Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADARSKA REKTORICA NAJAVILA ŠIRENJE STUDENTSKOG KAMPUSA Uskoro gradnja STEM zgrade s dormitorijem i centra koji će objediniti sveučilišnu, nadbiskupsku i Znanstvenu knjižnicu

Objavljeno

-

Procijenjena vrijednost gradnje STEM odjela i dormitorija te njihova opremanja iznosi 285.846.250 kuna, a gradnje i opremanja gradnje Multifunkcionalnog knjižnično-informacijskog centra 268.847.000 kuna

Sveučilište u Zadru pamtit će 2021. kao godinu velikih infrastrukturnih projekata, od kojih su neki završeni, neki pokrenuti, a neki u pripremi. Projekt Studentski smještaj i prehrana, odnosno gradnja studentskog doma i menze je pri dovršetku, u okolišu doma zasađeno je 90 stabala te se čeka samo opremanje interijera studentskog doma i menze.

Istovremeno sa završetkom prve faze projekta, krenulo je širenje studentskog kampusa: u tijeku je izrada glavnog projekta za zgradu STEM odjela s dormitorijem, za koju je ishođena lokacijska dozvola.

– Zgrada je kombinirani objekt sa smještajnim kapacitetom od 384 ležaja u dvokrevetnim sobama i prostorom za studijske programe Sveučilišta u Zadru u STEM područjima. Uz infrastrukturu za znanstvenoistraživačku i nastavnu infrastrukturu Sveučilišta u područjima tehničkih, prirodnih, biotehničkih i biomedicinskih znanosti, njenom gradnjom osigurat će se dodatni kapaciteti za studentski dom, referada i ambulanta za studente, najavila je u novom broju Glasnika Sveučilišta u Zadru rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican.

Riječ je o sveučilišnim sastavnicama koje su najaktivnije u znanstvenoj publicistici te kompetitivnim znanstvenim projektima, projektima međunarodne suradnje i programima transfera znanja. Projekt već ima pravomoćnu lokacijsku dozvolu, a u tijeku je postupak ishođenja građevinske dozvole. Procijenjena vrijednost gradnje STEM odjela i dormitorija te njihova opremanja iznosi 285.846.250 kuna, kaže rektorica.

Treća faza je projekt gradnje Multifunkcionalnog knjižnično-informacijskog centra, za koji postoji idejno rješenje.

Sveučilišni multifunkcionalni knjižnično-informacijski centar prostorno bi objedinio knjižnice od nacionalnoga, znanstvenog i kulturnog značaja te obogatio Sveučilište prostorom za znanstvenoistraživački rad, interakciju s različitim dionicima iz društva i gospodarstva te različita događanja, diseminacije, popularizacije i transfera znanja. Združivanjem knjižnog fonda Sveučilišta u Zadru, Znanstvene knjižnice Zadar i knjižnice Zadarske nadbiskupije u jedinstvenu ustanovu s multifunkcionalnim prostorima objedinit će dragocjene knjižnične i informatičke resurse, ističe Vican.

U budućem Sveučilišnom multifunkcionalnom knjižnično-informacijskom centru predviđeni su digitalizacija i restauracija te pohranjivanje bogate knjižnične građe, dijelom već registrirane kao kulturno dobro pod zaštitom države, koja je relevantna u europskim i svjetskim razmjerima, čime će se omogućiti njezino pregledavanje, korištenje i znanstvena evaluacija u skladu s europskim strateškim opredjeljenjem za otvorenu znanost i kulturu kao važan element kojim se ostvaruju temeljne europske vrijednosti u društvu, gospodarstvu i međunarodnim odnosima.

– Taj projekt indirektno rješava prijeko potrebne prostorne mogućnosti za širenje Državnog arhiva u Zadru, arhivskom građom predragocjene arhivske ustanove nacionalnog i međunarodnog značaja, s obzirom na to da će se prelaskom Znanstvene knjižnice Zadar u novi suvremeni objekt ostvariti širenje prostornih kapaciteta tog arhiva u dijelu zajedničke zgrade koji sada koristi Znanstvena knjižnica Zadar, ističe rektorica Vican.

Procijenjena vrijednost projektiranja je 6.900.000 kuna, a procijenjena vrijednost gradnje i opremanja 268.847.000 kuna.

Od velikih infrastrukturnih projekata na Sveučilištu aktualni su i oni o rekonstrukciji i opremanju zgrade stare Tehničke škole, buduće Sveučilišne zgrade za nastavu i znanstvenoistraživački rad te projekt ARHIPELOGOS, kroz koji će se za sveučilišne potrebe obnoviti i dograditi nekadašnja vojarna u uvali Lučina na Molatu.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST IZ ZADARSKOG VODOVODA: U srijedu bez vode dio Tuđmanove, Polačišće, Zrinsko-frankopanska… Cijela Relja u problemu

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja radova tvrtke Lavčević d.o.o. prema projektu rekonstrukcije ul.Dr.Franje Tuđmana, dana 26.01.2022.godine (srijeda) u vremenu od 08:00 do 15:00 h bez vode biti će potrošači u ul.:

  • Dr. Franje Tuđmana od k.br.11 do k.br.15
  • Polačišće
  • Petra Svačića
  • Glagoljaška
  • Zrinsko Frankopanska
  • Trg kneza Višeslava  

Također se obavještavaju potrošači na gradskom području Relja, da može doći do otežane vodoopskrbe u navedenom vremeneskom periodu.

Tijekom radova cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Polačišće kod k.br.9.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZA PRAVOVREMENO OTKRIVANJE BOLESTI U Općoj bolnici Zadar otvoren Centar za preventivnu medicinu

Objavljeno

-

By

“S neskrivenim zadovoljstvom obavještavamo Vas kako je u Općoj bolnici Zadar otvoren Centar za preventivnu medicinu”, priopćeno je danas iz OB.

U nastavku prenosimo cijelo priopćenje iz zadarske Bolnice:

“Benefiti ovakvog Centra za područje naše Županije pa i šire od toga nemjerljivi su u svakodnevnom nastojanju svih nas u pravodobnom prepoznavanju i otkrivanju bolesti koje onda osigurava i uspješnije liječenje koje dovodi do produljene i poboljšane kvalitete života, očuvane radne sposobnosti pojedinaca i zajednice, te smanjenja ukupnih troškova zdravstvene zaštite.

Centar za preventivnu medicinu Opće bolnice Zadar smješten je na 2. katu Poliklinike Zadar gdje je u ugodnom ambijentu uz suvremenu medicinsku opremu i vodeće stručnjake pojedine medicinske djelatnosti moguće obaviti preventivni sistematski pregled.

Opća bolnica Zadar dugi niz godina obavlja sistematske preglede i sudjeluje u Nacionalnim preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke, raka pluća, raka vrata maternice i raka debelog crijeva te je uključena u provedbu Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Tijekom 2021. godine usprkos pandemiji SARS CoV-2  virusa i epidemiološkim mjerama obavilo se preko 3000 sistematskih pregleda.

Preseljenjem u nove prostorije na Poliklinici stvoreni su uvjeti za proširenje kapaciteta i obavljanje većeg broja usluga. Iz navedenih razloga u ponudi su novi paketi usluga koje mogu ugovoriti i fizičke osobe, što dosad nije bilo moguće upravo zbog ograničenih kapaciteta.

Ovisno o potrebama i interesu žitelja naše županije plan je proširivati ponudu usluga za koje postoje slobodni kapaciteti. Ukupan prihod ostvaren od ove djelatnosti bit će isključivo namjenski utrošen za poboljšanje uvjeta za smještaj i liječenje naših pacijenata.

Više informacija o paketima usluga, cijenama, naručivanju, radnom vremenu dostupno je na službenoj web stranici Centra za preventivnu medicinu.”

www.cpm.bolnica-zadar.hr

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BUTKOVIĆ SA DUKIĆEM I LONGINOM Stotine milijuna kuna vrijedni infrastrukturni projekti za Zadar

Objavljeno

-

By

Foto: Božidar Kolega / Radio Zadar

Ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković sastao se danas sa zadarskim županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Brankom Dukićem. Tema sastanka bili su prioriteti cestovnih i željezničkih pravaca u županiji.  

– U tijeku su izmjene i dopune prostornog plana Zadarske županije kojima su definirani prioriteti cestovnih i željezničkih pravaca u županiji kao i pomorskog i zračnog prometa. Osnovni cestovni prioritet je spoj grada Zadra sa spojem na autocestu Zadar 1, istaknuo je nakon sastanka ministar Butković

Razgovaralo se i o izmještanju ceste DC-306 kojim bi se rasteretio promet u zapadnom dijelu Zadra, cesta kojom u ljetnim mjesecima prođe preko 15 tisuća vozila dnevno.

Što se tiče lučke infrastrukture, radovi na rivi u Zadru uz luku u Tkonu i Luke Sali veliki su projekti koji se izvode uz pomoć europskog novca rekao je Butković.

Nakon godina pravnih borbi država će ući u posjed marine Zadar. Izjavio je to danas u Zadru ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković odgovorivši i što će biti s trenutačnim objavljenim natječajem za koncesiju marine Zadar.

Izvor: Radio Zadar

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu