Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Održana 12. biciklijada „Od Branimira do Branimira“

Objavljeno

-

U subotu, 7. svibnja 2022. održana je12. biciklijada „Od Branimira do Branimira“ kojom su završili ovogodišnji Županijski dani.

Do Nina je vozilo nešto manje od 400 biciklista svih dobnih skupina. Najstarija sudionica i najstariji sudionik rođeni su 1948., dok je najmlađa sudionica dijete rođeno 2016. godine.

I ova biciklijada još je jednom promovirala biciklističku stazu, ali i sam biciklizam kao izvrstan oblik rekreacije. Do Nina je pod vodstvom Biciklističkog kluba Zadar i djelatnika PU zadarske vozilo 265 muških i 124 ženske osobe, a na cilju je sve čekao topli obrok kojeg je pripremio zadarski kuhar Renato Kraljev.

Kao i svih dosadašnjih godina glavna nagrada bila je bicikla sponzora Calimero sporta u izvlačenju startnih brojeva, a biciklu je osvojio Ivan Mišulić.

Na biciklijadi je sudjelovao i župan Božidar Longin u pratnji pročelnika Krešimira Laštre te djelatnici Zadarske županije.

„Zadovoljan sam odazivom s obzirom da smo već dva puta morali odgoditi, a i za danas je prognoza bila promjenjiva. Ponosan sam što upravo naša županija nosi naziv Zdrava županija i što je naš Tim za zdravlje pokrenuo biciklijadu koja je s godinama poslala najmasovnija u Hrvatskoj. Uz to, jedina smo Županija koja organizira ovakvu aktivnost čime dokazujemo da nismo isključivo administrativna služba, već da vrlo konkretnim aktivnostima potičemo svoje građane na njegovanje zdravih životnih navika.”, rekao je Župan Božidar Longin.

Uz Zadarsku županiju  Grad Nin u organizaciji su sudjelovali Biciklistički klub Zadar, Policijska uprava Zadarska, Turistička Zajednica Grada Nina, Zavod za javno zdravstvo Zadar I Calimero sport.

Svi sudionici sun a startu dobili prepoznatljivu majicu generalnog sponzora EVN Croatia plina sa logom Tima za zdravlje “Do zdravlja zajedno”.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

APEL NAUTIČARIMA IZ POLICIJE: “Zbog svoje i sigurnosti drugih osoba, pridržavajte se propisa!”

Objavljeno

-

By

“Zbog svoje osobne i sigurnosti drugih osoba, policija poziva i nautičare da se pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru”, priopćeno je danas iz PU zadarske.

Jučer, 18. svibnja u popodnevnim satima posada Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar na području Borika u glisiranju plovilom uz obalu na udaljenosti manjoj od 300 metara, zatekla je 29-godišnjeg  hrvatskog državljanina.

U glisiranju plovilom uz obalu na nedozvoljenoj udaljenosti, posada policijskog plovila, također je u subotu, 14. svibnja 2022. godine u 11.20 sati, zatekla 39-godišnjaka kako upravlja gumenjakom.

Zbog počinjenih prekršaja, obojica su novčano sankcionirani po odredbama Pomorskog zakonika.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

6. TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL: U petak Kaljani kuhaju svoje slavne brudete, a pjeva Đani Stipaničev

Objavljeno

-

By

Kako složiti mala, ali delikatesna jela temeljena na gastronomskoj baštini zadarskog ribarskog kraja – bilo je pitanje na koje su četvrtog dana ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala odgovorili poznati zadarski kuhari i gastronomski edukatori Josip Vrsaljko i Robert Pinto, uz asistenciju učenika i profesora zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar te Srednje škole Biograd.

Vrsaljko se odlučio za bijelu ribu – vrhunske brancine premium klase iz kaveza ugljanske tvrtke „MarFish“ koje je konfitirao (lagao kuhao) u maslinovom ulju, citrusima, ružmarinu i papru. Koristio je brancine maksimalne pecature od 2,80 do 3,50 kg, umrtvljene japanskom humanom metodom. Chef Trattorie „Mediterraneo“ Robert Pinto ponudio je svoju marinadu i saur od srdele. Na drugom kraju improvizirane kuhinje na otvorenom, više vrsta sushija od tune i povrća rolao je mladi, ali vrhunski sushi majstor Ivan Bašić iz zadarskog restorana s azijskom hranom „Maguro“. Sa svojim malim jelima u programu su sudjelovali restoran „Corte“ te catering „Angelus“, a svoj doprinos kroz nekoliko jela dali su i učenici srednje škole na Boriku.

Iako je svibanjsko sunce dobro ugrijalo Trg Petra Zoranića, u malim, ali slasnim i maštovitim ribljim porcijama, dobrim vinima zadarskih vinara i koktelima od „Maraskinih“ pića te Ožujskom pivu uživalo je nekoliko stotina Zadrana i turista. Svatko je za sebe našao ponešto i na Gastro pijaci koja neprekidno traje u sklopu Festivala: vrgoračke jagode, rane trešnje, artičoke, paški sir, sjajni „Pašmanero“ umak…

6. TSW Festival nastavlja se u petak u pojačanom ritmu, u dva termina, jutarnjem i večernjem. Ujutro će svoj cooking show od bijele ribe na roštilju održati profesor kuharstva u biogradskoj Srednjoj školi Marin Banović i to na temu bijele ribe na roštilju. U gastro programu sa svojim jelima sudjeluje još i kuharska ekipa „Turisthotela“, a svoj će sushi motati i ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je inače stalno prisutna u gastro ponudi lanca „Interspar“. Za glazbu je opet zadužen sjajni DJ Mate Kokić, a program će voditi RTL-ova reporterka Nikolina Radić. U petak će, kao i dan prije, majstorica origamija Sanja Srbljinović Čuček voditi radionice origamija za sve zainteresirane.

Navečer u 19 sati počinje prava fešta od ribe i glazbe. Nastupaju Đani Stipaničev i DJ, inače popularni voditelj Radija 057, Davor Valčić. Iz Kali stiže prava gastro poslastica. Dolazi Udruga Kualjske ribarske noći koja će pripremati velike brudete. Kako nam je objasnila tajnica te Udruge i direktorica TZ Kali, Ina Kolega, ovaj put Kaljani neće kuhati onaj slavni Kualjski brudet od ugora „na bilo“ s krumpirima već će se držati teme ovogodišnjeg Festivala – plave ribe. Pripremit će brudet od tune te srdele „umido“, na crveno. Nema sumnje da će odlični kaljski kuhari, najpoznatiji ribari „na cilom svitu“ i ta jela pripremiti vrhunski. U slast!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA 4. dan Tuna, Sushi & Wine Festivala 2022.

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu