Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KRENUO PROJEKT CUKAR 5.0. Grad Zadar financirao 4 inzulinske pumpice za djecu s dijabetesom

Objavljeno

-

Udruga Cukrići, Grad Zadar i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića potpisali Sporazum o partnerstvu u provedbi Projekta CUKAR 5.0

Grad Zadar pripremio je Projekt CUKAR 5.0 i prijavio ga na Poziv „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“.

Poziv je bio usmjeren jačanju kapaciteta OCD-a aktivnih u lokalnim zajednicama za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim problemima odnosno unaprjeđenju kapaciteta organizacija civilnoga društva za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama.

Grad Zadar tu je prepoznao potrebe Udruge Cukrići te je osim pomoći krajnjim korisnicima na koje je projekt usmjeren ideja bila se da ovim partnerstvom ojačaju kapaciteti Udruge Cukrići u upravljanju projektnim ciklusom u sustavu EU financiranja te ih se prijenosom znanja osnaži za daljnju samostalnu pripremu i provedbu EU projekta.

Projekt je odobren za financiranje te je 16.02.2022. potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Korisnikom – Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići – Zadar. Ukupna vrijednost projekta je  467.320,80 kn (100% bespovratna sredstva); trajanje projekta je 14 mjeseci.

Sporazum su danas potpisali gradonačelnik Branko Dukić, predsjednica udruge Cukrići Doris Bailo i ravanteljica škole Jelena Gulan. Osim sudjelovnja u ovom projketu, Grad Zadar je financirao i 4 inzulinske pumpice a djecu dijabetičare u iznosu od 132 000 kuna. Predsjednica udruge Doris Bailo zahvalila je na ovakvoj izuzetnoj suradnji, jer je Zadar jedini grad koji na ovakav način financira inzulinske pumpice. 

Gradonačelnik Branko Dukić izrazio je spremnost da se i svakom sljedećem djetetu, kojem to bude potrebno, financira nabavka pumpice.

Projekt CUKAR 5.0 prijavljen je na Poziv „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“ koji je bio usmjeren jačanju kapaciteta OCD-a aktivnih u lokalnim zajednicama za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim problemima te unaprjeđenju kapaciteta organizacija civilnoga društva za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama.

 Potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava 16.02.2022. započela je provedba Projekta ukupne vrijednost 467.320,80 kn (100% bespovratna sredstva). Krajnji korisnici projekta su članovi Udruge Cukrići i njihove obitelji, djeca i mladi oboljeli od dijabetesa i članovi njihovih obitelji, odrasle osobe koje boluju od dijabetesa, stručnjaci i profesori u osnovnim i srednjim školama, javne i stručne službe koje rade s osobama sa dijabetesom, osobe u riziku pod dijabetesa, liječnici te svi koji rade ili dolaze u kontakt s dijabetičarima.

Provedbom planiranih aktivnosti, ojačati će se kapaciteti i znanje korisnika, poboljšat će se kvaliteta njihovog života, ojačati svijest o važnosti zdravih navika i zdravlja, te povećati znanje i svijest o šećernoj bolesti…Također, svojim aktivnostima, projekt razbija predrasude, jača znanje o dijabetesu, kako oboljelih tako i njihove okoline; šira javnost upoznat će se s dijabetesom i načinom kako dijabetes mijenja život oboljelog, kako pomoći oboljeloj osobi, kako prepoznati simptome; koji su načini liječenja, zašto je važno rano otkrivanje bolesti u sprječavanju razvoja kroničnih komplikacija, o važnosti prilagodbe prehrane i ulozi tjelesne aktivnosti u svrhu prevencije dijabetesa tip II…

Kroz provedbu planiranih aktivnosti, ojačati će se kapaciteti i znanje korisnika, poboljšat će se kvaliteta njihovog života, ojačati svijest svih građana o važnosti zdravih navika i zdravlja, te povećati znanje i svijest o šećernoj bolesti i načinima prevencije same bolesti i njenih komplikacijama…

Aktivnosti planirane projektom:

  • Edukacije; Javne tribine s ciljem jačanja kapaciteta OCD-a za unapređivanje javne svijesti i rješavanja potreba ranjivih skupina, posebno uslijed kriznih situacija
  • Obilježavanje Hrvatskog dana šećerne bolesti (koji se prvi puta obilježava ove godine 14.5.) i Svjetskog dana šećerne bolesti (14.11).
  • Oboljelima i njihovim obiteljima tijekom provedbe projekta pružat će se savjetodavna i psihološka pomoći te individualna terapija
  • izradit će se 12 mjesečni online program za samopomoć i podršku ranjivim skupinama kroz sport …
  • KIDS EDITION – priručnik za usvajanje zdravih prehrambenih navika – priručnik će izraditi Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola – kao partner koji raspolaže stručnim znanjima i kompetencijama.

 Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići – Zadar okuplja djecu i mlade oboljele od dijabetesa, njihove roditelje te ostale osobe koji žele pružati podršku oboljelima od dijabetesa te poticati kvalitetu života oboljelih. Danas je njihov rad na području lokalne zajednice još opsežniji s obzirom na gašenje Udruge dijabetičara Zadar čime postaju jedina udruga na području Grada i Županije koja zastupa potrebe osoba oboljelih od ove kronične bolesti koja se godinama nalazi među 10 vodećih uzroka smrti u RH, uz stalan trend porasta.

Stoga je cilj ovog projekta razvoj i jačanje kapaciteta lokalnih OCD-a za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim potrebama u području socijalnog uključivanja s naglaskom na djelovanje u kriznim situacijama te ojačati kapacitete OCD-a aktivnih u lokalnim zajednicama kako bi postali važan dionik u svojim zajednicama.

Osim ovog projekta Grad je s Udrugom pripremio Projekt UPOZNAJ I PREPOZNAJ! Dijabetes tip I. koji je prijavljen na Poziv Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2. a kojim je planirana provedba niza aktivnosti s ciljem promicanja zdravih navika i zdravlja, povećanje znanja o šećernoj bolesti te jačanje svijesti građana o važnosti i načinima prevencije same bolesti i njenih komplikacija.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJAVA IZ CINAZ-a: “Moje Erasmus iskustvo” za gimnazijalce i prezentacija o mogućnosti studiranja – za sve

Objavljeno

-

By

Donosimo dvije najave za informativna događanja u organizaciji udruge CINAZ za idući tjedan: 

Prvo događanje je informativno predavanje “Moje Erasmus iskustvo” za učenike Gimnazije Vladimira Nazora i Gimnazije Jurja Barakovića koje će se održati u Multimedijalnoj dvorani Gimnazije Jurja Barakovića u srijedu, 12. listopada 2022. godine s početkom u13.10h.

Aktivnost se održava povodom obilježavanja europske Time to move kampanje (više na timetomove.info).

Drugo događanje je “Erasmus+ info dan” koji se sastoji od informativnih prezentacija u kojem će voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju i Erasmus koordinatorica Sveučilišta u Zadru, Maja Kolega, predstaviti mogućnosti za mobilnost u svrhu studiranja i u svrhu stručne prakse u sklopu programa Erasmus+, a svoje osobno Erasmus iskustvo će predstaviti studentica Sveučilišta u Zadru, Gabrijela Ravlić.

Aktivnost će se održati 14.10. u Gradskoj knjižnici Zadar s početkom u 18h.

Ovom aktivnošću se obilježava Europska godina mladih i 35.obljetnica Erasmus+ programa (Posebne stranica posvećena Europskoj godini mladih: https://ampeu.hr/europska-godina-mladih).

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ VODOVODA: U ponedjeljak bez vode Poličnik, u utorak dio Bokanjca!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana, dana 10.10.2022.godine (ponedjeljak) od 08:30 sati do 12:30 sati bez vode će biti potrošači u Poličniku.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Janka Bobetka, kod k. br. 20.

Zbog izvođenja radova tvrtke Strabag d.o.o. prema projektu „Radovi na izgradnji javne odvodnje sanitarnih otpadnih voda aglomeracije Bokanjac – Zadar“  dana 11.10.2022.godine (utorak) bez vode će biti potrošači u Zadru, predio Bokanjac i kako slijedi:

Ulica Cerodole i

Ulica Franje Fanceva.

Tijekom radova pa do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Franje Fanceva, kod k. br. 59.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: Općina kupila i postavila na rivu automatski vanjski defribilator. Evo zbog čega je dragocjen…

Objavljeno

-

By

Općina Sv. Filip i Jakov kupila je automatski vanjski defribiltor u vrijednosti od 16 000 kuna. Postavljen je na rivi u Sv. Filipu i Jakovu

U ljetnim mjesecima Općina će nabaviti još dva defribiltora koja će biti postavljena na plažu “Morovička” u Turnju te na plažu “Iza banja” u Sv. Filip i Jakovu.

Korištenjem automatskih vanjskih defibrilatora (engl. AED, u Hrvatskoj se koristi i naziv AVD) značajno je povećan postotak preživljavanja osoba koje su doživjele srčani udar. Dokazano je da kardiopulmonalna reanimacija i rana defibrilacija mogu vratiti normalan srčani ritam kod osoba sa srčanim zastojem.

Zapravo, to su uređaji koji izvrše analizu srčanog ritma, daju upute spašavatelju (glasom, na hrvatskom jeziku) i omogućuju defibrilaciju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu