Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROSLAVA SV. STOŠIJE Nadbiskup uručio priznanja Općoj i Psihijatrijskoj bolnici “za osobitu ljubav i brigu prema čovjeku tijekom pandemije”. Evo tko su ostali dobitnici…

Objavljeno

-

Svetkovina sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, počela je Svečanom Večernjom koju je u katedrali sv. Stošije u Zadru u petak, 14. siječnja predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Himnom sv. Stošije Popjevkom veselom, blagdan objavite,počelo je slavlje nebeske zaštitnice Zadarske nadbiskupije koja je na Božić 304. g., za Dioklecijanovih progona, spaljena u Srijemskoj Mitrovici.

„Stošija je kao osobita Božja miljenica ušla u molitvu Prvog Rimskog kanona gdje molimo da „Gospodin i nama podari mjesto u društvu svojih svetih mučenika: Ivana, Stjepana… Agneze, Cecilije i Stošije…“. Iz njenog života osobito je uočljiva njena velika ljubav prema utamničenima i svima koji su bili u potrebi. Kada su joj prigovorili da „pazi i pomaže utamničenim kršćanima“, Stošija je odgovorila: „Jest, pazila sam ih kao zjenicu oka i ako bi koga uhvatila malodušnost, hrabrila sam ga; ako je tko bio tužan, tješila sam ga. Cjelivala sam noge nevoljnima kako izmoreni i iscrpljen ne bi klonuli“. Poput svoga voljenog Učitelja i ona je bila svjesna kako nam valja „hoditi ovom zemljom čineći dobra djela milosrđa“ koja su izraz uzvišene ljubavi prema bližnjemu“ rekao je nadbiskup Puljić, potaknuvši da zahvalimo Bogu što u sv. Stošiji imamo izvrsnu zaštitnicu, ali i dobar uzor i primjer kako to činiti.

„Svečanom Večernjom molitvom želimo zahvaliti Duhu Svetom koji i nas potiče činiti dobro poput svete Stošije koja je malodušne hrabrila, tješila i cjelivala kako ne bi od umora klonuli“ rekao je mons. Puljić, potaknuvši sve da je nasljedujemo u krepostima.

Nadbiskup Puljić izrazio je dobrodošlicu dolasku mostarsko – duvanjskog biskupa  Petra Palića koji je sudjelovao u liturgiji Svečane Večernje, a bio je višegodišnji suradnik mons. Puljića u Dubrovniku i  Tajništvu HBK. Zadarska nadbiskupija darovala je biskupu Paliću veliku umjetničku sliku koja prikazuje apostolskog prvaka sv. Petra, autorice akademske slikarice Iris Mihatov Miočić.

U slavlju su sudjelovali i članovi Stolnog kaptola sv. Stošije s prepozitom mons. Josipom Lenkićem i začasni kanonik mons. Juraj Batelja iz Zagreba koji je četiri godine bio duhovnik u zadarskom sjemeništu Zmajević.

Na kraju Svečane Večernje, nadbiskup Puljić uručio je Priznanje sv. Stošije zaslužnim pojedincima i zajednicama koji su u različitim područjima aktivni u životu Zadarske nadbiskupije. Priznanje sv. Stošije primili su za očitovanu ljubav prema potrebnima,bolesnima i klonulima te za kreativnost u pastoralu i medijima, u katehezi i župnoj suradnji.

Ovogodišnja dodjela Priznanja po dodjeli pojedinim ustanovama bila je u znaku osobitih doprinosa tih laureata u javnom djelovanju za vrijeme pandemije. Ovogodišnjih 14 laureata Priznanja Svete Stošije su iz područja zdravstva, socijalne skrbi, obavijesnih sredstava i pastorala.

Iz područja zdravstva Priznanje sv. Stošije dobili su Opća bolnica Zadar, Specijalna bolnica za ortopediju – Biograd na Moru i Psihijatrijska bolnica na Ugljanu. Nagrada im je dodijeljena za osobitu ljubav i brigu prema čovjeku tijekom pandemije, u duhu misli sv. Ivana Pavla II. da su „bolnica svetišta ljudske patnje“.

U području socijalne skrbi nagrađeni suDom za starije i nemoćne osobe – Zadar, Dom za starije i nemoćne osobe sv. Ivan Pavao II. – Biljane Donje i Centar za rehabilitaciju – Sv. Filip i Jakov. Nagrada im je dodijeljena za osobito požrtvovno djelovanje prema starijima i nemoćnima, u duhu Evanđelja: „Što god učiniste jednom od najmanjih, meni učiniste“ (Mt 25).

Iz područja obavijesnih sredstava nagrađeni su HRT Radio Zadar, za realizaciju posebnog niza emisija ‘Ohrabri se, Božji narode prevencijom i molitvom’ koji se u vrijeme lockdowna svakodnevno emitirao od 18. ožujka do 16. svibnja 2020. godine – za suradnju i promicanje humanih i duhovnih vrijednosti putem valova Radio Zadra; TV Diadora, za ostvarenje suradnje u snimanju video serijala razmatranja o životu i djelu svetog pape Ivana Pavla II. povodom 100. godišnjice njegovog rođenja te novinarka Ines Grbić, za predstavljanje pastoralnih aktivnosti Zadarske nadbiskupije u hrvatskom medijskom prostoru i šire.

Iz područja pastorala nagrađeni su Marijanska Vinkovska mladež iz Kistanja i č. s. Blaženka Delonga – za promicanje duha zajedništva i dobrotvornosti u župnoj zajednici, župni zbor Puntamika, Zadar i č. s. Marija Beroš – za promicanje duha zajedništva i dobrotvornosti u župnoj zajednici, Bratovština sv. Roka – Biograd na Moru, za aktivnu suradnju u župi sv. Stošije u Biogradu te njegovanje pobožnosti sv. Roku, Bratovština Duše u Čistilištu – Pakoštane, za aktivnu suradnju u župi Pakoštane i njegovanje pobožnosti dušama u čistilištu te vjeroučiteljca Nada Šarlija i zajednica „Marijina djeca – Da, Mama“ čija je Šarlija voditeljica, za kreativno i zauzeto okupljanje djece i radosno svjedočenje evanđeoske poruke. Nadbiskup je izrazio radost zbog tako velike vjerske zajednice djece rekavši da su djeca znak života i budućnosti u Zadarskoj nadbiskupiji, zalog opstanka naroda i Crkve.

Za vrijeme Svečane Večernje, mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije, u prigodnom govoru podsjetio je na spomen 32. godišnjice biskupskog ređenja nadbiskupa Želimira Puljića. „U predvečerje slavlja sv. Stošije, želimo se sjetiti i važnog trenutka za našu Nadbiskupiju i našeg nadbiskupa, 32. godišnjice biskupske službe našeg nadpastira. Godišnjice nas podsjećaju na protok vremena i prolaznost našeg života. No, one nas i pozivaju da na tren svoj pogled usmjerimo prema proživljenome i u zahvalnosti srca Bogu izreknemo hvalu za darovano vrijeme“ rekao je mons. Lenkić. Taj je spomen prilika odati priznanje nadbiskupu Puljiću za njegovo služenje u Dubrovniku i Zadru.

„Bog Otac, Stvoritelj i darivatelj svega, dao je nadbiskupu da kao Kristov učenik i nasljedovatelj prema svom biskupskom geslu „Unitas, Libertas, Caritas“ bude radosni navjestitelj Božje riječi, tješitelj i odrješitelj zalutalih, slabih i palih duša i srdaca te da prikazuje euharistijsku žrtvu za spas povjerenog mu stada i da dijeli svete sakramente mnoštvu vjernika. U svom svećeničkom i biskupskom pozivu služi Bogu, Crkvi i svom narodu, u radosti, žalosti, nevolji i sreći. Potican Duhom Svetim i ojačan milošću Božjom, pridonosi obilne plodove srca i uma, vjere i kulture, znanosti i moralnih vrednota, pisanom i usmenom riječi, primjerom i djelom, poticajem, naukom i poukom“ rekao je mons. Lenkić, zahvalivši nadbiskupu Puljiću za sve što čini na dobro našeg naroda, Crkve i Nadbiskupije. „Darovao Vam dobri Bog obilje milosti i Duha mudrosti u razboritom vođenju Crkve zadarske te osjetljivost za povjerene duše naše Nadbiskupije“ poželio je mons. Lenkić u obraćanju nadbiskupu Puljiću.

Po završetku Svečane Večernje, nadbiskup Puljić i suslavitelji otišli su u pokrajnju lađu zadarske katedrale gdje se nalazi mramorni sarkofag sv. Stošije iz 9. st. gdje je Stošijine moći pokadio mons. Puljić i pred kojim su se pomolili zadarski nadbiskup, biskup Palić i svećenici, potom i pridošli puk.

Svečano pjevanje predvodio je Katedralni zbor sv. Stošije s dirigentom voditeljem mo. Žanom Morovićem i orguljašem Draganom Pejićem.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! / U srijedu bez vode tri ulice na Stanovima. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 24.04.2024. godine (srijeda), u vremenu od 08:00 sati pa do 16:00 sati bit će privremeno obustavljena opskrba vodom u Zadru, u ulicama : Ulica Kraljice mira, Dubrovačka ulica, te Pazinska ulica.      

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještena u Ulici Kraljice mira  kod kućnog broja 33.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POSEBAN DOGAĐAJ U OGŠ SV. BENEDIKTA: U petak koncert bivših i sadašnjih učenika Škole

Objavljeno

-

By

Osnovna glazbena škola sv. Benedikta najavljuje poseban događaj: Koncert bivših i sadašnjih učenika Škole, koji će se odviti u petak, 26. travnja 2024. s početkom u 19.30 sati u
Koncertnoj dvorani Glazbene škole Blagoje Bersa u Zadru.

U svojih 16 godina djelovanja, OGŠ sv. Benedikta može se podičiti zavidnim brojem učenika koji su završili čitavu osnovnu glazbenu školu, a dio njih je svoje glazbeno školovanje nastavio i u srednjoj glazbenoj školi. Većina naših bivših učenika, sadašnjih srednjoškolaca, upisali su GŠ Blagoje bersa, no imamo učenicu koja pohađa GŠ Pavla Markovca u Zagrebu, u klasi naše bivše učiteljice oboe, Dore Draclin.

Uz bivše učenike nastupit će i nekoliko sadašnjih, solo nastupom, a poseban pečat koncertu dat će školski orkestar u sadašnjem sastavu, te specijalni orkestar nastao spojem bivših i sadašnjih članova.

Ovom prigodom OGŠ sv. Benedikta izvijestiti će i o završetku humanitarne akcije „Pomozi da vozi” te o prikupljenom iznosu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U GRADSKOJ KNJIŽNICI: Predstavljanje neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije

Objavljeno

-

By

Predstavljanje trogodišnjeg neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije održat će se u Gradskoj knjižnici Zadar (multimedijalna dvorana) u petak, 26. travnja 2024. u 17 h.

Institut za waldorfsku pedagogiju u Zadru predstavit će waldorfsku pedagogiju i neformalni studij waldorfske pedagogije, koji se već više od 20 godina održava u Zagrebu. Waldorfska pedagogija u Hrvatskoj ima tridesetogodišnju tradiciju, a u svijetu postoji preko 100 godina. Waldorfska pedagogija nastoji poučavati one sadržaje i onim načinom kako je to svakoj novoj generaciji potrebno, da bi se svima omogućio razvoj svih potencijala. Budući da se danas ne zna kakav će biti svijet kada naši današnji učenici odrastu, kroz sve se oblike odgoja i obrazovanja u duhu waldorfske pedagogije pokušavaju se ojačati kompetencije kreativnosti, dobrih komunikacijskih vještina i socijalnih odnosa (za snalaženje u potpuno novim životnim situacijama), razvija se njihovo samopouzdanje ali i empatija te se potiče njihov interes za cjeloživotno učenje.

Doživite ukratko jedan dan u waldorfskom vrtiću ili školi,

okušajte se u umjetničkim radionicama,

pogledajte izložbu radova iz waldorfskih institucija,

informirajte se o detaljima trogodišnjeg studija….

Broj mjesta je ograničen pa se prijavite na mail: iwp.cro@gmail.com

Ulaz je slobodan.

Organizatori:

Institut za waldorfsku pedagogiju, Zagreb

Udruga Peti element, Zadar

Inicijativa Waldorf Jarula Zadar

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu