Connect with us

magazin

Stručnjaci u “Tajnama svemira”: Može li nas progutati supermasivna crna rupa?

Objavljeno

-

foto: Pixabay

U novoj emisiji na N1 Televiziji, “Tajne svemira”, Tea Blažević razgovarala je s astrofizičarkom Vernesom Smolčić i astronomom Antom Radonićem.

Najprije su se osvrnuli na svemirski teleskop James Webb. Prvo je govorio Radonić:

“James Webb je sada oko milijun i pol kilometara od našem planeta. On zapravo putuje oko Sunca i na neki nači prati Zemlju, ali Zemlja je uvijek između njega i Sunca, on kruži oko Sunca kao i Zemlja, ali se neće previše približavati Zemlji. On se giba u vrlo nepravilnoj stazi, ali potrebno je svaka tri tjedna napraviti manevar da ga se zadrži u putanji. On mora biti dovoljno udaljen i od Zemlje i od Mjeseca da toplina nebeskih tijela ne bi loše djelovala na njega.

Proteklih dana je ostvaren konačni cilj, da je najvrijedniji instrument, koji će snimati u srednjem području infracrvenog zračenja ohlađen na samo 4 kelvina, to je -267 Celzijevih stupnjeva jer mora biti toliko ohlađen da bi imao svoje djelovanje. Najrizičnije je bilo da se otvori sve što je trebalo i to je sjajno izvršeno. Inženjeri su savršeno obavili svoj posao. Da je jedan dio zatajio, propala bi cijela stvar”, kaže.

Radonić: Možda vidimo kako su izgledale zvijeze kada je svemir bio star samo 200 milijuna godina

U nastavku je govorila Smolčić, najprije je objasnila što radi:

“Kozmos je jedan tim znastvenika koji se sastoji od stotinjak znanstvenika i postoji 20-ak godina i to je kolaboracija u kojoj je svaki dio dima stručan za neki dio opažanja. Naša zajednička misija je saznati kako se galaksije razvijaju kroz kozmičko vrijeme. Otkrili smo više milijuna galaksija, otprilike 11.000 galaksija u radiovalnom području i proučavamo ih da bismo dokučili kako se one razvijaju kroz kozmičko vrijeme”, kaže.

Radonić se vratio ja James Webb teleskop, kaže kako je teško reći hoćemo li vidjeti prve zvijezde, ali da ćemo vidjeti zvijezde i glakasije u najranije doba. “Možda će nam pokazati kako su izgledale zvijezde kada je svemir bio star tek 200 ili 300 milijuna godina”, veli.

“Svemirski teleskop James Webb je uistinu golemo inženjersko remek-djelo i postignuće. To je toliko kompleksan sustav koji je prije i nakon lansiranja trebao toliko djelića sastaviti, sve segmente uštimati da bi se na kraju dobila ova fotografija zvijezde. Ova jedna zvijezda nam ništa ne govori, ali kaže nam da ćemo s James Webbom moći fotografirati najudaljenije dijelove galaksije.

Mi smo godinama čekali da se James Webb lansira i da bismo mogli zaražiti da James Webb posveti neko vrijeme našem području istraživanja da bismo mogli napraviti veliki korak naprijed u istraživanju”, rekla je Smolčić.

Radonić se nadovezao i rekao kako znanstvenici sve više istražuju o povijesti naše galaksije. “Utvrdili su da su najstariji dio naše galaksije zvijezde stare preko 10 milijardi godina. Vi još danas možete po karakteristikama zvijezda vidjeti koje su to male galaksije koje u zahvaćene u našu galaksiju Mliječni put”.

U nastavku su govorili o ubrzanom širenju svemira te o tamnoj tvari i tamnoj energiji.

“Astronom Edwin Hubble je čovek koji je prvi put pokazao da su galaksije ono što su ljudi mislili da su maglice. Zbog njega znamo da postoji više galaksija. Upravo po njemu je svemirski terenski Hubble dobio ime. Zbog toga su ustanovili da se svemir širi, u to ni sam Hubble nije vjerovao, ali sada znamo da postoji ubrzano širenje svemira koje pripsujemo tamnoj energiji”, kaže Radonić, a Smolčić se nadovezuje:

“Širi se, ali isto tako se ubrzano širi i to nam je veliko otkiće koje nam ukazuje na to da uz tamnu materiju postoji i nešto što zovemo tamna energija za što zapravo uopće ne razumijemo što je”, veli.

Smolčić: Još uvijek zapravo ne razumijemo što je tamna energija

No koja je razlika između tamen energije i tamne tvari?

“Zračenje tamne tvari ne možemo opaziti kako bismo mogli zračenje plina, ali možemo vidjeti tamnu tvar kroz njezin gravitacijski utjecaj, kada gledamo brzine zvijezda možemo vidjeti da postoji puno više tvari od one koju vidimo kroz zračenje. Što je to točno, ni dan danas ne znamo, ali možemo je uočiti. Tamna energija je još jedna stvar o kojoj još uvijek puno ne znamo, a za koju vidimo da djeluje spurotno od gravitacije. Gravitacija sve sažima, a tamna energija djeluje tako da se sve širi i to je vjerojatno razlog zašto se svemir ubrzano širi, ali što je tamna energija zapravo, to doista ne znamo”, objašnjava Smolčić.

Radonić je dodao da se svemir nije oduvijek ubrzano širio već da se trebao dogoditi neki prijelomni trenutak kada je širenje prešlo u ubrzano širenje.

“Ako ne znamo što je tamna energija, teško je predvidjeti što će se događati u budućnosti. Ako nešto novo ne saznamo, ispast će da će se svemir toliko raširiti da će se raspuknuti, sve će nestati u jednom još većem prostoru”, kaže astronom. Smolčić se nadovezala kako će James Webb sigurno pomoći s novim saznanjima, ali da ćemo tek vidjeti hoće li otkriti misterije svemira.

Stručnjaci su u nastavku govorili i zašto se rađa sve manje zvijezda:

“To ukazuju mnoga istraživanja zadnjih desetljeća. Da su galaksije nastale otprilike prije 10 milijardi godina. Tada je postojala aktivna faza kada su se zvijezde stvarale vrlo intenzivno, no danas to nije slučaj i ne zna se točno zašto se to događa. Jedan od kanala koji je važan je taj da su prije 10 milijardi godina galaksije imale puno više plina u sebi koji je bio kao gorivo za nastajanje zvjezda i sada je taj plin jednostavno potrošen”, rekla je Smolčić.

Radonić: Svaka galaksija u središtu ima supermasivnu crnu rupu

Radonić je, pak, govorio o supermasivnim crnim rupama…

“Mi vjerujemo da svaka veća galaksija sadrži u središtu supermasivnu crnu rupu. Još ne znamo koja je bila početna interakcija između nečeg što će postati supermasivna crna rupa i galaksija. Još je velika zagonetka taj rani dio i kako je supermasivna crna rupa mogla nastati tako masivna u tako ranom svemiru. Nitko ne može objasniti je li to skupljanje puno manjih crnih rupa ili je materijal bio takav da se mogla stvoriti ta supermasvina crna rupa”, veli

A Smolčić je objasnila može li Zemlju progutati takva jedna:

“Mogla bi kada bi joj Zemlja došla jako blizu, ali nema nikakve opasnosti da se to dogodi. U središtu našeg mliječnog puta nalazi se supermasivna crna rupa koja ima masu od oko 4 milijuna mase Sunca, međutim ona je toliko daleko od Zemlje da nema nikakvih utjecaja na nas”, rekla je. Radonić je dodao i kako je moguće da aktivnost supermasvine crne rupe utječe na to rađa li se više ili manje zvijezda.

Smolčić: Mliječna staza i Andromeda će se frontalno sudariti

U nastavku je Smolčić govorila o sudari Mliječne staze i Andromede koji će se tek dogoditi.

“Podaci sa svemirskog teleskopa Hubble su ukazali na to da će se sudariti Andromeda i Mliječni put. Znalo se da se približavaju, ali nije se znalo hoće li se fronmtalno sudariti ili se mimoići. Prije nekoliko godina otkriveno je da će se frontalno sudariti i izrađeni su prikazi kako će izgledati sudar i što će se dogoditi.

Tu se radi o milijardama godina, to je jako dug proces i tek će se za 4 milijarde godina toliko Andromeda približiti i prožet će se jedna kroz drugu”, rekla je, a Radonić dodaje:

“Malo je vjerojatno da će biti bitno drugačije. To će se događati stotinama milijuna godina. Ali imat ćemo jedan problem s našom zvijezdom, s našim Suncem, za milijardu godina će naše Sunce sijati deset posto jače, teško je reći što će tada biti na Zemlji, za 4 do 5 milijardi godina će se Sunce pretvoriti u Crvenog diva i proširit će se do staze zemlje, tako da će nam to biti puno veći problem nego sudar s Andromedom”, kaže.

Smolčić, pak, predlaže i ime za glakasiju koja će nastati ovim sudarom – Mljekomeda. Dodala je i kako sudaranje dvije spiralne galaksije, što rezultira nastankom jedne crvene eliptične galaksije nije rijetkost u svemiru.

Radonić se u nastavku osvrnuo i na jedno novo otkriće. Naime, pronađen je objekt koji je od nas toliko udaljen da je svjetlost putovala 13,5 milijardi godina. Osim toga, kaže, Hubble je otkrio i najudaljeniju pojedinačnu zvijezdu.

“To je nevjerojatno. Hubble je nadmašio sam sebe, njemu je pomogla priroda. Između tog dalekog objekta i nas nalazi se jedna skupina galaksija, galaktičko jato, to je ogromna masa, a masa zakrivljuje protor i djeluje kao leća i mi smo dobili deformiranu sliku te jedne daleke galaksije i u njoj jedne mrljice za koju smo konstatirali da je najdalja poznata zvijezda. Do nas je svjetlost putovala 12,9 milijardi godina, a to je taj efekt gravitacijske leće koju je predivio još Albert Einstein”, kaže.

Pitanja gledatelja

Naposljetku su Smolčić i Radonić odgovarali na pitanja gledatelja.

“U čemu je Svemir?”

“U ničemu, Svemir je sve. Dosta je intuitivno razmišljati na ovaj način. Mi si ne možemo zamisliti da se nešto širi, a nije u prostoru. Međutim širenje svemira je zapravo sve. Ako nacrtate točkice na balonu i napuhujete ga, one će se udaljavati i otprilike tako zamišljamo da se galaksije udaljavaju jedna od druge. Međutim, u čemu je svemir? Odgovor je stvarno ni u čemu jer je svemir sve, on je prostor i on je vrijeme i on ne postoji nekoj još većoj cjelini. Znamo da je to teško tako postaviti si”, rekla je Smolčić.

“Ako se tako ubrzano širi, hoće li se početi smanjivati poput gumice?”

“Svemir se širi, tako će se jednog dana i galaktička jata razdvojiti. Ljude zbunjuje što se svemir širi, a galaksije se sudaraju. Stvar je što lokalno prevladava gravitacijska sila, ali jata bježe jedna od drugog zbog širenja svemira, ali kako će to u budućnosti izgledati to je teško predvidjeti”, kaže.

“Jesu li muškarci s Marsa, a žene s Venere?”

“Znanstveno gledano, nisu muškarci s Marsa, a žene s Venere, a neznanstveno možda jesu”, reka je Smolčić.

“Što je bilo prije velikog praska?”

“Ne znamo”, rekla je kratko Smolčić, a Radonić se nadovezao: “Nemamo parametre da bismo o tome pričali. U trenutku nastanka nisu vrijedili zakoni fizike. Nemamo nikakvu bazu na osnovi koje bi mogli o tome razmišljati”.

“Zašto svemirske letjelice prebzo slijeću i riskiraju katastrofu? Ne bi li ih se moglo usporiti?”

“Njima treba značajna količina govoriva za bi smanjili brzinu za 150 metara u sekundi koliko je nepohodno da urone u atmosferu, a adalje atmosfera mora raditi usporavanje jer nemate toliko goriva da biste toliko brzinu smanjiti, a da se ne pregrije”, rekao je Radonić.

“Kako smanjiti zagađenje orbite?”

“Postoje principi, ali nema konačnog odgovora, zasad će se raditi samo demonstracije. Prvo će se raditi to da se oni veći saletiti namjero bace na određenom mjestu, ali kako će se riješiti problem nebrojenih malih tijela, to se još ne zna”, kaže Radonić.

Smolčić: Nemojte prestati gledati nebo

Na kraju, Radonić je govorio i o najvećem dosad otkrivenom kometu:

“Radi se zaista o jako velikom kometu, najvećem poznatom. Prošle godine je objavljeno otkriće, a snimljen je još prije 11 godina. Teško je bilo procijeniti koja je njegova jezgra, ali sada su riješili da je njegova jezgra šira od 130 kilometara i zato je tako velik, ali on neće doći bliže nama nego što je orbita Saturna. Moći će se vidjeti samo teleskopima, neće biti sjajniji od Plutona. Nikad neće dolaziti blizu nama”.

Smolčić je na kraju dodala:

“Nemojte prestati gledati nebo. Vjerojatnost je jako mala da smo sami”.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

“GLAVA VELIKE RIBE” U srijedu u Kino Zoni socio-politička drama o tranziciji i poduzetništvu na balkanski način

Objavljeno

-

By

Iduće srijede, 08. veljače, u Kino Zonu stiže urbana socio-politička drama o tranziciji i poduzetništvu na balkanski način – Glava velike ribe! Svoj dugometražni prvijenac stiže nam predstaviti nekadašnji istaknuti filmski kritičar, sad renomirani TV i filmski redatelj, Arsen Oremović u pratnji glavnog glumca Nikše Butijera!

Taksist Andrija prodaje bratovu kuću na selu i poziva ga da se useli k njemu i njegovoj ženi Vesni u stan u Zagrebu. U njihovu ionako ne baš skladnu bračnu svakodnevicu ulazi još i surova realnost postratne Hrvatske.

Nakon zapaženog uspjeha s dokumentarcima ”U braku sa švicarcem”, ”Treći”, ”Tak kak je”, ”Sudar s dvorcem” i kratkometražnim igranim filmom ”Horvatovi” te uspješnoj dokumentarnoj TV seriji ”Nesreća”, Oremović se otisnuo i u vode dugog igranog metra uz jednu pravu sporogoreću urbanu socio-političku dramu o tranziciji i poduzetništvu na balkanski način.

Nakon međunarodne premijere na Cottbus Film Festivalu, osvojene Zlatne arene za glavnu žensku ulogu (Lana Barić) i Zlatnog Oriona za glavnu mušku ulogu (Nikša Butijer), ”Glava velike ribe” stiže i u našu kinoteku gdje ćemo uoči svečane projekcije porazgovarati s redateljem i glavnim glumcem te vas uvući u film…

”Glava velike ribe” je na rasporedu u srijedu 08. veljače s početkom od 19 h u Kazalištu lutaka Zadar, a ulaznice po cijeni od 3,98 eura (30 kuna) mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije početka prikazivanja.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar.

Film

 
Nastavi čitati

magazin

TJEDNI HOROSKOP Najsretniji znakovi će biti Vodenjak, Lav i Rak

Objavljeno

-

OVAN

LJUBAV: Gdje god se pojavili, primijetit ćete da su mnoge oči uprte u vas. Bit ćete zanimljivi i privlačni drugima pa su ovo dani kad lako možete naći društvo. Ako ste još sami, bolje pogledajte s kim radite. Netko vas već dulje vrijeme priželjkuje bolje upoznati.

KARIJERA: Želja za akcijom bit će jaka, ali okolnosti će vas stalno navoditi na rad iz sjene. To će vas malo usporiti. Ove dane stoga možete iskoristiti za kvalitetnu pripremu i razradu planova za poslovnu budućnost kakvu vi priželjkujete.

ZDRAVLJE&SAVJET: Idealno je vrijeme za meditaciju u tišini.

BIK

LJUBAV: Sigurnost i dugovječnost osobnih odnosa postat će vam važni u ljubavnom životu. Svoju energiju usmjerit ćete na postizanje spomenutog. Partner će biti ugodno iznenađen. Oni koji su još sami sada će birati samo trajne opcije odnosa.

KARIJERA: Maštat ćete o nekoj novoj karijeri. To nije nemoguće, ali prvo treba odraditi ono što vam je dato. Spremnost da se izborite za ono što vam pripada bit će ključ vašeg uspjeha. Idite za svojim idejama i budite dosljedni i profesionalni.

ZDRAVLJE&SAVJET: Bilo bi dobro posjetiti frizera.

BLIZANCI

LJUBAV: Oni koji su u duljim vezama imat će sve jaču potrebu za intimnošću pa će se najvjerojatnije povući u mir svog doma gdje će uživati udvoje. Oni koji još traže srodnu dušu vjerojatno će postati glavna zvijezda intenzivnih večernjih izlazaka.

KARIJERA: Uslijedit će mudrija faza nakon što ste možda morali pognuti glavu. Shvatit ćete da dolazi vrijeme za diplomaciju koja vam otvara vrata. Istovremeno ste sve spremniji jasno i glasno izraziti svoj stav, jasno uz argumente.

ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete vjerni sebi i svojim stavovima.

RAK

LJUBAV: Iz dana u dan vi ćete se osjećati sve bolje u društvu voljene osobe. Neki će obnoviti bliskost koju već dugo nisu osjetili, drugi će krenuti na zanimljivo putovanje udvoje, a treći, koji su možda još sami, počet će izlaziti više.

KARIJERA: Zamišljat ćete se na vodećim pozicijama. Mnogi će zaista voditi stvari na poslu jer će se situacija tako složiti. Drugi će se rado oslanjati na vas. Istovremeno ćete poticati razvoj sasvim novih ideja ili tehnologija.

ZDRAVLJE&SAVJET: Zanemarite tuđa mišljenja. Slušajte sebe.

LAV

LJUBAV: Vaš privatni život bit će dinamičniji nego kod većine drugih ljudi. Ovi dani mogli bi donijeti poznanstvo koje će u vama probuditi iskrene emocije. Mnogi će biti iznenađeni. Bit će poziva za zabave, a oni u duljim vezama obnovit će svoj odnos.

KARIJERA: Došlo je vrijeme kad sve u vezi svog posla možete sagledati u cjelini. To će vam razbistriti pogled i definirati plan za dalje. Posla će biti, a dosta toga ovisit će o vama. Utoliko ćete osjećati i teret odgovornosti, no radit ćete dobro.

ZDRAVLJE&SAVJET: Budite suzdržani u reakcijama.

DJEVICA

LJUBAV: Netko od vaših prijatelja mogao bi vam se jako svidjeti. Možda ćete dvojiti da li sačuvati lijepo prijateljstvo ili se upustiti u ljubavnu vezu. U svakom slučaju, ako slušate svoje srce, ne možete pogriješiti. Oni u duljim vezama bit će dobro.

KARIJERA: Niste potpuno svjesni svojih mogućnosti. Od vas se očekuje više i bolje zato što ste za to sposobni. Potrudite se odraditi ono što morate, a onda se posvetite onom što želite. Tako ćete napredovati na dulje staze, a to je uvijek stabilnije.

ZDRAVLJE&SAVJET: Bolje se povežite s mladima.

VAGA

LJUBAV: Bit će malo manje događaja, ali vaš ljubavni život i dalje će biti relativno dobar. Moguće je da ćete smanjiti izlaske, a više uživati kod kuće u društvu najdraže osobe. Oni koji su još sami ljubav bi mogli naći na sasvim običnim mjestima.

KARIJERA: Dani su dobri za sređivanje sitnijih poslova. I oni uhodani, ali ne prezahtjevni, ići će vam od ruke. Ako se pak želite upustiti u nešto veće, ambicioznije, ovo nisu savršeni dani za takvo nešto. Možete krojiti planove i razrađivati detalje.

ZDRAVLJE&SAVJET: Važite svoje riječi.

ŠKORPION

LJUBAV: Postat ćete mirniji i tiši. Jedino ćete rado pričati. Voljena osoba s olakšanjem će primijetiti da ste se smirili. Oni koji su još sami mogli bi početi osjećati bliskost s jednom osobom s kojom ih se po ničemu ne bi moglo spojiti. Tu je sve zasad upitno.

KARIJERA: Kako tjedan bude odmicao, vama će postajati sve jasnije da se vaši poslovi dugoročno počinju stabilizirati. Ova spoznaja potaknut će vas na razvoj novih planova. Ipak, nedostajat će vam energije da ih odmah ostvarite.

ZDRAVLJE&SAVJET: Ne ulazite u rasprave sa suradnicima.

STRIJELAC

LJUBAV: Intelektualna razina osobnih odnosa bit će kvalitetna, a sve ostalo uglavnom će vas navoditi na nadmudrivanja. Stoga spustite loptu i razmislite što je zanimljivo oko vas i u vama. Probudite to. Razgovarajte, ali ne inzistirajte na zagrljajima.

KARIJERA: Stići će zanimljive vijesti i sad ćete moći raditi punim plućima. Cijela situacija postat će vidno jasnija. Okolnosti će vam ići na ruku, a pravac u kom će se razvijati vaši poslovi bit će sve stabilniji. Bit ćete ambiciozni.

ZDRAVLJE&SAVJET: Oslobodite se napornih ljudi.

JARAC

LJUBAV: Ako ste još sami, malo bolje pogledajte osobe iz svoje radne sredine. Jedna poruka ili telefonski poziv mogao bi vam donijeti vrlo ugodno poznanstvo, a kasnije možda i nešto više. Oni koji već jesu u vezama uživat će u svojoj svakodnevici.

KARIJERA: Uvidjet ćete da se umarate, te da vam treba dva put više vremena za obaviti stvari koje inače obavljate brže. Zato je potrebno pažljivo isplanirati radne sate i ekonomizirati sa svojim snagama. Vi to dobro znate.

ZDRAVLJE&SAVJET: Redovno se odmarajte i dovoljno spavajte.

VODENJAK

LJUBAV: Većinu slobodnog vremena provodit ćete u samoći i sanjarenju. Ako već jeste u vezi, zbog nečega ćete biti pomalo otuđeni. Prilike za ljubav sami ćete izbjegavati. Razmislite o sebi i svojim potezima. Otkrijte svoje slabe točke.

KARIJERA: Mnogi će na poslu pokazati emocije ili će shvatiti koliko vole ono što rade. Otuda će proisteći i nova motivacija, te još uporniji rad. Vaša predanost i energija za mnoge će biti zarazni. neki ćete pokrenuti nadređene da razmislite o planovima.

ZDRAVLJE&SAVJET: Rado ćete odlaziti u šetnje.

RIBE

LJUBAV: Energija kojom ćete zračiti privlačit će čak i one koji vam inače nisu skloni. Ako tražite srodnu dušu i još ste sami, oslonite se u potpunosti na svoje samopouzdanje. Čak i ako u početku sve ne bude išlo glatko, stvari će se razviti u vašu korist.

KARIJERA: Radni tjedan bit će šaren. S jedne strane, jedva ćete čekati da se izrazite i pokažete što sve možete, no s druge strane, o nekim temama bit će mudrije šutjeti ili ih odgoditi. Najbolje će proći oni koji će znati balansirati. Budite budni.

ZDRAVLJE&SAVJET: Slijedite svoj unutrašnji glas.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 5. veljače 2023.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.02.2023.
LJUBAV: Vaš tulum kao da nema kraja. Ljudi, okolnosti i odgađaji idu vam na ruku i stalno stvaraju prilike za druženja.
KARIJERA: Uspjet ćete dobiti najbolje iz ponude suradnika ili sponzora. Razjasnit ćete stvari do krajnjih detalja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Slijedite svoje ciljeve.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.02.2023.
LJUBAV: Dan je odličan za neobavezna druženja uz kavicu. Niz priča, poneki trač i mogući flert – sve je tu, ne dohvat ruke.
KARIJERA: Rado ćete se uključiti u rad neke grupe ili udruge gdje ćete naći zgodan hobi. Bit će to još jedan razlog za druženje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prošetajte na suncu.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.02.2023.
LJUBAV: Vaši privatni odnosi razvijaju se solidno. Danas ćete se malo nadmudrivati, ali to ništa bitno neće narušiti.
KARIJERA: Na poslu vas sve više cijene. To vam imponira, ali vas i obvezuje da radite bolje, predanije i ozbiljnije.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nastavite dalje.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.02.2023.
LJUBAV: Oni koji još traže srodnu dušu danas bi je lako mogli prepoznati na svom radnom mjestu.
KARIJERA: O poslu ćete misliti samo toliko što je to poveznica, odnosno tema koja vas povezuje s dragom osobom.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne idite preko svojih granica.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.02.2023.
LJUBAV: Svojoj otvorenosti i poduzetnosti danas ćete dodati nježnost i pažljivost. Bit ćete potpuna cjelina koju svatko može poželjeti.
KARIJERA: Ne cjenite stvari koje dobivate badava, ali baš one su zapravo najvrednije. Prave stvari nemaju cijenu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vaše sposobnosti izlaze na vidjelo.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.02.2023.
LJUBAV: Vjerojatan je vrlo ugodan provod u društvu osobe koju volite. Oni koji su još sami neka svakako izađu. Bit će im lijepo.
KARIJERA: Možda se baš vi naviše veselite novim radnim zadacima jer ste puni poleta. Ipak, bit će i onih koji će se prolazno vući.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uživajte kod kuće.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.02.2023.
LJUBAV: Nastavljate sa svojim ljubavnim osvajanjima. Druga strana vas podržava i slijedi, a vi ste zadovoljni.
KARIJERA: Doći će do male rasprave na temu financiranja određenih projekata. Vi ćete imati svoje mišljenje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nađite zlatnu sredinu.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.02.2023.
LJUBAV: Vaš stil izražavanja ljubavi malo je umorio drugu stranu, pa danas pokušajte biti tiši i manje zahtjevni.
KARIJERA: Bavit ćete se svim drugim, ali o poslu ne želite razmišljati. Ipak, trebali biste malo preispitati svoj pristup radu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vježbajte jogu.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.02.2023.
LJUBAV: Sve zagonetke i male ljubavne brige lako ćete razrješiti u društvu svojih dobrih prijatelja.
KARIJERA: Neki će uživati u plodovima svog prethodnog rada i imati dosta opuštajući dan, drugi će dobiti pohvale.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dobro bi vam došlo plivanje.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.02.2023.
LJUBAV: Oni koji su uspostavili kontakt s osobom s ili preko posla, danas bi s istom mogli izaći van.
KARIJERA: Možete očekivati vrlo ugodan poslovni dan. Kolege će vas podržavati, izražavati vam svoju naklonost, a vi ćete raditi dobro.
ZDRAVLJE&SAVJET: Opustite se i uživajte.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.02.2023.
LJUBAV: Danas vas očekuju brojne prilike za kontakte i komunikacije koje vas mogu razveseliti i osvježiti vam dan.
KARIJERA: Vjerujete da možete bolje, ali se za to treba izboriti. Ako se vi ne znate postaviti, tko će umjesto vas?
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite iskreni.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.02.2023.
LJUBAV: Zauzet ćete filozofski stav i na taj način pokriti sve nedostatke u svojoj ljubavnoj vezi.
KARIJERA: Pred vama je vrlo raznovrstan poslovni dan u kom ćete imati prilike pokazati svoje sasvim različite osobine.
ZDRAVLJE&SAVJET: Gimnasticirajte.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu