Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA ZA VIKEND Danas opća kiša, u subotu i nedjelju ponešto sunčanih razdoblja. Temperatura do 24°C

Objavljeno

-

Danas pretežno oblačno, mjestimice kiša, osobito na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima. Kraća sunčana razdoblja najvjerojatnija su u Podunavlju gdje će veći dio dana biti uglavnom bez oborine. Vjetar slab, u Slavoniji i Baranji i umjeren jugoistočni i istočni. U Dalmaciji će većinom puhati umjereno do jako jugo, a na sjevernom Jadranu istočni vjetar te bura. Najviša dnevna temperatura zraka od 19 do 24 °C, u gorju malo niža.

U subotu umjereno do pretežno oblačno. Mjestimice i povremeno kiša, češće u zapadnim predjelima unutrašnjosti gdje je lokalno moguća i obilnija oborina te izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. Dulja sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu te osobito na istoku unutrašnjosti gdje će kiša uglavnom i izostati. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren, većinom sjeveroistočni i istočni, a duž obale slaba i umjerena bura i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 16 °C. Najviša dnevna od 18 do 23, u gorju i malo niža.

IZGLEDI VREMENA:

Za vikend promjenljivo, u subotu često i pretežno oblačno. Povremeno kiša, ponegdje i grmljavina, osobito u subotu kada je obilnija oborina vjerojatna na zapadu unutrašnjosti. Najmanje oborine i najviše sunčana vremena bit će na krajnjem istoku. U ponedjeljak pretežno ili djelomice sunčano uz lokalne, većinom poslijepodnevne pljuskove, ponajprije u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni, a na Jadranu slaba i umjerena, podno Velebita povremeno i jaka bura te sjeverozapadni vjetar. Danju malo manje toplo.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVA GASTRO BROŠURA TZ GRADA / Zbirka priča o hrani i prehrambenim navikama u Zadru i njegovom kraju

Objavljeno

-

By

Iz tiska je upravo izašla nova brošura Turističke zajednice grada Zadra koja na specifičan način, kroz seriju priča o namirnicama, kuharskim alatima i tehnikama, jelima, vinima, likerima i maslinovu ulju govori o kulturi prehrane, gastronomiji i gastronomskoj baštini Zadra i njegovog kraja.

Ove gastronomske priče nastale su tijekom 2020. i 2021. godine te su u cjelovitom obliku, s foto galerijama i kratkim filmovima, objavljene i nalaze se na mrežnoj stranici TZ Zadra na adresi https://zadar.travel/hr/novosti?category=gastronomy

Autor svih tekstova je zadarski novinar Mario Vuksan, fotografije su snimili Filip Brala i Bojan Bogdanić, a video materijale su izradili Damir Granić i Marko Kujundžić te Igor Goić. Sve tekstove je za novu brošuru uredio i prilagodio, odnosno skratio novinar Ivica Nevešćanin, dok grafički dizajn potpisuje Mladen Košta iz tvrtke Hoba.

Brošura je zasad tiskana u ediciji od 4.000 primjeraka na hrvatskom i engleskom jeziku te 500 na njemačkom jeziku. Brošure će u sve tri jezične forme već ovaj tjedan biti poslane na adrese 3.500 iznajmljivača turističkih apartmana u gradu Zadru, zajedno s uskršnjom čestitkom Turističke zajednice.

Ideja izdavača i autora nove brošure bila je da se na ponešto drugačiji način od standarda sličnih promidžbenih materijala gostima ovog kraja predstave osnove ovdašnje gastronomije, s naglaskom na karakteristične namirnice: od janjetine, sira i samoniklog bilja preko ribe, rakova i povrća do vrhunskih vina i pića tako da se svaka od tema stavi u neki zemljopisni ili povijesni kontekst. Zato brošura i nema formu zbirke recepata, već eseja o hrani, ali i povijesti i drugim obilježjima ovoga kraja.

Brošure možete pročitati i u online obliku ovdje: https://zadar.travel/hr/korisne-informacije/tiskani-promotivni-materijali/

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

HNK ZADAR / U ponedjeljak predstava “Tri žene”. Ulaznice u prodaji!

Objavljeno

-

By

HNK Zadar ugostit će u ponedjeljak, 3. travnja “Tri žene” u koprodukciji Tigar Teatra, Teatra Fort Forno i Osječkog ljeta kulture, a tekst Vedrane Klepice režirao je Roberta Raponja.

U predstavi igraju Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić. Početak predstave je u 20 sati.

Dramski omnibus Tri žene govori o životu i radu vjerojatno tri najvažnije spisateljice različitih generacija ovih prostora s prijelaza 19. na 20. stoljeće:

Dragojle Jarnević (1812.), Ivane Brlić-Mažuranić (1894.) i Marije Jurić-Zagorke (1954.)

Iako su kao književnice sve tri bile drugačijih stilskih odrednica, pa donekle i svjetonazora, ono što ih ipak povezuje je nevjerojatna opstojnost i duhovna smjelost u društvenom i političkom kontekstu.

Riječ je zapravo o tri monodrame u interpretaciji sjajnih glumica različitog “glumačkog rukopisa” koje na sceni pronose oporu i važnu istinu o položaju žena u društvu, o rodnoj (ne)ravnopravnosti i društvenoj nejednakosti, o ženama koje pišu, o ženama koje misle, o ženama uopće, o kulturi, o društvu, o istini nekada, ali (nažalost) i danas.

Ulaznice su od danas u prodaji na blagajni HNK Zadar i online na Eventim.hr.

Cijena ulaznice iznosi 10 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOĆNJAK 2023. / Ivici Vlatkoviću nagrada za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva!

Objavljeno

-

By

Sutra započinje jubilarna 25. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2023.
U 18:00 sati, nakon sadnje spomen masline, svečanost je otvorenja manifestacije, a tom prigodom bit će uručena posebna godišnja priznanja laureatima zaslužnima za doprinos maslinarstvu i uljarstvu.

Priznanje “Branko Škarica” za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva ide Ivici Vlatkoviću, a evo što o njemu kaže organizator Noćnjaka:

“Ivica Vlatković osebujna je osoba u dalmatinskom maslinarstvu i uljarstvu. Po profesiji je liječnik ginekolog, a po afinitetima maslinar, koji se kroz praksu od amatera uzdigao do vrhunskog agronomskog stručnjaka za maslinarstvo. Svoje znanje i iskustvo prenosi na druge u izravnim kontaktima s maslinarima, a posebno u svojoj kolumni u Časopisu Maslina. Inače, podigao je uzorni maslinik i prateće objekte pored Novigrada koji mnogima mogu biti uzor. Sa svojim uljima visoke kakvoće osvojio je gotovo sve nagrade na prestižnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Bogatim iskustvom spreman je svakome nesebično pomoći, a održao je i veliki broj predavanja iznoseći svoja zapažanja i dajući konkretna rješenja za mnoge probleme koji se javljaju u masliniku.

Na sajmu maslinarstva i uljarstva svoj asortiman proizvoda i usluga predstavit će brojne tvrtke, obrti i OPG-ovi, a na Olio baru sudionici će moći kušati nagrađena vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja, kao i ona s defektima. Sajam, izložba i Olio bar otvoreni su za posjetitelje:

30.3. (čet): 16.00-21.00 | 31.3. (pet): 10.00-21.00 | 1.4. (sub): 16.00-21.00

U 20:00 sati uslijedit će i prva radionica, odnosno Okrugli stol Sveučilišta u Splitu na temu:
Maslina i klimatske promjene.

Tijekom zabavne večeri i druženja prezentirat će se i kušati nagrađena maslinova ulja s Noćnjaka i vina vinara Splitsko dalmatinske županije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu