Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

30. OBLJETNICA TRAGEDIJE “Uskrsla lica Vukovara – knjiga o bolima Vukovara

Objavljeno

-

U povodu 30. obljetnice vukovarske tragedije, iz tiska je izišla knjiga „Uskrsla lica Vukovara“, koju je uredila Julienne Eden Bušić. Knjiga je tiskana na hrvatskom i engleskom jeziku, a sadrži niz tekstova s veoma „bolnim temama: silovanja, mučenja, ubijanja…“, kako u predgovoru navodi urednica.

Kao uvod u temu objavljen je tekst Tihomira Vinkovića „Vukovar“, koji donosi kratku povijest grada Vukovara. Slijede ulomci iz poeme „Vukovar“ Tomislava Marijana Bilosnića pod naslovom „Tko su oni koji idu protiv tenkova“. Poema je prethodno objavljena u zasebnoj knjizi „Vukovar“ (Zadar, 2011.), ali i u Antologiji hrvatski pjesnici o Vukovaru (Vinkovci, 2011.). Potom je donijet prinos Julienne Eden Bušić, kao njezino izvješće iz 1998. godine o utvrđenim masovnim grobnicama u Vukovaru, odnosno Komisije za žrtve rata i nestale osobe, opremljen s nizom potresnih fotografija ostataka osoba pronađenih u masovnim grobnicama. Julienne Eden Bušić objavljuje i pripovijetku „Prsten“ ranije objavljenu u američkom časopisu „Gobshite Quarterly“ i „Jednoj priči iz Domovinskog rata“ (HDP, 2014.). Kroatistica izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, pročelnica Odjela za kroatistiku, Sveučilišta u Zadru, objavljuje esej naslovljen „Patnja i uskrsnuće silovanih vukovarskih logorašica 1991.- 1992. s podnaslovom „Podnosi li postmoderna kultura Patnju?“. Esej je prethodno objavljen u časopisu „Hrvatska misao“ (2013.), „Nova Istra“ (2014.), a na engleskom jeziku je izložen na Osmoj regionalnoj konferenciji Europske udruge žena u teološkim istraživanjima“ (Split, 2012.).

Knjiga „Uskrsla lica Vukovara“, donosi i ulomak iz romana „Živa glava“ Julienne Eden Bušić, koji se temelji na istinitoj priči mlade Hrvatice iz Vukovara dvomjesečne taokinje srpskih paravojnih snaga koje su je sistematski silovale. Knjiga je dobila uglednu književnu nagradu „Antun Branko Šimić“. Pod naslovom „Rat u Vukovaru“, slijedi ulomak iz knjige dr. sc. Ive Lučića „Vukovarska bolnica: svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka“.

Ulomak iz knjige „Branili smo domovinu: pripadnici nacionalnih manjina u obrani Hrvatske“, priča je Nenada Gagića, odlikovanog hrvatskog branitelja srpskih korijena. Tu je i pismo premijerke Velike Britanije Margaret Tatcher upućeno 9. siječnja 1998. godine predsjedniku Franji Tuđmanu, kao i zapisi i likovni prilozi Hermanna Pedita, austrijskog umjetnika, koji su obilježili i naslovnicu knjige „Uskrsla lica Vukovara“. Julienne Bušić je Hermanna Pedita pozvala u Vukovar prilikom iskopavanja masovnih grobnica, o čemu je ovaj austrijski umjetnik kasnije priredio niz izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

„Uskrsla lica Vukovara“, kao što je kazano, opremljena su nizom fotografija i dokumenata, biografijama autora, iscrpnom bibliografskom građom, literaturom i izvorima, kao i pogovorom dr. sc. Ante Nazora naslovljenim „Kratak osvrt na raspad Jugoslavije i bitku za Vukovar“.

Kao prevoditelji potpisuju se Julienne E. Bušić, Mirna Čubranić, Robert Dumančić, Katarina Šturik, Tihomir Vinković, Đurđa Vukelić Rožić, Austrijski kulturni institut i Ministarstvo kulture RH. Recenzenti su dr. sc. Lidija Bajuk i dr. sc. Zlatko Begonja. Nakladnici su Ogranak Matice hrvatske u Zadru i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

APEL NAUTIČARIMA IZ POLICIJE: “Zbog svoje i sigurnosti drugih osoba, pridržavajte se propisa!”

Objavljeno

-

By

“Zbog svoje osobne i sigurnosti drugih osoba, policija poziva i nautičare da se pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru”, priopćeno je danas iz PU zadarske.

Jučer, 18. svibnja u popodnevnim satima posada Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar na području Borika u glisiranju plovilom uz obalu na udaljenosti manjoj od 300 metara, zatekla je 29-godišnjeg  hrvatskog državljanina.

U glisiranju plovilom uz obalu na nedozvoljenoj udaljenosti, posada policijskog plovila, također je u subotu, 14. svibnja 2022. godine u 11.20 sati, zatekla 39-godišnjaka kako upravlja gumenjakom.

Zbog počinjenih prekršaja, obojica su novčano sankcionirani po odredbama Pomorskog zakonika.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

6. TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL: U petak Kaljani kuhaju svoje slavne brudete, a pjeva Đani Stipaničev

Objavljeno

-

By

Kako složiti mala, ali delikatesna jela temeljena na gastronomskoj baštini zadarskog ribarskog kraja – bilo je pitanje na koje su četvrtog dana ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala odgovorili poznati zadarski kuhari i gastronomski edukatori Josip Vrsaljko i Robert Pinto, uz asistenciju učenika i profesora zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar te Srednje škole Biograd.

Vrsaljko se odlučio za bijelu ribu – vrhunske brancine premium klase iz kaveza ugljanske tvrtke „MarFish“ koje je konfitirao (lagao kuhao) u maslinovom ulju, citrusima, ružmarinu i papru. Koristio je brancine maksimalne pecature od 2,80 do 3,50 kg, umrtvljene japanskom humanom metodom. Chef Trattorie „Mediterraneo“ Robert Pinto ponudio je svoju marinadu i saur od srdele. Na drugom kraju improvizirane kuhinje na otvorenom, više vrsta sushija od tune i povrća rolao je mladi, ali vrhunski sushi majstor Ivan Bašić iz zadarskog restorana s azijskom hranom „Maguro“. Sa svojim malim jelima u programu su sudjelovali restoran „Corte“ te catering „Angelus“, a svoj doprinos kroz nekoliko jela dali su i učenici srednje škole na Boriku.

Iako je svibanjsko sunce dobro ugrijalo Trg Petra Zoranića, u malim, ali slasnim i maštovitim ribljim porcijama, dobrim vinima zadarskih vinara i koktelima od „Maraskinih“ pića te Ožujskom pivu uživalo je nekoliko stotina Zadrana i turista. Svatko je za sebe našao ponešto i na Gastro pijaci koja neprekidno traje u sklopu Festivala: vrgoračke jagode, rane trešnje, artičoke, paški sir, sjajni „Pašmanero“ umak…

6. TSW Festival nastavlja se u petak u pojačanom ritmu, u dva termina, jutarnjem i večernjem. Ujutro će svoj cooking show od bijele ribe na roštilju održati profesor kuharstva u biogradskoj Srednjoj školi Marin Banović i to na temu bijele ribe na roštilju. U gastro programu sa svojim jelima sudjeluje još i kuharska ekipa „Turisthotela“, a svoj će sushi motati i ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je inače stalno prisutna u gastro ponudi lanca „Interspar“. Za glazbu je opet zadužen sjajni DJ Mate Kokić, a program će voditi RTL-ova reporterka Nikolina Radić. U petak će, kao i dan prije, majstorica origamija Sanja Srbljinović Čuček voditi radionice origamija za sve zainteresirane.

Navečer u 19 sati počinje prava fešta od ribe i glazbe. Nastupaju Đani Stipaničev i DJ, inače popularni voditelj Radija 057, Davor Valčić. Iz Kali stiže prava gastro poslastica. Dolazi Udruga Kualjske ribarske noći koja će pripremati velike brudete. Kako nam je objasnila tajnica te Udruge i direktorica TZ Kali, Ina Kolega, ovaj put Kaljani neće kuhati onaj slavni Kualjski brudet od ugora „na bilo“ s krumpirima već će se držati teme ovogodišnjeg Festivala – plave ribe. Pripremit će brudet od tune te srdele „umido“, na crveno. Nema sumnje da će odlični kaljski kuhari, najpoznatiji ribari „na cilom svitu“ i ta jela pripremiti vrhunski. U slast!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA 4. dan Tuna, Sushi & Wine Festivala 2022.

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu