Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANO OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIBINJE Župan Longin: “Bibinje su mjesto u kojem je vrlo živo i dinamično”

Objavljeno

-

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Bibinje. Uz uvodne govore predsjednice Općinskog vijeća Marijane Kandić i načelnika Šime Sekule, uzvanicima su se obratili i župan Zadarske županije Božidar Longin, izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik Šime Erlić i izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora, saborska zastupnica Grozdana Perić.

U svom obraćanju, župan Božidar Longin je poručio kako ga veseli da u ovom izazovnom vremenu možemo biti više nego zadovoljni aktivnostima i događanjima na području ove općine te da su Bibinje mjesto u kojem je vrlo živo i dinamično.

„Ovdašnja škola, koja s ponosom nosi ime velikog Stjepana Radića, puna je djece. Županija je kao osnivač, zajedno s državom, u rad ovdašnje škole u dvogodišnjem razdoblju uložila više od 16 milijuna kuna. Naknadu za novorođenčad isplatili smo prošle godine za čak 58 beba. Iz Bibinja se ne iseljava. Sve ovo govori o činjenici da se lokalna vlast na čelu s mladim i vrijednim načelnikom Sekulom trudi svojim žiteljima stvoriti dobre životne uvjete“, istaknuo je župan dodavši da je turizam i u Bibinjama, kao i na području cijele Zadarske županije temeljna gospodarska grana.

O velikom interesu turista za Bibinje govore i odlične brojke ostvarene u prošloj sezoni koje su, pandemiji usprkos, bile na razini najuspješnijih godina.

„Za podizanje kvalitete ukupnog turističkog proizvoda, a istodobno i doprinos podizanju kvalitete života građana, važno je ulaganje u komunalnu infrastrukturu. Projekt Aglomeracija Bibinje – Sukošan svakako je značajan dio te priče. Istodobno me raduje kvalitetan razvoj poslovne zone u Lonićima, jer su upravo one značajan kotačić u gospodarskom razvoju županije“, kazao je župan naglasivši da Zadarska županija i dalje bilježi rekordne brojke zaposlenosti.

Najzaslužnijima su tradicionalno dodijeljena općinska priznanja. Utemeljitelj susreta klapa Raspivano Bibinje Šime Šimunić dobio je nagradu za životno djelo za dugogodišnje svestrano zalaganje i doprinos u razvoju kulturnog života Općine Bibinje. Grb Općine pripao je Herbertu Guttenbrunneru u znak zahvalnosti za plemenitost prema žiteljima Bibinja u vrijeme Domovinskog rata, a općinsku zahvalnicu je zaslužio Walter Perkounig i to za medijsku promidžbu humanitarne akcije Bibinje 1992.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

APEL NAUTIČARIMA IZ POLICIJE: “Zbog svoje i sigurnosti drugih osoba, pridržavajte se propisa!”

Objavljeno

-

By

“Zbog svoje osobne i sigurnosti drugih osoba, policija poziva i nautičare da se pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru”, priopćeno je danas iz PU zadarske.

Jučer, 18. svibnja u popodnevnim satima posada Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar na području Borika u glisiranju plovilom uz obalu na udaljenosti manjoj od 300 metara, zatekla je 29-godišnjeg  hrvatskog državljanina.

U glisiranju plovilom uz obalu na nedozvoljenoj udaljenosti, posada policijskog plovila, također je u subotu, 14. svibnja 2022. godine u 11.20 sati, zatekla 39-godišnjaka kako upravlja gumenjakom.

Zbog počinjenih prekršaja, obojica su novčano sankcionirani po odredbama Pomorskog zakonika.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

6. TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL: U petak Kaljani kuhaju svoje slavne brudete, a pjeva Đani Stipaničev

Objavljeno

-

By

Kako složiti mala, ali delikatesna jela temeljena na gastronomskoj baštini zadarskog ribarskog kraja – bilo je pitanje na koje su četvrtog dana ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala odgovorili poznati zadarski kuhari i gastronomski edukatori Josip Vrsaljko i Robert Pinto, uz asistenciju učenika i profesora zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar te Srednje škole Biograd.

Vrsaljko se odlučio za bijelu ribu – vrhunske brancine premium klase iz kaveza ugljanske tvrtke „MarFish“ koje je konfitirao (lagao kuhao) u maslinovom ulju, citrusima, ružmarinu i papru. Koristio je brancine maksimalne pecature od 2,80 do 3,50 kg, umrtvljene japanskom humanom metodom. Chef Trattorie „Mediterraneo“ Robert Pinto ponudio je svoju marinadu i saur od srdele. Na drugom kraju improvizirane kuhinje na otvorenom, više vrsta sushija od tune i povrća rolao je mladi, ali vrhunski sushi majstor Ivan Bašić iz zadarskog restorana s azijskom hranom „Maguro“. Sa svojim malim jelima u programu su sudjelovali restoran „Corte“ te catering „Angelus“, a svoj doprinos kroz nekoliko jela dali su i učenici srednje škole na Boriku.

Iako je svibanjsko sunce dobro ugrijalo Trg Petra Zoranića, u malim, ali slasnim i maštovitim ribljim porcijama, dobrim vinima zadarskih vinara i koktelima od „Maraskinih“ pića te Ožujskom pivu uživalo je nekoliko stotina Zadrana i turista. Svatko je za sebe našao ponešto i na Gastro pijaci koja neprekidno traje u sklopu Festivala: vrgoračke jagode, rane trešnje, artičoke, paški sir, sjajni „Pašmanero“ umak…

6. TSW Festival nastavlja se u petak u pojačanom ritmu, u dva termina, jutarnjem i večernjem. Ujutro će svoj cooking show od bijele ribe na roštilju održati profesor kuharstva u biogradskoj Srednjoj školi Marin Banović i to na temu bijele ribe na roštilju. U gastro programu sa svojim jelima sudjeluje još i kuharska ekipa „Turisthotela“, a svoj će sushi motati i ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je inače stalno prisutna u gastro ponudi lanca „Interspar“. Za glazbu je opet zadužen sjajni DJ Mate Kokić, a program će voditi RTL-ova reporterka Nikolina Radić. U petak će, kao i dan prije, majstorica origamija Sanja Srbljinović Čuček voditi radionice origamija za sve zainteresirane.

Navečer u 19 sati počinje prava fešta od ribe i glazbe. Nastupaju Đani Stipaničev i DJ, inače popularni voditelj Radija 057, Davor Valčić. Iz Kali stiže prava gastro poslastica. Dolazi Udruga Kualjske ribarske noći koja će pripremati velike brudete. Kako nam je objasnila tajnica te Udruge i direktorica TZ Kali, Ina Kolega, ovaj put Kaljani neće kuhati onaj slavni Kualjski brudet od ugora „na bilo“ s krumpirima već će se držati teme ovogodišnjeg Festivala – plave ribe. Pripremit će brudet od tune te srdele „umido“, na crveno. Nema sumnje da će odlični kaljski kuhari, najpoznatiji ribari „na cilom svitu“ i ta jela pripremiti vrhunski. U slast!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA 4. dan Tuna, Sushi & Wine Festivala 2022.

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu