Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Svečano otvoren 20. Festival cvijeća u Sv. Filip i Jakovu

Objavljeno

-

U organizaciji Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov u Villi Donat svečano je otvoreno dvadeseto izdanje Festivala cvijeća. Svi posjetitelji moći će uživati u prezentaciji i prodaji cvijeća do 01. svibnja

Nakon dvije godine stanke Sveti Filip i Jakov opet je postao sastajalište svih obožavatelja cvijeća, zelenila, mora i prirode jer je po dvadeseti put počeo Festival cvijeća Zadarske županije. Uz voditeljicu Branku Pelicarić te nastup DV Cvit, KUD-a Sv. Roko iz Sv. Filip i Jakova i A.K.A. Crescendo, mjesto otvorenja ovog slikovitog festivala je bio ambijent Ilirijinog hotela Villa Donat a više od 100 sudionika ponudilo je svoje proizvode: sadnice cvijeća, suvenire, vješto složene cvjetne instalacije. Uz sve to posjetitelje očekuje i bogat kulturno-zabavni program.

“Manifestacija se već po dvadeseti put odvija u centru Sv.Filip i Jakova, a kako je već odavno poznato okuplja veliki broj izlagača i proizvođača cvijeća te sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Obogaćena je raznim sadržajima i etno prezentacijama starih običaja kako našeg kraja tako i iz raznih krajeva Hrvatske”, kažu iz Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov.

20. Festival cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu službeno je otvorio načelnik Zoran Pelicarić koji je posebno pozdravio najmlađe sudionike te se zahvalio svima koji od samih početaka podupiru festival.

“Festival cvijeća prepoznat je već odavno kao bitna manifestacija u okviru aktivnosti za pripremu turističke sezone te kao takav pohvaljen od Hrvatske turističke zajednice a njegovovom organizacijom se u Sv. Filipu i Jakovu otvara turistička sezona u Zadarskoj županiji te je definitivno obogaćena turistička ponuda Sv. Filipa i Jakova”, rekao je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

Bogat program

Sunčano vrijeme koje će se po prognozi nastaviti i tijekom cijelog održavanja Festivala cvijeća dobro će poslužiti svim uzgajivačima cvijeća i onima koji se bave uzgojem začinskog i ljekovitog bilja te proizvodnjom kozmetičkih preparata, suvenira, različitih rukotvorina, kao i tradicijskih prehrambenih proizvoda ali i svim posjetiteljima.

Uz izložbeni dio manifestacija ima i scenski dio u koji su uključeni polaznici dječjih vrtića zadarske županije, učenici osnovnih škola, kulturno -umjetnička društva, dalmatinske klape i sastavi.

“Tijekom tri dana trajanja sajma posjetitelji mogu sudjelovati na eko radionicama, prezentacijama, prigodnim savjetovanjima i predavanjima, natjecanjima aranžera, izložbenim i modnim revijama”, rečeno je na otvorenju.

Osim bogate ponude cvijeća te svega što bi ljubiteljima mirisnog šarenila moglo pomoći u kompletiranju vlastitih vrtova, Sv. Filip i Jakov će biti i odredište zabavnih druženja.

“Večeri Festivala su rezervirane za koncerte; večeras nas očekuje Ivica Sikirić Ićo, a sutra klapa Iskon na rivi u Sv. Filipu i Jakovu”, napominju iz TZ-a.

Dječje radosti

Djeca tradicionalno svake godine sudjeluju na Festivalu cvijeća, a poseban naglasak je na razvijanu ekološke svijesti i ljubavi prema prirodi.

“U suradnji sa Eko Zadar pripremili smo edukaciju o korisnosti otpada naziva „Avanture gospodina Otpadića“. Najmlađi posjetitelji Festivala uživat će u maštovitom dječjem programu: u kreativnim radionicama, mađioničarskim predstavama i plesnim nastupima”, kažu organizatori.

Za složiti savršen aranžman nije dovoljno samo lijepo cvijeće, potrebno je puno mašte i rad vještih ruku.

“Vještinu aranžiranja pokazat će nam cvjetna aranžerka Ana Milin, kako napraviti tonik i kremu za lice pokazat će vam Frane Herenda, a sa Anamarijom Pažin Morović probajte sami zamiješati serum za lice za svoj tip kože”, napominju iz TZ-a.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Zadarske županije, Ministarstva turizma i Udruge Napredak, uz suorganizaciju Općine Sv. Filip i Jakov i zlatnog sponzora Ilirija d.d., Biograd na Moru.

Izvor: Bnm Portal

279173321_5241278595982629_105529818357947603_n

Image 1 of 45

 

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJAVA IZ CINAZ-a: “Moje Erasmus iskustvo” za gimnazijalce i prezentacija o mogućnosti studiranja – za sve

Objavljeno

-

By

Donosimo dvije najave za informativna događanja u organizaciji udruge CINAZ za idući tjedan: 

Prvo događanje je informativno predavanje “Moje Erasmus iskustvo” za učenike Gimnazije Vladimira Nazora i Gimnazije Jurja Barakovića koje će se održati u Multimedijalnoj dvorani Gimnazije Jurja Barakovića u srijedu, 12. listopada 2022. godine s početkom u13.10h.

Aktivnost se održava povodom obilježavanja europske Time to move kampanje (više na timetomove.info).

Drugo događanje je “Erasmus+ info dan” koji se sastoji od informativnih prezentacija u kojem će voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju i Erasmus koordinatorica Sveučilišta u Zadru, Maja Kolega, predstaviti mogućnosti za mobilnost u svrhu studiranja i u svrhu stručne prakse u sklopu programa Erasmus+, a svoje osobno Erasmus iskustvo će predstaviti studentica Sveučilišta u Zadru, Gabrijela Ravlić.

Aktivnost će se održati 14.10. u Gradskoj knjižnici Zadar s početkom u 18h.

Ovom aktivnošću se obilježava Europska godina mladih i 35.obljetnica Erasmus+ programa (Posebne stranica posvećena Europskoj godini mladih: https://ampeu.hr/europska-godina-mladih).

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ VODOVODA: U ponedjeljak bez vode Poličnik, u utorak dio Bokanjca!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana, dana 10.10.2022.godine (ponedjeljak) od 08:30 sati do 12:30 sati bez vode će biti potrošači u Poličniku.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Janka Bobetka, kod k. br. 20.

Zbog izvođenja radova tvrtke Strabag d.o.o. prema projektu „Radovi na izgradnji javne odvodnje sanitarnih otpadnih voda aglomeracije Bokanjac – Zadar“  dana 11.10.2022.godine (utorak) bez vode će biti potrošači u Zadru, predio Bokanjac i kako slijedi:

Ulica Cerodole i

Ulica Franje Fanceva.

Tijekom radova pa do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Franje Fanceva, kod k. br. 59.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: Općina kupila i postavila na rivu automatski vanjski defribilator. Evo zbog čega je dragocjen…

Objavljeno

-

By

Općina Sv. Filip i Jakov kupila je automatski vanjski defribiltor u vrijednosti od 16 000 kuna. Postavljen je na rivi u Sv. Filipu i Jakovu

U ljetnim mjesecima Općina će nabaviti još dva defribiltora koja će biti postavljena na plažu “Morovička” u Turnju te na plažu “Iza banja” u Sv. Filip i Jakovu.

Korištenjem automatskih vanjskih defibrilatora (engl. AED, u Hrvatskoj se koristi i naziv AVD) značajno je povećan postotak preživljavanja osoba koje su doživjele srčani udar. Dokazano je da kardiopulmonalna reanimacija i rana defibrilacija mogu vratiti normalan srčani ritam kod osoba sa srčanim zastojem.

Zapravo, to su uređaji koji izvrše analizu srčanog ritma, daju upute spašavatelju (glasom, na hrvatskom jeziku) i omogućuju defibrilaciju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu