Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

5. FJAKA FILM FESTIVAL: U Sv. Filip i Jakovu danas počinje fešta za filmoljupce, očekuje nas i koncert kultnog benda

Objavljeno

-

Jedini horor film festival u Hrvatskoj opet se vratio te je i ove godine za sve ljubitelje strave i užasa te filmske umjetnosti pripremio prave filmske poslastice, a i jedan novitet ; po prvi put na festivalu održati će se koncert i to kultnog zagrebačkog garage rock benda Erotic Biljan and His Heretics

U organizaciji udruge “Super 8“, koja okuplja štovatelje sedme umjetnosti, ovaj vikend 6. i 7. svibnja u prostorijama kina u Sv. Filip i Jakovu, održava se 5. Fjaka Film Festival, gdje će svi filmoljupci, ljubitelji strave i užasa i dobre svirke imati priliku uživati u klasicima horor žanra i filmske umjetnosti, za koje rijetko postoji prilika da se pogledaju na velikom platnu!

Osim klasika žanra poput filmova Alien i Forbidden Planet, svi posjetitelji imat će priliku pogledati i sci-fi prvijenac Le voyage dans la lune snimljen 1902. godine. Jednostavna je to priča o grupi astronauta koja odluči poletjeti na Mjesec te koja vrvi filmaškim tehnikama po kojima je redatelj Georges Melies ostao zapamćen u povijesti filma, a scena letjelice u oku mjeseca postala je jedna od najprepoznatljivijih scena nijemog filma. 

“Film je snimljen u dvije verzije, crno-bijeloj i ručno bojanoj. Verzija u boji, koju vam donosimo ovdje, smatrana je izgubljenom sve do 1993., kada je pronađena u očajnom stanju. No, nakon godina napornog rada, 2011. godine restauracija je završena. Uživajte u 120 godina staroj viziji putovanja na mjesec, koju će čovječanstvo ostvariti ‘tek’ 1969. godine“, kažu organizatori ovog festivala Vedran Eškinja i Roko Vodopija.

Istraživanje svemira kao aktualna tema

Fjaka Film Festival nastao je proteklih godina, od strane male skupine lokalnih entuzijasta i filmofila, čija je želja bila oživjeti lokalnu kino dvoranu te ukazati na bogatstvo i relevantnost filmske umjetnosti, ali i revitalizirati običaj odlaska u kino, kao relevantan društveni trenutak. U ovogodišnjem izdanju, Fjaka Film Festival kao jedini horor film festival u Hrvatskoj bavi se stoljećima starom ljudskom težnjom da promatra, razumije i osvoji svemir.

“Od samog početka umjetnosti, preko SF žanra u teoriji, i svemirske utrke druge polovine dvadesetog stoljeća u praksi, pa sve do aktualne komercijalizacije svemirskih letova, pogled čovječanstva uprt je u zvijezde. Ove teme nisu nikad u povijesti kinematografije bile tako aktualne kao danas, kad su se u istraživanje (i potencijalno koloniziranje) svemira uključile privatne tvrtke na čelu s Elonom Muskom i njegovim SpaceX projektom”, napominju filmski entuzijasti iz Fjake Film Festivala.

Kroz ovogodišnji izbor filmova festival će se tako dotaknuti samo nekoliko, od nebrojeno mnogo, scenarija što i kako može poći po zlu kad se čovjek otisne među zvijezde. Razni oblici ubojitih vrsta, problemi s tehnologijom i na kraju sama ljudska priroda samo su neki od razloga zbog kojih i najpomnije planirana misija može završiti tragično. O svim tim temama u sklopu festivala posjetitelji će moći doznati u predavanju dr. Zlatka Bukača.

“Upravo zbog svih tih zanimljivih razloga pozivamo da pogledate klasike žanra koji se fokusiraju na mračnije posljedice napuštanja malog otočića Zemlje, posjetite izložbu starih horor plakata te uživate i u svirci benda Erotic Biljan and His Heretics”, kažu organizatori među kojima su i Adrijan Brzić, Tereza Brzić i Anamarija Eškinja.

Bend koji iza sebe ima tri albuma i mnogo odsviranih koncerata i proputovanih kilometara, filipjanskoj publici će zasigurno pružiti još jedan glasan koncert, a njihovi garage/rock/punk zvukovi izvrsno će se nasloniti na vizualni sadržaj ovog filmskog festivala.

PROGRAM:

Petak 6.5.

19:30 Otvorenje

20:00 Le voyage dans la lune (1902), 14 min., TV-G

20:15 Forbidden Planet (1956), 98 min., G

22:00 Alien (1979), 117 min., R

Subota 7.5.

19:00 Predavanje dr. Zlatko Bukač

19:30 Kratki film (22 min)

20:00 Sunshine (2007), 107 min., R

22:00 Svirka: Erotic Biljan and His Heretics (ZG)

Projekcije filmova održat će se u kinu u Sv. Filip i Jakovu, a koncert ispred kina.

Ulaz na sve događaje je besplatan!

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI DANI / U subotu predstavljanje projekta „Jedimo zdravo“

Objavljeno

-

By

Zadarska županija je u suradnji s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom provela  program usavršavanja kuhara osnovnih škola Županije.

Uvođenjem obvezne prehrane učenika u osnovnim školama iskazala se potreba za dodatnim usavršavanjem prethodno stečenih znanja i vještina, a u svrhu stjecanja novih znanja i vještina u pripremanju zdravih i hranjivih obroka za djecu.

Program se sastojao od dva dijela: zdrave mediteranske prehrane i dijetalne prehrane.

Nastava se sastojala od  teorijske i praktične nastave koja se odvijala  u specijaliziranim praktikumima kuharstva i slastičarstva.

Program je obuhvaćao mediteransku prehranu, namirnice mediteranske prehrane, mediteranska jela, osnove dijetalne prehrane, namirnice dijetalne prehrane, pripremanje dijetalnih jela i higijene u ugostiteljstvu.

Program su vodili nastavnik kuharstva Renato Kraljev i nastavnica slastičarstva Kristina Lončar.

U programu su sudjelovale:

OŠ Privlaka, Ljubica Begonja,

OŠ Privlaka, Tomislava Glavan,

OŠ Braća Ribar, Posedarje, Branka Knežević

OŠ Braća Ribar, Posedarje, Marija Klanac

OŠ Stjepana Radića Bibinje,  Ana Lisica

OŠ Stjepana Radića Bibinje,  Ljerka Mirt

OŠ Pakoštane, Mandalina Vulin

OŠ Pakoštane, Anita Macuka

Prezentacija realiziranog programa biti će u sklopu Županijskih dana  na Narodnom trgu u subotu, 20. 4. 2024. u vremenu od 10,00 – 12,00 sati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu