Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE NA ZRAČNOJ LUCI PROVELO ISTRAŽIVANJE Profil zadarskih turista: Imaju prosječna EU primanja, sviđa im se naša gostoljubivost, a nezadovoljni su gužvom i plažama

Objavljeno

-

Foto: Zračna luka Zadar

U Velikoj vijećnici Doma  Zadarske županije predstavljeni su rezultati istraživanja “Profil, stavovi i potrošnja korisnika niskotarifnih zračnih prijevoza Zadarske zračne luke u 2021.”  provedenog na turistima putnicima niskotarifnih zračnih prijevoznika koji su prošle godine  boravili u Zadarskoj županiji.

Naručitelj ovog istraživanja je Upravni odjel za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, a proveo ga je Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. U ime tima, istraživanje su  predstavili izv.prof.dr.sc. Božena Krce Miočić, doc.dr.sc. Tomislav Klarin i dr.sc.Gabrijela Vidić.

Istraživanje je provedeno na odlaznom terminalu Zračne luke Zadar od srpnja do listopada 2021. godine. Slučajni uzorak ispitanika obuhvatio je 517 ispitanika starijih od 18 godina, koji su ostvarili najmanje dva noćenja u Zadarskoj županiji. Rezultati istraživanja ocrtavaju profil, ponašanje i zadovoljstvo turista putnika niskotarifnih zračnih prijevoznika u Zadarskoj županiji.

Ispitani turisti najvećim dijelom su porijeklom iz Njemačke, a zatim iz Francuske i Poljske te drugih europskih država, što je uvjetovano postojećim zračnim linijama niskotarifnih zračnih prijevoznika sa zadarskom zračnom lukom. Za razliku od prijašnjih godina, relativno manji udio ispitanika je iz Velike Britanije koju Ryanair povezuje sa Zadrom, a navedeno može biti povezano s COVID-19 pandemijom i ograničenim putovanjima iz te zemlje.

Iako su korisnici niskotarifnih zračnih prijevoznika najčešće mlađe osobe, pandemija i slobodnije kretanje mlađe populacije moguće je utjecala na nešto veću zastupljenost iste u uzorku ispitanika u odnosu na prošle godine.

U skladu s takvom dobnom strukturom, najveći udio ispitanika ima primanja na razini prosječnih primanja europske unije. Ispitanici su iskusni putnici, međutim, tri četvrtine njih je u Zadru i Zadarskoj županiji prvi puta. Rezultat je u skladu sa suvremenim trendovima prema kojima turisti često odabiru nova odredišta.

Najznačajniji izvor prve informacije vezane za odredište bio je Internet te preporuka prijatelja i rodbine. Od prijatelja i rodbine su saznali i druge informacije o Zadru i Zadarskoj županiji, kao i iz putničkih web stranica poput TripAdvisora te s društvenih medija.

Većina ih je, osim Zadra i Zadarske županije, posjetila Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju te otok Pag (Zrće), a od zaštićenih područja NP Plitvička jezera, NP Krka i NP Kornati.

Na putovanju su proveli nešto duže nego prijašnjih godina (više od osam noćenja), pa je i ukupna potrošnja bila viša.

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja opet pokazuju kako je primarni motiv putovanja ispitanih turista uživanje u suncu i moru, a zatim nova iskustva i doživljaji. Međutim, drugi motivi koji ih potiču da posjete odredište su uživanje u gastronomiji i očuvanoj prirodi te povoljna ponuda i blizina odredišta. Motivacija je najčešće povezana s aktivnostima i sadržajima koje su ispitanici konzumirali u odredištu. Valja istaknuti kako je smanjena mogućnost zaraze od virusa COVID-19 među prvih pet motiva, što ne čudi s obzirom na promociju Hrvatske kao sigurnog odredišta. Po tom pitanju ispitanici su bili relativno zadovoljni sigurnosnim uvjetima i zaštitom od virusa COVID-19 u odredištu, a s obzirom na pandemiju izbjegavali su gužve i događanja te su nešto manje posjećivali muzeje i druge zatvorene prostore.

Ukupno zadovoljstvo odredištem ispitanici ocjenjuju relativno visokom ocjenom, kao i većinu elemenata turističke ponude. Najniže ocjene zadovoljstva daju gužvi te kvaliteti plaža i javnog transporta u odredištu, dok je najviše ocijenjena ljepota i očuvanost okoliša te gostoljubivost lokalnog stanovništva. Sukladno tome, ispitanici bi preporučili grad Zadar i Zadarsku županiju svojim prijateljima, kolegama i rodbini.

No, iako su ispitani turisti zadovoljni turističkom ponudom odredišta, iz rezultata je razvidno kako ispitanici traže dodatne sadržaje vezane uz gastronomiju i aktivni turizam na otvorenome, stoga je potrebno neprestano unaprjeđivati, diversificirati i disperzirati sadržaje kako bi se prilagodili specifičnim nišama turista, poput onih koji dolaze niskotarfinim zračnim prijevozom.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Uskrs u Pagu

Objavljeno

-

By

Povodom uskrsnih blagdana Turistička zajednica Grada Paga i Grad Pag pripremili su bogat i zanimljiv program. Središnje događanje održat će se na sam blagdan Uskrsa, nakon mise u 11.30 sati, a posjetitelji i stanovnici grada Paga moći će uživati u tradicionalnom uskrsnom doručku i najbogatijem otočnom gastro stolu. U prekrasnom ambijentu ispred Zborne crkve Uznesenja blažene djevice Marije, uz glazbene taktove Gradske glazbe Pag, posjetitelji će degustirati najbolje paške gastronomske specijalitete i delicije, predvođene paškim sirom, skutom, šparogama i drugim kuhanim jelima uz prigodne uskršnje slastice.

Svi posjetitelji u subotu, u vremenu od 10 do 12 sati moći će razgledati Galeriju paške čipke, Etno kuću KUD-a Družina, izložbu Bartula Kašića na Trgu Petra Krešimira IV, Stalni postav izložbe solarstva u Magazinu soli te Stalni postav izložbe crkvene umjetnosti u Benediktinskom samostanu sv. Margarite u Koludraškoj ulici. Za obilazak „Jutra u poljima soli” potrebna je prethodna najava putem e-maila: solana-pag@solana-pag.hr ili telefona +385 (0)23 611 051.

U ponedjeljak, 1. travnja organiziran je hiking na dvije atraktivne staze Zaton i Mikula na „Drugoj strani mjeseca”. Polazak je u 8 sati sa parkirališta iznad uvale, plaže Veliki bok, a povratak u 11.30 sati. Staze “Mikula” i “Zaton” koje se nalaze na području Ledenika, najljepšem i najzanimljivijem geološko-paleontološkom dijelu otoka Paga, nisu tehnički i fizički zahtjevne. Svaka od ovih staza ima svoju priču, niz zanimljivosti iz paške povijesti i posebne vizure kamena koje je samo priroda mogla oblikovati.

Grad Pag je i ove godine prigodno ukrašen s naslikanim pisanicama sa prekrasnim motivima, a tijekom uskrsnih praznika u Pagu bit će otvoreni restoran Na Tale, Uhlinac i Gušti.

U subotu, 30. ožujka u Porta Salini održat će se Easter party uz grupu Ritam s početkom u 23 sata.

Organizatori: Turistička zajednica Grada Paga i Grad Pag

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PODSJEĆAMO… Evo kako će trgovine i šoping centri u Zadru raditi na Veliku subotu, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru za vrijeme Uskršnjih blagdana, uz napomenu da na dan Uskrsa i Uskrsni ponedjeljak – nitko neće raditi.

BAUHAUS:

Subota: od 8 do 14

KAUFLAND:

Subota: od 7 do 22

HEY PARK

Subota: od 7 do 21

TOMMY

Subota: od 7 do 21

KONZUM:

U subotu, prodavaonice će raditi prema regularnom radnom vremenu. 

LIDL:

Subota: od 7 do 22

INTERSPAR

Subota: Od 7 do 21

PLODINE

Subota: od 7 do 22

SUPERNOVA:

Subota: od 9 do 21

STUDENAC:

Subota: od 7 do 21

PEVEX

Subota: do 15.30

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SUTRA JE VELIKI PETAK / U večernjim satima Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu