnog turizma, istaknula je koordinatorica izrade smjernica Ivana Maslov, jača se turistička ponuda, ostvaruje pozitivan utjecaj na gospodarstvo, psihosocijalnu dobrobit branitelja i članova njihovih obitelji uključivanjem u planiranje i provedbu aktivnosti ratnog turizma. Također, čuva se pozitivan imidž Domovinskog rata, educira javnost o važnim povijesnim događanjima, njihovim uzrocima i posljedicama.

– Sadržaj treba biti privlačan turistima, s atraktivnim i interaktivnim sadržajima, autentičnim iskustvima sudionika, storytellingom, korištenjem tehnoloških pomagala. Branitelje je potrebno uključiti već u planiranju i kreiranju ponude ratnog turizma kako bi u čitavu priču donijeli autentično iskustvo te znanje o Domovinskom ratu, vojnim operacijama i ključnim ratnim događajima. Ratne priče i svjedočanstva branitelja donose edukativnu i emocionalnu komponentu sadržajima ratnog turizma, a upravo za time traga današnji turistički potrošač, istaknula je Maslov.

Predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske Kristina Nuić Prka istaknula je kako turiste često zanima kako je došlo do toga da dojučerašnji prijatelj ubije svog susjeda i njegovog sina, a branitelji su ti koji svojim iskustvom mogu dati uvid u ta događanja.

Vlasnik turističke agencije „I Travel“ i turistički vodič Ivica Škriljevečki predstavio je „Zadar War Tour“. Početak rute je u gradu, u kojemu su vidljiva oštećenja iz Domovinskog rata, ali na nekim lokacijama zajedno rimski i mletački bedem, te kasnoantički i srednjovjekovni zid, što govori o tome da se Zadar kroz svoju povijest uvijek morao braniti. Nastavlja se prema bunkeru na Vidikovcu, odakle se pruža pogled na cijeli grad, a zatim prema Zemuniku, brdu Križ s kojega se Zadar granatirao, Dračevcu s tenkom koji je zaustavljen na tom mjestu…

Ovisno o interesu, izlet se može proširiti na Škabrnju, Maslenički most, Zrmanju, nekadašnju bazu u Šepurinama, koja je veliki neiskorišteni potencijal.

Počasni predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH Zoran Maras analizirao je ratni turizam u RH s posebnim osvrtom na Velebit, te iznio ideju o prenoćištima na prvoj liniji nekadašnje bojišnice, koja bi istovremeno mogli biti punktovi za timove HGSS-a u akcijama spašavanja.

Koordinator analize predloženih intervencija Luka Cetina na kraju je objasnio metodologiju analize, nakon čega su nazočni, među kojima su bili i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zadra, Zadarske županije, Područnog ureda hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zadar i Turističke zajednica grada Zadra, kroz raspravu dali konstruktivne prijedloge za razvoj projekta.

Projekt UP.04.2.1.06.0004 „Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije-smjernice za budućnost” sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe je 28. 10. 2020. – 28. 10. 2023., a ukupna vrijednost projekta i iznos sufinanciranja EU 3.590.775,69 kn. Nositelj projekta je Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, koji zajedno s partnerima iz civilnog društva i znanstvene zajednice provodi projekt sa svrhom doprinosa kvaliteti življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! / U srijedu bez vode tri ulice na Stanovima. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 24.04.2024. godine (srijeda), u vremenu od 08:00 sati pa do 16:00 sati bit će privremeno obustavljena opskrba vodom u Zadru, u ulicama : Ulica Kraljice mira, Dubrovačka ulica, te Pazinska ulica.      

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještena u Ulici Kraljice mira  kod kućnog broja 33.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POSEBAN DOGAĐAJ U OGŠ SV. BENEDIKTA: U petak koncert bivših i sadašnjih učenika Škole

Objavljeno

-

By

Osnovna glazbena škola sv. Benedikta najavljuje poseban događaj: Koncert bivših i sadašnjih učenika Škole, koji će se odviti u petak, 26. travnja 2024. s početkom u 19.30 sati u
Koncertnoj dvorani Glazbene škole Blagoje Bersa u Zadru.

U svojih 16 godina djelovanja, OGŠ sv. Benedikta može se podičiti zavidnim brojem učenika koji su završili čitavu osnovnu glazbenu školu, a dio njih je svoje glazbeno školovanje nastavio i u srednjoj glazbenoj školi. Većina naših bivših učenika, sadašnjih srednjoškolaca, upisali su GŠ Blagoje bersa, no imamo učenicu koja pohađa GŠ Pavla Markovca u Zagrebu, u klasi naše bivše učiteljice oboe, Dore Draclin.

Uz bivše učenike nastupit će i nekoliko sadašnjih, solo nastupom, a poseban pečat koncertu dat će školski orkestar u sadašnjem sastavu, te specijalni orkestar nastao spojem bivših i sadašnjih članova.

Ovom prigodom OGŠ sv. Benedikta izvijestiti će i o završetku humanitarne akcije „Pomozi da vozi” te o prikupljenom iznosu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U GRADSKOJ KNJIŽNICI: Predstavljanje neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije

Objavljeno

-

By

Predstavljanje trogodišnjeg neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije održat će se u Gradskoj knjižnici Zadar (multimedijalna dvorana) u petak, 26. travnja 2024. u 17 h.

Institut za waldorfsku pedagogiju u Zadru predstavit će waldorfsku pedagogiju i neformalni studij waldorfske pedagogije, koji se već više od 20 godina održava u Zagrebu. Waldorfska pedagogija u Hrvatskoj ima tridesetogodišnju tradiciju, a u svijetu postoji preko 100 godina. Waldorfska pedagogija nastoji poučavati one sadržaje i onim načinom kako je to svakoj novoj generaciji potrebno, da bi se svima omogućio razvoj svih potencijala. Budući da se danas ne zna kakav će biti svijet kada naši današnji učenici odrastu, kroz sve se oblike odgoja i obrazovanja u duhu waldorfske pedagogije pokušavaju se ojačati kompetencije kreativnosti, dobrih komunikacijskih vještina i socijalnih odnosa (za snalaženje u potpuno novim životnim situacijama), razvija se njihovo samopouzdanje ali i empatija te se potiče njihov interes za cjeloživotno učenje.

Doživite ukratko jedan dan u waldorfskom vrtiću ili školi,

okušajte se u umjetničkim radionicama,

pogledajte izložbu radova iz waldorfskih institucija,

informirajte se o detaljima trogodišnjeg studija….

Broj mjesta je ograničen pa se prijavite na mail: iwp.cro@gmail.com

Ulaz je slobodan.

Organizatori:

Institut za waldorfsku pedagogiju, Zagreb

Udruga Peti element, Zadar

Inicijativa Waldorf Jarula Zadar

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu