Connect with us

Sport

(FOTO) TONIJEVI RAZGOVORI S NJIMA Grad Zadar se kao grad sporta Gautinom knjigom ‘Samopouzdanje bez inata’ podigao za jednu stepenicu više

Objavljeno

-

Fotografije: Nenad Opačić

U ponedjeljak, 28. ožujka je pred punim tribinama dvorane 3 ŠC Višnjik predstavljena knjiga ‘Samopouzdanje bez Inata, 30 treninga i razgovora sa sportskim psihologom’ mladog zadarskog sportskog psihologa Tonija Gaute.

Riječ je o svojevrsnoj zbirci 30 razgovora koje je autor vodio sa sportašima tijekom 30 treninga. Kao akteri se u knjizi pojavljuju profesionalni sportaši i reprezentativci, ali i predstavnici nadolazećih naraštaja sportaša.

‘Knjiga već samim nazivom i predgovorom ukazuje na autorovu vještinu baratanja riječima. Te riječi koje teku, lakoća kojom se prenose osjećaji i vlastito iskustvo, daju autentičnost svakoj ispisanoj rečenici. Svaka seansa nam kroz zanimljiv i realan dijalog sportskog psihologa i sportaša donosi ‘priču’ s kojom se mnogi sportaši, treneri, ali i šira populacija, mogu lako poistovjetiti. Na kraju svake priče čitatelj dolazi do poučnih zaključaka, koji ga uz praktičnu vrijednost potiču i na promišljanje. Uz vještinu prenošenja misli, autor također pokazuje visoku razinu stručnosti te na jednostavan i razumljiv način čitatelju objašnjava različite koncepte iz područja sportske psihologije. Priručnik se preporučuje svim sportašima i trenerima koji žele raditi na sebi te tako unaprijediti vlastite kompetencije u području psihološke pripreme i mentalne spreme’, rekao je u uvodnoj riječi magistar psihologije, sportski psiholog GNK, stručni suradnik Hrvatskog olimpijskog odbora i Tonijev mentor Boris Balent.

Na njegove riječi nadovezala se urednica i lektorica knjige Valentina Mlađen, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, višegodišnja urednica u Zadarskom listu, a danas predavačica u Obrtu za poduku ‘Libra’.

‘Grad Zadar, kao grad sporta, Tonijevom se knjigom podigao za jednu stepenicu više prateći sportske trendove u svijetu, jer vrhunski sport nije samo fizička, nego i psihička sprema. Ali ono što ovu knjigu čini jedinstvenom nije samo njen doprinos sportskom razvoju grada Zadra, nego i njena moguća primjena u radu s mladim ambicioznim ljudima koji se trude da ostave svoje otiske u društvu u kulturnom, znanstvenom ili nekom drugom području. Jednostavan jezik i metafore kojima se Toni služi lako su shvatljive svim uzrastima i nisu namijenjene isključivo struci i uskom krugu ljudi koji ih može razumjeti, a upravo je u tome jedan od najvećih aduta i vrijednosti ove knjige’ – istaknula je Mlađen.

‘Zahvalan sam svima koji su sudjelovali na ovoj promociji. Hvala ljudima na odazivu i ugodnoj atmosferi. Vjerujem da će stranice ove knjige doći do trenera, sportaša i roditelja sportaša i biti praktično i pitko štivo koje će svatko moći primijeniti na sebi, pogotovo na sportskim natjecanjima’, kazao je autor Toni Gauta magistar psihologije s položenim stručnim ispitom i posebnom dopusnicom za rad na psihološkoj pripremi sportaša. Početkom 2019. otvorio je prvi centar psihologije sporta u Zadru ‘Metanoia’ koji se bavi mentalnom pripremom sportaša za natjecanja, a samo tri godine kasnije objavio je i svoju prvu stručnu knjigu.

Gauta je na ovom projektu oko sebe okupio tim mladih zadarskih stručnjaka. Tako su fotografije autorski rad Nenada Opačića, dok se za dizajn naslovnice pobrinuo Igor Lončar.

Knjiga je tiskana u tiskari Znanje, nakladnik izdanja je Metanoia – obrt za obrazovanje i podučavanje, a za grafičko oblikovanje zaslužan je Illeconcept.

“Zahvalan sam svima koji su sudjelovali na ovom eventu. Hvala ljudima na odazivu i ugodnoj atmosferi. Vjerujem da će stranice ove knjige doći do trenera, sportaša i roditelja sportaša i biti praktično i ‘pitko’ štivo koje će svatko moći primjeniti na sebi, pogotovo na sportskim natjecanjima”, kazao je Gauta.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

(FOTOGALERIJA) BBK Pakoštane organizirao tradicionalni MTB Maraton Vransko jezero za Praznik rada

Objavljeno

-

By

foto: Marijan Domislović

I ove godine, tradicionalno u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Pakoštane i TZ Pakoštane održan je MTB Maraton Vransko jezero.

Možemo reći da je MTB Maraton Vransko jezero prepoznat u biciklističkom svijetu kao dobro pripremljena utrka sa dobro označenom stazom koja privlači sve veći broj ljubitelja biciklizma.

“Svake godine se trudimo da organizacija bude što bolja, puno pažnje ulažemo u organizaciju i provedbu. Jako je puno popratnih stvari prije,tijekom i nakon utrke koje se trebaju odraditi, a odrađuju ih volonterski članovi Brdsko biciklističkog kluba Pakoštane. Članovi kluba izdvajaju dosta svog slobodnog vremena kako bi sve bilo besprijekorno i spremno na vrijeme. Mogu reći da sam zahvalan našem timu i čestitam svim članovima BBK Pakoštane na još jednoj uspješno organiziranoj utrci.”- rekao nam je Ivan Kurtov, predsjednik BBK Pakoštane

Ove godine na Maraton Vransko jezero prijavilo se 130 natjecatelja, najviše prijavljenih natjecatelja bilo su domaći vozači, prijavio se i veliki broj slovenskih vozača koji već

tradicionalno u velikom broju pohode maraton Vransko jezero

Staza se sastoji od 33km i 350m uspona, nije tehnički zahtjevna pa je pogodna za sve natjecatelje koji su zaljubljenici u biciklizam i za sve one koji se tek počinju natjecati u brdskom biciklizmu.

“Ove godine naš klub slavi 10.godina od osnutka, a u rođendanskoj godini i dan prije utrke dočekali smo 4 nova kilometra staze uz Vransko jezero. Tih 4 kilometra možda zvuči malo, ali zbog tih 4 kilometra imamo zatvoreni krug oko Vranskog jezera, koji svim biciklistima, turistima i ljubiteljima boravka u prirodi omogućava vožnju oko Vranskog jezera bez vožnje po Jadranskoj magistrali.  Ovim putem želimo se zahvaliti Parku prirode Vransko jezero i djelatnicima parka koji su navedeno i omogučili.”- naglasili su iz BBK Pakoštane

Najbrži natjecatelji bio je Roko Doljanin iz BBK Posedarje, a najbrža natjecateljica Sabina Rzepka.

“Od naših domaćih natjecatelja moramo pohvaliti Lidiju Zubac koja je osvojima 3.mjesto u kategoriji rekreacija žene i Roka Banđena koji je svoju biciklističku priču u dresu BBK Pakoštane započeo prošle godine upravo na Maratonu Vransko jezero a ovo godine osvojio 3.mjesto u kategoriji rekreacija muškarci. Moramo spomenuti i mlade članove BBK Pakoštane koji su odvozili maraton u pratnji starijih članova kluba a to su Marko Arsov i Maro Stojanov i našu sada već iskusnu natjecateljicu Maratona Vransko jezero Laru Krpetu.”- naglasili su iz BBK Pakoštane

Ukupni poredak po kategorijama:

SPORT M

1. Roko Doljan

2. Gregor Krajnc 

3. Miran Kovačić

SPORT Ž

1. Sabina Rzepka

2. Silvija Orlović 

3. Dora Čičić Šain

REKREACIJA M

1. Mitja Kit

2. Rajko Zvonar 

3. Roko Banđen

REKREACIJA Ž

1. Andriana Čobanov

2. Sanja Panić

3. Lidija Zubac

E-bike M

1. Grgo Franin Pečarica

2. Marko Bojanić

3. Renato Majić

E-bike Ž

1. Leja Košir

2. Irena Hošpel

3. Janja Černjavić

“Ovim putem se još jednom zahvaljujemo TZ Pakoštane, svim članovima kluba i volonterima. Kao i Vina Karaba, Opg Čelina, Ilirija, Maškovića han, Dalmaland koji su osigurani nagrade za pobjednike i ukupne pobjednike i Maraski za osvježenje na stazi.”- naglasili su iz BBK Pakoštane.

 
Nastavi čitati

Sport

TENISOM DO ZDRAVLJA / Od ponedjeljka u Zadru humanitarni teniski turnir – igra se za Cukriće i Udrugu za Down sindrom

Objavljeno

-

By

Nakon uspješno održana dva humanitarna turnira Tenisom do zdravlja, vrijeme je da i po treći puta u Zadru zajednički napravimo lijepe stvari za našu zajednicu, stoji u najavi iz Teniskog kluba Zara.

Ovogodišnji turnir Tenisom do zdravlja počinje 6. svibnja 2024., a sudionike turnira i finaliste ćemo bodriti dva tjedna.

Cilj ovogodišnjeg turnira je podizanje svijesti o osobama s Down sindromom  i osobama oboljelima od šećerne bolesti  te omogućavanje daljnjih terapijskih postupaka za članove Udruge za Down sindrom Zadar i Udruge Cukrići Zadar.

“S obzirom na to da se trudimo svake godine napraviti još i više, treći turnir Tenisom do zdravlja obogatiti ćemo i Pub kvizom teniske tematike koji će se održati 15. svibnja 2024. u 20:30 sati u caffe baru Porat.

Prijavite se na kviz putem e-mail adrese klisej@yahoo.com. Prostora ima za 20 ekipa po 5 članova pa požurite jer se mnogo ekipa već prijavilo.

S obzirom da je događanje humanitarnog karaktera, nema klasične kotizacije nego će na samom kvizu biti postavljena kasica za dobrovoljne priloge. U prijavi je potrebno navesti ime ekipe i broj članova. Nagrade za najbolje plasirane ekipe osigurava cafe bar Porat. Vidimo se jer zaista, dobro je činiti dobro”, poručuju iz Kluba.

 
Nastavi čitati

Sport

5. SVIBNJA / Niko Kovač dolazi u Zadar trčati Wings for Life World Run 

Objavljeno

-

By

Bivši kapetan i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač dolazi u Zadar trčati 5. svibnja za one koji ne mogu, na 11. izdanju Wings for Life World Run utrke.

Zadar će i ove prve svibanjske nedjelje biti krcat pozitivnom energijom. Ukupno 8 tisuća natjecatelja velikog srca jurnut će točno u 13 sati s Liburnske obale, ujedinjeni u želji učiniti ozljede leđne moždine izlječivima.

A među njima će biti i jedno svima poznato lice. Riječ je o proslavljenom bivšem nogometašu Niki Kovaču. Poznat po svojoj borbenosti i disciplini na travnjaku, Kovač je početkom novog milenija bio kapetan i jedan od najvažnijih igrača hrvatske nogometne reprezentacije.

U klupskoj karijeri može se pohvaliti da je osvojio dvostruku titulu s Bayernom 2003. godine, a igrao je još za Herthu, Bayer Leverkusen i HSV. Igračku karijeru je završio titulom u Austriji s Red Bull Salzburgom 2007. godine, a s istim klubom je kao pomoćnik započeo i svoju trenersku karijeru.

Danas 52-godišnji strateg može također reći da je vodio hrvatsku reprezentaciju kao izbornik na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, nakon čega je s Eintrachtom oduševio osvajanjem njemačkog Kupa 2018. godine. Ponovio je kao trener dvostruku krunu iz igračkih dana s Bayernom 2019. godine, a zatim je još trenirao Monaco i Wolfsburg.

Sada jedan od najcjenjenijih hrvatskih trenera dolazi u Zadar, gdje će se pridružiti zaljubljenicima u kretanje koji iz godine u godinu neumorno trče za one koji ne mogu, u humanitarnoj utrci u kojoj stopostotna vrijednost svih startnina i donacija ide za istraživanja ozljeda leđne moždine.

Iako je zadarski Wimgs for Life World Run rasprodan, još uvijek se možete prijaviti i sudjelovati na utrci uz aplikaciju bilo gdje, osim u Zadru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu