Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) BIBINJSKI ŽIVOT KROZ POVIJEST, ZEMLJOPIS, GOSPODARSTVO, JEZIK I KULTURU Predstavljena znanstvena monografija “Bibinje”

Objavljeno

-

Nakon četiri godine, koliko je prošlo od uspješno održanog Znanstvenog skupa o Bibinjama s ciljem pružanja multidisciplinarnog pristupa tema povezanih s ovim mjestom izdana je velika i bogata monografija jednostavno nazvana ˝Bibinje˝. Već iz same naslovnice, koju krase prikazi reljefa, karte i fotografije panorame Bibinja, ali i neizostavne ˝Bibinjke˝ – naušnice sljepoočničarke svakom čitatelju bit će jasna različitost informacija koje se mogu pronaći u tvrdo uvezanom izdanju.

–          Ova knjiga je jako teška, zubatac ove težine bio bi puno skuplji nego ova knjiga. Nemojte ovu knjigu slučajno koristiti kao oružje – našalio se u svom uvodom obraćanju dr.sc. Josip Faričić, prorektor zadarskog Sveučilišta koji je i zaslužan za sve veći broj publikacija Sveučilišta u Zadru.

Sveučilište u Zadru prije četiri godine rado je prihvatilo inicijativu Općine Bibinje, ali i mnogih pojedinaca okupljenih oko Matice hrvatske ogranka u Zadru, te onih Bibinjaca koji djeluju  na Sveučilištu i u partnerskim ustanovama poput Državnog arhiva u Zadru. Odlučili su tada nastaviti svojevrsni niz znanstvenih skupova koji  rezultiraju znanstvenim monografijama.

U knjizi su obrađeni zemljopisni, povijesni, gospodarski, jezikoslovni i kulturološki aspekti bibinjskog života. Nakon četiri godine radovi su objavljeni u monografiji na stotine stranica koja predstavlja pokušaj da se u širokom rasponu znanstveno obradi prošlost, sadašnjost i mogući pravci razvoja Bibinja. Predstavljanje je započelo uvodnim obraćanjima općinskog načelnika Šime Sekule, prof. dr. sc. Dijane Vican, rektorice Sveučilišta u Zadru i prof. dr. sc. Josipa Faričića, prorektora za strategiju razvoja i izdavaštvo Sveučilišta u Zadru.

–          Monografija o Bibinjama je doista jedno monumentalno djelo s kojim se možete ponositi. Možete se ponositi sa svom onom prirodnom i kulturnom baštinom koju imate i koja je bila predmet našeg istraživanja. Veliko je zadovoljstvo bilo surađivati s Antom Gverićem i Antom Bralićem. Dvojicom zauzetnika, koji nisu u ovu knjigu unijeli samo svoje znanstvene kompetencije, već su u ovu knjigu unijeli i ljubav. Znanstvenik koji pristupa proučavanju svoje teme bez ljubavi, zapravo ostaje poput kuće koja nije ožbukana. Te emocije i ne samo emocije, nego privrženost koju su pokazali ne samo oni, već i mnogi drugi suautori koji su zapravo tim svojim suautorstvom zaslužili svojevrsno bibinjsko građanstvo u ovoj knjizi, svjedoče tome da sinergijom stručnjaka iz različitih društvenih disciplina pridonosi da se ova knjiga otvori širom, da ona bude korištena u svakom bibinjskom domaćinstvu. Nadam se da će ova knjiga biti čitana, u njoj će te pronaći i u slici i posebno u riječi mnogo toga čime će te se iznenaditi. Naravno, znanstvenici nisu savršeni. Možda nam je nešto promaklo, možda smo u nečemu pogriješili ali to je onda izazov s obzirom na to da znanstvenici nikada ne stavljaju točku na i. Neka ova knjiga bude zanimljivo štivo svakog bibinjskog kućanstva, neka bude važan dokument Općini Bibinje da na temelju nje izrađuje svoje strateške, planske dokumente, a isto tako ovo je dragocjen komadić Zadarske županije i Zadarske nadbiskupije, pa neka oni s još većim žarom odaju dužno poštovanje i dužno uzvrate sve ono što su Bibinjci stoljećima utkali u ovaj dio naše Domovine – rekao je između ostalog u svom uvodnom obraćanju prorektor Faričić.

Radovi objavljeni u monografiji na stotine stranica predstavljaju pokušaj da se u širokom rasponu znanstveno obradi prošlost, sadašnjost i mogući pravci razvoja Bibinja. 

–          Čast mi je bilo biti večeras ovdje, predstavljajući tu stvarno lijepo napravljenu knjigu. Iskrene čestitke mojim kolegama urednicima na ovom golemom poslu kojeg su uspješno obavili, mogu samo nadodati ono što je i naš profesor Obad često znao govoriti, parafrazirat ću ga i reći kako ovu knjigu triba imati svaka bibinjska kuća – rekao je predstavljač monografije dr. sc. Marko Trogrlić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu.

Veliki interes Bibinjaca za samo predstavljanje monografije posvjedočio je  kako postoji veliko zanimanje za proučavanje bogate povijesti ovog kraja, ali i otvaranja rasprava o budućnosti ovog mjesta s posebnim naglaskom na turizam o kojem su profesori sa Sveučilišta u Zadru proveli istraživanja, te dali smjernice za napredak.

–          Bibinje zbog svoje neposredne naslonjenosti na Zadar često se promatra kao njegov sastavni dio, no i danas kao u periodu od 16 stoljeća, kada se redovito spominje na kartama ukazuje na to da ovo naselje nije samo susjedno naselje Zadra već da ostavlja svoj trag u gospodarski i društveni sustav prikazanog prostora. Istraživanja u ovoj monografiji dovode o spoznaji važnosti Bibinja u prostoru u kojem se nalazi – rekla je, između ostalog u svom predstavljanju dr. sc. Božena Krce Miočić s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

Veliki doprinos izradi monografije dao je tadašnji načelnik općine Bruno Bugarija kojeg je s još većom energijom naslijedio sadašnji načelnik Šime Sekula. Monografija „Bibinje“  namijenjena je  svakom zainteresiranom čitatelju, ali na  osobit će način poslužiti svima koji na bilo koji način istražuju naše krajeve.

Ovo djelo nastalo je pod uredničkom rukom dvojice bibinjskih Ante –  Ante Bralića s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru i Ante Gverića ravnatelja Državnog arhiva u Zadru.

–          Drago mi je da smo se okupili ovdje na kraju jednog puta koji otvara potpuno nove perspektive, koje će se otvarati upravo čitajući ovu knjigu. Ovdje želim jasno naglasiti da su gotovo svi radovi napravljeni bez da je uziman honorar, a autori su prihvatili odvojiti svoje vrijeme za nas Bibinjce, na poziv prvenstveno nas urednika, ali i ostalih nama naklonjenih pojedinaca sa Sveučilišta i šire znanstvene zajednice. Višegodišnji rad o bibinjskoj prošlosti, sadašnjosti i mogućoj budućnosti okrunjen je objavljivanjem ove voluminozne monografije. Na njoj je radilo 49 autora koji su objavili 41 članak. Sve te radove trebalo je sakupiti, pregledati, recenzirati, lektorirati, izvršiti korekturu, grafički oblikovati pa ponovno iščitati, te poslati u tisak. Plod tog rada je ova, s ponosom mogu reći prekrasna monografija – rekao je jedan od urednika monografije prof. dr. sc. Ante Bralić.

Urednici su  41 rad podijelili  u 6 većih tematskih cjelina: Prirodoslovlje i zemljopis, Arheologija i povijest, Crkvena povijest, Gospodarstvo, Život, kultura i krajolik te Jezik i školstvo. Na predstavljanju su podijelili svoje iskustvo uredničkog rada na monografiji.

–          Monografija “Bibinje” rezultat je rada desetina stručnjaka koji su izvršili različita istraživanja, znanstveno ih obradili, sistematizirali i pretočili u stručan, ali jednostavan i razumljiv tekst za širu populaciju. Obrađena je bibinjska prošlost i sadašnjost, te su u nekim radovima dane smjernice za budući razvoj mjesta. Svakako, ovo nije zaokružena priča, ali vjerujem da je naša generacija podarila Bibinjama značajan pisani spomenik koji budućim generacijama može biti kvalitetno polazište za daljnju razradu interdisciplinarnih proučavanja različitih tema koje se tiču Bibinja. Kao urednik, zahvaljujem svima – a bilo ih je jako puno – koji su na bilo koji način imali udjela u ovome projektu – rekao nam je doc. dr. sc. Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru i jedan od urednika ovog bogatog izdanja.

Vrijedno izdanje znanstvene monografije ˝Bibinje˝ može se kupiti od idućeg tjedna u poslovnici komunalne tvrtke Bibinjac (nekadašnja zgrada INA-e plin), Kralja Petra Krešimira IV. 112, 23205 Bibinje po cijeni od 300 kuna.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

APEL NAUTIČARIMA IZ POLICIJE: “Zbog svoje i sigurnosti drugih osoba, pridržavajte se propisa!”

Objavljeno

-

By

“Zbog svoje osobne i sigurnosti drugih osoba, policija poziva i nautičare da se pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru”, priopćeno je danas iz PU zadarske.

Jučer, 18. svibnja u popodnevnim satima posada Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar na području Borika u glisiranju plovilom uz obalu na udaljenosti manjoj od 300 metara, zatekla je 29-godišnjeg  hrvatskog državljanina.

U glisiranju plovilom uz obalu na nedozvoljenoj udaljenosti, posada policijskog plovila, također je u subotu, 14. svibnja 2022. godine u 11.20 sati, zatekla 39-godišnjaka kako upravlja gumenjakom.

Zbog počinjenih prekršaja, obojica su novčano sankcionirani po odredbama Pomorskog zakonika.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

6. TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL: U petak Kaljani kuhaju svoje slavne brudete, a pjeva Đani Stipaničev

Objavljeno

-

By

Kako složiti mala, ali delikatesna jela temeljena na gastronomskoj baštini zadarskog ribarskog kraja – bilo je pitanje na koje su četvrtog dana ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala odgovorili poznati zadarski kuhari i gastronomski edukatori Josip Vrsaljko i Robert Pinto, uz asistenciju učenika i profesora zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar te Srednje škole Biograd.

Vrsaljko se odlučio za bijelu ribu – vrhunske brancine premium klase iz kaveza ugljanske tvrtke „MarFish“ koje je konfitirao (lagao kuhao) u maslinovom ulju, citrusima, ružmarinu i papru. Koristio je brancine maksimalne pecature od 2,80 do 3,50 kg, umrtvljene japanskom humanom metodom. Chef Trattorie „Mediterraneo“ Robert Pinto ponudio je svoju marinadu i saur od srdele. Na drugom kraju improvizirane kuhinje na otvorenom, više vrsta sushija od tune i povrća rolao je mladi, ali vrhunski sushi majstor Ivan Bašić iz zadarskog restorana s azijskom hranom „Maguro“. Sa svojim malim jelima u programu su sudjelovali restoran „Corte“ te catering „Angelus“, a svoj doprinos kroz nekoliko jela dali su i učenici srednje škole na Boriku.

Iako je svibanjsko sunce dobro ugrijalo Trg Petra Zoranića, u malim, ali slasnim i maštovitim ribljim porcijama, dobrim vinima zadarskih vinara i koktelima od „Maraskinih“ pića te Ožujskom pivu uživalo je nekoliko stotina Zadrana i turista. Svatko je za sebe našao ponešto i na Gastro pijaci koja neprekidno traje u sklopu Festivala: vrgoračke jagode, rane trešnje, artičoke, paški sir, sjajni „Pašmanero“ umak…

6. TSW Festival nastavlja se u petak u pojačanom ritmu, u dva termina, jutarnjem i večernjem. Ujutro će svoj cooking show od bijele ribe na roštilju održati profesor kuharstva u biogradskoj Srednjoj školi Marin Banović i to na temu bijele ribe na roštilju. U gastro programu sa svojim jelima sudjeluje još i kuharska ekipa „Turisthotela“, a svoj će sushi motati i ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je inače stalno prisutna u gastro ponudi lanca „Interspar“. Za glazbu je opet zadužen sjajni DJ Mate Kokić, a program će voditi RTL-ova reporterka Nikolina Radić. U petak će, kao i dan prije, majstorica origamija Sanja Srbljinović Čuček voditi radionice origamija za sve zainteresirane.

Navečer u 19 sati počinje prava fešta od ribe i glazbe. Nastupaju Đani Stipaničev i DJ, inače popularni voditelj Radija 057, Davor Valčić. Iz Kali stiže prava gastro poslastica. Dolazi Udruga Kualjske ribarske noći koja će pripremati velike brudete. Kako nam je objasnila tajnica te Udruge i direktorica TZ Kali, Ina Kolega, ovaj put Kaljani neće kuhati onaj slavni Kualjski brudet od ugora „na bilo“ s krumpirima već će se držati teme ovogodišnjeg Festivala – plave ribe. Pripremit će brudet od tune te srdele „umido“, na crveno. Nema sumnje da će odlični kaljski kuhari, najpoznatiji ribari „na cilom svitu“ i ta jela pripremiti vrhunski. U slast!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA 4. dan Tuna, Sushi & Wine Festivala 2022.

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu