Connect with us

Hrvatska

Radovan Fuchs: “Razmišlja se o ukidanju maski u školama”

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke za učenike i roditelje. Prema njima, učenici koji se samotestiraju više ne moraju u samoizolaciju u slučaju kontakta s pozitivnom osobom.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs objasnio je što će biti s onim roditeljima koji odbiju testirati svoju djecu.

“Za njih smo predvidjeli upitnik, na neki način, odnosno izjavu da ne pristaju testirati djecu. Dostavit će ga školi gdje dijete pohađa nastavu i neće se testirati kod kuće. U slučaju da dijete bude u kontaktu s pozitivnom osobom, to će dijete morati u samoizolaciju, a drugi ne”, pojasnio je Fuchs u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Dodao je da za sada nemaju podatak koliko bi moglo biti netestirane djece.

Prošli tjedan bilo je oko 7 tisuća zaražene djece

“Vjerojatno ćemo imati bolji uvid sljedeći tjedan. Za sada znamo da su to jedan do dva učenika, odnosno roditelja po razredu”, rekao je Fuchs. Kazao je da se u načelu trebaju testirati svi učenici, neovisno jesu li cijepljeni ili su preboljeli koronavirus.

“U toj varijanti ne bi ni bilo samoizolacije koja je jedna od glavnih problema odvijanja normalne nastave – licem u lice”, istaknuo je ministar. Rekao je da je prošli tjedan bilo oko sedam tisuća pozitivne djece.

“Barem tri do četiri puta više djece koja su u samoizolaciji i to je ključni element zašto smo to osmislili”, istaknuo je Fuchs.

“Vjerujem da je djeci stalo da idu u školu”

Ako se neko dijete odbije testirati, a roditelj želi, Fuchs je rekao da će škola davati upute.

“Poslali smo ravnateljima kako da postupaju s testovima i kako da komuniciraju s roditeljima”, pojasnio je te dodao da postoji i video koji sve pojašnjava. No tko će to kontrolirati? Fuchs je rekao da nema kontrole, već da idu na povjerenje.

“Optimistično je, ali vjerujem da je djeci stalo da idu u školu i da je najveći broj roditelja savjestan”, smatra Fuchs koji dodaje da ne vjeruje da će prevladavati oni koji će varati s testovima, već oni koji će odbiti testiranje.

”Nitko ne dira djecu. Dapače, guramo ih u obrnutom smjeru – ne doma, već u školu”, rekao je Fuchs. Osvrnuo se na izjavu Pavić Šimetin da je testiranje radosnih 15 minuta. ”Mislim da je htjela reći da to nije strašni zahvat, nego da se s malima to može voditi kroz igru”, rekao je Fuchs.

Ukidanje maski u školama? “Razgovarat ćemo o tome”

Ako se antivakseri pojave ispred škola, Fuchs je rekao da je to dio populacije koji će, što god da se napravi, biti protiv.

“Ravnatelji su dobili upute, zove se policija”, rekao je ministar. Najavio je da će se razmisliti o ukidanju maski u školi kroz mjesec dana.

“Razgovarat ćemo s HZJZ-om”, kazao je Fuchs. Smatra da nisu zakasnili s novom mjerom. Istaknuo je da nema veze padaju li brojke ili ne jer i dalje imamo velik broj djece u samoizolaciji.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Za Uskrs se u Hrvatskoj očekuje više od 550 tisuća turističkih noćenja!

Objavljeno

-

By

Povodom nadolazećeg blagdana Uskrsa, kada se u hrvatskim destinacijama očekuje prvi veći priljev domaćih i stranih turista, Hrvatska turistička zajednica provela je anketu među županijskim, odnosno regionalnim turističkim zajednicama. Prema dobivenim podacima u našoj se zemlji tijekom produženog uskrsnog vikenda, u razdoblju od 7. do 10. travnja 2023. očekuje realizacija oko 160 tisuća dolazaka te oko 550 tisuća turističkih noćenja.

„Dosadašnji tijek turističkog prometa u skladu je s našim očekivanjima i predviđanjima s obzirom na provedene promotivne aktivnosti i povratne informacije naših najvećih partnera sa emitivnih tržišta, a dodatno nas vesele pozitivne najave za nadolazeći Uskrs. Naime, ove godine očekujemo kako ćemo tijekom uskrsnih blagdana ostvariti rast u dolascima od oko 8 posto te u noćenjima od oko 5 posto u odnosu na Uskrs prošle godine. Bila bi to odlična uvertira u preostali proljetni dio godine, a onda i u glavni ljetni dio kada u hrvatskim destinacijama boravi najveći broj turista”, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Dodajmo kako se tijekom Uskrsa najveći broj dolazaka i noćenja očekuje na obali, odnosno procjenjuje se kako će u jadranskim županijama biti ostvareno oko 490 tisuća noćenja, a preostali dio na kontinentu. Gledano po županijama, najveći turistički promet se očekuje u Istri i na Kvarneru, a gledano prema tržištima najveći se broj gostiju očekuje s domaćeg tržišta, ali i iz susjednih i teritorijalno bližih zemalja, kao što su Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija i dr.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz prodaje povučene popularne belgijske tamne čokolade, sadrže mikrotoksine

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Opozivaju se belgijske Kim’s Chocolates – organska tamna čokolada 72 posto s bademom i organska tamna čokolada 57 posto s višnjom i bademom, obje od 100 grama, zbog mogućnosti povećane količine mikotoksina – aflatoksina, izvijestili su u srijedu iz Državnog inspektorata RH.

Organska tamna čokolada 72 posto s bademom je pod brojem L22343, s rokom trajanja do 9. ožujka 2024., a organska tamna čokolada 57 posto s višnjom i bademom je pod brojem L23067 i s oznakom najbolje upotrijebiti do 8. lipnja 2024.

Belgijska čokoladu proizvodi Kim’s Chocolates NV, Tienen, Belgija, a na tržište stavlja Dupin d.o.o. iz Zagreba.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani, stoji u priopćenju.

Iz “Delicija” su izvijestili da će potrošački koji su kupili navedene čokolade po njihovu povratu dobiti i povrat novca.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatski liječnici najavili štrajk, reagiralo i ministarstvo

Objavljeno

-

By

Liječničke udruge održale su sastanak u utorak na kojemu su odlučili da idu u štrajk. Nakon sastanka je priopćeno da je svih pet liječničkih udruga – Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika najavljuju prosvjed – spremno za štrajk.

“Jednoglasni zaključak je da je daljnja aktivnost je štrajk. Kad će to biti, biti ćete pravovremeno obaviješteni”, poručila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić.

“Tražimo da ono što smo postavili kao jasne zahtjeve, da se to počne rješavati”, dodala je Čulinović-Čaić.

“Svih 5 liječničkih organizacija je spremno za štrajk. Odgovornost za štrajk je na Vladi”, poručio je šef Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

“Očito da 3000 liječnika na markovom trgu nije bila jasna poruka vladi”, dodao je Luetić, navodeći da očekuju da se premijer uključi u ovu situaciju.

“Ovo nije igra, mi nemamo vremena za igru, vrijeme je za rješavanje”, navela je Čulinović-Čaić.

“Pripeme za štrajk počinju”, kazala je.

O najavljenom štrajku kratko se oglasilo i Ministarstvo zdravstva. “Kao i do sada, Ministarstvo zdravstva je otvoreno za dijalog koji je jedini put prema donošenju rješenja. Prosvjed i štrajk je legitiman način iskazivanja nezadovoljstva, no udaljava nas od unaprijeđenja zdravstvenog sustava, a time i od samih pacijenata.”

Podsjetimo, prije deset dana pet krovnih liječničkih udruga organiziralo je veliki prosvjed na Trgu sv. Marka kojim su iskazali nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu. Po procjenama organizatora, na Markovu trgu okupilo se oko 1500 liječnika iz Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske.

No, kako se njihovi zahtjevi nisu ispunili ni nakon prosvjeda, na današnjem sastanku je odlučeno da je sljedeći korak štrajk.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu