Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ODABRALI GRAĐANI: Izglasani prvi KVARTipo projekti u MO Ploča, Crno i Dračevac

Objavljeno

-

Projekt dječjeg igrališta na Ploči, projekt street workout-a i čišćenje terena u Crnom, prometna signalizacija i opremanje prostorija novog mjesnog odbora na Dračevcu

Jučerašnjim tribinama u mjesnim odborima Ploča, Crno i Dračevac započela je ključna faza projekta KVARTipo.

„Konačno smo nakon popuštanja epidemioloških mjera održali prve tribine u mjesnim odborima, te smo jako zadovoljni. Građani su nam potvrdili da se žele uključiti, da žele unaprijediti svoju svakodnevicu i odlučivati o prioritetima za razvoj svoje sredine. Najbolja je to potvrda da je pokretanje ovog projekta od strane gradonačelnika Dukića bio pun pogodak“, poručio je zamjenik gradonačelnika Ante Babić.

Zainteresirani građani koji su se odazvali na javne tribine raspravljali su i odlučivali o prioritetnim malim investicijama u svojim mjesnim odborima. Svaki mjesni odbor na raspolaganju je imao sredstva u iznosu od 30.000,00 kuna.

Svim sudionicima predstavljeni su svi pristigli prijedlozi te pojašnjeno koji su od njih prihvatljivi, odnosno neprihvatljivi za financiranje nakon čega se pristupilo raspravljanju i glasovanju.

Tako se u prostorijama Područne škole Ploča (OŠ Krune Krstića) raspravljalo o postavljanju uređaja javne rasvjete, uređenju cesta i pješačkih zona, postavljanju horizontalne signalizacije i projektiranju dječjeg igrališta. Nakon rasprave, građani su se jednoglasno odlučili za projektiranje dječjeg igrališta.

Osim navedenoga, dogovoreno je da će se uputiti inicijativa da ulica Bana Tome Erdodya Bakača postane jednosmjerna.

Istoga dana u Domu kulture u Crnom građani su odlučili da žele financirati čišćenje terena pored nogometnog igrališta radi poboljšanja pristupa igralištu i parkiranju te projektiranje sprava na otvorenom, tzv. street workout na istoj lokaciji.

Naposljetku, u novim prostorijama mjesnog odbora na Dračevcu jednoglasno je odlučeno da će se financirati prometna signalizacija u ulici Nikole Tavelića, a budući da se alokacija time nije u cijelosti potrošila, prisutni građani predložili su i u konačnici odlučili da će se financirati i opremanje prostorija mjesnog odbora do punog iznosa alokacije.

„Hvala svim građanima na dolasku i sudjelovanju na tribinama. Probili smo led sa ovim prvim tribinama i sad nastavljamo dalje. Bilo je super, te se nadam da su građani jednako tako zadovoljni. Pozivam sve građane da nam se pridruže na tribinama u svojim mjesnim odborima“, poručio je Ante Ćurković, v.d. pročelnik za EU fondove.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Hrvatska volontira: Pridružite se jednoj od najbrojnijih volonterskih kampanja u Hrvatskoj

Objavljeno

-

By

Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri diljem Hrvatske, od 22. do 25. svibnja organiziraju nacionalnu kampanju “Hrvatska volontira”. Tim povodom iz HCRV-a pozivaju sve organizatore volontiranja da se pridruže jednoj od najbrojnijih volonterskih kampanja u Hrvatskoj.

Cilj ovogodišnje kampanje je podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana u doprinosu vrijednostima Europske unije, uz isticanje ključne uloge volontiranja u stvaranju i razvoju različitih europskih vrijednosti.

“Pozivamo organizatore volontiranja da se uključe u ovogodišnju kampanju i organiziraju volonterske aktivnosti koje pokazuju kako volontiranje generira europske vrijednosti poput ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava, ljudskih prava i solidarnosti.

Molimo organizatore da svoje volonterske aktivnosti koje se održavaju u razdoblju od 22. do 25. svibnja, ali i one koje će biti organizirane tjedan dana prije i poslije navedenih datuma, prijave putem online platforme Volonteka, najkasnije do 17. svibnja. Unesene aktivnosti bit će objedinjene i dostupne svim građanima kako bi se što lakše mogli uključiti u razne volonterske aktivnosti koje ih zanimaju, poručila je Marta Hauser iz Hrvatskog centra za razvoj volonterstva.

Opće je poznata činjenica o brojnim dobrobitima volontiranja za pojedince, ali i društvo u cjelini.

O društvenom utjecaju volontiranja u posljednjih se nekoliko godina sve više razgovara i upotrebljavaju se različiti alati za mjerenje utjecaja volontiranja, no vidljivost rezultata, kao i praktičnih primjera volonterskih programa i volonterskog angažmana koji ostvaruju značajan društveni utjecaj, još uvijek nije dovoljno istaknuta. Stoga ovogodišnjom kampanjom „Hrvatska volontira” želimo podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana za doprinos vrijednostima Europske unije te pokazati kako volontiranje, kao horizontalna intervencija u društvu, utječe na stvaranje i razvoj različitih vrijednosti EU-a, poručili su iz Hrvatskog centra za razvoj volonterstva.

Volontiranje često dovodi do povećanja svijesti društva o određenim pitanjima i izazovima, a volonteri postaju ambasadori pozitivnih promjena širenjem informacija i educiranjem drugih članova svoje zajednice, zbog čega iz HCRV-a očekuju veliki broj prijava za ovogodišnju kampanju.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva od 2011. godine organizira kampanju „Hrvatska volontira”, koja se održava na nacionalnoj razini svake godine. U kampanju se uključuje veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki, koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promiču volontiranje.

Kampanja „Hrvatska volontira” do sada je okupila 42 325 volonterki i volontera, koji su kroz 2 857 volonterskih akcija na području cijele Hrvatske društvu poklonili 202 304 volonterskih sati.

Za sve dodatne upite, organizatori volontiranja mogu se obratiti putem mail adrese hcrv@hcrv.hr.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA: Prikaz knjige Ivana Šimića: „Matijino stoljeće rata“ 

Objavljeno

-

By

Ogranak Matice hrvatske u Zadru i Ogranak Matice hrvatske u Grudama prikazuju knjigu Ivana Šimića: „Matijino stoljeće rata”

O knjizi će govoriti: Mladen Ančić, Ivan Pehar i Ivan Šimić, autor knjige. Ulomke iz knjige čita Viktorija Pejić.  U glazbenom dijelu programa nastupa Lovre Bralić. Kroz program će voditi Anica Serdarević.

Roman Matijino stoljeće rata autora Ivana Šimića nastao je prema rukopisu koji je ušao u finale najvećeg hrvatskog natječaja za najbolji neobjavljeni roman godine. Epska je to priča o stradanju jedne hercegovačke obitelji kroz četiri generacije. Preplitanjem fikcije i stvarnih događaja, Šimić donosi svjedočanstva o ljudima i njihovim životnim putovima u zaista širokom vremenskom i prostornom obuhvatu, čime tragičnu sudbinu naslovne junakinje uvjerljivo smješta u povijesni kontekst koji je tu sudbinu zapravo presudno i odredio. Utoliko je ova knjiga istovremeno i Chronique du xxe siècle, kako je u podnaslovu i natuknuto, ali i dirljiva priča o ženi koja je preživjela čak tri rata, izgubivši u svakom od njih nekoga od svojih najrođenijih.

Ivan Šimić rođen je 1964. godine u Dragićini pored Gruda. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Grudama, nakon čega je 1989. diplomirao na elektrotehničkom fakultetu u Splitu. Po povratku u svoje mjesto radio je neko vrijeme kao srednjoškolski profesor. Pred sami rat sa skupinom je prijatelja pokrenuo lokalnu radijsku postaju, a nekako u isto vrijeme u mjesečniku Hrvatska gruda objavljeni su i njegovi pisani „rani radovi”. Kasnije je u godišnjaku grudskog ogranka Matice hrvatske povremeno objavljivao putopise i kratke priče. Godine 2013. u nakladi Despot infinitusa iz Zagreba objavljena je zbirka njegovih kolumni pod imenom Hercegovac s razlogom. Poslije rata, pa sve do danas, vodi malu informatičku tvrtku u Grudama. Oženjen je i ima četvero djece.

Prikaz će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, Don Ive Prodana 1, utorak 30. travnja 2024. Početak u 18:30

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DANAS NA OTVARANJU DANA MASLINE / Plaketu “Stanko Ožanić” za pokojnog profesora Ivu Miljkovića preuzet će njegov sin Dubravko

Objavljeno

-

By

Dubravko Miljković, sin pokojnog profesora Ive Miljkovića, najavio se da će doći iz Zagreba po priznanje i plaketu “Stanko Ožanić” za  znanstveni doprinos maslinarstvu i uljarstvu koju je njegovom ocu lani dodjelio  Ocjenjivački sud Međunarodnih Dana masline  2023. Po nagradu uvaženi profesor tada nije mogao doći, a u međuvremenu je 20. listopada 2023., u svojoj 92. napustio  ovaj svijet

“Jako mi nedostaje tata. Zajedno smo živjeli i bili  jako povezani”, poručio je  Dubravko. Plaketa za njegovog uvaženog oca bit će uručena danas na svečanom otvaranju 26. Međunarodnih Dana masline istodobno kad i ovogodišnjim laureatima.

 Bit će  pročitano  i obrazloženje za nagradu koje je napisao Nedjeljko Jusup, član Organizacijskog odbora i Predsjednik povjerenstva za priznanja. Jusup je život i djelo uvaženog profesora i doajena hrvatskog voćarstva dobro poznavao i o njemu pisao.

Podsjetimo, profesor Miljković je objavio 23 stručno-popularne knjige i time obogatio hrvatsku voćarsku literaturu. Od mladosti je zaljubljenik u maslinu. U maslinarstvu je razvio široku istraživačku aktivnost i objavio više znanstvenih radova iz maslinarstva doma i u inozemstvu. Bio je ekspert FAO za maslinarstvo i lupinasto voće. Primio je zahvalnicu FAO za razvoj maslinarstva na Sredozemlju i priznanje UNDP/FAO za dugogodišnju uspješnu suradnju na proučavanju ekofiziologije masline i uvođenje novih tehnologija u maslinarstvu, ističe se u obrazloženju nagrade.

U sklopu svečanog otvaranja Dana masline  ispred JK Uskok s početkom u 15 sati  danas će biti dodjeljena priznanja i ovogodišnja priznanja laureatima koji su ih svojim radom i ponašanjem zaslužili.

posebna priznanja pojedincima koji su ostvarili važna postignuća u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje “Stanko Ožanić” za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva zaslužio je dr. sc. Slavko Perica iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. Priznanje  Uzorni maslinar dobio je  Nikša Ivanac iz Ugljana ,  a  Maslinarsko srce za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu Tomislav Čudina iz Pakoštana.  Maslinarska nada Zadarske županije je Pellegrin Kurtin iz Kali koji prednjači u praktičnom maslinarstvu  i studiju na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučililišta u Zadru. Prema kriterijima Ocjenjivačkog suda Dana masline nagradu  Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva  zaslužila  je Željka Rački – Kristić, glavna urednica portala Agroklub.

Nakon dodjele nagrada laureatima slijedi okrugli stol na temu: Kako umanjiti stres kod maslina izazvan klimatskim promjenama. Uz voditelja   mr. sc.  Marijan Tomac,  a  o temi su govorili i na pitanja zainteresiranih maslinara odgovarati znanstvenici  i stručnjaci doc. dr. sc. Slavko Perica,  dr. sc. Andrija Finka, dr. sc. Tomislav Kos i  Marko Dobrić, dipl. ing. agr.

 Istom prigodom  predstavljen je  su  Veliki maslinarski kalendar autora mr. sc.  Marijana Tomca i Ivana  Tomac Talajić, dipl. ing.

Potom   s početkom u 18 sati slijedi proglašenje šampiona i najboljih maslinovih ulja uz prigodni domjenak, uz inćune, srdele, domaća vina i pjesmu Vokalne skupine Kantalice. Sutradan, u subotu Dani masline nastavljaju nizom događaja u Poljani na otoku Ugljanu.

Radi se zapravo o plakatu

zapravo plakat  dimenzija 80 x 60 cm na kojemu su putem ilustracija, slika i kratkih opisa prikazani najvažniji radovi u maslinarstvu tijekom godine počevši od rezidbe, obnove starih i zapuštenih maslina, navodnjavanja, gnojidbe,   zaštite od bolesti i štetnika do berbe maslina i čuvanja ulja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu