Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

LJEPOTE ZADARSKE ŽUPANIJE U OŠ, ZEMUNIK Uz obilježavanje 100. godišnjice rođenja Vesne Parun, predstavljanje Izabranih djela T. M. Bilosnića, rođenog u Zemuniku

Objavljeno

-

Manifestacije posvećene Danima Zadarske županije 2022., koje se odvijaju na prostoru cijele županije u trajanju od 9. travnja do kraja mjeseca, zbog školskih programa, započinju već u petak 8. travnja 2022. godine u Osnovnoj školi Zemunik u Zemuniku Donjem.

U holu škole u 9 sati bit će otvorena izložba umjetničkih fotografija Tomislava Marijana Bilosnića „Skriveno kameno blago (Ljepote i znamenitosti Zadarske županije)“, čiji je predgovor za katalog napisao dr. sc. Ivo Fadić. U program kulturnih događanja u Osnovnoj školi Zemunik učenike škole i nazočnu publiku i uzvanike uvest će ravnateljica škole, gđa. Božena Župan, prof., dok će izložbu otvoriti načelnik Općine Zemunik Donji, gosp. ing. Ivica Šarić.

U 10 sati program će se nastaviti predstavljanjem Izabranih djela Tomislava Marijana Bilosnića. Program će modelirati Martina Krnčević, prof., dok će o Izabranim djelima govoriti izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević i sam autor. Tom prigodom Bilosnić će Osnovnoj školi Zemunik pokloniti svoja Izabrana djela, kao i tridesetak svojih drugih izdanja. Ovim programom će se obilježiti i jubilej T. M. Bilosnića, rođenog u Zemuniku – 75. godina života i 55. godina umjetničkog djela.

Program se nastavlja obilježavanjem 100. godišnjice rođenja jedne od najvećih hrvatskih pjesnikinja Vesne Parun, a započinje u 11 sati. Tom će se prigodom, uz recitacije pjesama Vesne Pariun, koje će izvesti učenici škole, predstaviti i znanstveno-monografska knjiga Sanje Knežević „Golubica iz crnog maslinika“ posvećena djelu Vesne Parun. O knjizi će govoriti izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, kao autorica, i izv. prof. dr. sc. Mirela Šušić, recenzentica.

Knjiga je tiskana u izdanju Sveučilišta u Zadru i Hrvatske sveučilišne naklade u Zagrebu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Uskrs u Pagu

Objavljeno

-

By

Povodom uskrsnih blagdana Turistička zajednica Grada Paga i Grad Pag pripremili su bogat i zanimljiv program. Središnje događanje održat će se na sam blagdan Uskrsa, nakon mise u 11.30 sati, a posjetitelji i stanovnici grada Paga moći će uživati u tradicionalnom uskrsnom doručku i najbogatijem otočnom gastro stolu. U prekrasnom ambijentu ispred Zborne crkve Uznesenja blažene djevice Marije, uz glazbene taktove Gradske glazbe Pag, posjetitelji će degustirati najbolje paške gastronomske specijalitete i delicije, predvođene paškim sirom, skutom, šparogama i drugim kuhanim jelima uz prigodne uskršnje slastice.

Svi posjetitelji u subotu, u vremenu od 10 do 12 sati moći će razgledati Galeriju paške čipke, Etno kuću KUD-a Družina, izložbu Bartula Kašića na Trgu Petra Krešimira IV, Stalni postav izložbe solarstva u Magazinu soli te Stalni postav izložbe crkvene umjetnosti u Benediktinskom samostanu sv. Margarite u Koludraškoj ulici. Za obilazak „Jutra u poljima soli” potrebna je prethodna najava putem e-maila: solana-pag@solana-pag.hr ili telefona +385 (0)23 611 051.

U ponedjeljak, 1. travnja organiziran je hiking na dvije atraktivne staze Zaton i Mikula na „Drugoj strani mjeseca”. Polazak je u 8 sati sa parkirališta iznad uvale, plaže Veliki bok, a povratak u 11.30 sati. Staze “Mikula” i “Zaton” koje se nalaze na području Ledenika, najljepšem i najzanimljivijem geološko-paleontološkom dijelu otoka Paga, nisu tehnički i fizički zahtjevne. Svaka od ovih staza ima svoju priču, niz zanimljivosti iz paške povijesti i posebne vizure kamena koje je samo priroda mogla oblikovati.

Grad Pag je i ove godine prigodno ukrašen s naslikanim pisanicama sa prekrasnim motivima, a tijekom uskrsnih praznika u Pagu bit će otvoreni restoran Na Tale, Uhlinac i Gušti.

U subotu, 30. ožujka u Porta Salini održat će se Easter party uz grupu Ritam s početkom u 23 sata.

Organizatori: Turistička zajednica Grada Paga i Grad Pag

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PODSJEĆAMO… Evo kako će trgovine i šoping centri u Zadru raditi na Veliku subotu, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru za vrijeme Uskršnjih blagdana, uz napomenu da na dan Uskrsa i Uskrsni ponedjeljak – nitko neće raditi.

BAUHAUS:

Subota: od 8 do 14

KAUFLAND:

Subota: od 7 do 22

HEY PARK

Subota: od 7 do 21

TOMMY

Subota: od 7 do 21

KONZUM:

U subotu, prodavaonice će raditi prema regularnom radnom vremenu. 

LIDL:

Subota: od 7 do 22

INTERSPAR

Subota: Od 7 do 21

PLODINE

Subota: od 7 do 22

SUPERNOVA:

Subota: od 9 do 21

STUDENAC:

Subota: od 7 do 21

PEVEX

Subota: do 15.30

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SUTRA JE VELIKI PETAK / U večernjim satima Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu