Connect with us

Hrvatska

Ustavni sud: Covid-potvrde su ustavne i zakonite

Objavljeno

-

Ustavni sud u utorak je odbio zahtjev 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloge još 28 drugih podnositelja koji su tvrdili da uvođenje covid-potvrda u javnom sektoru nije ustavno i zakonito.

Ipak, Ustavni sud je djelomično usvojio zahtjev i prijedloge za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom odluke o uvođenju covid-potvrda u javni sektor u dijelu koji propisuje iznimke od primjene u odnosu na studente prilikom boravka u prostorijama visokih učilišta. Tako je ukinuo mogućnost da pojedino visoko učilište odluči drukčije, tj. da studente obveže da prilikom ulaska u prostore visokih učilišta predoče EU digitalnu covid-potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju covida-19, priopćio je sud.

Osporenom odlukom, koju je Stožer civilne zaštite donio 12. studenoga 2021. te izmijenio 25. siječnja 2022. uvedene su posebne mjere testiranja odnosno predočenja covid-potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju covida-19 radi ulaska dužnosnika i zaposlenika u prostore javnopravnog tijela, kao i svih drugih osoba koje namjeravaju ući u te prostore po bilo kojoj osnovi.

Ustavni sud ponovio je svoja stajališta o odnosu članaka 16. i 17. Ustava i o isključivoj nadležnosti Hrvatskog sabora za “aktiviranje” članka 17. Ustava o ovlastima Stožera za donošenje mjera ili odluka propisanih Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, o pravnoj naravi tih odluka te o načelima na temelju kojih ispituje ustavnost i zakonitost odluka Stožera u svakom pojedinom slučaju.

Ustavni sud izjasnio se i o prigovorima podnositelja o povredi načela diobe vlasti, ustvrdivši da u konkretnom slučaju nije došlo do narušavanja tog načela kao i načela međusobne suradnje i uzajamne provjere nositelja vlasti propisane Ustavom i zakonom.

Cilj – zaštita zdravlja i života te suzbijanje pandemije

U odnosu na legitimnost cilja, Ustavni sud je utvrdio da osporena odluka na generalnoj razini ima isti cilj – zaštitu zdravlja i života građana radi sprječavanja i suzbijanja pandemije.

U konkretnom slučaju njezin cilj je i omogućiti neometano funkcioniranje javnog sektora u uvjetima pandemije covida-19 uz povećanu sigurnost zaposlenika i posjetitelja da će njihovo radno i službeno okruženje biti zaštićeno od mogućnosti zaraze koronavirusom, ističu u priopćenju.

Primjenjujući svoja načelna stajališta iz rješenja od 21. prosinca 2021. u odnosu na razmjernost obveze testiranja zaposlenika u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi, Ustavni sud je utvrdio da je osporena mjera prikladna, nužna za ostvarenje cilja koji se njome želio postići, odnosno da njezinim adresatima ne nameće prekomjeran teret. Ustavni sud ponovno je naglasio da građani imaju izbor između cijepljenja i testiranja.

U priopćenju ističu i da Ustavni sud nije prihvatio prigovore vezane uz nejednakost položaja javnog i privatnog sektora.

Najavljena četiri izdvojena mišljenja sudaca koji su bili protiv

Ocijenio je ustavnopravno prihvatljivim razloge zbog kojih je ta mjera uvedena samo u odnosu na javni sektor – radi održivosti sustava državne i javne uprave te sustava regionalne i lokalne samouprave i kontinuiteta u obavljanju javnih službi, s time što opseg mjera i njihov intenzitet ovisi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ocjena koje je u nadležnosti Stožera.

Uz navedeno, zaposlenicima javnog sektora to je radno mjesto i obvezni su svakodnevno dolaziti na posao dok korisnici javnih usluga to čine rjeđe, ne koriste te usluge svakodnevno, već povremeno, ovisno o naravi usluge.

Za razliku od javnog sektora, odlazak i aktivnosti u privatnom sektoru (primjerice trgovački centri, restorani, kafići, kina i sl.) u pravilu ovise o slobodnom izboru građana i na njih se primjenjuju ostale epidemiološke mjere (nošenje maski, obvezna dezinfekcija, provjetravanje prostorija, održavanje razmaka, ograničenje broja osoba u objektima i sl.).

Ustavni sud navodi da je u vezi s prigovorima podnositelja tražio od vlade RH posebno obrazloženje za sve iznimke od primjene osporene odluke te je prihvatio razloge koje je vlada navela u dopunskom očitovanju, osim u dijelu koji se odnosi na studente prilikom boravka u prostorijama visokih učilišta.

Ustavni sud odluku i rješenje donio je s četiri glasa protiv. Nakon što protekne rok propisan Poslovnikom Ustavnog suda za izradu izdvojenih mišljenja sudaca ta će odluka i rješenje zajedno s izdvojenim mišljenjima biti dostupna javnosti putem internetske stranice Ustavnog suda, zaključuju u priopćenju.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Izbjegnite prevare kod prelaska eura: Osam savjeta da vas ne opelješe…

Objavljeno

-

By

Brojimo sitno do početka korištenja eura kao nove službene valute u Hrvatskoj. Dvojne cijene proizvoda i usluga gledamo već od rujna, a od 1. siječnja počinjemo i plaćati eurima te ćemo isključivo eure dobivati kao ostatak.

Da se Hrvati naveliko pripremaju za ovu značajnu promjenu u svakodnevnom životu svjedoči i navala na pakete euro kovanica koje su puštene u prodaju s prvim danom prosinca. Iako se do kovanica može lako, tek šetnjom do obližnje poslovnice Fine ili Hrvatske pošte, ono što brojne građane uistinu žulja oko uvođenja eura jest strah da u cijelom procesu ne ostanu kratkih rukava. Iz tog razloga istražili smo na što posebno trebamo obratiti pažnju nakon što sat otkuca prve minute 2023. godine.

Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača i voditeljica projekta Tajni kupci, izdvojila je za N1 osam najvažnijih savjeta kako se zaštititi.

Nabavite paket kovanica
“Poželjno bi bilo da si građani već sada polako pripremaju određene količine eura kako bi izbjegli gužve kojih će sigurno biti pred kraj godine”, kaže naša sugovornica, koja također podsjeća i da se kovanice mogu kupovati od 1. prosinca u svim bankama, poslovnicama Hrvatske pošte i Fine.

“Bilo bi dobro da svatko ima tih kovanica te da odmah nakon 1. siječnja plaća u eurima i izbjegne moguće zabune. Dakle, naš savjet je kupiti paket ili dva kovanica i pripremiti se”, kazala je Knežević.

Kusur samo u eurima
Prva dva tjedna, odnosno od 1. do 14. siječnja moći će se plaćati u kunama i eurima, ali vodite računa da povrat ostatka novca uvijek mora biti u eurima.

“Ne treba pristajati na izgovore trgovca da nema eura i da će vratiti kune”, ističe predsjednica HUZP-a.

Bankomati bez provizije
Knezović ističe i da je važno znati da neće svi bankomati moći odmah od ponoći 1. siječnja 2023. davati eure te je stoga važno znati da se od 15. prosinca do 15. siječnja može na svim bankomatima podizati novac bez provizije.

Automatska konverzija najjednostavnija opcija
“Kune koje građani imaju kod kuće mogu položiti na račun u svojoj banci ili otvoriti račun, ako ga nemaju, i položiti kune koje će se automatski 1. siječnja zamijeniti u eure bez ikakve naknade”, pojašnjava Knezović.

Lažne novčanice
Ističe da se treba čuvati mijenjanja novca po primamljivim ponudama jer, kako objašnjava, postoji mogućnost da se radi o krivotvorenim novčanicama.

Lažni službenici na vratima
Osim uvaljivanja krivotvorenih novčanica, za očekivati je da će prevaranti novonastale okolnosti na koje građani nisu naviknuti iskoristiti i za druge vrste prevara, primjerice prilagođavajući već ustaljeni oblik prevara na kućnom pragu.

“Ne otvarati vrata osobama koje se predstavljaju kao bankarski ili policijski službenici i hoće pomoći oko zamjene kuna. Niti bankarski, niti policijski službenici ne hodaju po stanovima i kućama. U slučaju telefonskog poziva treba provjeriti identitet osobe koja se javila”, kazala nam je Knezović koja savjetuje u tom slučaju nazvati banku ili policiju.

Samo jedan tečaj, razlike nedozvoljene
Dobro je znati i da je samo jedan tečaj ispravan te prema njemu 1 euro iznosi 7,53450 kn. Ne pristajte na zamjenu koja se vrši prema tečaju koji se razlikuje od ovog jer se fiksni tečaj ne mijenja.

Bunite se!
Sve što nije u skladu s prethodno navedenim informacijama nelegalno je i lovce u mutnom trebate prijaviti. Predsjednica HUZP-a Ana Knezović građane poziva da sve uočene nepravilnosti i nezakonitosti prijave Državnom inspektoratu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Porezna uprava upozorava građane: Ne nasjedajte na ovu poruku!

Objavljeno

-

By

Porezna uprava RH u ponedjeljak je upozorila da je posljednjih dana primjećen povećan broj lažnih poruka (phishing)​ kojima se građani obavještavaju da im je stigao povrat poreza kroz sustav ePorezna.

Kako ističu, lažni mailovi imaju naslov: “Vaš zahtjev za automatski povrat poreza je odobren” te se pretvaraju da dolaze iz sustava ePorezna, dok im je stvarna domena ​​porezna-uprava@eidurs-edavki.com. U mailu se također navodi da dolaze od Financijske uprave Republike Hrvatske, što ne postoji.

Porezna Uprava moli građane da ne otvaraju te poveznice i da ne upisuju osobne podatke na lažnim web stranicama/portalima. Napominju da je ispravna stranica/domena Porezne uprave: https://www.porezna-uprava.hr/​

Također, građane kojima stignu takve poruke mole da ih izbrišu te s oprezom postupaju prema sumnjivim linkovima, osobito onima s dozom hitnosti.

Za izbjegavanje budućih neugodnosti i mogućih kompromitacija savjetuju da građani izbjegavaju ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima, promjenu svih postojećih lozinki novima te korištenje drugačije, jače lozinke za svaki pojedini internetski servis, kao i da budu na oprezu kome šalju povjerljive poruke i podatke te pri otvaranju privitaka od vama nepoznatog pošiljatelja, zaključuje se u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz Pepca povlače kalupe za kolače! Ne koristite ih

Objavljeno

-

By

Izvor: Ilustracija/Unsplash

Opozivaju se silikonski kalupi za muffine iz Pepca, podrijetlom iz Kine, zbog povećane količine hlapljivih organskih spojeva, izvijestili su u ponedjeljak iz Državnog inspektorata RH.

Kalupi oznake SKU31053101, ORD00600442_01, STYLE310531, A/Y22 nisu u skladu s Uredbom (EZ) br. 1935/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. listopada 2004. o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom i stavljanju izvan snage direktiva 80/590/EEZ i 89/109/EEZ.

Kalupe za muffine proizvodi kineska tvrtka Ningbo General Union CO.,LTD., uvoznik je  Pepco Poland, a proizvod stavlja na tržište: Pepco Croatia d.o.o., , Zagreb.

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu