Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KREĆU RADOVI! Potpisani ugovori s izvođačima radova za izgradnju infrastrukture za Zonu Crno i pristupnu cestu

Objavljeno

-

U Velikoj vijećnici Grada Zadra gradonačelnik Branko Dukić potpisao je danas ugovore kojima započinju radovi na izgradnji komunalne infrastrukture Poduzetničke zone Crno. Istovremeno će se graditi i dio ceste u dužini od 300-tinjak metara do ulaza u Zonu.

Nakon dugog niza godina planiranja izgradnje, osigurali smo EU sredstva kroz ITU mehanizam u ukupnom iznosu od 35.3 milijuna kuna kojim započinjemo sa prvom fazom izgradnje komunalne infrastrukture Poduzetničke zone Crno. To je prvi korak u realizaciji jednog od najznačajnijih gospodarskih strateških projekata Grada Zadra koji ima za cilj potpunu gospodarsku afirmaciju Zadra i Zadarske županije. Izgradnjom zone Crno ulažemo u potpuno novu poduzetničku infrastrukturu kako bi se privukla ulaganja i stvarale mogućnosti za razvoj i širenje poslovanja poduzetništva te otvaranje novih radnih mjesta. Danas ovim ugovorima počinje ona faza razvoja projekta u kojem će napredak biti vidljiv iz dana u dan.- rekao je gradonačelnik. 

Pročelnik Darko Kasap predstavio je projekt izgradnje pristupne ceste, odnosno 2. faze izgradnje od odvojka za novo gradsko groblje do ulaza u Zonu Crno. Duljina ceste je  315 m, odabrani izvođač radova je Sarađen d.o.o., a izlicitirana cijena radova iznosi 4.662.842,44 kn s PDV-om. 
Prva faza od rotora u Gospodarskoj zoni Murvica jug do odvojka za novo gradsko groblje je već izgrađena, zajedno s upojnim bunarom i pročišćivačem otpadnih voda za cijelu duljinu pristupne ceste. Vrijednost tih izvedenih radova je 3.829.089,04 kn s PDV-om, a izvođač je bila tvrtka Diklogradnja d.o.o. Također su završeni radovi i na pristupnoj cesti koja povezuje groblje sa pristupnom cestom za Zonu Crno u duljini od 221 m, sa svom popratnom infrastrukturom (vodovod, javna rasvjeta, oborinska i fekalna odvodnja, DTK). Vrijednost tih radova, koje je izvela tvrtka Cestogradnja d.o.o. je 2.964.040,88 kn.

Nakon toga, pročelnik Ante Ćurković predstavio je faze izgradnje same Zone Crno. Ovim ugovorom započinju radovi na izgradnji prve faze komunalne infrastrukture poslovne zone Crno. Vrijednost radova je25.620.284,50 kn s PDV-om, izvođač radova je Strabag d.o.o.. Rok za izvođenje radova je 9 mjeseci od uvođenja u posao, te je očekivani rok završetka radova u studenom 2022.
Kako je područje obuhvata zone značajno (jedna parcela od 400 ha), planiran je etapni program gradnje. Izgradnjom ove prve faze, aktivirat će se 5 „kazeta“ zone ukupne površine 243.824,36 m2, koje će biti  namijenjena potencijalnim investitorima koji žele pokrenuti svoje poslovanje u zoni.
Projektom će se izraditi cesta, te sva ostala infrastruktura potrebna za funkcioniranje zone koja se uglavnom nalazi u koridoru cestovne mreže (fekalna kanalizacijska mreža, oborinska kanalizacijska mreža s pripadajućim građevinama odvodnje, vodovodna mreža, elektroenergetska mreža, mreža kabelske kanalizacije (DTK), javna rasvjeta, hortikulturno uređenje javnih zelenih površina duž koridora cestovne mreže).
Izgradnjom zone Crno ulažemo u poduzetničku infrastrukturu s ciljem poboljšanja kvalitete takve infrastrukture, kako bi se privukla ulaganja i stvarale mogućnosti za razvoj i širenje poslovanja MSP-ova te otvaranje novih radnih mjesta na Urbanom području Zadar.
Cilj je učiniti Poduzetničku zonu Crno prepoznatljivom u regiji i atraktivnom domaćim i stranim investitorima, što će u konačnici rezultirati razvojem novih tehnologija i proizvoda, koncentracijom specijaliziranih znanja i vještina, povećanjem konkurentnosti i izvoza, smanjenjem nezaposlenosti i dinamičnim gospodarskim rastom UP Zadra.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST IZ ZADARSKOG VODOVODA: U srijedu bez vode dio Tuđmanove, Polačišće, Zrinsko-frankopanska… Cijela Relja u problemu

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja radova tvrtke Lavčević d.o.o. prema projektu rekonstrukcije ul.Dr.Franje Tuđmana, dana 26.01.2022.godine (srijeda) u vremenu od 08:00 do 15:00 h bez vode biti će potrošači u ul.:

  • Dr. Franje Tuđmana od k.br.11 do k.br.15
  • Polačišće
  • Petra Svačića
  • Glagoljaška
  • Zrinsko Frankopanska
  • Trg kneza Višeslava  

Također se obavještavaju potrošači na gradskom području Relja, da može doći do otežane vodoopskrbe u navedenom vremeneskom periodu.

Tijekom radova cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Polačišće kod k.br.9.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZA PRAVOVREMENO OTKRIVANJE BOLESTI U Općoj bolnici Zadar otvoren Centar za preventivnu medicinu

Objavljeno

-

By

“S neskrivenim zadovoljstvom obavještavamo Vas kako je u Općoj bolnici Zadar otvoren Centar za preventivnu medicinu”, priopćeno je danas iz OB.

U nastavku prenosimo cijelo priopćenje iz zadarske Bolnice:

“Benefiti ovakvog Centra za područje naše Županije pa i šire od toga nemjerljivi su u svakodnevnom nastojanju svih nas u pravodobnom prepoznavanju i otkrivanju bolesti koje onda osigurava i uspješnije liječenje koje dovodi do produljene i poboljšane kvalitete života, očuvane radne sposobnosti pojedinaca i zajednice, te smanjenja ukupnih troškova zdravstvene zaštite.

Centar za preventivnu medicinu Opće bolnice Zadar smješten je na 2. katu Poliklinike Zadar gdje je u ugodnom ambijentu uz suvremenu medicinsku opremu i vodeće stručnjake pojedine medicinske djelatnosti moguće obaviti preventivni sistematski pregled.

Opća bolnica Zadar dugi niz godina obavlja sistematske preglede i sudjeluje u Nacionalnim preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke, raka pluća, raka vrata maternice i raka debelog crijeva te je uključena u provedbu Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Tijekom 2021. godine usprkos pandemiji SARS CoV-2  virusa i epidemiološkim mjerama obavilo se preko 3000 sistematskih pregleda.

Preseljenjem u nove prostorije na Poliklinici stvoreni su uvjeti za proširenje kapaciteta i obavljanje većeg broja usluga. Iz navedenih razloga u ponudi su novi paketi usluga koje mogu ugovoriti i fizičke osobe, što dosad nije bilo moguće upravo zbog ograničenih kapaciteta.

Ovisno o potrebama i interesu žitelja naše županije plan je proširivati ponudu usluga za koje postoje slobodni kapaciteti. Ukupan prihod ostvaren od ove djelatnosti bit će isključivo namjenski utrošen za poboljšanje uvjeta za smještaj i liječenje naših pacijenata.

Više informacija o paketima usluga, cijenama, naručivanju, radnom vremenu dostupno je na službenoj web stranici Centra za preventivnu medicinu.”

www.cpm.bolnica-zadar.hr

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BUTKOVIĆ SA DUKIĆEM I LONGINOM Stotine milijuna kuna vrijedni infrastrukturni projekti za Zadar

Objavljeno

-

By

Foto: Božidar Kolega / Radio Zadar

Ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković sastao se danas sa zadarskim županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Brankom Dukićem. Tema sastanka bili su prioriteti cestovnih i željezničkih pravaca u županiji.  

– U tijeku su izmjene i dopune prostornog plana Zadarske županije kojima su definirani prioriteti cestovnih i željezničkih pravaca u županiji kao i pomorskog i zračnog prometa. Osnovni cestovni prioritet je spoj grada Zadra sa spojem na autocestu Zadar 1, istaknuo je nakon sastanka ministar Butković

Razgovaralo se i o izmještanju ceste DC-306 kojim bi se rasteretio promet u zapadnom dijelu Zadra, cesta kojom u ljetnim mjesecima prođe preko 15 tisuća vozila dnevno.

Što se tiče lučke infrastrukture, radovi na rivi u Zadru uz luku u Tkonu i Luke Sali veliki su projekti koji se izvode uz pomoć europskog novca rekao je Butković.

Nakon godina pravnih borbi država će ući u posjed marine Zadar. Izjavio je to danas u Zadru ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković odgovorivši i što će biti s trenutačnim objavljenim natječajem za koncesiju marine Zadar.

Izvor: Radio Zadar

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu