Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Đir Zadrom

Objavljeno

-

ZADAR / ŽUPANIJA

“OD BRANIMIRA DO BRANIMIRA” / Otvorene prijave za poznatu biciklijadu. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Ponovno vozimo “Od Branimira do Branimira”, priopćeno je iz Županije. Termin je nedjelja, 7. travnja 2024. s početkom u 11:00 sati.

Vozimo zajedno od Branimirove obale u Zadru do Branimirove obale u Ninu.

Prijave traju do 5. travnja 2024. do 14:00 sati. 

Nakon 14:00 sati prijave više neće biti evidentirane!

Prijave na LINKU.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Zadarska profesorica Vanda Babić Galić predstavila zbornik znanstvenih radova “Identitet Hrvata Boke Kotorske”

Objavljeno

-

By

Foto: Filip Popović

Izdan je zbornik znanstvenih radova „Identitet Hrvata Boke Kotorske”. Široj javnosti donosi niz zanimljivosti o bokeljskim Hrvatima, njihovom današnjem položaju u Crnoj Gori, ali i povijesnim ličnostima i suvremenicima koji su obilježili svoj krug djelovanja u svijetu. U prostorijama Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu brojni su uglednici upoznati sa sadržajem zbornika, ali i zanimljivostima za koje mnogi nisu znali.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je značaj zbornika riječima: „Cilj ovog projekta je istaknuti i ojačati hrvatsku kulturnu baštinu, upravo kako je kardinal Stepinac rekao da u Boki svaki kamen govori hrvatski!”

Jedna od začetnica Zbornika te organizacijska duša znanstvenog skupa koji mu je prethodio je rođena Bokeljka iz Tivta – Vanda Babić Galić koja je izjavila; „Ovaj Zbornik znanstvena je potka sadašnjim i novim generacijama. Poruka je ovo da se ne zaboravi bogato kulturno i duhovno nasljeđe bokeljskih Hrvata. U danima neizvjesnosti, važno je imati pisani trag utemeljen na znanstvenim činjenicama o jednoj povijesti koja je vrijedna divljenja kao što je ona Boke kotorske!”

Nakladnik  Zbornika je Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, a njegovi urednici koji su ga i predstavili su prof. dr. sc. Vanda Babić Galić te prof. dr. sc. Željko Holjevac. Uz njih na predstavljanju su govorili i prof. dr. sc. Božo Skoko te mr.sc. Zvonimir Frka – Petešić. Goste je dočekao direktor Napredak Future Goran Štrbac. Na predstavljanju su bili i izaslanica ministrice kulture i medija – Mirjana Ana Maria Piškulić, Milan Bošnjak – savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionale manjine u inozemstvu, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Timor Šatara te brojni drugi.

Institut je ponosan da je zajedno s partnerima organizirao konferenciju u Zagrebu i Tivtu. Ovaj zbornik radova istaknutih stručnjaka ostaje kao trajan zapis o identitetu Hrvata u Boki kotorskoj!” – izjavio je prof. dr. sc. Željko Holjevac.

Put do ovog tematskog zbornika nije bio brz. Krenuo je iz Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809. iz Zagreba prema Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, da bi se razvio i zaokružio visokim akademskim udjelom, uz potporu i razumijevanje mjerodavnih ministarstava. Njegovom izdavanju prethodio je znanstveni skup koji je održan 2021. godine u Zagrebu i Tivtu.

„Ovo je jako vrijedna knjiga koja u nekoliko dimenzija koje su komplementare prikazuje sve bogatstvo identiteta Hrvata Boke kotorske. Važno je da njegujemo identitete autohtonih zajednica Hrvata izvan Hrvatske. Vlada jako puno radi na jačanju identiteta Hrvata izvan Hrvatske. Ova Vlada je napravila ogroman iskorak zadnjih godina. Proračun koji je posvećen Hrvatima izvan Hrvatske povećan je s nekadašnjih 14 milijuna eura na današnjih gotovo 100 milijuna eura. To govori koliko je ova vlada privržena jačanju veza.” –  Izjavio je Zvonimir Frka – Petešić.

Doneseni su Zaključci koji sadržavaju znanstveno provjerene i utemeljene činjenice iz hrvatske kulture Boke kotorske s preporukom njihova uključivanja u predmetne kurikule u Hrvatskoj.

„Premalo u Hrvatskoj znamo o bogatstvu naših autohtonih manjina u susjednim zemljama. Zato je pravi način da institucije, relevantni znanstvenici na znanstven, činjenično utemeljen način čuvaju tu baštinu, čuvaju je od zaborava, otimaju je od krivotvorenja i prezentiraju je široj hrvatskoj javnosti na popularan način. Boka kotorska je uistinu riznica hrvatske baštine i kulture, neiscrpno vrelo blaga!” – izjavio je Božo Skoko.

Na više od 250 stranica pronaći ćemo mnoge zanimljivosti u 13 znanstvenih radova koji govore o današnjem položaju Hrvata u Boki i suradnji s institucijama, tu su teme; Glagoljaštvo Boke kotorske kao znak kulturnog i nacionalnog identiteta, Bokelji u Mlecima, upoznat ćemo pretke hrvatskog sveca sv. Leopolda Bogdana Mandića, ali i saznati kakva su bila vjenčanja u Kotoru tijekom 18. stoljeća.

„Hvala vam na zajedništvu i duhovnoj blizini, što uvijek doživimo u Zagrebu. Sutra se vraćamo u Crnu Goru, gdje imamo razne kušnje i suočavamo se s neprimjerenim protivštinama vršeći svoju misiju na očuvanju hrvatskog identiteta. Zahvaljujući vašoj potpori naša malena zajednica pokazuje da snaga nije u broju, već u vrijednostima koje slijedimo!” – emotivno je zaključio predsjednik Hrvatske građanske inicijative i poslanik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović.

U Zborniku se nalaze radovi autora; Milana Bošnjaka, Darka Marčinka, Grozdane Franov – Živković, Lovorke Čoralić, Maje Katušić, Saše Mrduljaša, Ivane Prijatelj Pavičić i Sandre Šustić Cvitković, Domagoja Vidovića, Matilde Kolić Stanić, Željka Brguljana, Lane Hudeček i Milice Mihaljević, Ozane Ramljak te Josipa Uglešića, Josipa Renića i Jakova Momirovića.    

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ČESTITKE IZ ZADARSKE BOLNICE: Prof. dr. sc. Tatjana Šimurina u Singapuru na najznačajnijem anesteziološkom kongresu

Objavljeno

-

By

Iz dalekog Singapura vratila se prof. prim. dr. sc. Tatjana Šimurina, dr. med., specijalist anesteziologije i reanimatologije, uži specijalist intenzivne medicine. Ondje je, pod okriljem Svjetske federacije anestezioloških društava (WFSA), kojoj pripada i Hrvatsko društvo za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu (HDARIM), od 3. do 7. ožujka 2024. godine održan 18. Svjetski kongres anesteziologa.

Ovaj najznačajniji i najveći anesteziološki kongres, često neformalno nazivan anesteziološkom olimpijadom, jer se održava u godini Olimpijskih igara, okupio je sudionike iz 142 zemlje sa svih kontinenata. Prof. prim. dr. sc. Tatjana Šimurina, po treći je put, nakon 16th WCA 2016 u Hong Kongu i virtualnog kongresa 17th WCA 2021 u Pragu, bila član Organizacijskog odbora za perioperacijsku i dnevnu anesteziju, pozvani predavač i poster moderator. Predsjedavala je debatom „za“ i „protiv“ na temu „Monitoring neuromišićne blokade i reverzija“ u kojoj su sudjelovali svjetski priznati stručnjaci te istaknuti znanstvenici; prof. dr. Boris Mraović (University of Missouri), prof. dr. Kumar Belani (University of Minnesota) i prof. dr. Girish Joshi (University of Texas).

Prof. dr.sc. Tatjana Šimurina prezentirala je OB Zadar i moderna postignuća hrvatske anesteziologije kao predstavnica Hrvatske u Europskom društvu za anesteziologiju i intenzivnu medicinu kroz aktivno sudjelovanje u organizaciji, predsjedavanjem i pozvanim predavanjima na europskom kongresu Euroanaesthesia (EA 2019. u Beču, virtualna EA 2020.Barcelona, virtualna EA 2021.München i EA 2023. u Glasgowu).

Čestitamo prof.dr.sc. Šimurini na velikom priznanju te joj zahvaljujemo na uspješnoj prezentaciji naše ustanove, stoji u objavi iz OB Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu