Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) SVEUČILIŠTE Predavanje veleposlanika Wuketicha u povodu 30 godina diplomatskih odnosa Austrije i Hrvatske

Objavljeno

-

Veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Josef Markus Wuketich u ponedjeljak je u Svečanoj dvorani održao predavanje u povodu obilježavanja 30 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Austrije te 20. obljetnice utemeljenja Sveučilišta u Zadru. Nakon predavanja koje su organizirali Austrijska  knjižnica dr. Alois Mock  i Austrijski kulturni forum otvorena je izložba  “Almost” austrijskog umjetnika Wojciecha Czaje, koji je u svojoj seriji slika pokušao uhvatiti prizore s bečkih ulica i građevina koji ga asociraju na druge gradove, te prigodna izložba fotografija zadarskih učenika i studenata koje podsjećaju na Austriju.

Veleposlanik Wuketich podsjetio je na dugu povezanost dvaju naroda, počevši od 1. siječnja 1527., kada je austrijski nadvojvoda Ferdinand Habsburški izabran za hrvatskog kralja, do pomoći u Domovinskom ratu, u pristupanju EU, pa i nakon nedavnih razornih potresa, kada je Austrija dopremila humanitarnu pomoć na Banovinu.

Tijekom povijesti bilo je puno dodira dvaju naroda, a jedan od značajnijih bilo je naseljavanje Gradišćanskih Hrvata, čiji je potomak i sam veleposlanik. Veliku ulogu Austrija je imala u međunarodnom priznanju RH i pomoći tijekom Domovinskog rata, kada je u akciji “Susjed u nevolji” za potrebe Hrvatske i BiH dopremljeno 125 milijuna eura vrijedna pomoć, koju je prevozilo 5.700 teretnih vozila.

– Alois Mock, čije ime nosi knjižnica u Zadru, bio je jedan od vizionara, zajedno sa Helmutom Kohlom i Hans-Dietrichom Genscherom, koji je rano spoznao da se na ovom prostoru događa veliki preokret koji se ne može zaustaviti. Nije to bilo jednostavno jer su članice tadašnje Europske zajednice imale različite stavove i predbacivale Njemačkoj i Austriji da imaju svoje interese u raspadu Jugoslavije, rekao je Wuketich, koji je međunarodno priznanje Hrvatske dočekao u austrijskom veleposlanstvu u Beogradu.

Danas je Austrija druga po visini investicija u hrvatsko gospodarstvo, s poznatim grupacijama koje zapošljavaju više od 35 tisuća ljudi, najviše u bankarstvu, medijima, komunikacijama (A1), turizmu (Falkensteiner), trgovinama (Spar), distribuciji plina (EVN), proizvodnji visokokvalitetne ambalaže (Aluflexpack Novi), itd. Preko 95 tisuća hrvatskih državljana radi u Austriji, gdje su vrlo su aktivan dio društva. Austrijanci simpatiziraju Hrvatsku, što se vidi i po tome da su u prošloj godini bili treći najbrojniji turisti iz inozemstva.

Studenti su veleposlanika pitali o jeziku Gradišćanskih Hrvata, na što im je on izrecitirao pjesmu na svom materinjem jeziku.

Nakon predavanja u prolazu Starog kampusa otvorena je izložba austrijskog arhitekta, fotografa i  novinara Wojciecha Czaje. Usred pandemije bolesti Covid-19 i lockdowna Czaja kreće na putovanje kroz Beč, u kojemu je otkrivao prizore koji podsjećaju na Havanu, Pariz, Guangzhou, Pittsburgh…

U povodu gostovanja ove izložbe priređen je nagradni natječaj kojemu su se odazvali učenici OŠ Petra Preradovića – PŠ Kožino, OŠ Šime Budinića, OŠ Petra Zoranića iz Jasenica te Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.

S mentoricom Nadom Nekić sudjelovali su učenici  četvrtih razreda OŠ Šime Budinića: Elisabeta Kadija, Mare Gregov, Ana Vrkić, Franka Gospić i Mareta Štulina.  Iz PŠ Kožino sudjelovale su učenice 8. razreda, Magdalena Medić i Emanuela Lozić s mentoricom Nediljkom Nekić. Zajedno s mentoricom Ivanom Baričević, koja je i sama izradila fotografije, sudjelovali su učenici 4., 5. i 6. razreda OŠ Petra Zoranića Jasenice Lucija Šarlija, Bartol Matković, Ria Bucić,  Eva Rončević, Luka Baričević, Tena Baričević, Roko Nekić, Edita Šimičević i Ivan Rončević. S mentoricom Snježanom Zubčić iz PPVŠ Stanka Ožanića sudjelovali su Jure Božić i Sara Bilosnić, a zaprimljeni su i radovi studentica Matee Šoch i Lidije Vukić. Svi su oni u Zadru i zadarskoj okolici primijetili neke motive koji bi mogli biti snimljeni i u Austriji, što je bilo prezentirano na panou uz glavnu izložbu.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

STIGAO ULTRAZVUČNI UREĐAJ NAJVIŠE KLASE! / Zadarska Pedijatrija uz bok najvećima!

Objavljeno

-

By

Zadarska Pedijatrija svrstala se uz bok Odjelima pedijatrije većih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

Na ovaj je Odjel, prvenstveno za potrebe dječje gastroenterološke i nefrološke ambulante, instaliran ultrazvučni uređaj najviše klase, proizvođača Samsung Medison. Riječ je o modelu RS85 Prestige, koji se može pohvaliti nizom najnaprednijih softverskih rješenja. Tu svakako prednjači mogućnost kontrastne ultrasonografije te tkivne elastografije.

Što to točno znači za malene pacijente?

Ta je pretraga svojevrstan zlatni dijagnostički standard za dokazivanje i praćenje urođenih bubrežnih bolesti u djece. U Zadru je nigdje nije moguće izvesti, pa su roditelji djecu morali voditi u Split ili Zagreb. Sada je na redu edukacija liječnika, koji će potom započeti s izvođenjem mikcijske urosonografije pojačane kontrastom i u zadarskoj bolnici.

Za novi ultrazvučni uređaj Opća je bolnica izdvojila gotovo 97 tisuća eura vlastitih sredstava. Njegova nabavka od iznimne je važnosti jer Odjel pedijatrije sada podiže dijagnostiku na višu razinu. Dijagnoze su tako pouzdanije i kvalitetnije, a sve u korist tisuća djece koja se na ovom Odjelu obrade. Godišnje se, primjerice, učini oko 1500 ultrazvuka trbuha. Hitni pedijatrijski prijem i Dnevna bolnica obradi i zbrine oko 23 500 djece godišnje. Njih 1600 u prosjeku zahtijeva hospitalizaciju. Posebno je „vruće“ na Odjelu u sezoni. Samo tijekom ljetnih mjeseci ove godine ovdje je obrađeno 6976 djece. Najteže je, dakako, malenim pacijentima, mamama i tatama, no sasvim sigurno ni osoblju Pedijatrije nije lako. Vjetar u leđa su im dječji osmijeh i riječi zahvale koje im nerijetko upućuju roditelji te kontinuirani nastavak ulaganja u opremu.

Sve to zalog je boljoj medicinskoj skrbi za naše najmlađe.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZIV GRAĐANIMA: Najavljena akcija uklanjanja otpadnih vozila na otocima. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za iskaz interesa za provedbu Akcija uklanjanja otpadnih vozila na otocima (ZO-12/2023). Predmet Javnog poziva odnosi se na  odbačena otpadna vozila kategorije M1 i N1 sukladno članku 3. Pravilnika  o gospodarenju otpadnim vozilima (NN 125/15,90/16, 60/18, 72/18, 81/20 i 84/21).

Pozivaju se zainteresirani građani koji žele predati svoje otpadno vozilo ovlaštenom sakupljaču i za to ostvariti naknadu da se jave u Grad Zadar, Odsjek za zaštitu okoliša na  e-mail adresu: okolis@grad-zadar.hr ili tel. 023/208-145 ili 023/208-120 u svrhu prijave podataka o vozilu. Prijave na Javni poziv je moguće podnijeti do 22.  listopada 2023. godine.

Cilj ovog Javnog poziva je čišćenje lokacija na otocima u kojima su nepropisno odbačena otpadna vozila i predaja ovlaštenim sakupljačima radi daljnje obrade te očuvanje prirodnih ljepota kojima je Republika Hrvatska bogata. Ovim akcijama jačamo svijesti o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POČETAK JEDNOG PRIJATELJSTVA / Veleposlanica Indonezije Nj.E. Suwartini Wirta u nastupnom posjetu gradonačelniku Zadra

Objavljeno

-

By

Gradonačelnik Branko Dukić jutros je u Gradskoj vijećnici primio u nastupni posjet Nj. E. Suwartini Wirta, izvanrednu i opunomoćenu veleposlanicu Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj,  u pratnji g. Wahyua Haria Satria, prvog tajnika i voditelja političkog odjela Veleposlanstva.

Veleposlanica je svoj mandat u RH započela prošle godine i u svojoj uvodnoj riječi naglasila je da joj je velika želja bila službeno posjetiti gradonačelnika Grada Zadra i porazgovarati o uspostavi suradnje između njezine zemlje i hrvatskih gradova, među kojima bi željela da je svakako i Zadar. Mišljenja je da bi Zadar mogao pronaći odgovarajućeg suradnika i postati grad-prijatelj nekog od indonezijskih gradova koji ima turističku orijentaciju kao Zadar te bi jedan takav grad mogao biti glavni grad Provnicije Bali, Denpasar.

Zaželjevši srdačnu dobrodošlicu veleposlanici i prvom tajniku Veleposlanstva, gradonačelnik Dukić je  izrazio zadovoljstvo da se imaju priliku susresti i razgovarati te razmijeniti iskustva i ideje kako bi razmotrili mogućnosti uspostave suradnje. Zahvalio je na iznijetom prijedlogu povezivanja gradova, sugerirajući da se najprije započne s razmjenom službene prepiske u kojoj bi se navelo područja u kojima bi dva grada mogla surađivati.  

Veleposlanica se složila s gradonačelnikovim prijedlogom, spomenula da bi neka od područja zajedničke suradnje mogla biti vezna i za studentsku razmjenu i praksu, osobito u području turizma i hotelijerske industrije i sl. Istaknula je da Indonezija ima izvrsnu suradnju s hrvatskim sveučilištima, ponajprije Sveučilištem u Zagrebu i da bi bilo dobro da se takva suradnja uspostavi sa Sveučilištem u Zadru.

Sastanku su nazočile Anita Gržan Martinović, viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i Ivana Dadić, voditeljica Odsjeka za informiranje i odnose s građanstvom u Uredu gradonačelnika.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu