Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

REAGIRANJE Zadarski HSP AS o stanju u KK Zadru: “Predstavnici GV svoje djelovanje u Klubu koriste za politički obračun s gradskom upravom i gradonačelnikom!”

Objavljeno

-

HSP AS Zadar očitovao se o stanju u zadarskoj košarci. Njihovo priopćenje koje potpisuje županijski vijećnik Nenad Klarić u cijelosti prenosimo u nastavku:

“U posljednje vrijeme sve češće slušamo, kada je zadarska košarka u pitanju, o aferama u vođenju kluba, a sve rjeđe o rezultatima. Istina, proteklih dana slušamo o uspjesima mlađih uzrasta, ali to je premalo. Prvo, zato što su, kada je klub u pitanju, ipak najbitniji rezultati prve momčadi, jer bez toga nema ni interesa za ovaj prelijepi sport. Najprije kod publike, a potom i kod mladih za bavljenje košarkom. A kad je tako onda svjedočimo praznim dvoranama na utakmicama kluba u kojem uglavnom igraju igrači koji su stasali izvan Zadra ili skupi igrači iz inozemstva. Razlog – Košarkaški klub Zadar, usprkos uspjesima mlađih uzrasta, ne stvara svoje igrače. Nebrigom svih u klubu nestao je poznati košarkaški inkubator u Zadru u kojemu su stasali velikani Pino i Krešo, a da o drugima iz plejade onih koji su igrali za reprezentativne selekcije i najveće europske i svjetske klubove i ne govorimo, jer bi taj spisak bio podugačak. Uvoz igrača je, dakle, najveći problem Košarkaškog kluba Zadar. To je puno skuplje nego proizvodnja vlastitih igrača jer ovakvom politikom samo se kupuje a ne prodaje igrače. I tako rezultata nema, a nema ni novaca.

Takvim poslovanjem teško se može osigurati financijska stabilnost kluba. A to su problemi koje treba rješavati vlasnik kluba – Grad Zadar. I to ne tako da samo osigurava novac, to sukladno mogućnostima radi i sada, nego putem nadzora rada kluba. To ne znači miješanje u stručni rad kluba, nego nadzor poslovanja kluba, koji svojim djelovanjem, ako je dobro organiziran, može i sam osiguravati dodatna sredstva. Taj nadzor, međutim, ne znači raditi na stečaju ili likvidaciji kluba. A upravo tome svjedočimo. Predstavnici Grada ili točnije gradskog vijeća svoje djelovanje u klubu ili, što je još točnije, protiv kluba koriste za politički obračun s gradskom upravom i gradonačelnikom. To na žalost neće riješiti probleme Košarkaškog kluba Zadar koji je znatno prije Morskih orgulja ili Pozdrava suncu bio simbol Zadra.

Taj simbol postoji još uvijek i treba ga sačuvati jer je on za mnoge generacije Zadrana zadarska svetinja. Grad Zadar, njegove strukture, pa i županija, moraju smoći snage da stvore uvjete za rad kluba. Najprije organizacijske, a dijelom i financijske. To, ponovit ćemo još jedanput, ne znači petljanje politike u rad kluba, nego stvaranje uvjeta za rad struke, ali i nadzor toga rada. Stečaj i likvidacija ne smiju biti cilj. Cilj je raditi na tome da Zadrom ponovno odjekuje ona „Igraj Zadre, volim te!“.

Sve to grad Zadar i svi u Zadru moraju raditi i zbog toga jer je Zadar kolijevka hrvatske košarke koja ne smije nestati.

Dapače, a ta kolijevka hrvatske košarke nastala je prije puno godina na betonu u Jazinama, a potom je na tom kultnom mjestu sagrađena i dvorana 60-ih godina prošloga stoljeća u kojoj su generacije Zadrana provodile dane i večeri navijajući za svoj klub a mnogi i igrajući. Ta dvorana i beton na kojemu je u vrlo kratkom vremenu trudom i sredstvima svih Zadrana sagrađena u vrlo kratkom vremenu, simbol je stvaranja i igranja jednog sporta koji je Zadranima značio više od igre. Odlazak u Jazine bio je užitak koji se ničim nije mogao zamijeniti.

U međuvremenu sagrađena je veća, modernija i komfornija dvorana na Višnjiku, ali Jazine su Jazine. I upravo zbog toga dvorana u Jazinama mora biti sačuvana kao spomenik jednom sportu i mnogima koji su ga u Zadru voljeli i igrali, kao muzej sporta, recimo.

To ne znači da smo protiv razvoja grada i gradnje „Vrata Zadra“. Dapače, treba učiniti sve da Zadar, taj kameni brod usidren na najljepšem dijelu našega Jadrana bude još ljepši.

Toj njegovoj ljepoti sigurno ne bi smetala dvorana u Jazinama – dobro ukomponirana u taj značajni projekt mogla bi ga učiniti još ljepšim i privlačnijim. Na struci je da za to nađe rješenje.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVORENE PRIJAVE / Pridružite se radionicama izrade jezerske ogrlice u Gradskoj straži

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrlice

Radionice se održavaju u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. 

Radionice su namijenjene građanstvu, termini će se odredi prema najavi. Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

Vez jezerske ogrice je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u jezerima na otoku Murteru. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u Jezerima. U Jezerima način uresa perlicama naziva se vez staklenim perlicama.

Ogrice su bile karakteristične za otok Murter,a u ostalom dijelu sjeverne Dalmacije sačuvan je samo jedan primjerak iz Novigrada kod Zadra. Jedino je u jezerima to umijeće sačuvano kao živa i kontinuirana tradicija od samog pojavljivanja do današnjeg dana. Već preko 50 godina u KUD- u Koledišće u Jezerima postoji i radionica izrade ogrica koja prenosi znanje na mlađe generacije prema originalnim sačuvanim primjerima ili po sjećanju. To je posebno u svojoj sredini osvijestio Nenad Milin koji je i glavni voditelj ove radionice. Djelujući kao voditelj KUD- a Koledišće preko pedeset godina svoga djelovanja poticao je sve oblike tradicijskog stvaralaštva karakterističnog za Jezera te su neki , kao npr. I vezenje ogrica, postali sastavni dio suvremene svakodnevnice.

Proljetna radionice  traju ukupno petnaest sati u periodu od 27. 05. do 30.06.2024.

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 0922916995

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠE VIJESTI / Produženi vikend u znaku jakog vjetra, kiše i pljuskova s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas u prvom dijelu dana promjenljiva naoblaka, lokalno i kiša. Zatim sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 20 i 25 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženi i obilni. Najmanja vjerojatnost za njihovu pojavu je duž dalmatinske obale. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje nestabilno te uobičajeno toplo. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom. Pritom će lokalno biti izraženi i obilni, osobito u petak. Vjetar na kopnu slab, u subotu umjeren jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, u subotu južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) U KNEŽEVOJ PREDSTAVLJEN PROJEKT “MAPA” – Jačanje statusa Parka Conero (IT), Silbe i Silbanskih grebena te Foce Trigna (IT)

Objavljeno

-

By

Početna konferencija projekta „MAPA – Marine Adriatic PArks” održana je 28. svibnja u Kneževoj palači u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, koja je ujedno i vodeći partner na projektu.

Na konferenciji je prisutnima predstavljen projekt usmjeren na jačanje statusa zaštićenih dijelova Programskog područja na tri lokacije – područje Parka Conero (IT), Silbe i Silbanskih grebena te Foce Trigna (IT),  koje će zajedno nositi naziv Marine Adriatic PArks (MAPA).

Ravnatelj AGRRA-e Ivica Pintur poželio je sudionicima uspješan rad uz uvjerenje da ćemo u srpnju 2026. godine svjedočiti izvrsnim rezultatima, kako na području našeg priobalja, tako i onog sa suprotne talijanske strane. Prisutnima se u ime Zajedničkog tajništva Programa INTERREG V-A CBC Italija-Hrvatska obratio i Lovro Jurišić.

Cilj projekta je podizanje svijesti ciljnih skupina o važnosti održivog morskog ekosustava, kroz procjenu biološke raznolikosti te implementaciju Zajedničke strategije i Akcijskog plana o kapitalizaciji zaštićenih područja.

Projektne aktivnosti predstavila je voditeljica projekta Ivana Mamić iz AGRRA-e. Aktivnosti izgradnje kapaciteta i podizanja svijesti biti će provedene kroz zajedničke radionice i treninge kojima će se potaknuti aktivno građanstvo i učiniti ih ambasadorima MAPA-e. Uspostaviti će se Lokalna vijeća suradnje (LCC) putem kojih će se promicati očuvanje biološke raznolikosti te će se organizirati pilot akcija opremanja ciljnih skupina kroz promidžbu ribolovnog turizma kao gospodarske aktivnosti koja ima minimalan negativan utjecaj na okoliš. Projektni će partneri uspostaviti zajedničku interaktivnu MAPA platformu, kako bi procijenili status morskih staništa i vrsta te uključili lokalne zajednice u provođenje aktivnosti nadzora.

Osim same Konferencije, u Bastionu će se 29. svibnja održati  „Blue Caffee”, gdje će studenti zajedno s projektnim partnerima, naučiti više o specifičnostima pilot lokacija: Silba, Parco Conero, Foce Trigno i zaštićenom morskom području.

Uz AGRRA-u, kao vodećeg partnera,  projektni partneri su Regionalna Agencija za zaštitu okoliša – ARPA Molise (IT), Društvo istraživača mora – 20000 milja (HR), Veleučilište Marche (IT) i Regionalni park Conero (IT).

Projekt je financiran iz Programa INTERREG V-A CBC Italija-Hrvatska 2021.-2027., Tematsko područje: Zeleno i otporno zajedničko okruženje. Proračun projekta iznosi 1.402.920,00, od čega je Iznos EU sufinanciranja: 1.122.336,00 €.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu