Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FILIPJANSKI VIJEĆNICI JEDNOGLASNI ZA BOLJE SUTRA U Tustici niču hotel i kamp s tisuću ležajeva

Objavljeno

-

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Sveti Filip i Jakov pod predsjedanjem Igora Pedisića općinski vijećnici jednoglasno su prihvatili prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja »Rekonstrukcija ispraćajne dvorane u naselju Sveti Filip i Jakov« i prijavi na natječaj te prijedlogu Odluke o donošenju izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja ugostiteljsko-turističke zone Sveti Petar na Moru u Tustici.
– Novi UPU ugostiteljsko-turističke zone je izuzetno značajan za žitelje Sv. Petra i sve općinske žitelje na kojem intenzivno radimo protekle dvije godine. Nakon zelenog svjetla Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine UPU je jednoglasno prihvaćen na Vijeću što će znatno utjecati za bolji standard naših žitelja, naročito na demografsku obnovu, kazao je Zoran Pelicarić – Peco, općinski načelnik.

Turistička valorizacija cjelokupnog prostora općine

Izmjene i dopune UPU-a je izradila tvrtka Volat j.d.o.o. iz Posedarja.
– Na području Tustice, izvan naselja Sv. Petar prema Sukošanu i Zadru, izgradit će se hotel i kamp kapaciteta 1000 kreveta te plaža s plažnim sadržajima, šetnica, jedan vez i privezište za 200 plovila, istaknuo je Pelicarić.
Izgradnjom ugostiteljsko-turističke zone u Tustici, kaže on, ostvarit će se sinergijsko povezivanje mikrodestinacija (Babac, Raštane Donje, Raštane Gornje, Sikovo, Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar na Moru, Turanj) u funkciji turističke valorizacije cjelokupnog prostora općine i produženja turističke sezone.
– Kompletna površina unutar granica obuhvata ovog Plana je izdvojeno građevinsko područje izvan naselja koje je podijeljeno na dva dijela. Sjeveroistočno od Jadranske magistrale D8 nalazi se zona gospodarske ugostiteljsko-turističke namjene i to za sadržaje: T1 (hotel) i T3 (kamp). Jugozapadno od D8 nalaze se: zona rekreacije R3 (uređena morska plaža) i P (privezište), pojasnio je Pelicarić.

Dva pješačka pothodnika

Infrastrukturnim koridorom ugostiteljsko-turistička zona sjeveroistočno od ceste DC8 podijeljena je u dvije prostorne cjeline: T1 za gradnju hotela s minimalno 4 zvjezdice u zapadnom dijelu i T3 za gradnju kampa u istočnom dijelu.
– Kapacitet cijele ugostiteljsko-turističke zone je 1000 kreveta koje je moguće ostvariti u smještajnim kapacitetima hotela (s depadansama) i u kampu, istaknuo je Pelicarić.
U zoni ugostiteljsko-turističke namjene T1, najmanje 70% smještajnih jedinica mora biti u zgradi hotela, a najviše 30% u depadansama.
– Unutar zone obuhvata Plana obvezna je izgradnja raskrižja i dva pothodnika za potrebe javnog pješačkog pristupa do obalnog dijela i predviđenog kolnog pristupa do pristaništa, naglasio je Pelicarić.
Također, unutar prostorne cjeline T3 predviđena je gradnja kampa te se na predviđenoj građevnoj čestici moraju ostvariti svi potrebni sadržaji za cjelovito pružanje usluga u toj prostornoj cjelini.

Brodski vez i privezište

– Planom uređenja sportsko-rekreacijske zone je predviđeno uređenje i izgradnja uređene morske plaže, šetnica (lungo mare) minimalne širine 3 metra, plažni sadržaji te izgradnja privezišta s maksimalno 20% ukupnog broja smještajnih jedinica pod kojim se podrazumijeva smještaj jednog pristana veza maksimalne duljine operativne obale 20 metara za prihvat turističkih brodova za prijevoz izletnika – turista, opisao je Pelicarić.
Osim općinskih vijećnika i načelnika Pelicarića na sjednici OV-a nazočili su i pravnica Katarina Ralić, voditelj Odsjeka za razvoj i društvene djelatnosti Darko Mikas te pročelnik Jure Jelenić, koji je izuzetno jezgrovito objašnjavao novi UPU ugostiteljsko-turističke zone u Sv. Petru te skore radove uokolo ispraćajne dvorane u Sv. Filipu i Jakovu, izgradnju ogradnog zida, parkirališta, hortikulture.

Autor: Velimir BRKIĆ/Zadarski list

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

U UTORAK SVEČANO DILJEM ZADARSKE NADBISKUPIJE Slivnica slavi blagdan sv. Kuzme i Damjana, zadarske Milosrdnice sv. Vinka Paulskog

Objavljeno

-

By

Blagdan sv. Kuzme i Damjana svečano se slavi u utorak, 27. rujna u župi sv. Kuzme i Damjana u Slivnici.

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana s početkom u 11,00 sati, potom i svečanu procesiju s kipovima Kuzme i Damjana kroz to mjesto u zadarskom zaleđu predvodi zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

Prije mise, u župnoj crkvi u 10,20 sati započinje molitva krunice.

Proslavi župnog blagdana prethodi Trodnevnica od 24. do 26. rujna s početkom u 18,30 sati, započinjući s molitvom krunice.   

Blagdan sv. Vinka Paulskog svečano se slavi u utorak, 27. rujna u samostanu sv. Vinka u Zadru gdje djeluju Milosrdnice sv. Vinka Paulskog.

Koncelebrirano misno slavlje u kapeli zadarskog samostana u 18,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Milosrdnice su jedna od najbrojnijih ženskih redovničkih zajednica djelatna u različitim pastoralnim službama u Zadarskoj nadbiskupiji. U sklopu samostana Sv. Vinka djeluje dječji vrtić Blagovijest kojega vode milosrdnice i među najtraženijim je dječjim vrtićima u Zadru.

 
Nastavi čitati

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRVO NAZOVITE! Evo tko je dežurni stomatolog ove nedjelje…

Objavljeno

-

By

Foto: StockSnap / Pixabay

Ove nedjelje, 25. rujna 2022. godine, u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti u pripravnosti je Iva Rakvin Krizmanić, dr.med.dent.

Zahvati će se obavljati u ordinaciji dentalne medicine na adresi Lovre Matačića 50, Zadar, u vremenu od 8 do 20 sati, isključivo uz prethodni dogovor na broj telefona 091/517-6248.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu