Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ULAZNICE U PRODAJI “Improvizije” Ane Paške u subotu u HNK Zadar

Objavljeno

-

U  subotu, 22. siječnja s početkom u 20 sati u HNK Zadar održat će se IMPROVIZIJE, glazbena predstava autorice i izvođačice Ane Paške koja svoju poeziju i crtice iz života upotpunjava glazbom koristeći nekoliko instrumenata (klavir, cajon, gitara).

IMPROVIZIJE su autorska glazbena predstava koja dočarava različite emotivne atmosfere svojim glasom i improvizacijama koje su prožete tijekom cijele izvedbe. Autorica pjeva, recitira, u ponekim trenucima igra se s glasom i odlazi u nepoznate glasovne pejzaže, priča i pjeva o djetinjstvu, obitelji, stereotipovima, o majčinstvu, ljudskoj gluposti, o novcu, o zlobi, o glazbi i veselju. Postoji mogućnost da ćete tijekom predstave posjetiti paški trg i susresti se s autentičnim uličnim dijalogom. Sve te teme možete doživjeti kroz upečatljive pjesničke slike, metafore, asocijacije, u kojima se mogu prepoznati svi.  Predstava je muzički i izvedbeno zaigrana, obuhvaća veliki emocionalni raspon, od suza do smijeha i nalazi svoje pobornike u dobnim skupinama od 6 do 86, multimedijski odjekuje i piše sinestetičku priču koju je jednako moguće objasniti kao i vlastitu zaljubljenost: možeš je jedino doživjeti. Improvizije donose mnoge duboke i plemenite poruke kao što su: ne postoji množina od riječi Mir, Svi mi stanemo svakome od nas u Zagrljaj, te po svjedočanstvima mnogih koji su prisustvovali jednoj od izvedbi, ljudi se nakon ove predstave vraćaju kući dirnuti, ispunjeni ljepotom, nadahnućem i optimizmom.

O autorici:

Ana-Marija Fabijanić, umjetničkog imena Ane Paška s otoka Paga rođena je 1985. u Senju. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2010. godine te MA studij Film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu (2019.) Sudjeluje na brojnim kazališnim radionicama u sklopu Mostarske Alternativne Akademije, koju vode Željko Vukmirica, Boris Čakširan, Ljubica Beljanski-Ristić, Vlado Krušić, Kruna Tarle, Jelena Sitar, Ljubica Ostojić, Christina Mournau..Nagrađena je nagradom “Za lakoću igre i iskrenost na sceni” 2005. U Italiji sudjeluje na dvotjednoj kazališnoj radionici koju vode Ugo Pagliai, Paola Gassman, Carlo Rao..Tijekom studija dramaturgije surađuje s Nezavisnim Češkim Kazalištem CONTINUO, gdje kao izvođačica sudjeluje na projektima KRATOCHVILENI i JIZVY N KAMENI. Sudjeluje na radionicama po Chekov i Grotovski metodi koju vode Scott Fielding,Nhandhan Circo, Ang Gey Pin.
2009.-2012. u Zadru vodi srednjoškolsku grupu Teatra Verrdi, s kojom izvodi dvije autorske predstave: ETŠILAZAK (2010) i KONAC (2011). Od 2011-2016. radi kao jedna od voditeljica Glumačkog studija Playdrama u kojem s polaznicima studija realizira autorske predstave MAJKOVANJE, NASMIJATI ANDERSENA, KLUPA i JA, KLAUN. 2012. Kazalište Playdrama izvodi njen autorski tekst EZOPEJA- Putovanje prema djetetu. Na ljeto 2012. u Londonu polazi Ljetnu školu na London International School of Performing Arts (LISPA). 2013. na Radio Splitu vodila svoju autorsku emisiju Radio Cabaret: Oko-OTORINOLARINGOLOŠKA EKSPEDICIJA. 2013. godine s kolegicom Maricom Grgurinović osnovala je Kazalište BESA u kojem realizira svoja dva autorska projekta SLIKOVNICA OD PIDŽAME (2014.) i JaMAJKA DREAM (2016.), predstave u kojima izvodi svoju autorsku glazbu i tekstove, a osim toga objavljuje i knjige istoimenih naziva, Slikovnica od pidžame i JaMajka Dream (ilustrirani rukopis o majčinstvu), knjige poezije pisane u rukopisu i popraćene Aninim ilustracijama.
2016. godine upisuje MA Film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu i stvara nekoliko kratkih glazbenih filmova, TUTASPUTA, CilinDAR i Mliječni put, koji trenutno putuju po festivalima diljem svijeta.
Od veljače 2018. godine diljem Hrvatske izvodi svoj autorski glazbeni performance IMPROVIZIJE.
Predaje na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Ulaznice po cijeni od 50,00 kuna u prodaji su na blagajni HNK Zadar od 11 do 13 sati i na dan izvedbe od 11 do 13 sati i od 19 do 20 sati.!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA) Alumni Odjela za kroatistiku o studiju i karijeri – što nakon diplome?(FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA)

Objavljeno

-

By

Kakve su perspektive i mogućnosti nakon završenog studija kroatistike? O tome su jučer na prvom susretu alumnija Odjela za kroatistiku govorili nekadašnji studenti ovog odjela – novinar HRT-a Ante Kolanović, odgojiteljica u Srednjoškolskom đačkom domu Zadar Marinka Čulina Rončević, voditeljica Kulturno-informativnog centra otoka Šolte Marina Garbin, voditeljica Aktiva učitelja hrvatskog jezika Ana Lisica i voditelj Alumni kluba izv. prof. dr. sc. Josip Miletić sa Sveučilišta u Zadru.

Nazočne učenike, studente i alumnije uvodno su pozdravili pročelnica Odjela za kroatistiku izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević i prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Marko Lukić, koji je rekao da alumniji u Hrvatskoj možda nemaju ulogu kao u SAD-u, gdje se često radi o uspješnim ljudima koji financijski pomažu ustanovu.

– Kod nas to nije praksa, ali to ne znači da je postojanje Alumnija, zajednice  bivših studenata, manje bitno za razvoj i budućnost našeg sveučilišta. Nadam se da ćete koji poslušate njihova iskustva imati puno pitanja i bolje se upoznati s mogućnostima koje vam se pružaju nakon studiranja, ali i tijekom izvođenja studija, rekao je prorektor Lukić.

Svi sudionici okruglog stola složili su se kako je odabir studija kroatistike bio pun pogodak, koji ih je izgradio kao ljude i omogućio im da se u životu bave poslom koji vole.

– Studij nas je usmjerio prema čitanju, pisanju, slušanju drugih, izražavanju kreativnosti. U svom poslu upoznajem mnoge mlade ljude, a ako se odlučite za ovaj posao moći ćete kroz njega ostvariti i neke druge interese poput glume, glazbe, novinarstva, rekla je iz Ana Lisica, profesorica hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Bartula Kašića.

Marinka Rončević prepričala je okolnosti koje su je dovele da u ratno vrijeme umjesto studija biokemije, na očev nagovor, upiše kroatistiku. To ju je na kraju dovelo do ispunjavajućeg posla i rada s učenicima u Đačkom domu. I HRT-ov novinar Ante Kolanović posao je pronašao „izvan struke“, iako su i njega u karijeri i životu usmjerili ljubav prema književnosti i studij kroatistike.

– Znao sam se toliko uživjeti u čitanje da mi je majka znala ući u sobu i pitati jesam li živ. Bio sam odličan student, ali sam uvijek slušao sebe. Savjetujem vam da pri odabiru studija slijedite svoje srce, a ne savjete roditelja, rekao je Kolanović, koji je rekao i da je novinarstvo za njega poziv a ne zanimanje.

– Što god da radite, neka vam to bude poziv, a ne samo zanimanje, poručio je Kolanović.

Okrugli stol “Alumni Odjela za kroatistiku o studiju i karijeri” bio je završno događanje ovogodišnjeg iznimno bogatog programa na Danima kroatistike.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Posedarje bez vode u noći s četvrtka na petak!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 25.04.2024. godine  (četvrtak) od 22:00 h do 06:00 h dana 26.04.2024. godine (petak) bit će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestu Posedarje.                                                        

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještene u Ulici kardinala Stepinca kod kućnog broja 31, te u Ulici Brune Bušića kod kućnog broja 33.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Nakon kiše i snijega, povratak proljeća. Uskoro toplije i za 15-ak stupnjeva

Objavljeno

-

By

Danas promjenljivo, ponegdje u unutrašnjosti i pretežno oblačno. Povremeno kiša, na Jadranu mjestimice i pljuskovi s grmljavinom. U Gorskoj Hrvatskoj ponegdje susnježica i snijeg. Vjetar na kopnu uglavnom slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, na jugu južni vjetar te jugo. Najviša dnevna temperatura od 7 do 12, na Jadranu između 12 i 17 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno, ponegdje kiša, u Gorskoj Hrvatskoj i susnježica i snijeg. Na srednjem i južnom Jadranu većinom sunčano, mjestimice mogući pljuskovi. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura, uglavnom prema jugu jugo. Najniža jutarnja temperatura između 0 i 5, na Jadranu 5 i 10 °C. Najviša dnevna temperatura od 11 do 16 °C, u gorju malo niža.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, na Jadranu duljim i češćim, a u subotu sunčanije i na kopnu. Svaki dan može biti mjestimične kiše ili lokalnih pljuskova, a u četvrtak u Gorskoj Hrvatskoj još ponegdje susnježice i snijega. U petak ujutro u unutrašnjosti je moguća magla. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, od petka ponegdje umjeren jugozapadni. Na Jadranu slabo i umjereno jugo, u četvrtak ponegdje na sjevernom Jadranu bura. Temperatura zraka od petka u porastu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu