Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV U sklopu 5. Fjaka film festivala večeras koncert kultnog benda Erotic Biljan And His Heretics!

Objavljeno

-

U kinu u Sv. Filip i Jakovu na drugom danu 5. Fjaka Film Festivala svi ljubitelji filma večeras će s početkom u 19:00 h imati priliku poslušati predavanje dr. Zlatka Bukača a zatim u 20:00 h uživati u novijem SF klasiku “Sunshine“. Iza projekcija u 22:00 h sve posjetitelje očekuje i svirka kultnog zagrebačkog garage rock benda Erotic Biljan and His Heretics.

U napetom psihološkom znanstveno-fantastičnom trileru “Sunshine“ redatelj filma „28 dana poslije“ Danny Boyle, postavlja pitanje što bi bilo s čovječanstvom da se nebo iznenada zacrni. Dok se Sunce počinje gasiti, nada čovječanstva u budućnost ostaje na posadi od osam astronauta kojima je cilj da ponovno upale vatru na umirućoj zvijezdi koja će vratiti život na planet Zemlju.

Ako to ne uspije posadi ovog filma, zadnji dan 5. Fjaka Film Festivala će zasigurno obasjati nastup vinkovačko-zagrebačkog rock ‘n’ roll benda Erotic Biljan And His Heretics, koji slove za nositelje titule najboljeg garage rock sastava na ovim prostorima.

Nastaju fuzijom dva benda, jednog inspiriranog bluesom 50-ih, a drugog punk rockom 70-ih. Zajednički putevi im se spajaju na garage rocku šezdesetih i nastaju Electric Biljan And His Heretics. Band ubrzo mijenja ime u Erotic Biljan And His Heretics i sljedećih godina svojim eksplozivnim nastupima diljem Hrvatske, a i širom okolicom, oduševljavaju publiku gladnu žestokog i nepatvorenog rock ‘n’ rolla.

Bend koji iza sebe ima tri albuma i mnogo odsviranih koncerata i proputovanih kilometara, filipjanskoj publici će zasigurno pružiti još jedan glasan koncert, a njihovi garage/rock/punk zvukovi izvrsno će se nasloniti na vizualni sadržaj ovog filmskog festivala. S tri albuma, od toga jednim na vinilu, i više kompilacija, Heretici su prvenstveno koncertni bend koji vam se svakim nastupom unosi u lice i tjera krv u glavu. Nisu uzalud nastupali kao potpora najvećim nositeljima žanra tijekom svoje karijere, od MC5 i Supersuckers do Queens of the Stone Age; nisu uzalud nastupi od Austrije, Češke, Njemačke, Engleske do regije i svih krajeva Hrvatske. Svi posjetitelji njihovih koncerata znaju da stoje uz bok svojim američkim i švedskim garage i punk uzorima, a po nekim kritičarima su i bolji od njih.

Njihove prve snimke izdaje nezavisna kuća Slušaj najglasnije Zdenka Franjića (“Electrocuted by”, 2005.), a 2007. godine za Dancing Bear izdaju album prvijenac “Supersticky”, koji odlično prolazi kod publike i kritike.

Tri godine poslije će objaviti još jedan album na istoj etiketi, “H Is For Heretics” koji će iznjedriti neke istinske klasike žanra poput “Valentine’s Day Masacre”, “No Ma’Am” i možda prije svih furioznu “Rock ‘n’ roll Revolution No.5” za koju su snimili i sjajan video.

U konačnici, 2016. objavljuju ploču “The Devil Store My Record” (Dirty Old Label / Dancing Bear) na kojoj se nalazi ukupno 13 pjesma koje na odličan način predstavljaju presjek karijere i rada banda. Objavljena je kao standardni crni vinil, crveni, te tzv. splatter, crvrno-crni.

Članovi banda su Erotic Biljan (wah wah & lead guitar); Jura The Wildman (lead vocals); Screamin’ Yeah Zhalac (rhythm guitar, blues harp, backing vocals); Mislav The Phantom (bass guitar); Jan The Gun (drums, backing vocals).

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Dio Vrsi u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova strane tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 03.04.2023. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 17:00h bez vode biti će potrošači u mjestu Vrsi, predio Mulo, u ulici kneza Višeslava.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici kneza Višeslava, kod kuć.br.1.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA ZA VIKEND Od večeras kiša, a od nedjelje olujna bura i zahladnjenje

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Ponegdje malo kiše, uglavnom na širem riječkom području i u Gorskom kotaru, a češće se očekuje navečer i osobito u noći. Ponajprije na sjevernom Jadranu moguća je i grmljavina. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, na moru jugo i južni vjetar, mjestimice s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 15 do 20 °C, na istoku malo viša.

U subotu promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja. Mjestimice će biti kiše, a poslijepodne lokalno i pljuskova s grmljavinom. Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu povremeno umjeren zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 9, na moru između 9 i 12, a najviša dnevna uglavnom između 14 i 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Idućih dana promjenljivo povremeno s kišom, na moru i pljuskovima s grmljavinom. U nedjelju će zapuhati sjeverni vjetar, na Jadranu bura koja će u ponedjeljak biti jaka i olujna. Za vikend iznadprosječno toplo, a u ponedjeljak osjetno hladnije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SKUPŠTINA ZADARSKE ŽUPANIJE / Novim prostornim planom otvaraju se nove razvojne mogućnosti

Objavljeno

-

By

Skupština Zadarske županije izglasala je 8. Izmjene i dopune Prostornog plana Zadarske županije. Novim izmjenama i dopunama se, osim usklađenja s novim zakonskim regulativama, uz ostalo redefiniraju pojedine zone ugostiteljsko-turističke namjene, sportsko- rekreacijske zone, dopunjuju se uvjeti za razvoj marikulture, određuju uvjeti i područja za razvoj pojedinih infrastrukturnih projekata i slično. Ukratko, otvaraju se nove razvojne mogućnosti posebno u segmentu turizma, prometa i energetike.

Županijski prostorni planovi su krovni dokumenti prostornog uređenja u RH i njima se planiraju građevine i zahvati državnog i županijskog značaja  te daju uvjeti za realizaciju ovih zahvata u prostoru, kao i uvjeti uređenja i gradnje izvan građevinskog područja.  Ovim izmjenama i dopunama su se, uz usklađenje s postojećim stanjem, revidirali pojedini planirani zahvati i planirali poneki novi.

Kako je u ime izrađivača istaknuo ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Stjepan Gverić, ovaj Plan uz ostalo određuje lokacije turističkih zona izvan naselja u Županiji te njihovu maksimalnu površinu, vrstu i kapacitet. Granice ovih građevinskih područja detaljno se utvrđuju općinskim i gradskim planovima.

“Ovim izmjenama i dopunama omogućena je rekompozicija turističkih zona na prijedlog općina i gradova, što bi značilo smanjenje pojedinih zona, povećanje drugih, ukidanje cijelih i formiranje novih zona, bez povećanja ukupnih površina zadanih Planom.  Također, omogućena je promjena vrste,T1, T2 ili T3 kao i povećanje kapaciteta pojedinih zona u skladu s prostornim mogućnostima i uvjetima Plana”, rekao je ravnatelj Gverić prezentirajući vijećnicima Županijske skupštine novi Prostorni plan Zadarske županije.

Novi Prostorni plan donosi i  rekompoziciju zona sportsko-rekreacijske namjene izvan naselja, odnosno preoblikovanje pojedinih zona, 8 ukinutih zona, 8 novoplaniranih, dopuna uvjeta za gradnju i uređenje golf igrališta, ali i ostalih otvorenih igrališta izvan građevinskog područja. Prostorni plan određuje i uvjete za razvoj marikulture.

“Realizacija marikulture kao jednog od važnih čimbenika gospodarskog razvoja u našoj Županiji temelji se na zonama pogodnosti i ostalim uvjetima za razvoj marikulture određenim Studijom korištenja mora i podmorja čiji rezultati su uvršteni svojedobno u Prostorni plan županije. Ovim izmjenama i dopunama dopunjeni su uvjeti za razvoj komplementarnih djelatnosti na uzgajalištima kao što su turistički obilasci, organizirano ronjenje i sl. Uz ribe i školjkaše omogućen je uzgoj i drugih morskih organizama, ali s ciljem dodatne zaštite i očuvanja prostora omogućeno je i da se općinskim i gradskim planovima propišu stroži kvantitativni i kvalitativni uvjeti od onih propisanih Prostornim planom županije”, istaknuo je Gverić.

Važan dio Prostornog  plana su infrastrukturni sustavi koji obuhvaćaju promet i telekomunikacije, energetiku i vodnogospodarstvo. Osim pretežitog usklađenja Plana sa zahtjevima nadležnih tijela i javnih poduzeća u segmentu cestovnog, željezničkog, zračnog i pomorskog prometa u Prostornom planu je i planiranje željezničke poveznice Zračne luke Zadar s Gaženicom, u skladu s izrađenom Studijom.

“Na području telekomunikacija, uz omogućavanje daljnjeg razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture, Planom su dati i uvjeti postavljanja ove infrastrukture vodeći računa o zaštiti ljudskog zdravlja, prostora i okoliša. Vezano za energetiku, u novom Prostornom planu je predviđeno osiguravanje daljnjeg razvoja obnovljivih izvora energije, posebice većih mogućnosti postavljanja solarnih elektrana”, naglasio je ravnatelj Gverić.

Isto tako, uz omogućavanje daljnjeg razvoja, propisani su i jasniji i stroži uvjeti zaštite okoliša i prirode. Na području vodnog gospodarstva, Plan je usklađen s trenutnim projektima aglomeracija vezano za odvodnju i vodoopskrbu naselja te projektima sustava javnog navodnjavanja poljoprivrednih površina.

“Važno je istaknuti da je za ove izmjene i dopune Plana prvi puta proveden postupak Strateške procjene utjecaja na okoliš i Glavne ocjene utjecaja na ekološku mrežu. Ovim postupkom su vrednovani svi predloženi zahvati koji su bili predmetom izmjena i dopuna Plana. Temeljem zaključaka Strateške studije i Glavne ocjene pojedini zahvati su isključeni iz prijedloga Plana, dok su za ostale propisane mjere ublažavanja zahvata na okoliš i prirodu. Tako je u odnosu na prethodni Plan smanjena ukupna površina turističkih zona za oko 81 ha, a ukupna  površina sportsko-rekreacijske namjene smanjena je za oko 160 ha”, dodao je Olivio Meštrović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove.

Također, analizom prostornih mogućnosti lučkih prostora, u odnosu na prethodni Plan planirano je 11 LNT manje. Na području rijeke Krupe ukinuta je mogućnost planiranja područja za razvoj malih hidroelektrana. Nakon provedene javne rasprave obrađeno je preko 400 pojedinačnih prijedloga i primjedbi sadržanih u zaprimljenim zahtjevima javnopravnih tijela te ostalih pravnih I fizičkih osoba.

 
Nastavi čitati

U trendu