Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Sveučilište u Zadru s europskim partnerima pokrenulo studij Biotehnologija mora

Objavljeno

-

Sveučilište u Zadru s partnerima iz EU CONEXUS alijanse pokrenulo je diplomski studij Biotehnologija mora koji je odabran od strane Erasmus+ programa Erasmus Mundus Joint Masters (2022. – 2027.) za financiranje od 2022. do 2025. godine. To u praksi znači da će u navedenom razdoblju biti dostupno više od 20 stipendija po godini za najbolje kandidate iz cijelog svijeta za upis na navedeni program.

Mjesečna stipendija za studente će iznositi 1.400 €, a njena svrha je doprinos plaćanju troškova koje ima korisnik stipendije, a koji se odnose na sudjelovanje u programu, troškove putovanja i životne troškove za vrijeme studija. Stipendirani studenti također ne plaćaju ni troškove školarine studija već će za njih školarinu pokrivati Erasmus+ program.

Erasmus Mundus združeni studiji visoko su integrirani diplomski programi kreirani na temelju internacionalnog partnerstva institucija visokog obrazovanja koje zajednički izvode program.

Kroz potporu ovim združenim programima EU ima za cilj podupirati izvrsnost i internacionalizaciju sudjelujućih institucija te uključivanje najboljih studenta iz cijelog svijeta u ove prestižne studijske programe.

Združeni diplomski studijski program Biotehnologija mora je multidisciplinarni program pripremljen u okviru EU CONEXUS alijanse, jednog od prvih transnacionalnih europskih sveučilišta, kojeg je Sveučilište u Zadru dio. U akreditaciji programa primijenjen je europski pristup prema kojemu je postupak vrednovanja provela francuska agencija za akreditaciju studijskih programa Hcéres. Program studentima pruža visoko kvalitetno interdisciplinarno obrazovanje izgrađujući njihove profesionalne kompetencije u području biotehnologije mora. Ovaj studijski program pripremljen je u suradnji s ključnim dionicima iz područja plave biotehnologije kako bi odgovarao stvarnim potrebama sektora.

Trajanje studijskog programa je dvije godine (četiri semestra), a završetkom studija student stječe 120 ECTS bodova, te diplomu svih sveučilišta uključenih u izvođenje programa. Prvi semestar studija studenti će polaziti na Katoličkom sveučilištu Valencija (Španjolska), a drugi semestar na Sveučilištu La Rochelle (Francuska). Na početku trećeg semestra studenti će birati jednu od četiri ponuđene specijalizacije (Inovativni bioproizvodi za budućnost, Plava biomasa, Morska biorafinerija, Biotehnologija u akvakulturi) te će sukladno odabranoj specijalizaciji treći i četvrti semestar uz navedena sveučilišta studenti moći polaziti na Sveučilištu u Zadru, Poljoprivrednom sveučilištu u Ateni (Grčka) te Sveučilištu Klaipeda (Litva).

Treba naglasiti kako će vodeće tvrtke iz područja plave biotehnologije i istraživački centri također biti uključeni u izvođenje studijskog programa.

Ovaj diplomski studij najbolje će odgovarati studentima koji su završili preddiplomske ili diplomske studije biotehnologije, biokemije, farmacije, kemije, biologije, znanosti o moru, znanosti o okolišu, prehrambene biotehnologije, agronomije, kemijskog inženjerstva i slične studijske programe. Svi potencijalni studenti koji žele dobiti Erasmus Mundus stipendiju trebaju podnijeti prijavu za studij do 31. ožujka 2022. godine putem web stranice EU CONEXUS projekta, odnosno putem poveznice koja se nalazi na stranici: https://www.eu-conexus.eu/en/marine-biotechnology/ (na navedenoj stranici mogu se dobiti dodatne informacije o studijskom programu i dostupnoj stipendiji). Za studente koji ne dobiju stipendiju školarina za navedeni studij iznosi 5.000 € po godini ako su državljani EU, sjeverne Makedonije, Srbije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Turske, odnosno 9.000 € za osobe koji nisu državljani EU i prije navedenih zemalja. Nastava na studijskom programu započet će 15. rujna 2022. godine.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

U VIRU OBILJEŽENA 34. GODIŠNJICA OSNUTKA HDZ-a / “Agresivna ljevica pokazala je svoje pravo lice – netolerancije, nesposobnosti i neskrivene mržnje”

Objavljeno

-

By

U Viru je svečano obilježena 34. godišnjica osnutka HDZ-a na kojoj su se okupili brojni članovi i simpatizeri predvođeni stranačkim utemeljiteljima.

Politička stabilnost i kontinuitet zaslužni su za snažan razvoj Zadarske županije koja je po novom indeksu razvijenosti među pet najboljih u zemlji. Odlična suradnja s Vladom RH zalog je i niza budućih projekata, koji će zasigurno donijeti dodatan napredak otoku Viru gdje je HDZ sve snažniji i ima sve veću potporu stanovnika.

HDZ je jedina stranka koja jamči sigurnu Hrvatsku uz snažno očuvanje domoljubnih vrijednosti. To se posebno vidi posljednjih tjedana gdje je agresivna ljevica pokazala svoje pravo lice – netolerancije, nesposobnosti i neskrivene mržnje prema svemu što ima poveznicu s HDZ-om, stožernom strankom hrvatskog naroda.

U mandatu Vlade Andreja Plenkovića zabilježen je snažan rast plaća, a vodeći smo u EU po porastu stope BDP-a. Samo HDZ jamči nastavak tog pozitivnog niza, jer ima ljude koji su dokazano stručni i kompetentni, a nova financijska omotnica EU pruža nam nikad veće prilike za dodatan rast i razvoj.

Uz to, Hrvatska je nikad bolje međunarodne pozicionirana i uživa veliki ugled u svim euroatlanskim asocijacijama, gdje nas je želio vidjeti i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman – poručeno je na svečanoj akademiji na kojoj su, uz predsjednika OO HDZ-a Vir Antu Bašića, okupljene pozdravili i župan Božidar Longin, predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta te ministar Šime Erlić.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

#INSAJDER / Simbol otpora komunističkom nasilju!

Objavljeno

-

Kad me u tjedan dana na zub uzmu i Index i Srpske novosti onda znam da nešto ispravno radim.

Jedan dalmatinski medij tražio je murale po Dalmaciji, našli ih 18. Pa da su mene pitali ja bi im poslao preko 100 slika, a ušteđeno gorivo i dnevnice su mogli donirati dečkima na terenu, za boju.

Isti taj medij svakodnevno udara i po meni, pa danas kažu: oštećeni su moj i automobil gradonačelnika. Ja napad nisam prijavio, pa ako se uopće dogodio…

Zamisli, da je nekom njihovome ucrtalo zvezdu na auto razapeli bi sve živo i neživo. Da su gledali prilog na Dnevniku mogli su vidjeti sve detalje.

Uostalom, zaboli me za njihovo mišljenje, i oni su mi PR. Jer jedini tko huška su oni svojim svakodnevnim tekstovima. Baš su oni ti koji daju volju mladima za otporom prema njihovim lažima.

Iako znaju da ustaški grb ima znak “U” na prvom bijelom polju i da je grb bio bočno, oni luduju na crnu boju i šahovnicu. I sad kad su izvršili pritisak na institucije i shvatili da se zakon zapravo ne krši nigdje – okrenuli su retoriku. Sad je to izdaja Dalmacije i tome slično. Smiješno. No, dosta o njima, nebitni su. 

Danas ako si generalno protiv komunističkih poremećenih ideja dobiješ naziv ustaša. S tim te nazivom degradiraju, a sebi daju na bitnosti jer su, kao, antifašisti. A anti mora biti protiv nečega, pa moraju naći ustaše.

A zapravo su oni jedna obična nakupina komunista. Nebitnih i frustriranih ljudi koje će izjesti jugonostalgija i mržnja prema RH.

Kad žele toljagama zatući ljude što se mole u tišini i ne smetaju nikoga, ne traže zaštitu, to je OK. Jer im nabiju epitet klečavci i mogu što hoće. To nije nasilje ni širenje mržnje.

Kad netko kaže da je gay parada zlo i bacanje novca na zaštite tih pedera dok marširaju okolo, taj je ustaša, nacist itd. To su oni – ili će biti po njihovome ili neće biti.

Konstantno manjina maltretira većinu.

I nama je više pun kofer. Nećete. 

Sad ćemo se mi inatiti, pa ćete na svaku vašu ludost dobiti odgovor. Dok ne shvatite da ste manjina i da živite u državi koja se zove Hrvatska.

Najbolje od svega što u Trogiru gdje je na vlasti SDP gradonačelnika zaboli što ima dva murala u gradu. Neki valjda normalan čovjek.

Ovima u Zadru očito pomoći nema.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DOBRO JE ZNATI… / Ove nedjelje u Zadru rade sljedeće trgovine…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Put Stanova 46 – od 7 do 21

Put Nina 89 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Zrinsko – Frankopanska ulica 1 – 07:00-21:00

Ante Starčevića 15 – 07:00-21:00

Put Vrela 2 – od 07:00-21:00

Ulica Stjepana Radića 1 – od 07:00-21:00

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu