Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) SVEUČILIŠTE Predavanje veleposlanika Wuketicha u povodu 30 godina diplomatskih odnosa Austrije i Hrvatske

Objavljeno

-

Veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Josef Markus Wuketich u ponedjeljak je u Svečanoj dvorani održao predavanje u povodu obilježavanja 30 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Austrije te 20. obljetnice utemeljenja Sveučilišta u Zadru. Nakon predavanja koje su organizirali Austrijska  knjižnica dr. Alois Mock  i Austrijski kulturni forum otvorena je izložba  “Almost” austrijskog umjetnika Wojciecha Czaje, koji je u svojoj seriji slika pokušao uhvatiti prizore s bečkih ulica i građevina koji ga asociraju na druge gradove, te prigodna izložba fotografija zadarskih učenika i studenata koje podsjećaju na Austriju.

Veleposlanik Wuketich podsjetio je na dugu povezanost dvaju naroda, počevši od 1. siječnja 1527., kada je austrijski nadvojvoda Ferdinand Habsburški izabran za hrvatskog kralja, do pomoći u Domovinskom ratu, u pristupanju EU, pa i nakon nedavnih razornih potresa, kada je Austrija dopremila humanitarnu pomoć na Banovinu.

Tijekom povijesti bilo je puno dodira dvaju naroda, a jedan od značajnijih bilo je naseljavanje Gradišćanskih Hrvata, čiji je potomak i sam veleposlanik. Veliku ulogu Austrija je imala u međunarodnom priznanju RH i pomoći tijekom Domovinskog rata, kada je u akciji “Susjed u nevolji” za potrebe Hrvatske i BiH dopremljeno 125 milijuna eura vrijedna pomoć, koju je prevozilo 5.700 teretnih vozila.

– Alois Mock, čije ime nosi knjižnica u Zadru, bio je jedan od vizionara, zajedno sa Helmutom Kohlom i Hans-Dietrichom Genscherom, koji je rano spoznao da se na ovom prostoru događa veliki preokret koji se ne može zaustaviti. Nije to bilo jednostavno jer su članice tadašnje Europske zajednice imale različite stavove i predbacivale Njemačkoj i Austriji da imaju svoje interese u raspadu Jugoslavije, rekao je Wuketich, koji je međunarodno priznanje Hrvatske dočekao u austrijskom veleposlanstvu u Beogradu.

Danas je Austrija druga po visini investicija u hrvatsko gospodarstvo, s poznatim grupacijama koje zapošljavaju više od 35 tisuća ljudi, najviše u bankarstvu, medijima, komunikacijama (A1), turizmu (Falkensteiner), trgovinama (Spar), distribuciji plina (EVN), proizvodnji visokokvalitetne ambalaže (Aluflexpack Novi), itd. Preko 95 tisuća hrvatskih državljana radi u Austriji, gdje su vrlo su aktivan dio društva. Austrijanci simpatiziraju Hrvatsku, što se vidi i po tome da su u prošloj godini bili treći najbrojniji turisti iz inozemstva.

Studenti su veleposlanika pitali o jeziku Gradišćanskih Hrvata, na što im je on izrecitirao pjesmu na svom materinjem jeziku.

Nakon predavanja u prolazu Starog kampusa otvorena je izložba austrijskog arhitekta, fotografa i  novinara Wojciecha Czaje. Usred pandemije bolesti Covid-19 i lockdowna Czaja kreće na putovanje kroz Beč, u kojemu je otkrivao prizore koji podsjećaju na Havanu, Pariz, Guangzhou, Pittsburgh…

U povodu gostovanja ove izložbe priređen je nagradni natječaj kojemu su se odazvali učenici OŠ Petra Preradovića – PŠ Kožino, OŠ Šime Budinića, OŠ Petra Zoranića iz Jasenica te Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.

S mentoricom Nadom Nekić sudjelovali su učenici  četvrtih razreda OŠ Šime Budinića: Elisabeta Kadija, Mare Gregov, Ana Vrkić, Franka Gospić i Mareta Štulina.  Iz PŠ Kožino sudjelovale su učenice 8. razreda, Magdalena Medić i Emanuela Lozić s mentoricom Nediljkom Nekić. Zajedno s mentoricom Ivanom Baričević, koja je i sama izradila fotografije, sudjelovali su učenici 4., 5. i 6. razreda OŠ Petra Zoranića Jasenice Lucija Šarlija, Bartol Matković, Ria Bucić,  Eva Rončević, Luka Baričević, Tena Baričević, Roko Nekić, Edita Šimičević i Ivan Rončević. S mentoricom Snježanom Zubčić iz PPVŠ Stanka Ožanića sudjelovali su Jure Božić i Sara Bilosnić, a zaprimljeni su i radovi studentica Matee Šoch i Lidije Vukić. Svi su oni u Zadru i zadarskoj okolici primijetili neke motive koji bi mogli biti snimljeni i u Austriji, što je bilo prezentirano na panou uz glavnu izložbu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ČESTITKA / Gradonačelnik Dukić: “Kristovo uskrsnuće pruža nam vjeru da na kraju uvijek pobijedi ispravno i dobro”

Objavljeno

-

By

U nastavku donosimo Uskršnju čestitku gradonačelnika Branka Dukića:

“Drage Zadranke i Zadrani,

najveći kršćanski blagdan je pred  nama. Uskrs je simbol nade, dan kada slavimo Kristovo uskrsnuće koje nam pruža vjeru da na kraju uvijek pobijedi ispravno i dobro.

Svima želim zdravlje, mir i blagostanje, uz puno ljubavi i veselja u vašim domovima i s vašim najdražima.  

U ime cijele gradske uprave i svoje osobno, sretan i blagoslovljen Uskrs!”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: U četvrtak Dan karijera Pomorskog odjela 

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 4. travnja 2024. godine održat će se Dan karijera Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Cilj održavanja Dana karijera je omogućiti studentima da se izravno informiraju o zahtjevima tržišta rada, upoznaju potencijalne poslodavce te da se omogući tvrtkama i institucijama iz područja pomorstva da se predstave studentima.

U sklopu manifestacije bit će organizirana panel rasprava s istaknutim stručnjacima iz gospodarstva na temu Izazovi u obrazovanju i zapošljavanju u pomorskoj industriji.

Otvorenje manifestacije i panel rasprava će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a predstavljanje tvrtki i institucija iz područja pomorskog gospodarstva u prostorijama Pomorskog odjela.

Početak manifestacije zakazan je za 11:00.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu