Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“KOBRE” U KONTROLI PROMETA! Policija najavila pojačani nadzor na cestama i u dane vikenda

Objavljeno

-

Na području Policijske uprave zadarske policija proteklih dana nastavila s pojačanim nadzorom prometa u cilju smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti prometa na cestama  

Radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća policija je ovog tjedna na području Policijske uprave zadarske nastavila s pojačanim nadzorom prometa na cestama, a planirane aktivnosti će se provoditi i u dane vikenda.

S ciljem podizanja općeg stanja sigurnosti, a posebno sigurnosti u prometu, osim planiranih aktivnosti, na području Policijske uprave zadarske pojačan nadzor provode i policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije Ministarstva unutarnjih poslova, popularnog naziva Kobre.

Prilikom svog postupanja Mobilna jedinica prometne policije MUP-a će uglavnom, ciljano po mjestu i vremenu, uzimajući u obzir naše statističke pokazatelje, vršiti prevenciju i represiju najtežih prometnih prekršaja i to između ostalih, prekoračenja brzine kretanja, vožnja pod utjecajem alkohola ili droge, vožnja u vrijeme zabrane, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, prolazak kroz crveno svjetlo i drugih prekršaja u prometu, kako na auto cestama i brzim cestama, tako i  na županijskim i lokalnim cestama.

Naime, na području Policijske uprave zadarske u prva tri mjeseca ove godine dogodilo se više prometnih nesreća za 29,9 %. U navedenom razdoblju u prometnim nesrećama smrtno je stradala 1 osoba, kao i u istom razdoblju prošle godine.
Što se tiče ozlijeđenih osoba, broj teže i lakše ozlijeđenih osoba je u povećanju, u tri mjeseca 2022. godine u prometnim nesrećama su ozlijeđene 33 osoba, a u istom periodu prošle godine 24 osobe.

Redovitim pojačanim nadzorima u prometu, s ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, policija je kroz proteklo razdoblje od tri mjeseca ove godine ukupno evidentirala 8450 represivnih mjera prema vozačima koji su se nisu pridržavali važećih prometnih propisa, od kojih izdvajamo prekršaje zbog prekoračenja brzine, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa te korištenja mobitela u vožnji.

Izdvajamo ….

Tako su jučer, 07. travnja u 16.40 sati u Zadru, prilikom kontrole prometa  u Ulici Franka Lisice policijski službenici zaustavili  61-godišnjaka koji je upravljao vozilom zadarskih registarskih oznaka za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima.
Vozač je uz zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz Optužni prijedlog priveden na Općinski sud u Zadru, Prekršajni odjel gdje mu je određena mjera zadržavanja u trajanju od 8 dana, nakon čega je predan u Zatvor u Zadru.

Istog dana nešto ranije, u 16.10 u Zadru u Ulici 4. Gardijske brigade zaustavljen je 34-godišnjak koji je pod utjecajem alkohola od 0,57 g/kg i za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima, upravljao osobnim vozilom zadarskih registarskih oznaka, dok je u 13.00 sati u ulici Oko Vrulje zaustavljen 26-godišnjak koji je upravljao vozilom zadarskih registarskih oznaka za vrijeme dok mu je vozačka dozvola poništena zbog ranije izrečenih negativnih bodova.
Oba vozača su isključena iz promet te prekršajno sankcionirana.

U srijedu, 06.travanja u 14.20 sati u Zadru u Ulici Bleiburških Žrtava zaustavljen je 24-godišnjak koji je za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima upravljao osobnim vozilom zadarskih registarskih oznaka. Vozač je zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz Optužni prijedlog priveden na Općinski sud u Zadru, Prekršajni odjel.

U utorak, 05.travnja u 08.05 sati na cesti D-8 u Gornjem Poličniku, zaustavljen je 43-godišnjak koji je upravljao mopedom zadarskih registarskih oznaka prije stjecanja prava na upravljanje vozilom bilo koje kategorije, dok je u 23.40 sati na području Ninskih stanova zaustavljen  26-godišnji vozač osobnog automobila koji je odbio test na droge. Vozači su također, isključeni iz prometa te prekršajno sankcionirani.

“Pozivamo vozače svih vrsta vozila, da ih opetovano upozoravate da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu”, priopćeno je iz PU zadarske.
 

 

ZADAR / ŽUPANIJA

U SUBOTU U KATEDRALI: Svećeničko ređenje dvojice zadarskih đakona – Karadakića iz Kistanja i Protića iz Sukošana

Objavljeno

-

By

Foto: Zadarska nadbiskupija

Euharistijsko klanjanje uoči svećeničkog ređenja u crkvi Gospe od Zdravlja u Zadru, u petak, 9. lipnja s početkom u 21,00 sat predvodi don Ivan Šibalić, studentski kapelan i povjerenik za mlade u Zadarskoj nadbiskupiji. Klanjanje pod geslom ‘Ovo činite meni na spomen’ (Lk 22,19) animira Zbor mladih Magnificat, stoji u najavi iz Nadbiskupije.

Svećeničko ređenje dvojice zadarskih đakona je u subotu, 10. lipnja, u katedrali sv. Stošije u Zadru. Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodi svečano misno slavlje s početkom u 10,00 sati, kada će za svećenike zarediti don Marija Karadakića iz župe Kistanje i don Marija Protića iz župe Sukošan.

U pripravi za svećeničko ređenje svoga župljanina, don Mladena Protića, u njegovoj rodnoj župi sv. Kasijana u Sukošanu, u petak, 9. lipnja, s početkom u 19,00 sati ispred crkve Gospe od Milosrđa svjedočanstvo iznosi i koncert će održati Stijepo Gleđ Markos iz Dubrovnika, glazbenik i angažirani vjernik laik.

Veliku duhovnu obnovu 10., 11. i 12. lipnja s početkom u 18 sati ispred crkve Gospe od Milosrđa u Sukošanu predvodi brat Danijel Čović. Na obnovu su dobrodošli vjernici iz cijele Zadarske nadbiskupije. 

Ta je duhovna obnova ujedno zahvala i priprava župe za proslavu mlade mise Sukošanca don Mladena Protića koji će svoju mladu misu slaviti u župnoj crkvi sv. Kasijana u Sukošanu u nedjelju, 18. lipnja s početkom u 10,30 sati.

Mlada misa don Marija Karadakića, drugog ovogodišnjeg mladomisnika Zadarske nadbiskupije je u župnoj crkvi sv. Nikole u Kistanjama u subotu, 17. lipnja s početkom u 11,00 sati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POTPORE MIKRO PODUZETNICIMA / Zadarska županija osigurala 70 tisuća eura, te subvencionira poduzetničke kredite

Objavljeno

-

By

Zadarska županija želi pridonijeti očuvanju i poticanju poslovne aktivnosti mikro poduzetnika pa je objavila Javni poziv za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti. Sredstva u iznosu od 70 tisuća eura su osigurana u proračunu Zadarske županije za 2023. godinu

Pravo na podnošenje prijava, korisnici potpora su mikro subjekti malog gospodarstva definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva. To su poduzetnici koji imaju od 2 do 10 zaposlenih u mjesecu prije objave javnog poziva (u travnju 2023.), imaju sjedište i poslovanje na području Zadarske županije te  obavljaju djelatnost tijekom cijele godine.

„Namjena dodjele potpora je očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikro poduzetnike. Bespovratne potpore dodjeljuju se za nabavu opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti, unutrašnje uređenje proizvodnog prostora i uslužnog prostora. Pozivamo mikro poduzetnike koji zadovoljavaju uvjete Programa da podnesu zahtjev za dodjelu potpore, a pojedinačni iznos potpore može iznositi najviše 3 tisuće eura“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš.

U tekstu Javnog poziva objavljenog na mrežnoj stranici Zadarske županije propisani su namjena i uvjeti dodjele potpore, visina iznosa potpore, korisnici potpora, potrebna dokumentacija za obradu Zahtjeva, postupak dodjele potpora te ostala pitanja vezana za provedbu Programa. Krajnji rok za podnošenje prijava je 60 dana od dana objave Javnog poziva.

Uz javni poziv za mikro poduzetnike, aktualan je još jedan i to za program Kreditom do uspjeha putem subvencioniranja kamata na kredite u Zadarskoj županiji. Naime, ocjenjujući dosadašnja iskustva s kreditiranjem poduzetništva, stanje u gospodarstvu i potrebu da se malim i srednjim poduzetnicima poboljša pristup financijskim sredstvima, Zadarska županija je osigurala financijska sredstva za program subvencioniranja kamata na poduzetničke kredite.

„Uvjereni smo da će Program biti velika pomoć i podrška našim poduzetnicima. Pokazuje da Zadarska županija zna i razumije probleme poduzetnika i da je spremna uključiti se u njihovo rješavanje. Mišljenja smo da je ovo pravi primjer kako se regionalna samouprava i oni koji upravljaju s njom trebaju odnositi prema poduzetnicima. Sigurni smo da će to cijeniti i naši poduzetnici, jer da bi se održala gospodarska aktivnost, potrebno je održati investicijsku aktivnost“, ustvrdio je Sjauš dodavši da se programom odobravaju krediti u iznosu od 30 do 400 tisuća eura i to za investicije – kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih i poslovnih objekata, nabava nove opreme i sl.

„Županija će za odobrene kredite subvencionirati kamatnu stopu u visini od 2 posto godišnje, fiksno, za cijelo vrijeme trajanja kredita. Rok otplate kredita može biti do 10 godina, a poček na otplatu kredita je do dvije godine. Koristim prigodu pozvati naše poduzetnike da budu odvažni i iskoriste ovu priliku kako bi dobili povoljan kredit za unapređenje svoga poslovanja, ali i sredstva za potpore mikro poduzetnicima. Naše stručne službe u UO za gospodarstvo i turizam su tu da Vam pomognu oko prijave i slobodno pitajte sve što vas interesira jer Vaš uspjeh je i naš uspjeh“, poručuje Sjauš.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / I dalje pretežno sunčano, a temperatura do 28°C. Za vikend moguć poneki pljusak

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Na Jadranu danas pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla. Od sredine dana mjestimice jači razvoj oblaka te pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti gdje lokalno mogu biti i jače izraženi. Vjetar slab, na Jadranu umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 23 do 28 °C.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i nestabilno, uz jači razvoj oblaka ponajprije od sredine dana uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno i jače izražene. Na Jadranu će prevladavati sunčano, a poneki pljusak može se spustiti i do obale sjevernog dijela. Vjetar uglavnom slab te će ujutro ponegdje biti magle, osobito po kotlinama i uz rijeke. Na Jadranu poslijepodne umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 16, na Jadranu između 17 i 21, a najviša dnevna većinom od 23 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje promjenljivo te danju i vrlo toplo, ponegdje i sparno. Prijepodne sunčanije, a od sredine dana uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine, osobito u unutrašnjosti lokalno moguće i izraženijih. Poneki pljusak može se spustiti i do obale, ponajprije u dane vikenda. Vjetar na kopnu uglavnom slab, pa će ujutro ponegdje biti magle, a u nedjelju će povremeno puhati i umjeren sjeveroistočnjak. Na Jadranu umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak, u nedjelju podno Velebita prolazno i bura.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu