magazin
MIJENJAJU SE POTROŠAČKE NAVIKE Koji su novi načini kupovine u prodavaonicama?

Posljednje dvije godine mijenjaju se načini kupovanja. Istraživanja o potrošačkim navikama pokazuju kako kupci očekuju da im trgovci nude nove mogućnosti plaćanja. Trgovci to upravo i čine. Neki u prodavaonice uvode robote ili vam omogućuju kupnju bez kontakta s prodavačem. Drugi se vraćaju tradiciji i uvode spore blagajne s prodavačem jer kupci traže da imaju dovoljno vremena na blagajni kako bi pospremili kupljeno i razmijenili riječ, dvije.
Bla bla blagajne sve su popularnije u Francuskoj. Najviše su im se razveselili umirovljenici koji pri kupnji mogu polako i smireno porazgovarati s blagajnicom i bez žurbe platiti račun.
- Čovjek se na ovoj blagajni ne osjeća kao broj, možemo malo razgovarati s blagajnicom, lijepo je, kaže jedna gospođa.
- Proveli smo malo vremena na blagajni jer s vremenom se poznajemo i mislim da i one nas prepoznaju, dodaje druga gospođa.
- Istina je da postoje blagajnice koje ne vole previše pričati, ali Samia to jako voli, a to me veseli, kaže jedna Francuskinja.
Cilj je ponovno humanizirati supermarket. Nekim kupcima ovo je katkad jedini put da izlaze cijeli dan. “Checkout blabla” koncept je koji dolazi iz Nizozemske i testira se u nekoliko trgovina.
- Ljudi trebaju ovu interakciju. Postoje trenuci kada dođu samo po jedan kruh, naprimjer, i odvoje si vremena, odvoje 20 minuta za razgovor. A ja, ako nemam klijenta, tu sam za razgovor, kaže prodavačica.
Kupci u Francuskoj odobravaju ovaj usporeni model plaćanja u trgovinama, no mnogi su skloniji beskontaktnim, brzim samonaplatnim blagajnama. Zbog nedostatka radne snage, ali i novih digitalnih trendova tvrtke ulažu u inovacije
- Već 2013. smo implementirali jedan novi sustav koji se koristi u manjem broju prodavaonica, to je sustav samoskeniranja ili self scana pri čemu kupci sami skeniraju proizvode tijekom kupovine i nakon toga nisu dužni ići na blagajnu već sam predaju uređaj s kojim su skenirali, naplati im se proizvod i odlaze kući, kaže Tomislav Kramarić, član Uprave Konzuma za maloprodaju i razvoj prodajnih formata
Istraživanja o navikama potrošača pokazuju kako oni očekuju da im trgovci nude nove načine plaćanja. Trendovi u svijetu pokazuju praktična rješenja za kupnju poput self check outa.
- Najveća novost u Hrvatskoj je ono što se zovu tamni dućani, kompanije Glovo i Wolt rade dućane koji nisu pristupačni za javnost nego samo za dostavljače, preko interneta naručujete robu, a dućan ne postoji nego dostavljač dostavlja. Sve plaćate preko Smartphonea, ne morate ni biti kod kuće, može netko drugi zaprimiti. Trgovina budućnosti će biti automatizirana, ne samo trgovina već i cijeli distribucijski tijek, kaže Dragan Munjiza, izvršni direktor Lonie.
Trenutačno se diljem svijeta u trgovinama testira M-sken usluga, koja zamjenjuje tradicionalne samoposlužne blagajne i omogućuje kupovanje putem mobitela. M-sken i slična rješenja ubrzavaju proces kupnje, jeftiniji su za izvedbu od često sporih i nespretnih samoposlužnih blagajni. No mnogi zaziru od novih tehnoloških rješenja u trgovinama.
- Hrvatska će vjerojatno kasniti kao i s većinom stvari. Postoje ljudi koji vrlo rano prihvaćaju tehnologije, no njih je malo. Sve te stvari dok ne uđu u široku upotrebu, njima treba dugo vremena. Naravno da ćemo kroz nekoliko godina većina nas početi plaćati putem mobitela, shvatit ćemo da je to jednostavno i sigurno, ali ljudima je potrebno dugo vremena da se uvjere u nešto, govori Krunoslav Ćosić, urednik Smartlifea.
Amazon je otvorio nekoliko trgovina u Americi, u kojima sustav senzora i kamera prepoznaje kupljene proizvode. Tako kupac, uz veću uštedu vremena, jednostavno izađe iz trgovine bez potrebe za skeniranjem proizvoda ili čekanjem na blagajni.
- Svaki od tih sustava ima određene sustave kontrole. Konkretno samonaplatne blagajne koje imaju sustav vaga, koja detektira jesi li skenirao i naplatio proizvod. Sustav samoskeniranja koristi putem umjetne inteligencije i nekim sustavom statistike s vremena na vrijeme nekog kupca kontrolira, je li naplatio svaki od četiri pet kontrolnih artikala. Ako se ustanovi u dvije tri kontrole da nije sve odskenirao, takvim kupcima se zahvalimo i kažemo da koriste klasične blagajne, Tomislav Kramarić, član Uprave Konzuma za maloprodaju i razvoj prodajnih formata.
Kupovina u virtualnom svijetu bez straha je već prisutna, no za sada je prihvaća tek nekolicina kupaca.
- I onda će u tom virtualnom svijetu doći do različitih mogućnosti istraživanja jednostavnijeg načina kupovine i možda će kad uđu u taj svijet lakše prihvatiti moderne tehnologije. Mnoge kompanije ulažu u taj metaverzum, zasigurno će se u sljedećim godinama dogoditi veliki preokret, a i sama korona je pokazala koliko moramo prijeći u hibridni način poslovanja i razmišljanja, mislim da će se izgubiti granica između stvarne i online kupnje, rekao Krunoslav Ćosić, urednik Smartlifea.
U trgovinama bi uskoro uz ljude mogli šetati upravo roboti koji će imati informacije o cijenama, stanju zaliha i artikala na policama.
Učestalo beskontaktno plaćanje smanjilo je potrebu za kontaktom, dok je uporaba inovacija u trgovini pokazatelj nužnosti digitalne transformacije, koja neće zaobići ni hrvatsko tržište.
magazin
BURGERI SA SKUŠOM, KOZICAMA… / U subotu se u Zadru otvara Street food restoran Fish House by Chef Jasmin

U subotu 10. lipnja 2023. u 12 sati otvara se jedinstveni street food restoran Fish House by Chef Jasmin u Zadru.
Prvi je to franšizni objekt, autentičnog gastro projekta iz Rovinja kojeg je od samog imena, loga, dizajna i uređenja, do detaljnog osmišljavanja jela osmislio Chef Jasmin koji je svoje iskustvo gradio kroz Michelin star restorane.

U ponudi će se naći 18 jela, mediteranskog street fooda te dodatno vegetarijanske, veganske i bezglutenske opcije jela. Zaštitni znak Fish Housea u Zadru bit će tri varijacije burgera prilagođenije našem podneblju; burger s oradom, burger sa skušom i burger s repovima kozica.
Uz ribu, cijenjeno maslinovo ulje Chiavalon, te marinirano sezonsko povrće u raznim formama nudit će se kreativni prilozi poput carpaccia od tikvice, mozzarelle, majoneze od bosiljka. Na meniju se od ostalih jela ističe Fish House bruschetta, Fritto misto mix delicija kozica, srdele, trlji, girica i lignji uz hrskavi pomfrit i domaći tartar sa dodatkom kapara i maslina, kozice i srdele u panko mrvicama.

Od pića u Fish Houseu u Zadru u ponudi će biti limunade, cijeđeni sokovi, Kombuca kocha, crno i bijelo vino…
Prvu franšizu u Dalmaciji ove jedinstvene priče „street fooda“ u srcu Zadra preuzima Krešimir Fantov koji će domaćim i stranim posjetiteljima ponuditi ukusne specijalitete i delicije te učiniti domaću namirnicu pristupačnom svima.
magazin
Horoskop za 8. lipnja 2023.

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.06.2023.
LJUBAV: Oni u stabilnim vezama danas će poraditi na svom erotskom životu i tako se nastojati opet zbližiti s partnerom.
KARIJERA: Mogli biste se upustiti u posao koji obećava krupniju financijsku dobit. Još malo istražujete oko toga.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pokušajte se naspavati.
BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.06.2023.
LJUBAV: Pokušat ćete se više približiti osobi do koje vam je stalo. U tome vam mogu pomoći vaše birane riječi.
KARIJERA: Danas ćete uglavnom završavati manje zaostale poslove. Bit ćete pomalo spori, ali djelotvorni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Kupite neku lončanicu.
BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.06.2023.
LJUBAV: Vraćate romantiku u svoju vezu. Voljena osoba je oduševljena. Neki to čine putem fine večere. Udvarači udvaraju.
KARIJERA: Bit ćete fokusiratni na tajne u poslu. Kako ste okrenuti drugima, postoji opasnost da se izlanete u nezgodan čas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male brige.
RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.06.2023.
LJUBAV: Danas biste svojoj najdražoj osobi mogli ispričati cijeli jedan roman. Pazite da se zaustavite na vrijeme.
KARIJERA: Netko tko ima jak glas iritirat će vas na radnom mjestu, ali zanemarite to. Vaši rezultati su sve bolji.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pretjerivanje u konzumacijama
LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.06.2023.
LJUBAV: Bez obzira na sve male zagonetke, danas ćete biti puni vjere i optimizma, pa tako i u svoju ljubav.
KARIJERA: Na dnevni red odlaze poslovi koji su kreativni. Vi ste zbog toga radosni i radite s više volje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Terapije daju rezultate.
DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.06.2023.
LJUBAV: U inače solidnoj vezi vi danas pokušavate nametnuti svoj stav. Bolje bi bilo surađivati.
KARIJERA: Postajete svjesni svojih poslovnih mogućnosti. Znate da vi možete bolje i usmjeravate se u tom pravcu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poboljšanje.
VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.06.2023.
LJUBAV: Vaše društvo i danas će vam biti sklono, pa ćete većinu slobodnog vremena radije provesti s prijateljem, nego s partnerom.
KARIJERA: Vjerojatno ćete proširiti suradnju s mladim suradnicima na poslu. Ona će biti konstruktivna, a vi poticajni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Više se krećite, manje jedite.
ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.06.2023.
LJUBAV: Danas ćete osmisliti ugodan zajednički izlazak ili ćete voljenoj osobi priuštiti posebna zadovoljstva.
KARIJERA: Mali tekući poslovi razvijaju se dobro, a danas vas promatraju osobe koje bi željele uložiti sredstva u ono što radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: U dobroj ste formi.
STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.06.2023.
LJUBAV: Vaša najdraža osoba danas će vam biti spremna popustiti, no u isto vrijeme imat će veliku potrebu za nježnostima.
KARIJERA: Ono što radite ide u pravcu dugoročnog posla. Ne štedite se, nego potegnite još više jer će se isplatiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s hranom.
JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.06.2023.
LJUBAV: Bit će zaokupljeni jednim članom svoje obitelji iz koje potječete, pa će parnter nakratko ostati po strani.
KARIJERA: Vaši nadređeni dat će vam novu priliku, a vi ćete je prigrabiti jedva čekajući da se dokažete.
ZDRAVLJE&SAVJET: Popodne se odmorite.
VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.06.2023.
LJUBAV: Osjećaj da će sve biti dobro navodit će vas na veću otvorenost u osobnim odnosima, a onda će doći i do poboljšanja.
KARIJERA: Priznat će vaša zasluge u jednom poslu. Bit će vam drago zbog toga. Neki dobivaju protekcije.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete bistri u svemu što radite.
RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.06.2023.
LJUBAV: Bit ćete potpuno usredotočeni na partnera i njegove želje. Neće vam smetati što je tako jer ćete se osjećati dobro.
KARIJERA: Odlično ćete se povezati s drugima, a primijetit ćete da ste danas i popularni. O vama se priča.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dva put daje, tko brzo daje.
magazin
INTERVIEW / Zanosna Uršula Najev nastupa s Black Coffee: “Veselim se susretu sa zadarskom publikom!”

Uršula Najev, jedna od najpopularnijih i najintrigantnijih hrvatskih glumica nove generacije, u petak dolazi u Zadar kako bi nastupila s najboljim hrvatskim jazz sastavom Black Coffee. Iako je puno poznatija po ulozi Luce Akrap u seriji Kumovi, pa i zanosnim photo sessionima, ova je Splićanka pažnju na sebe skrenula prošle godine nastupima s bendom Black Coffee, na kojima je interpretirala bezvremenske standarde jazza i soula. U Zadru će prvi put nastupiti u okviru Fish & Jazz Festivala u atriju palače Cedulin, u petak od 21 sat.
* Mnogi vas prvenstveno doživljavaju kao glumicu, ali čini se da vam ni pjevanje nije strano. Kako je sve krenulo, doživljavate li se više glumicom ili pjevačicom?
– Kao glumica sam mnogo eksponiranija pa je logično da me većina doživljava prvenstveno kroz tu prizmu. Na kraju dana to i jest moje zvanje ako govorimo o diplomama i papirologiji. Ipak, glazba mi je prva ljubav i upravo je kroz pjevanje krenulo moje scensko putovanje prije točno 16 godina, a svi znamo da se prve ljubavi najviše pamte. Glazba me već tada počela liječiti jer sam spoznala da opsesivno-kompulzivni poremećaj koji je u toj dobi bio dosta izražen znatno jenjava dok sam u svom svijetu melodija. Često me pitaju što bih izabrala da birati moram i nikad ne znam odgovor. Radi se o dva različita medija izražavanja, a meni se srce najviše ozari kad ih spajam. Volim i plesati, crtati, koreografirati, pisati, svirati, makar loše, haha… Tako da odgovor glasi – doživljavam se umjetnicom kojoj najprirodnije sredstvo iskazivanja emocija ovisi o danu, satu, mjesecu, okolnostima.
* Uloga u Kumovima nije „pala s neba” – dobili ste prije toga čak i Zlatni studio za ulogu u predstavi HNK Split „Kušnja”.
– Ništa ne pada s neba i Bogu hvala da je tako. Da, dobila sam tu nagradu 2020. godine za ulogu Mary Warren. Sjećam se da je to bio zadnji “javni” događaj prije karantene. Budući da mi je to bila četvrta uloga (u koju sam uskočila kao alternacija) u istoj predstavi, nagrada me prilično iznenadila.
* Puno će ljudi, kad vas vidi na sceni, sigurno reći – eno Luce. Je li ta uloga nešto što je promijenilo vaš život?
– Život da, mene ne. Osim što sam malo više pod stresom. Dosta vremena sam demantirala sebi da to utječe na mene, ali svakodnevica mi je itekako promijenjena i mislim da proces prilagodbe još uvijek traje. Znatno je manje intimnog prostora, no fokusiram se uvijek na pozitivne stvari i gledam na to kao na način da široj publici približim neka druga polja vlastitih preferenci, vještina, znanja. Posebno mi je drago kad djeca koja vole Lucu dobiju interes za određenu glazbu, knjige, filmove pa čak i svjetonazore te se smatram privilegiranom što na neki način mogu pozitivno utjecati na nekog.
* Imate li vremena za pjevanje kao ranije?
– Nipošto. Često nemam vremena ni za jesti normalno, a u habitusu mi nije vješto baratanje vremenom, nerijetko se izgubim u svojim mislima i čuvstvima. Ranije sam mislila da nemam dovoljno vremena ni za što, sad se rado sjećam tog luksuza.
* Kako je došlo do suradnje s Black Coffee?
– Ovu sjajnu ekipu sam upoznala u proljeće 2016. godine kad smo s Matijom Dedićem nastupali u HNK u Splitu na koncertu posvećenom Arsenu, koji je nedugo prije toga preminuo. Sjećam se da smo nešto razgovarali, ali cijela večer mi je u magli jer sam bila poprilično emotivna, da ne kažem pod tremom tu večer. Renato (Švorinić, pr. a.) mi je naknadno rekao kako je tada komentirao kako “crvena djevojčica” krasno pjeva, haha… Bila sam tada friško devetnaestogodišnja crvenokosa. Nakon toga smo se znali sresti u kazalištu kad bih dolazila s nekom predstavom u Zadar. Čiću sam znala uglavnom iz splitskih muzičkih krugova, a Ivu sam upoznala tek prije prvog zajedničkog koncerta. Naime, prošlo ljeto se dogodila naša prva suradnja potpuno slučajno – na prijedlog organizatora jednog festivala u Splitu. Našli smo se tada maltene na blef i osjećaj je bio kao da sviramo skupa po stoti put. Glupost bi bila ne ponavljati tako lijepe trenutke. Velika mi je čast i užitak s njima dijeliti pozornicu.
* Što obično izvodite, odnosno što ćete izvesti u Zadru s Black Coffee?
Kako je od starta naša simbioza nastajala brzo i kako smo stacionirani u različitim gradovima, odlučili smo napraviti fuziju njihovog klasičnog repertoara kojeg sigurno dobro poznajete i nekog mog stila kojeg do tada nisam imala prilike često izvoditi. Ranije mi je fokus bio usmjeren ili na izrazito bendovske ili na jako minimalističke aranžmane, a s Coffeejem sam dobila priliku igrati se s cijelim tim ogromnim prostorom između. Da ne duljim – možete očekivati standardno jazz ruho prošarano bluesom, teatralnošću i Mediteranom. U mom repertoaru nikada nije bilo pravila, baš kao ni u jazzu pa možete očekivati i Dinah Washington i Olivera Dragojevića.
* S Black Coffee nastupa Danijela Prpić. Kako biste usporedili vas dvije?
– Danijelu sam imala zadovoljstvo upoznati prošlo ljeto na mom prvom nastupu s Black Coffee-jem kad smo pjevale svaka po pola programa. Srećom, na kraju smo i spontano zajedno zapjevale i užitak je bio dijeliti pozornicu i improvizirati s tako divnom umjetnicom. Ne bih nas uopće htjela uspoređivati, naprosto smo drugačije u izričaju a opet negdje vrlo slične u prožimanju – ipak nas ista ljubav spaja. Svaki umjetnik sa sobom donosi neku drugu energiju, u tom kontekstu mogu pretpostaviti da je ono što čini razliku Danijelina finoća i galantnost s jedne strane i moja strast i sugestivnost s druge. Nema u umjetnosti rangiranja, samo preferenci. Uživala sam slušajući je i učeći od nje.
* Nastupit ćete na Fish & Jazz Festivalu. Kakva vam se čini ta kombinacija, idu li riba i jazz jedno s drugim?
– Smatram da je ovaj festival pun pogodak – gastro ponuda je odlična, izvođači fantastični, baš me raduje druženje i koncert i to prvi puta pred zadarskom publikom koju jedva čekam upoznati.
* Kakvi ste vi s ribom i morskim plodovima, koliko često ih konzumirate?
– Ne dovoljno često koliko bih htjela. Zbog brzine života i količine posla rijetko se hranim onako kako bih voljela i mogla s nekim umjerenijim tempom. Živim u Zagrebu, ali sam uvijek “morsko dite” i od malena sam navikla na gregade, brudete, gradele, tako da kad god sam u prilici birati – uvijek biram ribu prije mesa. Pri svakoj pomisli na buzaru osmijeh mi se raširi od uha do uha.
U četvrtak i petak 8. i 9. lipnja u atriju palače Cedulin premijerno će se održati nova zadarska gastronomsko-glazbena manifestacija pod nazivom Fish & Jazz Festival. Program Fish & Jazz Festivala dostupan je na poveznici.
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
OPREZ! Od utorka dezinsekcija komaraca na području Zadra!
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
U ZADRU U PONEDJELJAK POLAZNICI RATNE ŠKOLE Čeka ih prijem kod župana Longina, pa predavanje Mladena Fuzula
-
Tech5 dana prije
Ako dobijete ovaj link na WhatsApp, ni slučajno ga ne otvarajte!
-
Hrvatska6 dana prije
Izdana upozorenja za dijelove Hrvatske: Oprez, prijeti olujno nevrijeme