Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA SA SVEČANE PROMOCIJE NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Prvostupnici pomorstva zaplovili svjetskim morima, ali i diplomskim studijem

Objavljeno

-

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru danas je održana promocija prvostupnika Pomorskog odjela, na kojoj je promovirano 28 sveučilišnih prvostupnika inženjera Brodostrojarstva i tehnologije pomorskog prometa te 40 sveučilišnih prvostupnika inženjera Nautike i tehnologije pomorskog prometa. Prvostupnicima i prvostupnicama na uspjehu su čestitali su pročelnik Odjela doc. dr. sc. Luka Grbić, zamjenik pročelnika doc. dr. sc. Mate Barić, predstojnik Brodostrojarskog odsjeka doc. dr. sc. Ivica Glavan i predstojnica Nautičkog odsjeka doc. dr. sc. Ana Gundić.

Pročelnik Grbić zahvalio je promoventima što su odabrali ovaj težak studij, uvjeren da će mnogi od njih imati uspješnu karijeru kao strojari i kapetani brodova vrijednih i 200 milijuna dolara.

Svoj rad i razvoj ostvarivat ćete na međunarodnom tržištu, morat ćete biti svoji, drugačiji od drugih, najbolji. Ne sumnjam da ćete uspjeti u tome jer smo vam prenijeli znanja koja će vam omogućiti savladavanje najtežih izazova. Naravno, pred vama je stjecanje novih znanja na brodovima, a ja vas pozivam da zaplovite i u nove plovidbe na našem diplomskom studiju, poručio im je pročelnik Grbić.

O tome koliko su naši pomorski kadrovi cijenjeni pokazuje današnja promocija, na koju mnogi prvostupnici nisu mogli doći jer su već našli posao na svjetskim morima. Među njima su bili i najbolji studenti generacije, Antonio Dundović (Brodostrojarstvo i tehnologija pomorskog prometa) i Marin Vrkić (Nautika i tehnologija pomorskog prometa).

U sveučilišne prvostupnike/prvostupnice inženjere/inženjerke brodostrojarstva i tehnologije pomorskog prometa promovirani su: Banović Josip, Barabaš Fredi, Beram Branko, Bošnjak Lovre, Burić Andrija, Dorkin Dino, Dundović Antonio, Jurić Antonio, Jurlina Bartol, Kevrić Ante, Knez Martin, Knežević Hrvoje, Končurat Josip, Korolija Piero, Labus Šime, Lemac Paško, Mileta Damjan, Milović Milan, Mustać Marin, Pedišić Mateo, Rizoniko Ema, Terzin Silvano, Tomljanović Antonio, Validžić Ante, Vidas Dante, Visković Nikolina, Zdrilić Filip i Zrilić Toni.

U sveučilišne prvostupnike/prvostupnice inženjere/inženjerke nautike i tehnologije pomorskog prometa promovirani su: Bajlo Michelangelo, Barić Roko, Basioli Ivan-Petar, Blaslov Lovre, Brkić Krsto, Budiša Borna, Bukvić Mario, Capić Jure, Cukrov Roko, Dunović David, Erlić Dominik, Grubić Antonio, Jadrijev Nikola, Josipović Paula, Karamarko Filip Nediljko, Keri Petar, Kovač Martina, Kršlović Leo, Liović Marko, Markežić Tome, Matković Luka, Mileta David, Miloš Mia, Morić Ivan, Pavić Mate, Perković Ivan, Pešić Antonio, Pocrnić Mateo, Predovan Mate, Predovan Roko, Ratković Marko, Skoblar Pave, Šare Ivan, Štampalija Jakov, Štrenja Karlo, Tarokić Ivan, Uglešić Fran, Vidov Joško, Vrkić Marin i Vrkić Romeo.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

APEL NAUTIČARIMA IZ POLICIJE: “Zbog svoje i sigurnosti drugih osoba, pridržavajte se propisa!”

Objavljeno

-

By

“Zbog svoje osobne i sigurnosti drugih osoba, policija poziva i nautičare da se pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru”, priopćeno je danas iz PU zadarske.

Jučer, 18. svibnja u popodnevnim satima posada Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar na području Borika u glisiranju plovilom uz obalu na udaljenosti manjoj od 300 metara, zatekla je 29-godišnjeg  hrvatskog državljanina.

U glisiranju plovilom uz obalu na nedozvoljenoj udaljenosti, posada policijskog plovila, također je u subotu, 14. svibnja 2022. godine u 11.20 sati, zatekla 39-godišnjaka kako upravlja gumenjakom.

Zbog počinjenih prekršaja, obojica su novčano sankcionirani po odredbama Pomorskog zakonika.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

6. TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL: U petak Kaljani kuhaju svoje slavne brudete, a pjeva Đani Stipaničev

Objavljeno

-

By

Kako složiti mala, ali delikatesna jela temeljena na gastronomskoj baštini zadarskog ribarskog kraja – bilo je pitanje na koje su četvrtog dana ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala odgovorili poznati zadarski kuhari i gastronomski edukatori Josip Vrsaljko i Robert Pinto, uz asistenciju učenika i profesora zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar te Srednje škole Biograd.

Vrsaljko se odlučio za bijelu ribu – vrhunske brancine premium klase iz kaveza ugljanske tvrtke „MarFish“ koje je konfitirao (lagao kuhao) u maslinovom ulju, citrusima, ružmarinu i papru. Koristio je brancine maksimalne pecature od 2,80 do 3,50 kg, umrtvljene japanskom humanom metodom. Chef Trattorie „Mediterraneo“ Robert Pinto ponudio je svoju marinadu i saur od srdele. Na drugom kraju improvizirane kuhinje na otvorenom, više vrsta sushija od tune i povrća rolao je mladi, ali vrhunski sushi majstor Ivan Bašić iz zadarskog restorana s azijskom hranom „Maguro“. Sa svojim malim jelima u programu su sudjelovali restoran „Corte“ te catering „Angelus“, a svoj doprinos kroz nekoliko jela dali su i učenici srednje škole na Boriku.

Iako je svibanjsko sunce dobro ugrijalo Trg Petra Zoranića, u malim, ali slasnim i maštovitim ribljim porcijama, dobrim vinima zadarskih vinara i koktelima od „Maraskinih“ pića te Ožujskom pivu uživalo je nekoliko stotina Zadrana i turista. Svatko je za sebe našao ponešto i na Gastro pijaci koja neprekidno traje u sklopu Festivala: vrgoračke jagode, rane trešnje, artičoke, paški sir, sjajni „Pašmanero“ umak…

6. TSW Festival nastavlja se u petak u pojačanom ritmu, u dva termina, jutarnjem i večernjem. Ujutro će svoj cooking show od bijele ribe na roštilju održati profesor kuharstva u biogradskoj Srednjoj školi Marin Banović i to na temu bijele ribe na roštilju. U gastro programu sa svojim jelima sudjeluje još i kuharska ekipa „Turisthotela“, a svoj će sushi motati i ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je inače stalno prisutna u gastro ponudi lanca „Interspar“. Za glazbu je opet zadužen sjajni DJ Mate Kokić, a program će voditi RTL-ova reporterka Nikolina Radić. U petak će, kao i dan prije, majstorica origamija Sanja Srbljinović Čuček voditi radionice origamija za sve zainteresirane.

Navečer u 19 sati počinje prava fešta od ribe i glazbe. Nastupaju Đani Stipaničev i DJ, inače popularni voditelj Radija 057, Davor Valčić. Iz Kali stiže prava gastro poslastica. Dolazi Udruga Kualjske ribarske noći koja će pripremati velike brudete. Kako nam je objasnila tajnica te Udruge i direktorica TZ Kali, Ina Kolega, ovaj put Kaljani neće kuhati onaj slavni Kualjski brudet od ugora „na bilo“ s krumpirima već će se držati teme ovogodišnjeg Festivala – plave ribe. Pripremit će brudet od tune te srdele „umido“, na crveno. Nema sumnje da će odlični kaljski kuhari, najpoznatiji ribari „na cilom svitu“ i ta jela pripremiti vrhunski. U slast!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA 4. dan Tuna, Sushi & Wine Festivala 2022.

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu