Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“KOBRE” U KONTROLI PROMETA! Policija najavila pojačani nadzor na cestama i u dane vikenda

Objavljeno

-

Na području Policijske uprave zadarske policija proteklih dana nastavila s pojačanim nadzorom prometa u cilju smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti prometa na cestama  

Radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća policija je ovog tjedna na području Policijske uprave zadarske nastavila s pojačanim nadzorom prometa na cestama, a planirane aktivnosti će se provoditi i u dane vikenda.

S ciljem podizanja općeg stanja sigurnosti, a posebno sigurnosti u prometu, osim planiranih aktivnosti, na području Policijske uprave zadarske pojačan nadzor provode i policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije Ministarstva unutarnjih poslova, popularnog naziva Kobre.

Prilikom svog postupanja Mobilna jedinica prometne policije MUP-a će uglavnom, ciljano po mjestu i vremenu, uzimajući u obzir naše statističke pokazatelje, vršiti prevenciju i represiju najtežih prometnih prekršaja i to između ostalih, prekoračenja brzine kretanja, vožnja pod utjecajem alkohola ili droge, vožnja u vrijeme zabrane, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, prolazak kroz crveno svjetlo i drugih prekršaja u prometu, kako na auto cestama i brzim cestama, tako i  na županijskim i lokalnim cestama.

Naime, na području Policijske uprave zadarske u prva tri mjeseca ove godine dogodilo se više prometnih nesreća za 29,9 %. U navedenom razdoblju u prometnim nesrećama smrtno je stradala 1 osoba, kao i u istom razdoblju prošle godine.
Što se tiče ozlijeđenih osoba, broj teže i lakše ozlijeđenih osoba je u povećanju, u tri mjeseca 2022. godine u prometnim nesrećama su ozlijeđene 33 osoba, a u istom periodu prošle godine 24 osobe.

Redovitim pojačanim nadzorima u prometu, s ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, policija je kroz proteklo razdoblje od tri mjeseca ove godine ukupno evidentirala 8450 represivnih mjera prema vozačima koji su se nisu pridržavali važećih prometnih propisa, od kojih izdvajamo prekršaje zbog prekoračenja brzine, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa te korištenja mobitela u vožnji.

Izdvajamo ….

Tako su jučer, 07. travnja u 16.40 sati u Zadru, prilikom kontrole prometa  u Ulici Franka Lisice policijski službenici zaustavili  61-godišnjaka koji je upravljao vozilom zadarskih registarskih oznaka za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima.
Vozač je uz zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz Optužni prijedlog priveden na Općinski sud u Zadru, Prekršajni odjel gdje mu je određena mjera zadržavanja u trajanju od 8 dana, nakon čega je predan u Zatvor u Zadru.

Istog dana nešto ranije, u 16.10 u Zadru u Ulici 4. Gardijske brigade zaustavljen je 34-godišnjak koji je pod utjecajem alkohola od 0,57 g/kg i za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima, upravljao osobnim vozilom zadarskih registarskih oznaka, dok je u 13.00 sati u ulici Oko Vrulje zaustavljen 26-godišnjak koji je upravljao vozilom zadarskih registarskih oznaka za vrijeme dok mu je vozačka dozvola poništena zbog ranije izrečenih negativnih bodova.
Oba vozača su isključena iz promet te prekršajno sankcionirana.

U srijedu, 06.travanja u 14.20 sati u Zadru u Ulici Bleiburških Žrtava zaustavljen je 24-godišnjak koji je za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima upravljao osobnim vozilom zadarskih registarskih oznaka. Vozač je zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz Optužni prijedlog priveden na Općinski sud u Zadru, Prekršajni odjel.

U utorak, 05.travnja u 08.05 sati na cesti D-8 u Gornjem Poličniku, zaustavljen je 43-godišnjak koji je upravljao mopedom zadarskih registarskih oznaka prije stjecanja prava na upravljanje vozilom bilo koje kategorije, dok je u 23.40 sati na području Ninskih stanova zaustavljen  26-godišnji vozač osobnog automobila koji je odbio test na droge. Vozači su također, isključeni iz prometa te prekršajno sankcionirani.

“Pozivamo vozače svih vrsta vozila, da ih opetovano upozoravate da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu”, priopćeno je iz PU zadarske.
 

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru je održana Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije. Na njihovom uspjehu u dosadašnjem školovanju čestitali su im pročelnica doc. dr.sc. Nataša Skitarelić, zamjenica pročelnice  prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić, promotorica doc. dr.sc. Marija Ljubičić i prof. dr. sc. Boris Dželalija.

– Ponosni smo što se odabrali naše sveučilište. Odabrali ste bremenit i težak poziv, nema težeg od rada s bolesnima i nemoćnima, ali trebate imati na umu da nećete uvijek dobivati pohvale, nego će nekada biti i nepristojnosti i nezahvalnosti. Sve je to dio života, tko to ne može podnijeti nije za ovaj poziv. Niti jedan studij ne može vas do kraja pripremiti za vašu profesiju, krećete na daljnji put učenja i stjecanja obrazovanja, želim vam da na njemu ne klonite duhom, poručila ime je pročelnica Skitarelić.

Promotorica je pozvala prvostupnike da se hrabro suoče s izazovima koji su pred njima.

– Uvjerena sam da ćete biti visoko stručne, empatične medicinske sestre i tehničari, koji žele raditi i kojima će pacijent uvijek biti na prvom mjestu. Neka dobrobit za pacijenta bude uvijek u središtu vašeg djelovanja, rekla je promotorica Ljubičić.

Promovirani su: Laura Begović, Nikolina Bezhi, Ana Burić, Borna Cvečić, Ivana Čulina, Vanesa Desnica, Lorena Došen, Katarina Eškinja, Karmen Gabrilo, Domagoj Grdović, Martina Grginović, Erika Kalac, Josipa Karaban, Tomislav Katić, Lucija Kekez, Anamarija Kekez, Marija Knežević, Josipa Marić, Nikola Marinović, Sandra Matak, Dajana Mezak, Paula Mihatov, Maja Mlakić, Lucija Modrić, Nikolina Odžaković, Kristina Pehar, Ivona Maria Pijaca, Emily Rak, Mate Rukavina, Luka Smokrović, Barbara Staničić, Pino Šale, Anđela Šipić, Mihaela Šnaubert, Martina Tokić, Paula Tomičić, Laura Trojić, Ana Umiljenović i Marta Vidas.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BENKOVAC Održana početna konferencija projekta „OCD kao odgovor na krizu“

Objavljeno

-

By

30. rujna 2022. održana je početna konferencija projekta „OCD kao odgovor na krizu“ u Gradskoj knjižnici Benkovac. Uvodni govor održao je predsjednik Udruge studenata BiK, Josip Katuša i srdačno pozdravio sve prisutne, a projekt je predstavila voditeljica projekta Tina Bačić. Projektni tim uz voditeljicu projekta čini i zaposlenik partnerske organizacije Neven Jurjević.

Naziv projekta je OCD kao odgovor na krizu UP.04.2.1.11.0285, a projekt je kreiran u vrijeme COVID 19 krize te je kao i takav orijentiran na suočavanje s kriznim situacijama.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga je raspisan početkom 2021. i glasio je „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“.

Vrijednost projekta iznosi 401.822,41 HRK. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %) i iz Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda (85 %).

Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci, od 27. srpnja 2022. do 27. srpnja 2023.

Nositelj projekta je Udruga studenata Bukovice i Kotara dok je projektni partner AGRRA – Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije. Projekt sufinanciraju Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda (85 %), i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske (15 %). Cilj projekta je jačanje i unaprjeđenje OCD-a (Organizacija civilnog društva) sa područja Ravnih Kotara za provedbu aktivnosti izgradnje vlastitih kapaciteta za suočavanje s kriznim situacijama.

Projektom „OCD kao odgovor na krize“ kroz provedbu aktivnosti mapiranja, edukacijama upravljanja kapacitetima OCD-a u krizama, jačanjem volonterizma, tečajem zaštite i sigurnosti, praktičnom zajedničkom vježbom, on line priručnikom za ponašanje u kriznoj situaciji, umrežavanjem te osiguravanjem preduvjeta za korištenje sredstava iz različitih izvora financiranja ojačat će se i unaprijediti OCD sa područja Bukovice i Kotara za izgradnju vlastitih kapaciteta za suočavanje s kriznom situacijom čime će se razviti inovativni model odgovora na krize na području Ravnih Kotara i Bukovice.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KIŠI JE KRAJ! “Rizično” još tijekom jutra, pa dulje sunčano razdoblje pred nama. Novi tjedan donosi pad temperature

Objavljeno

-

By

Danas djelomice sunčano. U unutrašnjosti uz prolazno više oblaka još prijepodne ponegdje malo kiše, ponajprije u gorju, dok su lokalni pljuskovi mogući poslijepodne, uglavnom na istoku. Na Jadranu promjenjivo, mjestimice s kišom i pljuskovima, lokalno izraženijim, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, u gorju povremeno jak. Na Jadranu umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu i jugozapadnjak, krajem dana u slabljenju. Najviša temperatura uglavnom od 20 do 25 °C.

U nedjelju na Jadranu pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano. Ujutro mjestimice moguća magla. Vjetar slab, na Jadranu ujutro bura, danju slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najniža temperatura između 8 i 13, na Jadranu od 15 do 19. Najviša dnevna uglavnom između 20 i 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice, na Jadranu pretežno sunčano. Ujutro na kopnu mjestimice magla. U prvom dijelu ponedjeljka u unutrašnjosti uz više oblaka može pasti malo kiše. Vjetar slab, u ponedjeljak povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni, a na Jadranu slab do umjeren sjeverozapadnjak, ujutro uz obalu bura. Jutarnja temperatura u manjem padu, danju u nedjelju toplo, od ponedjeljka također manji pad temperature zraka, osobito na kopnu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu