Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE I GRAD Započeo projekt “darZa sySTEM – STEMiziraj se!”

Objavljeno

-

Naša budućnost usmjerena je na razvoj i primjenu vještina iz područja prirodnih, biotehničkih i tehničkih znanosti, odnosno STEM vještine.

Pred nama je početak još jednog EU projekta usmjerenog na prvenstveno na djecu i mlade.

Na početku provedbe projekta  “darZa sySTEM – STEMiziraj se!” održan je radni sastanak partnera u projektu: Udruge za robotiku, inovativnost i kreativnost „ROBOTIC“, Sveučilišta u Zadru i Grada Zadra.

Predsjednik udruge Anto Marjanović, rektorica Dijana Vican i gradonačelnik Branko Dukić, sa svojim suradnicima razgovarali su o ovom projektu koji će u iduće dvije godine promovirati, kroz brojne aktivnosti  u STEM području od vrtićke dobi nadalje.

Ovo je primjer još jedne uspješne suradnje Grada i Sveučilišta u Zadru s udrugama koje djeluju na našem području i rade s mladima. Udruga za robotiku, inovativnost i kreativnost „ROBOTIC“, Sveučilište u Zadru i Grad Zadar u sljedećih će 24 mjeseca osigurati da STEM u našem gradu zaživi na najbolji mogući način.

STEM HOUSE – maketa samoodržive energetske kuće, eksponat za STEM PARK, radionice: STEM ISTRAŽIVAČI, ROBOTIZIRAJ SE! i AUTOMATIZIRAJ SE!, Škola robotike za edukatore i nezaobilazni STEM TJEDAN samo su neke od aktivnosti i pilot projekata za koje je partnerima projekta odobreno ukupno 2.630.853,75 HRK. Popularizacija učenja kroz razvoj ovih vještina, kritičkog razmišljanja i zaključivanja te poticanje samostalnog kreativnog razvoja djeteta, ali i njegovog mentora, čini srž ovog projekta.

 Još 2012. godine započela je uspostava Centara izvrsnosti, kroz suradnju Grada s lokalnim udrugama i osnovnim školama kojih je sam osnivač, a sve kako bi poticao ranu identifikaciju i detektiranje darovitosti djece i mladih te razvio odgovarajuće programe za njihov razvoj i napredak. Ti isti Centri izvrsnosti (za matematiku, fiziku i informatiku) 2020. godine postali su Europska točka darovitosti. Ovime je Zadar postao dio  Europske mreže za podršku darovitih koja okuplja 25 centara za darovite te gotovo 400 točaka darovitosti iz 44 zemlje širom svijeta.

Ovim projektom dodatno će se ojačati kapaciteti Centara izvrsnosti te opremiti prostori odgovarajućom opremom za rad s darovitom djecom.  No, jedna od najizazovnijih aktivnosti bit će uspostava i opremanje STEM vrtića kroz pilot projekt i suradnju sa stručnjacima Sveučilišta u Zadru, za što su sredstva osigurana u sklopu projekta. Ovim putem pozivamo i druge udruge na aktivno sudjelovanje i partnerstvo s Gradom i Sveučilištem u novim projektima.  Stvarajmo bolji Zadar i ljepšu budućnost zajedno.

Voditelj projekta Anto Marjanović naglasio je kako bez suradnje s Gradom i Sveučilištem ne bi bilo moguće niti prijaviti projekt, bez obzira na brojne ideje u udruzi. Naročito je bila vrijedna administrativna podrška tijekom prijave, a očekuje i isto tako dobru suradnju kroz dvije godine provedbe projekta, kada će isto tako  biti neophodno iskustvo i kapaciteti odjela za fondove EU, i Grada i Sveučilišta.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

APEL NAUTIČARIMA IZ POLICIJE: “Zbog svoje i sigurnosti drugih osoba, pridržavajte se propisa!”

Objavljeno

-

By

“Zbog svoje osobne i sigurnosti drugih osoba, policija poziva i nautičare da se pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru”, priopćeno je danas iz PU zadarske.

Jučer, 18. svibnja u popodnevnim satima posada Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar na području Borika u glisiranju plovilom uz obalu na udaljenosti manjoj od 300 metara, zatekla je 29-godišnjeg  hrvatskog državljanina.

U glisiranju plovilom uz obalu na nedozvoljenoj udaljenosti, posada policijskog plovila, također je u subotu, 14. svibnja 2022. godine u 11.20 sati, zatekla 39-godišnjaka kako upravlja gumenjakom.

Zbog počinjenih prekršaja, obojica su novčano sankcionirani po odredbama Pomorskog zakonika.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

6. TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL: U petak Kaljani kuhaju svoje slavne brudete, a pjeva Đani Stipaničev

Objavljeno

-

By

Kako složiti mala, ali delikatesna jela temeljena na gastronomskoj baštini zadarskog ribarskog kraja – bilo je pitanje na koje su četvrtog dana ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala odgovorili poznati zadarski kuhari i gastronomski edukatori Josip Vrsaljko i Robert Pinto, uz asistenciju učenika i profesora zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar te Srednje škole Biograd.

Vrsaljko se odlučio za bijelu ribu – vrhunske brancine premium klase iz kaveza ugljanske tvrtke „MarFish“ koje je konfitirao (lagao kuhao) u maslinovom ulju, citrusima, ružmarinu i papru. Koristio je brancine maksimalne pecature od 2,80 do 3,50 kg, umrtvljene japanskom humanom metodom. Chef Trattorie „Mediterraneo“ Robert Pinto ponudio je svoju marinadu i saur od srdele. Na drugom kraju improvizirane kuhinje na otvorenom, više vrsta sushija od tune i povrća rolao je mladi, ali vrhunski sushi majstor Ivan Bašić iz zadarskog restorana s azijskom hranom „Maguro“. Sa svojim malim jelima u programu su sudjelovali restoran „Corte“ te catering „Angelus“, a svoj doprinos kroz nekoliko jela dali su i učenici srednje škole na Boriku.

Iako je svibanjsko sunce dobro ugrijalo Trg Petra Zoranića, u malim, ali slasnim i maštovitim ribljim porcijama, dobrim vinima zadarskih vinara i koktelima od „Maraskinih“ pića te Ožujskom pivu uživalo je nekoliko stotina Zadrana i turista. Svatko je za sebe našao ponešto i na Gastro pijaci koja neprekidno traje u sklopu Festivala: vrgoračke jagode, rane trešnje, artičoke, paški sir, sjajni „Pašmanero“ umak…

6. TSW Festival nastavlja se u petak u pojačanom ritmu, u dva termina, jutarnjem i večernjem. Ujutro će svoj cooking show od bijele ribe na roštilju održati profesor kuharstva u biogradskoj Srednjoj školi Marin Banović i to na temu bijele ribe na roštilju. U gastro programu sa svojim jelima sudjeluje još i kuharska ekipa „Turisthotela“, a svoj će sushi motati i ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je inače stalno prisutna u gastro ponudi lanca „Interspar“. Za glazbu je opet zadužen sjajni DJ Mate Kokić, a program će voditi RTL-ova reporterka Nikolina Radić. U petak će, kao i dan prije, majstorica origamija Sanja Srbljinović Čuček voditi radionice origamija za sve zainteresirane.

Navečer u 19 sati počinje prava fešta od ribe i glazbe. Nastupaju Đani Stipaničev i DJ, inače popularni voditelj Radija 057, Davor Valčić. Iz Kali stiže prava gastro poslastica. Dolazi Udruga Kualjske ribarske noći koja će pripremati velike brudete. Kako nam je objasnila tajnica te Udruge i direktorica TZ Kali, Ina Kolega, ovaj put Kaljani neće kuhati onaj slavni Kualjski brudet od ugora „na bilo“ s krumpirima već će se držati teme ovogodišnjeg Festivala – plave ribe. Pripremit će brudet od tune te srdele „umido“, na crveno. Nema sumnje da će odlični kaljski kuhari, najpoznatiji ribari „na cilom svitu“ i ta jela pripremiti vrhunski. U slast!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA 4. dan Tuna, Sushi & Wine Festivala 2022.

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu