Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) SVEUČILIŠTE Predavanje veleposlanika Wuketicha u povodu 30 godina diplomatskih odnosa Austrije i Hrvatske

Objavljeno

-

Veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Josef Markus Wuketich u ponedjeljak je u Svečanoj dvorani održao predavanje u povodu obilježavanja 30 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Austrije te 20. obljetnice utemeljenja Sveučilišta u Zadru. Nakon predavanja koje su organizirali Austrijska  knjižnica dr. Alois Mock  i Austrijski kulturni forum otvorena je izložba  “Almost” austrijskog umjetnika Wojciecha Czaje, koji je u svojoj seriji slika pokušao uhvatiti prizore s bečkih ulica i građevina koji ga asociraju na druge gradove, te prigodna izložba fotografija zadarskih učenika i studenata koje podsjećaju na Austriju.

Veleposlanik Wuketich podsjetio je na dugu povezanost dvaju naroda, počevši od 1. siječnja 1527., kada je austrijski nadvojvoda Ferdinand Habsburški izabran za hrvatskog kralja, do pomoći u Domovinskom ratu, u pristupanju EU, pa i nakon nedavnih razornih potresa, kada je Austrija dopremila humanitarnu pomoć na Banovinu.

Tijekom povijesti bilo je puno dodira dvaju naroda, a jedan od značajnijih bilo je naseljavanje Gradišćanskih Hrvata, čiji je potomak i sam veleposlanik. Veliku ulogu Austrija je imala u međunarodnom priznanju RH i pomoći tijekom Domovinskog rata, kada je u akciji “Susjed u nevolji” za potrebe Hrvatske i BiH dopremljeno 125 milijuna eura vrijedna pomoć, koju je prevozilo 5.700 teretnih vozila.

– Alois Mock, čije ime nosi knjižnica u Zadru, bio je jedan od vizionara, zajedno sa Helmutom Kohlom i Hans-Dietrichom Genscherom, koji je rano spoznao da se na ovom prostoru događa veliki preokret koji se ne može zaustaviti. Nije to bilo jednostavno jer su članice tadašnje Europske zajednice imale različite stavove i predbacivale Njemačkoj i Austriji da imaju svoje interese u raspadu Jugoslavije, rekao je Wuketich, koji je međunarodno priznanje Hrvatske dočekao u austrijskom veleposlanstvu u Beogradu.

Danas je Austrija druga po visini investicija u hrvatsko gospodarstvo, s poznatim grupacijama koje zapošljavaju više od 35 tisuća ljudi, najviše u bankarstvu, medijima, komunikacijama (A1), turizmu (Falkensteiner), trgovinama (Spar), distribuciji plina (EVN), proizvodnji visokokvalitetne ambalaže (Aluflexpack Novi), itd. Preko 95 tisuća hrvatskih državljana radi u Austriji, gdje su vrlo su aktivan dio društva. Austrijanci simpatiziraju Hrvatsku, što se vidi i po tome da su u prošloj godini bili treći najbrojniji turisti iz inozemstva.

Studenti su veleposlanika pitali o jeziku Gradišćanskih Hrvata, na što im je on izrecitirao pjesmu na svom materinjem jeziku.

Nakon predavanja u prolazu Starog kampusa otvorena je izložba austrijskog arhitekta, fotografa i  novinara Wojciecha Czaje. Usred pandemije bolesti Covid-19 i lockdowna Czaja kreće na putovanje kroz Beč, u kojemu je otkrivao prizore koji podsjećaju na Havanu, Pariz, Guangzhou, Pittsburgh…

U povodu gostovanja ove izložbe priređen je nagradni natječaj kojemu su se odazvali učenici OŠ Petra Preradovića – PŠ Kožino, OŠ Šime Budinića, OŠ Petra Zoranića iz Jasenica te Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.

S mentoricom Nadom Nekić sudjelovali su učenici  četvrtih razreda OŠ Šime Budinića: Elisabeta Kadija, Mare Gregov, Ana Vrkić, Franka Gospić i Mareta Štulina.  Iz PŠ Kožino sudjelovale su učenice 8. razreda, Magdalena Medić i Emanuela Lozić s mentoricom Nediljkom Nekić. Zajedno s mentoricom Ivanom Baričević, koja je i sama izradila fotografije, sudjelovali su učenici 4., 5. i 6. razreda OŠ Petra Zoranića Jasenice Lucija Šarlija, Bartol Matković, Ria Bucić,  Eva Rončević, Luka Baričević, Tena Baričević, Roko Nekić, Edita Šimičević i Ivan Rončević. S mentoricom Snježanom Zubčić iz PPVŠ Stanka Ožanića sudjelovali su Jure Božić i Sara Bilosnić, a zaprimljeni su i radovi studentica Matee Šoch i Lidije Vukić. Svi su oni u Zadru i zadarskoj okolici primijetili neke motive koji bi mogli biti snimljeni i u Austriji, što je bilo prezentirano na panou uz glavnu izložbu.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

U UTORAK SVEČANO DILJEM ZADARSKE NADBISKUPIJE Slivnica slavi blagdan sv. Kuzme i Damjana, zadarske Milosrdnice sv. Vinka Paulskog

Objavljeno

-

By

Blagdan sv. Kuzme i Damjana svečano se slavi u utorak, 27. rujna u župi sv. Kuzme i Damjana u Slivnici.

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana s početkom u 11,00 sati, potom i svečanu procesiju s kipovima Kuzme i Damjana kroz to mjesto u zadarskom zaleđu predvodi zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

Prije mise, u župnoj crkvi u 10,20 sati započinje molitva krunice.

Proslavi župnog blagdana prethodi Trodnevnica od 24. do 26. rujna s početkom u 18,30 sati, započinjući s molitvom krunice.   

Blagdan sv. Vinka Paulskog svečano se slavi u utorak, 27. rujna u samostanu sv. Vinka u Zadru gdje djeluju Milosrdnice sv. Vinka Paulskog.

Koncelebrirano misno slavlje u kapeli zadarskog samostana u 18,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Milosrdnice su jedna od najbrojnijih ženskih redovničkih zajednica djelatna u različitim pastoralnim službama u Zadarskoj nadbiskupiji. U sklopu samostana Sv. Vinka djeluje dječji vrtić Blagovijest kojega vode milosrdnice i među najtraženijim je dječjim vrtićima u Zadru.

 
Nastavi čitati

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRVO NAZOVITE! Evo tko je dežurni stomatolog ove nedjelje…

Objavljeno

-

By

Foto: StockSnap / Pixabay

Ove nedjelje, 25. rujna 2022. godine, u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti u pripravnosti je Iva Rakvin Krizmanić, dr.med.dent.

Zahvati će se obavljati u ordinaciji dentalne medicine na adresi Lovre Matačića 50, Zadar, u vremenu od 8 do 20 sati, isključivo uz prethodni dogovor na broj telefona 091/517-6248.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu