Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U PETAK U GRADSKOJ LOŽI Predstavljanje nove knjige Julienne Eden Bušić

Objavljeno

-

Pod pokroviteljstvom Zadarske županije, uz obilježavanje obljetnice akcije Maslenica 93, Ogranak Matice hrvatske u Zadru i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata prikazuju dvojezičnu knjigu koju je uredila Julienne Eden Bušić: Uskrsla lica Vukovara 1991. – 2021./ The Resurrected Faces of Vukovar 1991 – 2021

Prikaz će se održati u Gradskoj loži, u Zadru.

Petak, 21. siječnja 2022. godine, s početkom u 12 h.

Za ulazak su potrebne COVID potvrde ili negativan COVID test ne stariji od 48 sati. Zbog ograničenoga broja sudionika, potrebna je prethodna najava na e-mail: mh@zd.t-com.hr

Knjiga je objavljena u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Zadru i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Iz recenzija:

Da bismo shvatili razloge i razmjere zla kojim su velikosrbi počinili hrvatskom gradu-heroju Vukovaru i čitavoj Hrvatskoj, povijesne činjenice u ime istine valja nam neprekidno ponavljati, vjerodostojno potkrepljivati, hermeneutički iščitavati i umjetnički interpretirati. A nizu relevantnih publikacija o Domovinskom ratu i o Vukovaru upravo se pridružuje i najnovija dvojezična knjiga Uskrsla lica Vukovara 1991.–2021. Julienne Eden Bušić, trajno nastanjene u Republici Hrvatskoj – njezinoj drugoj voljenoj domovini.” –  Dr. sc. Lidija Bajuk

Vukovar, knjiga urednice Julienne Bušić, u sadržajnom smislu sastoji se od niza tekstova, slikovnih prikaza, dokumentacijskog gradiva, nastalih u razdoblju koje se odnosilo na događaje stradanja grada Vukovara u Domovinskom ratu, proizišlo kao rezultat agresije velikosrpskih paravojnih snaga potpomognutih jedinicama JNA. U tom pogledu izdvojena su zbivanja koja su ostala u trajnom kolektivnom sjećanju hrvatskoga naroda, ali jednako tako i ona koja su obilježila pojedinačna stradanja njegova stanovništva. Slijedom toga može se kazati kako je, napose u ovome primjeru, prošlost nešto što odražava stanje sadašnjosti zbog čega su do danas nerazriješena pitanja i nadalje ostala teretom koji ometa neopterećena promišljanja o budućnosti. Upravo zbog toga silno je važno pristupiti pogledu na prošlu zbilju s pozicije razložnoga prosuditelja, oslobođenog bilo kakvih oblika svjetonazorskih ili ideoloških predrasuda, što omogućava prodor činjenica u prostor koji se sustavno i ciljano pokušava onečistiti raznim oblicima začudnih interpretacija s nakanom relativizacije agresije i tako nastalim razaranjima Vukovara, kao i stradanjem njegovog civilnog stanovništva i hrvatskih branitelja.” –  Doc. dr. sc. Zlatko Begonja

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: U četvrtak Dan karijera Pomorskog odjela 

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 4. travnja 2024. godine održat će se Dan karijera Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Cilj održavanja Dana karijera je omogućiti studentima da se izravno informiraju o zahtjevima tržišta rada, upoznaju potencijalne poslodavce te da se omogući tvrtkama i institucijama iz područja pomorstva da se predstave studentima.

U sklopu manifestacije bit će organizirana panel rasprava s istaknutim stručnjacima iz gospodarstva na temu Izazovi u obrazovanju i zapošljavanju u pomorskoj industriji.

Otvorenje manifestacije i panel rasprava će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a predstavljanje tvrtki i institucija iz područja pomorskog gospodarstva u prostorijama Pomorskog odjela.

Početak manifestacije zakazan je za 11:00.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Humanitarna akcija HSP AS za Pučku kuhinju Socijalnu samoposlugu 

Objavljeno

-

By

Stranka HSP AS svake godine organizira humanitarnu akciju donirajući uskrsne pogače i jaja Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi za najugroženije stanovnike Zadra, kako bi proveli dostojanstveno Uskrs i uskrsne blagdane.

“U duhu Uskrsa želimo dati nadu i radost korisnicima Pučke kuhinje pokazujući još jedanput kršćansku solidarnost i ljubav.

Također promičemo socijalnu osjetljivost i socijalnu uključenost svih građana kroz cijelu godinu što je također jedan od ciljeva HSP AS.

Stranka HSP AS Republiku Hrvatsku vidi kao socijalnu državu koja se brine o svim, a posebno o najugroženijim slojevima društva.   

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim stanovnicima Zadra i zadarske županije!” – rekla je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu