Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

STUDENTSKO SAVJETOVALIŠTE PROSLAVILO 14. ROĐENDAN Studenti jedni drugima pomažu u prevladavanju poteškoća s invaliditetom i studiranjem

Objavljeno

-

Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru proslavilo je 14. rođendan. Ova sastavnica zadarske visokoobrazovne ustanove svečano je otvorena 29. veljače 2008. godine, nakon čega aktivno pruža psihološku pomoć i podršku studentima putem radionica, predavanja i edukativnih materijala. U Savjetovalištu se provodi individualno savjetovanje, ali i grupni rad usmjeren na prevladavanje različitih poteškoća povezanih s akademskim postignućem, odnosima s drugima, anksioznošću, depresijom, zadovoljstvom sobom…

Osim toga, Studentsko savjetovalište skrbi za osiguravanje uvjeta za uspješno studiranje i prevladavanje poteškoća studentima s invaliditetom kao što su oštećenje vida i sluha, tjelesni invaliditet, kronične bolesti, višestruka oštećenja, ali i ostala zdravstvena stanja koja mogu utjecati na tijek studija.

Na proslavi u Studentskom klubu Božo Lerotić vodstvu savjetovališta, volonterima i studentima čestitala je prorektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić.

– Naše savjetovalište jedno je od prvih osnovanih, koje je otvorilo put i pokazalo model djelovanja drugim savjetovalištima na hrvatskim sveučilištima. Svjesni smo da je potreba studenata za podrškom i dalje velika te ćemo podupirati njegov rad, uključujući i angažman većeg broja stručnjaka koji mogu pružiti potrebnu pomoć, rekla je Balić-Nižić, zahvaljujući posebice volonterima koji su u rad Savjetovališta ugradili veliki trud.

Kao posebna vrijednost istaknuta je grupa za podršku studentima s invaliditetom, koju vode diplomirana psihologinja Ivana Sučić Šantek i magistra rehabilitacijske edukacije Anita Rudić. O njezinom radu govorila je aktivna volonterka, u isto vrijeme i korisnica i pružateljica podrške, studentica Marija Marković.

– Studentima koji su dobili prilagodbu studiranja pomoć je potrebna prvenstveno i snalaženju i orijentaciji po zgradi sveučilišta, po gradu, ali i novom načinu izvršavanja obveza s početkom studiranja. Svaki početak je najteži, odlazak na studij jedna je od najvećih promjena u životu, postoje mnogi strahovi, pogotovo ako ste osoba s poteškoćama. I ja sam se kao osoba s oštećenjem vida i osoba s albinizmom bojala da se neću snaći, pitala se kako će me kolege prihvatiti, ali u tom procesu, uz podršku kroz program studenta mentora, prihvaćena sam među kolegama na najljepši način. Ja sam kao osoba s invaliditetom primala podršku i kasnije je pružala drugima, ne mogu reći koji je osjećaj od ta dva ljepši, istaknula je Marković.

Nakon izlaganja uslijedilo je druženje uz simboličnu zakusku kao zahvala studentima na njihovom angažmanu.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Predstavljanje knjige Mladena Barabe Cvitića: Marina kruna 

Objavljeno

-

By

Ogranak Matice hrvatske u Zadru predstavlja knjigu Mladena Barabe Cvitića: Marina kruna.

Predstavljanje će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1, u utorak 23. travnja s početkom u 18:30.

Sudjeluju: Ante Nadomir Tadić Šutra, prof., Marin Fuzul te Mladen Baraba Cvitić, autor knjige.

U glazbenom dijelu programa sudjeluje klapa Koporan iz Poličnika.

Marinu krunu na stihove Mladena Barabe uglazbio je Ljubo  Stipišić Delmata, 2010. godine.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SUBOTA, 27. TRAVNJA / Svečana proslava blagdana blaženog Jakova Zadranina. Donosimo program…

Objavljeno

-

By

Blagdan blaženog Jakova Zadranina svečano će biti proslavljen u Crkvi sv. Frane, u subotu, 27. travnja.

Povodom blagdana, pod pokroviteljstvom Franjevačkog samostana sv. Frane, Grada Zadra, Zadarske županije, Narodnog muzeja Zadar, OŠ Zadarski otoci/ Muzej u školi i Udruge glagoljaša Zadar, organiziran je prvi likovni natječaj za učenike osnovne škole „Blizu je, blizu“, na temu: Život i rad  blaženog  Jakova Zadranina.

Svečanu svetu misu u 19 sati predvodit će fra Tomislav Šanko, provincijal.

Poslije svete Mise bit će dodijeljene nagrade autorima najuspješnijih likovnih radova, a nagrađeni radovi bit će izloženi u „Sobi blaženog Jakova“ u klaustru samostana.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI DANI / Večeras u sv. Donatu Smotra klapa Zadarske županije

Objavljeno

-

By

U sklopu programa Županijski dani, u petak, 19.travnja 2024. s početkom u 20 sati u crkvi sv.Donata u Zadru održat će se Smotra klapa Zadarske županije na kojoj će nastupiti klape sa cijelog područja Zadarske županije–  Koporan , Galijota, Ponistra, klapa Žurnata, Arija, Peružini, Preženca, Puntadura, Školji, Maraška i Lantina.

Smotra klapa Zadarske županije prvi je puta održana 2012.. godine ispred zgrade Kazališta lutaka u Zadru, 2013. u Bibinjama, i 2014. U Pagu. Od 2015. do 2019. Smotra klapa Zadarske županije održavala se u Vukovaru, kao dar Zadarske županije Gradu Vukovaru. 

 Nakon četiri godine pauze ponovno će se okupiti klape u sklopu Županijskih dana.

Ulaz je slobodan.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu