Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Zavod za javno zdravstvo Zadar postao referentni centar za molekularnu dijagnostiku na području 14 zemalja jugoistočne Europe

Objavljeno

-

Foto: V. Sitnica/Zadarska županija

Zavod za javno zdravstvo Zadar i tvrtka Becton Dickinson su potpisali Ugovor o suradnji kojim je zadarska Služba za mikrobiologiju i parazitologiju postala “BD referentni centar za dijagnostička rješenja za Jugoistočnu Europu”.

„Izuzetno je značajno što će zadarski laboratorij postati regionalni centar za 14 zemalja jugoistočne Europe, te da će na taj način ljudi iz struke moći dolaziti u naš laboratorij kao ogledni laboratorij vezano za edukaciju, obilazak i upoznavanje s najnovijim dijagnostičkim rješenjima koje Becton Dickinson tim putem nudi. Naš laboratorij je prepoznat po sustavu upravljanja kvalitetom i akreditaciji mikrobiološkog laboratorija prema ISO normi 15189 koju ima od 2009. godine. Bez navedenog ne bi ni mogli dobiti ovakvu titulu“, naglasila je voditeljica Službe Ivanka Matas. 

Potvrda dobrog rada stigla je nakon provedene evaluacije zadarskog laboratorija za molekularnu dijagnostiku od strane tvrtke BD.

„Mi smo kao laboratorij krenuli s molekularnom dijagnostikom još 2016. godine nabavom jednog Becton Dickinson aparata koji je bio nešto najnovije i najbolje na tržištu, a pokazalo da je takva tehnologija dan danas najbolja zato što nudi potpunu automatizaciju procesa. To znači da se unutar jednog instrumenta radi tzv. izolacija, detekcija i umnažanje nukleinskih kiselina. Ovim Ugovorom, zadarska Služba za mikrobiologiju i parazitologiju pozvana je da sudjeluje u svakom novom projektu koji se odnose na nove proizvode i suvremena dijagnostička rješenja koja se u Europi ili svijetu odluče ispitivati u nekoliko centara. Obaveza je primiti delegacije koje će kod nas dolaziti na edukaciju, razmijeniti iskustva s njima ili ih podučiti ako trenutno nemaju takvu tehnologiju, što će u konačnici i nama omogućiti daljnji napredak“,  rekla je Biljana Perica, voditeljica Odjela molekularne dijagnostike.

„Molekularna dijagnostika je postala nešto što se danas mora raditi jer nudi točne i pouzdane rezultate koji su gotovi unutar 24 sata. Standardne mikrobiološke metode koje su se koristile prije su “uzgojne” metode, koje mogu biti gotove tek unutar četiri dana. Našim pacijentima na raspolaganju stoji ukupno 17 metoda molekularne dijagnostike: detekcija bakterija i virusa respiratornog sustava, uzročnika meningitisa, tuberkuloze, crijevnih infekcija“, dodatno je pojasnila Perica. 

Služba je tijekom 2021. godine započela sa pripremama unaprjeđenja mikrobiološke dijagnostike Humanog papilomavirusa visokog rizika (HPV). Uprava je odlučila uvesti PCR metodu za dijagnostiku HPV-a te je utvrdila da je najbolje rješenje koje trenutno postoji na tržištu, upravo taj potpuno automatizirani BD sustav. Istovremeno obrađuje do 30 HPV uzoraka po ciklusu, što znači da u smjeni od 8 sati obradi do 90 HPV uzoraka.

„Riječ je o aparatu koji može odrađivati razdvajanje genotipova i kliničaru dati informaciju o tome koliko često pacijentica mora dolaziti na bris da bi se moglo pratiti stanje i spriječiti nastajanje zloćudne bolesti, kao što je rak grlića maternice. Mogućnost pogreške u ovom je slučaju smanjena na minimum, a rezultati iznimno pouzdani i točni“, rekla je Perica. 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST IZ ZADARSKOG VODOVODA: U srijedu bez vode dio Tuđmanove, Polačišće, Zrinsko-frankopanska… Cijela Relja u problemu

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja radova tvrtke Lavčević d.o.o. prema projektu rekonstrukcije ul.Dr.Franje Tuđmana, dana 26.01.2022.godine (srijeda) u vremenu od 08:00 do 15:00 h bez vode biti će potrošači u ul.:

  • Dr. Franje Tuđmana od k.br.11 do k.br.15
  • Polačišće
  • Petra Svačića
  • Glagoljaška
  • Zrinsko Frankopanska
  • Trg kneza Višeslava  

Također se obavještavaju potrošači na gradskom području Relja, da može doći do otežane vodoopskrbe u navedenom vremeneskom periodu.

Tijekom radova cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Polačišće kod k.br.9.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZA PRAVOVREMENO OTKRIVANJE BOLESTI U Općoj bolnici Zadar otvoren Centar za preventivnu medicinu

Objavljeno

-

By

“S neskrivenim zadovoljstvom obavještavamo Vas kako je u Općoj bolnici Zadar otvoren Centar za preventivnu medicinu”, priopćeno je danas iz OB.

U nastavku prenosimo cijelo priopćenje iz zadarske Bolnice:

“Benefiti ovakvog Centra za područje naše Županije pa i šire od toga nemjerljivi su u svakodnevnom nastojanju svih nas u pravodobnom prepoznavanju i otkrivanju bolesti koje onda osigurava i uspješnije liječenje koje dovodi do produljene i poboljšane kvalitete života, očuvane radne sposobnosti pojedinaca i zajednice, te smanjenja ukupnih troškova zdravstvene zaštite.

Centar za preventivnu medicinu Opće bolnice Zadar smješten je na 2. katu Poliklinike Zadar gdje je u ugodnom ambijentu uz suvremenu medicinsku opremu i vodeće stručnjake pojedine medicinske djelatnosti moguće obaviti preventivni sistematski pregled.

Opća bolnica Zadar dugi niz godina obavlja sistematske preglede i sudjeluje u Nacionalnim preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke, raka pluća, raka vrata maternice i raka debelog crijeva te je uključena u provedbu Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Tijekom 2021. godine usprkos pandemiji SARS CoV-2  virusa i epidemiološkim mjerama obavilo se preko 3000 sistematskih pregleda.

Preseljenjem u nove prostorije na Poliklinici stvoreni su uvjeti za proširenje kapaciteta i obavljanje većeg broja usluga. Iz navedenih razloga u ponudi su novi paketi usluga koje mogu ugovoriti i fizičke osobe, što dosad nije bilo moguće upravo zbog ograničenih kapaciteta.

Ovisno o potrebama i interesu žitelja naše županije plan je proširivati ponudu usluga za koje postoje slobodni kapaciteti. Ukupan prihod ostvaren od ove djelatnosti bit će isključivo namjenski utrošen za poboljšanje uvjeta za smještaj i liječenje naših pacijenata.

Više informacija o paketima usluga, cijenama, naručivanju, radnom vremenu dostupno je na službenoj web stranici Centra za preventivnu medicinu.”

www.cpm.bolnica-zadar.hr

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BUTKOVIĆ SA DUKIĆEM I LONGINOM Stotine milijuna kuna vrijedni infrastrukturni projekti za Zadar

Objavljeno

-

By

Foto: Božidar Kolega / Radio Zadar

Ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković sastao se danas sa zadarskim županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Brankom Dukićem. Tema sastanka bili su prioriteti cestovnih i željezničkih pravaca u županiji.  

– U tijeku su izmjene i dopune prostornog plana Zadarske županije kojima su definirani prioriteti cestovnih i željezničkih pravaca u županiji kao i pomorskog i zračnog prometa. Osnovni cestovni prioritet je spoj grada Zadra sa spojem na autocestu Zadar 1, istaknuo je nakon sastanka ministar Butković

Razgovaralo se i o izmještanju ceste DC-306 kojim bi se rasteretio promet u zapadnom dijelu Zadra, cesta kojom u ljetnim mjesecima prođe preko 15 tisuća vozila dnevno.

Što se tiče lučke infrastrukture, radovi na rivi u Zadru uz luku u Tkonu i Luke Sali veliki su projekti koji se izvode uz pomoć europskog novca rekao je Butković.

Nakon godina pravnih borbi država će ući u posjed marine Zadar. Izjavio je to danas u Zadru ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković odgovorivši i što će biti s trenutačnim objavljenim natječajem za koncesiju marine Zadar.

Izvor: Radio Zadar

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu