Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ČETVRTAK, CRKVA SV. KRŠEVANA: Korizmeni koncert: Condura croatica

Objavljeno

-

četvrtak31. 3. u crkvi sv. Krševana s početkom u 20 sati nastupa Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica, koji će izvesti korizmeni program pjesama nadahnutih glagoljaškom baštinom. Ulaznice se prodaju na adresi kuzd.hr i na info pultu Kneževe palače od 11-13 i 18-20 sati, s time da na dan koncerta blagajna u 19 sati seli ispred crkve sv. Krševana.

Zbor izvodi specifične glazbene forme nastale u Zadru, koje su se razvijale od 12. do 14. stoljeća pod nazivom crkvena skazanja, odnosno pasionski oratoriji. Autor tih djela je umjetnički voditelj Zbora i dirigent Ivo Nižić. Uz to, čut ćemo ulomke iz Kalvarije Ljube Stipišića, Seh duš dan Igora Kuljerića na stihove Vladimira Nazora, kao i glagoljaške napjeve s Paga, iz Preka i Pridrage. Kao solisti nastupit će Jasna Košta, Siniša Marinić, Mateo Marnika, Bogdan Mogilevskij, Jelena Rušev Mogilevskij, Nevija Pavić, Milena Petani i Zdenko Stipčević.

Zbor je osvojio niz nagrada: 2013. godine na Danima duhovne glazbe Cro Patria u Splitu, u kategoriji novih zborskih skladbi, s pjesmom Samo srcem autora Ive Nižića, Zlatnu katedralu, prvo mjesto prema glasovanju publike. S istom skladbom na Međunarodnom natjecanju zborova u Zadru (2014.) osvojio je nagradu za najbolju izvedbu zborskih skladbi hrvatskih skladatelja. Godine 2015. Zbor je osvojio zlato na međunarodnom natjecanju zborova Aurora Cantat u Karlovcu i broncu na međunarodnom natjecanju Cro Patria u Splitu, a 2016. srebro na međunarodnom natjecanju zborova Adria Cantat u Šibeniku.

Ivo Nižić (Preko, 1942.) nakon završene gimnazije i Teološkog fakulteta u Zagrebu, stječe dvije glazbene diplome: na Odsjeku za glazbu Pedagoške akademije u Zagrebu i na Institutu za crkvenu glazbu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon višegodišnjega rada u osnovnom i dijelom u srednjem obrazovanju, piše habilitacijski rad iz Muzikologije (mentor: akademik Jerko Bezić). Obranivši rad na Sveučilištu u Zadru, postaje profesor Sveučilišta u Zadru i nositelj kolegija Glazbena kultura i Metodika nastave glazbene kulture na Odjelu za razrednu nastavu i predškolski odgoj. Za svoj rad dobio je mnoge nagrade, priznanja i pohvale, među kojima valja spomenuti tri nagrade 2016. godine: Nagrada Ljubo Stipišić Delmata koja mu je dodijeljena na 25. Pasionskoj baštini u Zagrebu za oratorij Zadnja postaja, Nagrada Hrvatske udruge zborovođa Zagreb za životno djelo i Nagrada grada Zadra za uzorne uspjehe i rezultate postignute na području glazbene kulture i umjetnosti. Godine 2017. nadbiskup Želimir Puljić na svečanoj Večernji sv. Stošije uručio mu je nagradu i priznanje za promicanje liturgijske glazbe. Osnovao je Akademski zbor Sveučilišta u Zadru i Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica Zadar. Već je 34 godine orguljaš i zborovođa u crkvi sv. Mihovila u Zadru.

*

 

ZADAR / ŽUPANIJA

U UTORAK SVEČANO DILJEM ZADARSKE NADBISKUPIJE Slivnica slavi blagdan sv. Kuzme i Damjana, zadarske Milosrdnice sv. Vinka Paulskog

Objavljeno

-

By

Blagdan sv. Kuzme i Damjana svečano se slavi u utorak, 27. rujna u župi sv. Kuzme i Damjana u Slivnici.

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana s početkom u 11,00 sati, potom i svečanu procesiju s kipovima Kuzme i Damjana kroz to mjesto u zadarskom zaleđu predvodi zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

Prije mise, u župnoj crkvi u 10,20 sati započinje molitva krunice.

Proslavi župnog blagdana prethodi Trodnevnica od 24. do 26. rujna s početkom u 18,30 sati, započinjući s molitvom krunice.   

Blagdan sv. Vinka Paulskog svečano se slavi u utorak, 27. rujna u samostanu sv. Vinka u Zadru gdje djeluju Milosrdnice sv. Vinka Paulskog.

Koncelebrirano misno slavlje u kapeli zadarskog samostana u 18,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Milosrdnice su jedna od najbrojnijih ženskih redovničkih zajednica djelatna u različitim pastoralnim službama u Zadarskoj nadbiskupiji. U sklopu samostana Sv. Vinka djeluje dječji vrtić Blagovijest kojega vode milosrdnice i među najtraženijim je dječjim vrtićima u Zadru.

 
Nastavi čitati

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRVO NAZOVITE! Evo tko je dežurni stomatolog ove nedjelje…

Objavljeno

-

By

Foto: StockSnap / Pixabay

Ove nedjelje, 25. rujna 2022. godine, u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti u pripravnosti je Iva Rakvin Krizmanić, dr.med.dent.

Zahvati će se obavljati u ordinaciji dentalne medicine na adresi Lovre Matačića 50, Zadar, u vremenu od 8 do 20 sati, isključivo uz prethodni dogovor na broj telefona 091/517-6248.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu