Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ODMOR ZA ONE KOJI SU POD STRESOM Psihijatrijska bolnica Ugljan okreće se turizmu

Objavljeno

-

Najpoznatija dalmatinska psihijatrijska bolnica Ugljan okreće se turizmu. Šest hektara zapuštene površine tik uz more u bolnici su prepoznali kao dodatnu zaradu. Uskoro kreće i javni natječaj, a cijeli projekt još treba amenovati županija.

Tako će se svi oni kojima je psiha narušena zbog stresa ili izgaranja na poslu, na Ugljan moći doći izliječiti, ali i odmoriti od problema.

“To negdje sada ide u završnu fazu tako da ja očekujem da ćemo doći. Hoće li se tko javiti na natječaj, hoćemo li naći koga, to je sada pitanje. Nije to tako jednostavno. Nije jednostavno naći nekog investitora koji će doći i odmah uzeti i investirati. Potrebna su izvjesna sredstva koja nema svatko”, rekao je Mladen Mavar, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan.

Cijela bi priča za sobom povukla i dodatna zapošljavanja, kako zdravstvenih, tako i nezdravstvenih djelatnika.

“Nama je prvenstveno da možemo zaposliti ljude ovdje s otoka. Mi smo sada praktički najveća ‘firma’ na otoku. Imamo skoro 300 zaposlenika, a negdje pola je s otoka Ugljana i Pašmana. To je nešto što ostavlja ljude tu na otoku”, kaže Mavar.

To su nam potvrdili i lokalci koji pozdravljaju ovakav tip turizma.

“Mislim da je to super i idealno. Ipak je ovo otok, divno je i more je tu, borovina, za opuštanje pa bi vjerojatno to bio pravi pogodak za bolesne ljude i one kojima je potrebna psihološka pomoć jer ovdje se stvarno duša liječi.”

“Ja mislim da je to dobra ideja i zamisao koja će dobro doći. Tu je mirno, tišine su. Ima tamo prostora i svega i ovo stvarno treba podržavati”, kažu.

Bolnicu podržavaju i u Turističkoj zajednici Grada Zadra.

“To je zaista jedna hvalevrijedna inicijativa i konačno se takvo nešto dešava na prostoru Zadarske županije i grada Zadra. Nama to sigurno ide u prilog budući da je Zadar već prepoznat kao kulturna i gastronomska destinacija, uz to dolazi i sportski dio turizma, a evo i zdravstveni će doći kao šećer na kraju”, rekao je direktor TZ-a Zadar Mario Paleka.

Šećer na kraju bit će to i za Ministarstvo zdravstva koje je iniciralo cijelu priču. Čini se kako su se ozbiljno primili posla i odlučili na ovakav način rješavati nagomilane minuse u zdravstvu. Ipak, za rješavanje nagomilanih dugova neće biti dostatan samo jedan ovakav objekt, već više njih. Ostaje nada da će zadarski primjer slijediti i druge zdravstvene ustanove u Hrvatskoj.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: U četvrtak Dan karijera Pomorskog odjela 

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 4. travnja 2024. godine održat će se Dan karijera Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Cilj održavanja Dana karijera je omogućiti studentima da se izravno informiraju o zahtjevima tržišta rada, upoznaju potencijalne poslodavce te da se omogući tvrtkama i institucijama iz područja pomorstva da se predstave studentima.

U sklopu manifestacije bit će organizirana panel rasprava s istaknutim stručnjacima iz gospodarstva na temu Izazovi u obrazovanju i zapošljavanju u pomorskoj industriji.

Otvorenje manifestacije i panel rasprava će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a predstavljanje tvrtki i institucija iz područja pomorskog gospodarstva u prostorijama Pomorskog odjela.

Početak manifestacije zakazan je za 11:00.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Humanitarna akcija HSP AS za Pučku kuhinju Socijalnu samoposlugu 

Objavljeno

-

By

Stranka HSP AS svake godine organizira humanitarnu akciju donirajući uskrsne pogače i jaja Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi za najugroženije stanovnike Zadra, kako bi proveli dostojanstveno Uskrs i uskrsne blagdane.

“U duhu Uskrsa želimo dati nadu i radost korisnicima Pučke kuhinje pokazujući još jedanput kršćansku solidarnost i ljubav.

Također promičemo socijalnu osjetljivost i socijalnu uključenost svih građana kroz cijelu godinu što je također jedan od ciljeva HSP AS.

Stranka HSP AS Republiku Hrvatsku vidi kao socijalnu državu koja se brine o svim, a posebno o najugroženijim slojevima društva.   

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim stanovnicima Zadra i zadarske županije!” – rekla je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu