Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FESTIVAL ZNANOSTI NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Jučer predavanje o sreći, danas događanja uz bunker na Vidikovcu i Dan astronomije

Objavljeno

-

Nizom radionica, predavanja i edukativnih događanja na Sveučilištu u Zadru, osnovnim i srednjim školama, dječjim vrtićima, muzejima, Gradskoj knjižnici Zadar i drugim lokacijama, odvija se Festival znanosti, manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Tema ovogodišnjeg izdanja manifestacije je život – što je on, kako ga cijeniti, očuvati, kako živjeti bolje, produljiti ga, koji su najveći životni izazovi, strahovi, otkrića, ljepote… Jedno od događanja bilo je predavanje prof. dr. sc. Zvjezdana Penezića „Što nas čini sretnim? – Novi pogled na zadovoljstvo životom“.

Prije Drugog svjetskog rata cilj psihologa i psihijatara bio je liječiti mentalne bolesti, no u novije vrijeme radi se na stvaranju boljeg osjećaja kod pojedinaca. Koliko je to uzelo maha pokazuje podatak da se do 2000. godišnje pisalo stotinjak znanstvenih radova o sreći, da bi sada ta brojka bila nekoliko tisuća.

Iznimna popularnost knjiga o samopomoći ukazuje da većina pojedinaca želi napraviti pomak prema boljem osjećaju. Pritom treba voditi računa da imamo dva pristupa sreći, prvi je hedonistički čiji je princip zadovoljenje želje, a drugi je eudemonistički, u kojemu se nastoji postići što veće ispunjenje i ostvarenje potencijala neke osobe.

– Pojedinci mijenjaju svoje mehanizme suočavanja sa situacijom i kako se nose s problemima. Kada se mjeri zadovoljstvo životom osobe koja je u tom trenutku dobila na lutriji i one koja je nakon prometne nesreće postala tetraplegičar, razlika ne može biti veća. Znanstvena istraživanja došla su do frapantnog podatka da je nakon godinu dana njihovo zadovoljstvo životom podjednako, istaknuo je dr. Penezić.

Tijekom jučerašnjeg dana u organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA održan okrugli stol o životu znanstvenika, dr. sc. Mate Penava predavao je na Sveučilištu o svijesti nasuprot umjetne inteligencije, radionicu o životu devetnaestogodišnjaka priredile su izv. prof. dr. sc. Katarina Ivon i mag. philol. Croat. Jelena Alfirević Franić… U zadarskim školama i vrtićima održane su brojne radionice i prezentacije.

Od današnjih događanja izdvojimo Dan astronomije na zadarskoj rivi od 18 sati s promatranjem Sunca kroz tri solarna teleskopa (u slučaju povoljnog vremena) te predavanje i igrokaz Tajni život zadarskih bunkera (Make Art Not War) uz bunker na Vidikovcu (16-20 sati).

Program počinje predavanjem Jurice Vučetića i Antonije Mlikote o povijesti pojasa bunkera oko Zadra – kako o tome kad i kako su nastajali, tako i o njihovoj ulozi u mirnodopsko vrijeme, ali poglavito o njihovoj ulozi za vrijeme Domovinskog rata. Iva Bencun i Jurica Vučetić održat će i vođenu šetnju oko novouređenog prostora bunkera na vidikovcu.

Rafaela Božić i nekoliko zadarskih pjesnika održat će večer poezije kako bi se umjetničkim sadržajem oplemenio prostor.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Za vikend oblačno i hladnije, puhat će olujna bura. Od sredine sljedećeg tjedna nova kišna epizoda

Objavljeno

-

By

Danas umjereno i pretežno oblačno, u unutrašnjosti mjestimice maglovito. Uglavnom na otocima povremeno može pasti malo kiše, a prema večeri u gorju, ponajprije Like, malo susnježice ili snijega. Vjetar na kopnu uglavnom slab, a na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 5 do 10 na kopnu i od 13 do 17 °C duž obale.

U nedjelju na Jadranu djelomice ili pretežno sunčano. U unutrašnjosti većinom oblačno ujutro mjestimice s maglom. Vjetar na kopnu slab, na Jadranu umjerena i jaka bura navečer u slabljenju. Najniža jutarnja temperatura zraka od -1 do 3 na Jadranu između 6 i 10. Najviša dnevna od 5 do 9, na moru između 11 i 15 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U unutrašnjosti većinom oblačno ponegdje uz mogućnost slabih oborina i to uglavnom u gorju. Na Jadranu djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Uz povremeno više oblaka na južnom dijelu ponegdje može pasti malo kiše. Puhat će umjerena i jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura koja će u ponedjeljak oslabjeti i okrenuti na jugo. Bit će malo hladnije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO/VIDEO Otvoren Zimski park ’22. na Višnjiku!

Objavljeno

-

By

Kad će? Sad će! Kad će? Sad će…! I je, kako je i predviđeno u petak, 25. studenoga 2022. oko 17 sati u Športskom centru Višnjik otvoren je Zimski park ’22.
Najsadržajniji zimski park na Višnjiku do sada, s osvijetljenim klizalištem u čijem je središtu svjetlucava jelka, s ledenim toboganom – što je novitet! – za adrenalinska spuštanja u stilu zimskih olimpijada. Pa i mnogim drugim sadržajima…

šc-višnjik-zadar-zimski-park-klizalište-advent-klizanje-djeca-ples-otvaranje

-Već je uobičajeno da imamo adventske kućice, imamo u zasebnu pozornicu za nastupe različitih udruga, skupina i za radionice, ostvarena je i suradnja s jednim konjičkim klubom pa će cijelo vrijeme trajanja Zimskoga parka našim mladim i najmlađim sugrađanima biti omogućeno jahanje na ponijima, tu je i luna park. U ovom izdanju ponuda na ledu je proširena jednom stazom i ledenim toboganom. Sve to i ono što će još se zbivati, svi zaposlenici ŠC-a Višnjik, naši partneri i prijatelji rade za djecu i mladež našega grada i naše županije – kaže Denis Karlović, direktor ŠC-a Višnjik.

Program otvaranja Zimskoga parka ’22. počeo je atraktivnim nastupom mažoretkinja u koordinaciji Hrvatskoga saveza mažoretkinja i pom-pon timova, poslije čega su sa svojim prigodnim točkama nastupili Sportski plesni klub Bellus, Petar Pan, Udruga odgajatelja Maraška Zadar, Zbor Kazališta lutaka Zadar&Zbor Gimnazije Vladimira Nazora, Glazbena udruga Libreto i Dječja klapa Riva.
Veoma razigrana, puna žagora i veselja, bijaše svojevrsna jutarnja ouverture kad su, uz pomoć i veliku potporu svojih odgajateljica, niza mama i ponekoga tate stabla kitila djeca iz Univerzalne sportske škole ŠC-a Višnjik, DV-a Latica, OŠ-e Voštarnica DV-a Radost. Također, Udruga Cukrići pripremila je odgovarajući program edukacije svojih sugrađana o šećernoj bolesti, te mjerenjem šećera u krvi i drugim pojedinostima bitnima za bitku s dijabetesom i za opće zdravlje.

šc-višnjik-zadar-zimski-park-klizalište-advent-klizanje-djeca-ples-otvaranje

Naravno da je zanimanje izazvala i mini ergela – poniji Mimi i Simba, te tovar Villy. Konjički klub Maksimus omogućit će cijelo vrijeme Zimskoga parka ’22. upoznavanje s dijelom životinjskoga svijeta, jahanje i fotografiranje…
Na koncu, na ledu je prštalo sve u šesnaest! Čim su se klizačice i klizači dočepali klizaljki i izjurili na led promatrači su jednoglasno zaključili: Ovo je kao na Zlatnoj pirueti! Pa onda i ledeni tobogan – jurilica samo takva koji kilometrić od mora. To je moguće samo u Zadru!
Kako je bilo na otvaranju Zimskoga parka ’22., pogledajte u Višnjikovoj galeriji.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

29. STUDENOG “Umišljeni bolesnik” u HNK Zadar

Objavljeno

-

By

U utorak, 29. studenoga očekuje nas prva ovosezonska premijera HNK Zadar, UMIŠLJENI BOLESNIK povodom 400. obljetnice rođenja Jeana Baptistea Poquelina Molièrea u režiji Vinka Radovčića. Izvedba je u srijedu, 30. studenoga s početkom u 20 sati.

Igraju:  Alen Liverić, Žana Bumber, Danijela Evđenić, Dorotea Ilečić Sever, Davor Jureško, Lino Brozić, Dominik Krakašić, Mirjana Đan i Elodie Paleka.

Komedija kroz prikaz lika umišljenog bolesnika i tretmana onih oko njega prikazuje društvo koje je smiješno samo na površini, dok je ispod njega skrivena tužna i bolna priča – preko umišljene bolesti freska se širi na zbiljsku bolest društva kojoj je simptom bolest mišljenja.

Tema koja je danas jednako aktualna kao i u vrijeme praizvedbe komada progovara o starom društvu koje odbija bilo kakve promjene te se dogmatično drži tradicije ne pitajući se za dobro i loše (najčešće čineći potonje) naspram mlađeg sloja koji je razigran i zaljubljen te ne poznaje konvencije i ne priznaje tradicije boreći se za svoje mjesto pod suncem.

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar i online na sustavu Eventim.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu