Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROSLAVA SV. STOŠIJE Nadbiskup uručio priznanja Općoj i Psihijatrijskoj bolnici “za osobitu ljubav i brigu prema čovjeku tijekom pandemije”. Evo tko su ostali dobitnici…

Objavljeno

-

Svetkovina sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, počela je Svečanom Večernjom koju je u katedrali sv. Stošije u Zadru u petak, 14. siječnja predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Himnom sv. Stošije Popjevkom veselom, blagdan objavite,počelo je slavlje nebeske zaštitnice Zadarske nadbiskupije koja je na Božić 304. g., za Dioklecijanovih progona, spaljena u Srijemskoj Mitrovici.

„Stošija je kao osobita Božja miljenica ušla u molitvu Prvog Rimskog kanona gdje molimo da „Gospodin i nama podari mjesto u društvu svojih svetih mučenika: Ivana, Stjepana… Agneze, Cecilije i Stošije…“. Iz njenog života osobito je uočljiva njena velika ljubav prema utamničenima i svima koji su bili u potrebi. Kada su joj prigovorili da „pazi i pomaže utamničenim kršćanima“, Stošija je odgovorila: „Jest, pazila sam ih kao zjenicu oka i ako bi koga uhvatila malodušnost, hrabrila sam ga; ako je tko bio tužan, tješila sam ga. Cjelivala sam noge nevoljnima kako izmoreni i iscrpljen ne bi klonuli“. Poput svoga voljenog Učitelja i ona je bila svjesna kako nam valja „hoditi ovom zemljom čineći dobra djela milosrđa“ koja su izraz uzvišene ljubavi prema bližnjemu“ rekao je nadbiskup Puljić, potaknuvši da zahvalimo Bogu što u sv. Stošiji imamo izvrsnu zaštitnicu, ali i dobar uzor i primjer kako to činiti.

„Svečanom Večernjom molitvom želimo zahvaliti Duhu Svetom koji i nas potiče činiti dobro poput svete Stošije koja je malodušne hrabrila, tješila i cjelivala kako ne bi od umora klonuli“ rekao je mons. Puljić, potaknuvši sve da je nasljedujemo u krepostima.

Nadbiskup Puljić izrazio je dobrodošlicu dolasku mostarsko – duvanjskog biskupa  Petra Palića koji je sudjelovao u liturgiji Svečane Večernje, a bio je višegodišnji suradnik mons. Puljića u Dubrovniku i  Tajništvu HBK. Zadarska nadbiskupija darovala je biskupu Paliću veliku umjetničku sliku koja prikazuje apostolskog prvaka sv. Petra, autorice akademske slikarice Iris Mihatov Miočić.

U slavlju su sudjelovali i članovi Stolnog kaptola sv. Stošije s prepozitom mons. Josipom Lenkićem i začasni kanonik mons. Juraj Batelja iz Zagreba koji je četiri godine bio duhovnik u zadarskom sjemeništu Zmajević.

Na kraju Svečane Večernje, nadbiskup Puljić uručio je Priznanje sv. Stošije zaslužnim pojedincima i zajednicama koji su u različitim područjima aktivni u životu Zadarske nadbiskupije. Priznanje sv. Stošije primili su za očitovanu ljubav prema potrebnima,bolesnima i klonulima te za kreativnost u pastoralu i medijima, u katehezi i župnoj suradnji.

Ovogodišnja dodjela Priznanja po dodjeli pojedinim ustanovama bila je u znaku osobitih doprinosa tih laureata u javnom djelovanju za vrijeme pandemije. Ovogodišnjih 14 laureata Priznanja Svete Stošije su iz područja zdravstva, socijalne skrbi, obavijesnih sredstava i pastorala.

Iz područja zdravstva Priznanje sv. Stošije dobili su Opća bolnica Zadar, Specijalna bolnica za ortopediju – Biograd na Moru i Psihijatrijska bolnica na Ugljanu. Nagrada im je dodijeljena za osobitu ljubav i brigu prema čovjeku tijekom pandemije, u duhu misli sv. Ivana Pavla II. da su „bolnica svetišta ljudske patnje“.

U području socijalne skrbi nagrađeni suDom za starije i nemoćne osobe – Zadar, Dom za starije i nemoćne osobe sv. Ivan Pavao II. – Biljane Donje i Centar za rehabilitaciju – Sv. Filip i Jakov. Nagrada im je dodijeljena za osobito požrtvovno djelovanje prema starijima i nemoćnima, u duhu Evanđelja: „Što god učiniste jednom od najmanjih, meni učiniste“ (Mt 25).

Iz područja obavijesnih sredstava nagrađeni su HRT Radio Zadar, za realizaciju posebnog niza emisija ‘Ohrabri se, Božji narode prevencijom i molitvom’ koji se u vrijeme lockdowna svakodnevno emitirao od 18. ožujka do 16. svibnja 2020. godine – za suradnju i promicanje humanih i duhovnih vrijednosti putem valova Radio Zadra; TV Diadora, za ostvarenje suradnje u snimanju video serijala razmatranja o životu i djelu svetog pape Ivana Pavla II. povodom 100. godišnjice njegovog rođenja te novinarka Ines Grbić, za predstavljanje pastoralnih aktivnosti Zadarske nadbiskupije u hrvatskom medijskom prostoru i šire.

Iz područja pastorala nagrađeni su Marijanska Vinkovska mladež iz Kistanja i č. s. Blaženka Delonga – za promicanje duha zajedništva i dobrotvornosti u župnoj zajednici, župni zbor Puntamika, Zadar i č. s. Marija Beroš – za promicanje duha zajedništva i dobrotvornosti u župnoj zajednici, Bratovština sv. Roka – Biograd na Moru, za aktivnu suradnju u župi sv. Stošije u Biogradu te njegovanje pobožnosti sv. Roku, Bratovština Duše u Čistilištu – Pakoštane, za aktivnu suradnju u župi Pakoštane i njegovanje pobožnosti dušama u čistilištu te vjeroučiteljca Nada Šarlija i zajednica „Marijina djeca – Da, Mama“ čija je Šarlija voditeljica, za kreativno i zauzeto okupljanje djece i radosno svjedočenje evanđeoske poruke. Nadbiskup je izrazio radost zbog tako velike vjerske zajednice djece rekavši da su djeca znak života i budućnosti u Zadarskoj nadbiskupiji, zalog opstanka naroda i Crkve.

Za vrijeme Svečane Večernje, mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije, u prigodnom govoru podsjetio je na spomen 32. godišnjice biskupskog ređenja nadbiskupa Želimira Puljića. „U predvečerje slavlja sv. Stošije, želimo se sjetiti i važnog trenutka za našu Nadbiskupiju i našeg nadbiskupa, 32. godišnjice biskupske službe našeg nadpastira. Godišnjice nas podsjećaju na protok vremena i prolaznost našeg života. No, one nas i pozivaju da na tren svoj pogled usmjerimo prema proživljenome i u zahvalnosti srca Bogu izreknemo hvalu za darovano vrijeme“ rekao je mons. Lenkić. Taj je spomen prilika odati priznanje nadbiskupu Puljiću za njegovo služenje u Dubrovniku i Zadru.

„Bog Otac, Stvoritelj i darivatelj svega, dao je nadbiskupu da kao Kristov učenik i nasljedovatelj prema svom biskupskom geslu „Unitas, Libertas, Caritas“ bude radosni navjestitelj Božje riječi, tješitelj i odrješitelj zalutalih, slabih i palih duša i srdaca te da prikazuje euharistijsku žrtvu za spas povjerenog mu stada i da dijeli svete sakramente mnoštvu vjernika. U svom svećeničkom i biskupskom pozivu služi Bogu, Crkvi i svom narodu, u radosti, žalosti, nevolji i sreći. Potican Duhom Svetim i ojačan milošću Božjom, pridonosi obilne plodove srca i uma, vjere i kulture, znanosti i moralnih vrednota, pisanom i usmenom riječi, primjerom i djelom, poticajem, naukom i poukom“ rekao je mons. Lenkić, zahvalivši nadbiskupu Puljiću za sve što čini na dobro našeg naroda, Crkve i Nadbiskupije. „Darovao Vam dobri Bog obilje milosti i Duha mudrosti u razboritom vođenju Crkve zadarske te osjetljivost za povjerene duše naše Nadbiskupije“ poželio je mons. Lenkić u obraćanju nadbiskupu Puljiću.

Po završetku Svečane Večernje, nadbiskup Puljić i suslavitelji otišli su u pokrajnju lađu zadarske katedrale gdje se nalazi mramorni sarkofag sv. Stošije iz 9. st. gdje je Stošijine moći pokadio mons. Puljić i pred kojim su se pomolili zadarski nadbiskup, biskup Palić i svećenici, potom i pridošli puk.

Svečano pjevanje predvodio je Katedralni zbor sv. Stošije s dirigentom voditeljem mo. Žanom Morovićem i orguljašem Draganom Pejićem.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

PETO IZDANJE ZA PET Rezervirajte vikend 24. i 25. rujna za bogati sportski program Zadar Outdoor Festivala u Preku na otoku Ugljanu!

Objavljeno

-

By

Još samo mjesec i pol dana dijeli nas od održavanja petog Zadar Outdoor Festivala u Preku na otoku Ugljanu. Kraj rujna već je tradicionalno postao termin za boravak u netaknutoj prirodi s obitelji i prijateljima, a pritom se i malo natjecati te dobro zabaviti. Evo najave:

“I ove godine su tako na rasporedu četiri natjecateljske discipline: trail Otoka maslina 5, 12 i 18 km, natjecanje u SUP u, kajakingu te brzinskom penjanju.

Osim sportskih disciplina, možete sudjelovati i na zanimljivim besplatnim radionicama joge, kizombe, SUP-a, sportskog penjanja i kajakinga te edukativnim predavanjima. Pritom ne trebate brinuti gdje ćete s djecom, jer smo osmislili i program za njih pa ih tako očekuje zanimljivi aquatlon te košarkaško natjecanje u tricama i slobodnim bacanjima. U sklopu Zadar Outdoor Festivala pripremamo i koncert koji će se održati u subotu, 24. rujna u večernjim satima, a za dobar provod će se pobrinuti popularni bend „Mjesni odbor.“

Suorganizatori ZOF-a su TZ Preko i Općina Preko, a partner festivala zadružna pivovara Brlog.

Prekrasnu prirodnu raznolikost otoka Ugljana; škrape, šume, zemlju, maslinike, more i ove godine imate priliku istražiti sudjelovanjem na jednoj od triju ponuđenih trail staza dužine 5, 12 ili 18 km.

Kategorija Bonaca (5 km); tišina, utiha na moru bez valova, je najlakša i idealna je za obitelji s djecom, početnike pa i umirovljenike dobrog zdravlja i fizičke kondicije. Mareta (12 km); neznatno uznemireno more, jednostavnija je kategorija i s užitkom će je proći rekreativci srednje spremnosti, dok je kategorija Fortunal (18 km), kako joj i samo ime kaže; nevrijeme na moru s visokim valovima, najzahtjevnija kategorija i preporučamo je samo iskusnim trkačima.

Dok trčite ili hodate po otočnim brdima, kroz predivne maslinike, ovaj pitoreskni krajolik će vas još jednom ostaviti bez daha neopisivim pogledom na slikovite otočiće i obalnu rivijeru prepunu mirnih uvala.

Za natjecatelje u kajaku i SUP-u pripremili smo atraktivnu rutu koja vodi oko otočića Galevca ispred Preka, a kojim dominiraju crkvica i samostan Sv. Pavla iz 15. stoljeća. Nebitno jeste li iskusni u vožnji kajaka i SUP-a ili ćete ga doslovno isprobati po prvi put – za tren ćete ovladati ovim morskim disciplinama koje su postale nezaobilazna rekreacija i zabava tijekom ljetnih mjeseci!

I ove godine će svi ljubitelji visina i adrenalina moći uživati u natjecanju u brzinskom penjanju na Željinoj litici podno brda sv. Mihovil. Ova stjenovita barijera široka je tristotinjak metara, a visoka od 10 do 60 metara. Ambijent podno litice među šumama crnike i prastarih maslina je poseban, a dodatnu čar daju pregledni vidici na zadarski arhipelag.

Osim natjecateljskog dijela Festivala, očekuju vas i zanimljive besplatne radionice pa se možete prijaviti na radionicu joge, kizombe, SUP-a i sportskog penjanja. Uz to vas očekuju i edukativna predavanja koja će održati Goran Špaleta, inače kondicijski trener i predavač te ovogodišnji finalist popularnog TV showa „Survivor“, na temu „“Život bez granica“ te Katarina Skroza, certificirana trenerica i savjetnica za prehranu te višestruka svjetska i europska prvakinja u natjecateljskom bikini fitnessu, na temu „Disbalans u prehrani.“

Na ovogodišnjem ZOF-u vaši će se mališani zabaviti kao nikada do sada! Samo za njih smo pripremili radionicu kajakinga, zatim košarkaško natjecanje u šutiranju trica i slobodnih bacanja te aquatlon koji uključuje plivanje i trčanje na atraktivnoj lokaciji s nezaboravnim pogledom na otočić Galevac.

Kakav bi to program bio bez malo dobre zabave? Za veselu i rasplesanu atmosferu, pobrinut će se poznati šoltanski rock / funk / reggae sastav „Mjesni odbor.“ Besplatan koncert za sve natjecatelje, ali i ostale prisutne goste održat će se u subotu, 24. rujna u večernjim satima.

S obzirom da smo mi #plasticfree Festival, koji vodi računa o očuvanju svoje okoline i prirode, a otok Ugljan je poznat po svojim prekrasnim maslinama, i ove godine ćemo najboljim natjecateljicama i natjecateljima u pojedinim kategorijama dijeliti sadnice maslina za nagrade!

Također, medalje Zadar Outdoor Festivala su izrađene od drveta, što je još jedan pokazatelj da u svom projektu prednost dajemo prirodnim materijalima.

Naši vrijedni suorganizatori Festivala i ove godine su Turistička zajednica Preko i Općina Preko. Oni nam pomažu oko organizacije te se brinu da se svaki natjecatelj i posjetitelj osjeća kao kod kuće!

Također su zaslužni za vrhunsku spizu spravljenu od lokalnih namirnica kojom se naši natjecatelji krijepe nakon natjecanja.

Festivalom potičemo vrijedne lokalne priče i projekte pa nam je partner na ovogodišnjem izdanju Zadar Outdoor-a zadružna pivovara Brlog. Ova zadarska pivovara prepoznatljiva je po svojim craft pivima osebujnih imena; Plavuša, Neposlušna i Špurija. Stoga vas pozivamo da 24. i 25. rujna izađete iz svoje zone komfora, probudite dijete u sebi i iskušate se u zanimljivim sportskim disciplinama i radionicama, baš poput „Plavuše“ sa etikete piva našeg partnera, koja radi stoj na rukama.

Misija Zadar Outdoor Festivala je promovirati prekrasan krajolik naše regije kojeg karakterizira iznimna geografska raznolikost, blaga klima i odlični uvjeti kao idealno mjesto za provođenje raznih sportskih aktivnosti na otvorenom, tijekom cijele godine.

Na sve Zadar Outdoor Discipline možete se prijaviti putem našeg weba: https://zadaroutdoor.com/hr/apply. Ukoliko kupite svoje kotizacije najkasnije do 9. rujna, u startnom paketu ćete dobiti i ZOF majicu! Sve novosti vezane uz održavanje Festivala možete pratiti i na našim društvenim mrežama Facebook https://www.facebook.com/ZadarOutdoor i Instagram https://www.instagram.com/zadaroutdoor/.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZEMUNIKU PROSLAVLJEN BILOSNIĆEV JUBILEJ Tradicionalna multimedijalna manifestacija „Odisej pod murvom“ održana 13. put za redom

Objavljeno

-

By

Tradicionalna multimedijalna manifestacija „Odisej pod murvom“ i ove je godine održana u Bilosnića dvorima u Zemuniku Donjem, a bila je posvećena stotoj godišnjici rođenja Šimice Seke Bilosnić, majke Tomislava Marijana Bilosnića, kao i njegovom jubileju – 75 godišnjici života i 55 godina umjetničkog djela i rada. Manifestacija se održavala od nedjelje 7. kolovoza do blagdana Velike gospe 15. kolovoza 2022. godine, rođendana majke T. M. Bilosnića, koji je i pokrenuo i osmislio manifestaciju, koja je ove godine održana po 13-ti put, pred zemunički blagdan Kraljice Mira i Dan općine Zemunik.

Na prvoj večeri manifestacije „Odisej pod murvom“, u nedjelju 7. kolovoza u Zemuniku su pod krilaticom „Plete se Loretanska mriža“ gostovali hodočasnici iz mađarskog djela Gradišća, koji su se našli na četverodnevnom kružnom putovanju po Hrvatskoj, povezujući ljude, mjesta i događaje. Dr. Franjo Pajrić, predsjednik Udruge Hrvati iz mađarskog mjesta Koljnof i Čakavske katedre Šopron, naglašavajući da ova loretanska priča slijedi istraživanja dr. Igora Šipića, govorio i o ovogodišnjoj proslavi 250. godišnjice barokne crkve Loretanske gospe u Koljnofu, čime je i nadahnuto ovo putovanje mađarskih hodočasnika, koji su na svom putovanju posjetili Mariju Bistricu, Trsat, Krasno, Kosinj i Grebašticu, gdje su sudjelovali na posvećenju križa na mjestu stare srušene Marijine crkve.

Prigodom gostovanja hodočasnika iz mađarskog dijela Gradišća, Bilosnić je u Galeriji „Sveta Katarina Aleksandrijska“ i u dvorima pod murvom otvorio izložbu umjetničkih fotografija „Skriveno kameno blago“, te predstavio svoja izdanja iz serijala „Troja, mit i zbilja na zadarskom području“, te knjige iz biblioteke „Kroz Ravne kotare i Bukovicu“. Kao zasebno izdanje predstavljena je Bilosnićeva knjiga „Oda zemuničkom kulturnom pejzažu“, izišla ove godine na hrvatskom i engleskom jeziku.

Druga večer manifestacije „Odisej pod murvom“ pod nazivom „Majčina stota godišnjica“ održana je pred mnogobrojnim uzvanicima, u nedjelju 14. kolovoza, a na njoj su uz domaćina Tomislava Marijana Bilosnića, književnika i slikara, sudjelovali pjesnik i glazbenik Josip Čenić voditelj „Dubrovačkih kavaljera“ (Beč), pjesnik i glazbenik Mijo Bijuklič (Beč), te pjesnici Ante Tičić i Franko Sorić (Zadar), kao i Nikola Marinović voditelj klape „Koporan“ iz Poličnika.

Ovom prigodom predstavljena su ovogodišnja Bilosnićeva izdanja: zbirka pjesama „Molitva svetom Franji“ tiskana na dvadeset i pet jezika i pet pisama svijeta, poema „Vrtni patuljak“, „Spomenica 2020.“, „Spomenica 2021.“, zbirka pjesama „La Havana blues“ na rumunjskom, španjolskom i engleskom jeziku objavljena u Rumunjskoj, knjiga putopisa „Put u Havanu“, zbirka pjesama „Vidio sam Borgesove oči“, esejistički putopis „Oda zemuničkom kulturnom pejzažu“ objavljen na hrvatskom i engleskom jeziku, kao što su najavljena i predstavljena i Bilosnićeva izdanja koja će se u javnosti pojaviti do kraja ove godine. Riječ je o zbirci pjesama na makedonskom jeziku „Don Quijote na Petoj aveniji“ i istoimenoj zbirci na albanskom i engleskom jeziku, te zbirci pjesama „Od jantara i od sunca“ i knjizi ogleda i zapisa „Moj Zadar“.

Posebno su predstavljena izdanja posvećena Bilosnićevu jubileju, kao što je zasebno izdanje „Panosnkog ljetopisa“ iz Austrije i knjiga „Tigar među koricama knjige“ izišle u Rumunjskoj, djela u kojima o Bilosniću uz hrvatske pjesnike i kritičare pišu i pjesnici i kritičari iz Španjolske, Portorika, Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Meksika, Rumunjske, Venezuele, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, i drugih zemalja.

Uz predstavljanje novoizišle zbirke pjesama Mije Bijuklića „Kiše spokoja“ ilustriranu prilozima slavonskih majstora umjetničke fotografije izvedeno je i nekoliko Bijuklićevih skladbi, kao skladbe iz opusa Josipa Čenića. Isto tako u pjesničkom se izražaju prisjetilo i Tina Ujevića, Vesne Parun i Arsena Dedića. Krasnoslovili su posebno i Ante Tičić, Franko Sorić i Nikola Marinović, govoreći svoje stihove, kao što su kazali i prigodnu riječ o T. M. Bilosniću koji je na ovogodišnjoj manifestaciji „Odisej pod murvom“ proslavio svoj jubilej.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KORONAVIRUS U četiri dana na našem području 166 novozaraženih. U OB Zadar preminuo 70-godišnjak

Objavljeno

-

By

U protekla četiri dana na području Zadarske županije zabilježeno je 166 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Testirano je 635 uzoraka.

Na Covid odjelu Opće bolnice Zadar preminuo je 70-godišnji muškarac.

U Općoj bolnici Zadar hospitaliziran je 21 pacijent od kojih je dvoje na respiratoru, dok je u biogradskoj bolnici na liječenju deset pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu