Connect with us

magazin

Mjesečni horoskop / veljača 2022.

Objavljeno

-

OVAN – MJESEČNI HOROSKOP
Oko vas će se cijeli mjesec motati jako mnogo ljudi, pa ako ste još sami, eto prilike da nekog upoznate. Komunikacija će biti živa i kontinuirana, a vi aktivni. U poslu ćete najradije raditi samostalno ili od kuće. Neće biti loše, no ako planirate poslovna putovanja, dobro se pripremite, jer su moguće peripetije.

BIK – MJESEČNI HOROSKOP
Izlaze na vidjelo plodovi vašeg truda. Bit će i onih koji će vas prozivati, ali vi ćete iznijeti jake argumente. Oslonite se na ljude od povjerenja, ali istovremeno budite i oprezni. Proljeće u vama budi maštu i mnogi će sanjati o idealnoj ljubavi. Neki će s voljenom osobom doživjeti vrlo intimističke trenutke za pamćenje.

BLIZANCI – MJESEČNI HOROSKOP
Vaš privatni život ovaj će mjesec biti šaren. Bit će peripetija, izazova, potrebe da se dominira ili istjera stvari na čistac, ali mir, tiho uživanje ili slično, izostat će. Budite spremni da neće biti idealno, ali ne trošite energiju ako procijenite da neće biti rezultata. Nekad je bolje jednostavno pričekati. U poslu će biti pomaka na bolje, ali i stresa.

RAK – MJESEČNI HOROSKOP
Stalno će vam se činiti da je potreban samo još jedna mali korak pa da stignete tamo gdje ste oduvijek željeli. Problem će biti niz nemira i stresova koji prate sve to. Najbolje je shvatiti da smo svi povezani i da moramo prihvaćati jedni druge. Nametanje i bahatost nikamo ne vode. Taština je loš saveznik. Razmislite o sebi.

LAV – MJESEČNI HOROSKOP
Privlačit će vas tajnovitost privatnog života i bit će vam jako važno da neke sovje intimne stvari sačuvate samo za sebe ili za sebe i svoju najdražu osobu. Oni koji su još sami udvarat će na diskretan način. Na poslu ćete raditi na vrlo uravnotežen način i ništa vam neće biti teško. Sportski djelatnici bit će na dobitku.

DJEVICA – MJESEČNI HOROSKOP
Neki će uživati u platonskoj ljubavi, neki će maštati misleći da je to stvarnost, a neki će biti konkrentiji i tajno ljubiti. Strasti ni u jednoj od opcija neće nedostajati. U poslu ćete zauzeti stav da je bolje ne izlagati se, pa ćete djelovati iz sjene. Pokazat ćete se kao vrlo zanimljiv i maštovit djelatnik.

VAGA – MJESEČNI HOROSKOP
Bit će zanimljivih ljubavnih događanja. Mnogi će shvatiti koliko vole i koliki su voljeni. Ako st ejoš sami, svakako se dotjerajte i izlazite, jer su šanse da se zaljubite ili još više da nekog zavedete zaista velike. U poslu ćete dobiti odlične reference i preporuke, a vaše će samopouzdanje porasti. Redovno se odmarajte.

ŠKORPION – MJESEČNI HOROSKOP
Ovo je zanimljiv mjesec u kom će vam porasti samopouzdanje. Mnogi će vas željeti u svom društvu, pa ako ste još sami, jednostavno krenite. Na poslu će biti stresova, ali vi ćete imati malo više snage i živaca, pa ćete kormilariti bolje. Oslonite se na svoj utjecaj na ljude i svojom profesionalnošću pobijedite prepreke.

STRIJELAC – MJESEČNI HOROSKOP
Oni koji još traže srodnu dušu neka dobro pogledaju na ljude koje sreću preko posla. Tu bi moglo doći do fatalne privlačnosti. Oni u vezama uživat će u svakodnevnici koju će oplemeniti na vješt i kreativan način. Mnogi će ovaj mjesec shvatiti da ne rade slučajno svoj posao i da u njemu zapravo uživaju.

JARAC – MJESEČNI HOROSKOP
Oni u stabilnim vezama shvatit će da za ljubav ne treba publika i atrakcija, nego da život čine male stvari. To će biti dokaz zrelosti njihove veze. Na radnom mjestu će uživati u ugodnijem ozračju, a posla će biti više nego inače. Možda neće biti senzacionalan, ali bit će kvalitetan. Ne odgovarajte na provokacije niti na kritike. Zanemarite ih.

VODENJAK – MJESEČNI HOROSKOP
Bez obzira na vaše dobre namjere i optimizam, svkao malo dolazit će do diskrapancije u osobnim odnosima. Ne trudite se previše jer će proći samo od sebe. Uživajte na način realista i smanjite svoja očekivanja. Naći ćete prostor za zadovoljstvo. Za neke poslove izborit ćete se svojim uvjerenjima, ali ćete morati biti diplomat.

RIBE – MJESEČNI HOROSKOP
Mnoge će mučiti čežnje i osjećaj usamljenosti. Ljubavne planete neće vam još ići na ruku. Zato se naoružajte strpljenjem i tolerancijom. Ako već jeste u vezi, mirom održavajte status quo. Na poslu ćete morati pristati na neke kompromise, ali oni su prolaznog karaktera. Zato ne pravite buku i čuvajte svoje živce.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Koje kombinacije alkohola i lijekova su posebno opasne?

Objavljeno

-

By

Vjerojatno ste čuli da uzimanje lijekova i alkohola istovremeno može utjecati na njihovo djelovanje i čak biti vrlo opasno u nekim slučajevima. Smijete li uzimati lijek prije ili nakon konzumiranja alkohola ili ne ovisi o nekoliko čimbenika, a vrsta lijeka, količina alkohola i vremenski razmak između uzimanja lijeka i konzumacije alkohola su samo neke od njih. Na primjer, u nekim slučajevima do neželjene reakcije može doći iako su između uzimanja lijeka i alkoholnog pića prošli sati.

Uz to, ljudi s godinama sve sporije metaboliziraju alkohol, što znači da se on nakon konzumacije dulje zadržava u organizmu i vrijeme u kojem lijekovi mogu doći u doticaj s alkoholom se produžuje.

Stariji također imaju veći potencijal za interakcije zbog velikog broja lijekova koje uzimaju. “Također, rizična skupina su i žene zbog manje količine vode u tijelu i viška masti u odnosu na muškarce”, kaže za Centar Zdravlja Lucija Ana Bićanić, mag. pharm., iz Farmakoterapijskog savjetovališta Doma zdravlja Zagreb – Centar.

Antibiotici i alkohol

Alkohol može pogoršati neke od neugodnih nuspojava antibiotika, lijekova koji se koriste za bakterijske infekcije, i antimikotika, lijekova koji se koriste protiv gljivičnih infekcija.

Nuspojave koje njihova interakcija s alkoholom uzrokuje su brojne: od ubrzanog rada srca i naglih promjena krvnog tlaka do bolova u trbuhu, želučanih tegoba, povraćanja, glavobolje ili crvenila lica.

Miješanje nekih takvih lijekova s alkoholom također može uzrokovati oštećenje jetre.

“Najznačajnija interakcija antibiotika i alkohola je ona s metronidazolom – u toj kombinaciji gotovo sigurno će doći do nuspojava poput mučnine i povraćanja”, navodi Bićanić.

“S obzirom na to da ovi lijekovi često imaju produženo djelovanje, u nekim je slučajevima potrebno pričekati 48 do 72 sata nakon uzimanja zadnje doze kako biste bili sigurni da neće doći do interakcije”, dodala je.

Antidepresivi, antiepileptici i alkohol

Antidepresivi i antiepileptici mogu uzrokovati pospanost i vrtoglavicu, koje se mogu pogoršati u interakciji s alkoholom. To može povećati rizik od padova i prometnih nesreća.

Miješanje nekih vrsta antidepresiva s alkoholom također može povećati osjećaj depresije ili beznađa, oslabiti kontrolu motorike, pojačati učinak alkohola ili izazvati oštećenje jetre ili rada srca.

Lijekovi protiv bolova i alkohol

Kombinacija lijekova za ublažavanje opće boli, bolova u mišićima, groznice i upale s alkoholom može uzrokovati želučane tegobe, krvarenje, čireve na želucu i ubrzan rad srca.

Kada se pomiješaju s alkoholom, aspirin i acetaminofen (paracetamol) mogu uzrokovati oštećenje jetre.

Kombinacija paracetamola i klorfenamina u preparatima za olakšanje simptoma prehlade je opasna u interakciji s alkoholom.

“Klorfenamin je antihistaminik koji u kombinaciji s alkoholom može uzrokovati sedaciju (pospanost), pa može doći do padova i fraktura”, navodi Bićanić.

Lijekovi za spavanje, smirenje i alkohol

U kombinaciji s alkoholom, tablete za spavanje mogu uzrokovati nuspojave koje uključuju umor, pospanost i vrtoglavicu.

Disanje se može usporiti ili postati otežano, a neki također mogu imati problema s motoričkom kontrolom, pamćenjem i ponašanjem. Osim toga, biljni lijekovi za spavanje, poput kamilice, valerijane i lavande, mogu uzrokovati povećanu pospanost kada se pomiješaju s alkoholom.

Lijekovi za dijabetes i razrjeđivanje krvi i alkohol

Varfarin je antikoagulans, to jest, lijek koji se koristi za razrjeđivanje krvi. “U kombinaciji alkohola i varfarina može doći do smanjenja učinka varfarina koji za posljedicu može imati tromboembolijski događaj, poput moždanog udara.

Također, kod većih količina alkohola može doći do krvarenja, pogotovo uslijed padova i ozljeda zbog pretjerane intoksikacije alkoholom”, rekla je Bićanić.

“Kod istovremene primjene alkohola i lijekova za snižavanje glukoze u krvi postoji povećani rizik od laktacidoze, povećane količine laktata u krvi, te varijacije razine glukoze u krvi odnosno hipoglikemije i hiperglikemije.”

 
Nastavi čitati

Magazin

HOROSKOP ZA 13.05.2024.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Danas nije najbolji dan za erotiku jer ćete biti hladni. Zato pokažite ljubav do određene granice fizičkog zbližavanja.
KARIJERA: Pomno pratite sve novosti, ali još ne nalazite ono što želite. Još uvijek postoje ograničenja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite strpljivi.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Bit ćete spremni na dobru zabavu, ali i na izolaciju u paru u društvu osobe do koje vam je stalo. Kombinirat ćete.
KARIJERA: Izgledno je zanimljivo poslovno putovanje na kojem bi mogla zaživjeti jedna sasvim nova ideja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Terapije daju rezultate.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Pametnim izborom riječi vi ćete nadilaziti prazninu u osobnim odnosima. Sve ćete nadomjestiti intelektom.
KARIJERA: Ako opet posumnjate u svoje sposobnosti, samo posledajte iza sebe što ste do sada postigli. Brzo ćete se ohrabriti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Surađujte s mladima.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Partner će vas nadahnuti za nježnost. Vaš međusobni odnos poboljšavat će se iz dana u dan.
KARIJERA: Svojim znanjem doprinijet ćete da se posao obavi što bolje, kao i da vas poslovni partneri uvažavaju.
ZDRAVLJE&SAVJET: U odličnom ste raspoloženju.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Lijepe ljubavne prilike bit će prolazno zanemarene zbog male obiteljske tuge ili peripetije.
KARIJERA: Osjećat ćete se razapeti između želja i mogućnosti. Izlaz je u realnom sagledavanju situacije.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite odgovorni.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Pred vama je vrlo ispunjavajući ljubavni dan. Bit ćete u prilici provesti prelijepo zajedničko vrijeme.
KARIJERA: Držite se svojih poslovnih partnera jer oni trenutačno odlično vode cijelu stvar. Ne zamjerite im ako su ponekad oštri.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prošetajte na zraku.


VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Pokazat ćete se da čvrsto vjerujete u svoje ljubavne ideale i da od voljene osobe očekujete više nego što ona misli.
KARIJERA: U stručnim pitanjima moglo bi doći do jedne rasprave ili nadmetanja oko toga tko je u pravu. Po običaju, nitko.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nesanica nakon burnih snova.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: U vašem poslovnom okruženju dans biste mogli prijmijetiti osobu koja vam je posebno naklonjena.
KARIJERA: Bit ćete motivirani samo za vrlo zanimljive teme poput alternativnih, umjetničkih ili sličnih.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne manipulirajte s ljudima.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Mnogi će se potpuno otvoriti i povjeriti prijatelju (prijateljici) i tako doživjeti olakšanje i oslonoac.
KARIJERA: Potrebno je samo malo više truda oko usaglašavanja različitih kreativnih ideja. Nemojte gurati samo svoje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Jednaka mjerila trebaju svima.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Vjerojatno je vrlo ispunjavajuće vrijeme u ozračju vlastitog doma. Oni u vezama pozvat će partnera k sebi, a samci će razmišlajti da li izaći.
KARIJERA: Morat ćete se malo više potruditi oko financija. Imate dobru priliku, pa bi bilo šteta da je propustite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite za svojim ciljem.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Mnogi vam zavide jer je vaš odnos s voljenom osobom stabilan, pun povjerenja, a nije bez strasti.
KARIJERA: Nedostajat će vam takta u poslovnim dogovorima. Ipak, ako se oslonite na svoje znanje, naći ćete ispravan put.
ZDRAVLJE&SAVJET: Lomite sve prepreke.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Oni koji još traže srodnu dušu danas bi je mogli prepoznati u svom radnom okruženju.
KARIJERA: Bit ćete skloni miješati poslovno i privatno, ali vas to neće omesti da sasvim dobro funkcionirate na poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čuvajte se propuha.

 
Nastavi čitati

Magazin

Vodu nikada ne pijte iz plastične boce, a pogotovo ne ljeti, evo zašto

Objavljeno

-

By

Plastične boce sadrže previše toksične nanoplastike koja se zadržava u tijelu i povezuje se s rakom i neplodnošću.

Doktor Saurabh Sethi nikad ne pije vodu iz plastične boce i poziva druge da slijede njegov primjer.  Ukazao je na istraživanje koje je ranije ove godine pokazalo da prosječna boca vode koja se prodaje u SAD-u sadrži 240.000 komada ovih čestica.

“Prestanite koristiti plastične boce za vodu. U njima su čestice koje mogu prodrijeti u ljudske stanice, ući u krvotok i glavne organe”, rekao je u videu kojeg je objavio na svom TikTok profilu.

Sethi savjetuje da koristimo boce za višekratnu upotrebu od nehrđajućeg čelika. Također, upozorio je da je pijenje iz plastične boce tijekom vrućih dana najštetnije.

“Vrućina će uzrokovati još više ispuštanja mikroplastike u vašu bocu s vodom”, govori.

Video je skupio više od pola milijuna pregleda. Neke su studije otkrile da izloženost sitnim česticama može uzrokovati smrt stanica, izazvati oksidacijski stres, oštetiti DNA i potaknuti upalne reakcije. No, učinci na ljude temelje se na laboratorijskim studijama i ispitivanjima na životinjama, bez izravnih dokaza, prenosi Index.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu