Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Prijetnje nuklearnim oružjem uznemirile građane: Evo gdje je najmodernije atomsko sklonište u Zadru…

Objavljeno

-

ilustracija

Zbog rata u Ukrajini i prijetnje nuklearnim oružjem, Grad Zadar počeo je provjeravati stanje skloništa za civile na području grada. Na popisu ih je pedesetak, a najmodernije atomsko sklonište koja imamo izgrađeno je u Ilirijinom trgovačkom centru Relja veličine 290 četvornih metara, piše Radio Zadar.

U ovome trenutku velik dio njih ( u gradskom vlasništvu ) koriste razne Udruge, što je garancija, pojašnjavaju iz grada, kako se ti prostori redovito održavaju. Najmodernije atomsko sklonište koje imamo izgrađeno je u trgovačkom centru Relja, u vlasništvu tvrtke Ilirija, veličine je 290 četvornih metara, a uz opremu za pročišćavanje i dovod zraka, osiguran je i energetski sustav te izvor vode.

Iako još uvijek u nevjerici prijetnja nuklearnim oružjem shvaćena je ozbiljno, tome svjedoče i pozivi uznemirenih Zadrana – priznaju u gradskoj upravi. Nitko ne želi podizanje panike, a evo kakvo je stanje na terenu: 

“Grad Zadar u svojoj evidenciji ima ih 50 – tak, ovakvih kao tu u centru Relja, možda jedno, dvoje, nema ih toliko puno, ostalo su obična skloništa u višestambenim zgradama, ili bedemima starim…takva je situacija u gradu Zadru  – kazao nam je pročelnik I.Katić.

 Skloništa su rađena 80 tih godina, i ovo sklonište ( Relja) građeno je po projektu iz 80 – tih godina, nakon toga razne vojno – političke doktrine su išle putem da neće biti nuklearnog rata, mi sada smo preventivno djelujemo, osvježili smo spisak – kazao nam je pročelnik  Tomislav Korona koji nam je potvrdio kako je sklonište u trgovačkom centru Relja – najmodernije što imamo. To sklonište u vlasništvo je privatno – pravne osobe, nalazi se dva kata ispod zemlje, počelo se graditi 2003. godine, ima 279 četvornih metara, ima tehničku opremu što se tiče dovoda i pročišćivanja zraka, svoj izvor vode, i svoj neutralni izvor napajanja električnom energijom..

U Domovinskom ratu dobro je poslužilo sklonište u župi Svetog Ivana izgrađeno 80 – tih godina, a gdje nas je danas dočekao – fra Jurica Galić: Tu jako puno vjernika svjedoči tom vremenu, kako je sklonište spasilo njihove živote, a sada sklonište služi kao ostava, i kao prostor za rekreaciju franjevačke mladeži i mladih koji djeluju u crkvi – 

A nadamo se kako će tako i ostati.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

U UTORAK SVEČANO DILJEM ZADARSKE NADBISKUPIJE Slivnica slavi blagdan sv. Kuzme i Damjana, zadarske Milosrdnice sv. Vinka Paulskog

Objavljeno

-

By

Blagdan sv. Kuzme i Damjana svečano se slavi u utorak, 27. rujna u župi sv. Kuzme i Damjana u Slivnici.

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana s početkom u 11,00 sati, potom i svečanu procesiju s kipovima Kuzme i Damjana kroz to mjesto u zadarskom zaleđu predvodi zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

Prije mise, u župnoj crkvi u 10,20 sati započinje molitva krunice.

Proslavi župnog blagdana prethodi Trodnevnica od 24. do 26. rujna s početkom u 18,30 sati, započinjući s molitvom krunice.   

Blagdan sv. Vinka Paulskog svečano se slavi u utorak, 27. rujna u samostanu sv. Vinka u Zadru gdje djeluju Milosrdnice sv. Vinka Paulskog.

Koncelebrirano misno slavlje u kapeli zadarskog samostana u 18,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Milosrdnice su jedna od najbrojnijih ženskih redovničkih zajednica djelatna u različitim pastoralnim službama u Zadarskoj nadbiskupiji. U sklopu samostana Sv. Vinka djeluje dječji vrtić Blagovijest kojega vode milosrdnice i među najtraženijim je dječjim vrtićima u Zadru.

 
Nastavi čitati

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRVO NAZOVITE! Evo tko je dežurni stomatolog ove nedjelje…

Objavljeno

-

By

Foto: StockSnap / Pixabay

Ove nedjelje, 25. rujna 2022. godine, u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti u pripravnosti je Iva Rakvin Krizmanić, dr.med.dent.

Zahvati će se obavljati u ordinaciji dentalne medicine na adresi Lovre Matačića 50, Zadar, u vremenu od 8 do 20 sati, isključivo uz prethodni dogovor na broj telefona 091/517-6248.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu