Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Održana Završna konferencija projekta PBU “Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu”

Objavljeno

-

Održana je Završna konferencija projekta Psihijatrijske bolnice Ugljan „Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu“, u Centru za kreativne industrije INOVAcija.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“. Cilj projekta je „Unaprijediti znanja i vještine zdravstvenih djelatnika i zaposlenika Psihijatrijske bolnice Ugljan kako bi se promoviralo mentalno zdravlje te preveniralo ovisnosti o alkoholu“.

Na konferenciji su nazočili brojni djelatnici Psihijatrijske bolnice Ugljan te njihovi stručni suradnici. Konferenciju je otvorio ravnatelj bolnice doc.dr.sc. Mladen Mavar.

Sve nazočne pozdravio je i zamjenik župana Zadarske županije, Šime Vicković te je pohvalio uspješno proveden projekt „Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu“ koji je bolnica prijavila na Otvoreni trajni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I“ kojeg je Ministarstvo zdravstva objavilo u veljači 2018. god. Dotaknuo se i energetske obnove koja je provedena u prijašnjim godinama, a koju Zadarska županija snažno potiče i podržava kod svih svojih ustanova. Zadarska Županija, osnivač Psihijatrijske bolnice Ugljan kontinuirano prati potrebe bolnice te ih podržava u razičitim aspektima.

Ravnatelj, Mladen Mavar se prisjetio dugogodišnjeg iskustva Psihjatrijske bolnice Ugljan u pružanju zdravstvene skrbi osobama oboljelim od duševnih oboljenja: „Bolnica je osnovana 1955. god. kao odgovor na prenapučenost tadašnje Bolnice za duševne bolesti Vrapče. Već 1971. god. osnovan je odjel za liječenje alkoholizma (muški), tzv. Odjel X. Odjel je smješten u zgradi koja je do tada služila za stanovanje liječnika, a njegov prvi voditelj prim. dr. Dušan Knežević uvodi suvremene sociopsihijatrijske metode i tehnike liječenja te humanizira prostore za boravak i rekreaciju pacijenata. Prim. dr. Paško Paić postaje voditelj Odjela X 1976. god. te se u sljedećem periodu ostvaruje zapaženi pionirski rad na primarnoj i tercijarnoj prevenciji alkoholizma dalmatinske regije.

Mavar je dodao: „Obzirom da je naša Bolnica i tada imala regionalni karakter, vrlo dobro je povezivala klubove liječenih alkoholičara koji su u to vrijeme djelovali. Svake prve subote u mjesecu tu su se organizirali susreti klubova s područja cijele Dalmacije. Također, tim susretima prisustvovali su i predstavnici radnih organizacija čiji djelatnici su se nalazili na liječenju u našoj Bolnici. Naši djelatnici ujedno su održavali terapijske sastanke s osobama liječenim od ovisnosti o alkoholu u različitim tvrtkama, a bili su i angažirani kao terapeuti u klubovima liječenih alkoholičara.“

Zaključio je o projektu: „Liječenje ovisnosti o alkoholu i danas je vrlo aktualno pa naša Bolnica, koristeći kvalitetne programe liječenja, kako ambulantno, tako i hospitalno, skrbi o osobama ovisnim o alkoholu. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva za provedbu projekta s ciljem unapređenja kompetencija i vještina zdravstvenih djelatnika koji skrbe o pacijentima koji se liječe od ovisnosti o alkoholu dodatno će podići razinu kvalitete terapijskog rada. Ovim projektom osigurali smo održavanje predavanja stručnjaka koji su zaposlenici naše Bolnice, ali i onih specijalista koji zdravstvenu skrb pružaju unutar općih bolnica. Njihovi stručni radovi zapisani u ovoj brošuri ostat će vrijedan zalog za naše buduće pružanje zdravstvene skrbi pacijentima koji se liječe od ovisnosti o alkoholu.

Voditeljica projekta, Danijela Stipanić-Graf predstavila je rezultate projekta „Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu“: „Važno je naglasiti kako se projekt financira iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“. Posredničko tijelo razine 1 je Ministarstvo zdravstva, dok je Posredničko tijelo razine 2 Hrvatski zavod za zapošljavanje. Vrijednost projekta je 609.446,78 kn, a intenzitet potpore je 100 %.

Cilj projekta je „Unaprijediti znanja i vještine zdravstvenih radnika i zaposlenika Psihijatrijske bolnice Ugljan kako bi se promoviralo mentalno zdravlje te preveniralo ovisnosti o alkoholu“. Ciljana skupina su Psihijatrijska bolnica Ugljan kao prijavitelj te zdravstveni radnici – liječnici, medicinske sestre i tehničari, psiholozi, socijalni radnici, radni terapeuti.

S ponosom mogu reći da smo u vrlo zahtjevnim epidemiološkim uvjetima uspjeli provesti sve planirane aktivnosti. Tako su svoje edukacije za zdravstvene radnike održali: prof.dr.sc. Zoran Zoričić, psihijatar – alkoholog, naša dr. Olivera Vuksan Kolega, psihijatar – alkoholog, klinička psihologinja Lucijana Rupić Krstić, socijalna radnica Martina Šarin, magistra sestrinstva Biljana Babić, dr. Sanja Kalanj, neurologinja, doc.dr.sc. Melanija Ražov Radac, spec. interne medicine – gastroenterolog, dr. Zorislav Šušak, spec. interne medicine – kardiolog i dr.sc. Jelena Vučak Lonačr, spec. interne medicine – endokrinolog. Predavanja svih navedenih stručnjaka objedinjena su u zbirci radova koju smo objavili u sklopu provedbe ovog projekta. Organizirali smo i okrugli stol početkom svibnja u Kneževoj palači u Zadru, a govornici su bili stručnjaci koji su održali predavanja.

Studijsko putovanje organizirali smo u Sloveniji, točnije u Ljubljani. Tamo smo posjetili Psihijatrijsku kliniku Ljubljana te nihov Centar za mentalno zdravlje, zatim Žarek upanja – udrugu koja se bavi tretmanom ovisnika te Savez udruga (klubova) Slovenije koji se bave ovisnicima.“

Graf-Stipanić je zaključila:“Na kraju provedbe ovog projekta okrećemo se planiranju novih projekata te iščekujemo objavu novih poziva za financiranje.“

Zavrsna-konferencija-projekta-Psihijatrijske-bolnice-Ugljan-_Kompetentan-djelatnik-na-putu-izlaska-iz-ovisnosti-o-alkoholu_-1

Image 1 of 17

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Prva večernja „fešta od rib’“ Tuna, Sushi & Wine Festivala: Zadrani i turisti uživali u 250 kg brudeta od srdela i stotinama sushi zalogaja

Objavljeno

-

By

Foto: Bojan Bogdanić

Petak, odnosno predzadnji dan ovogodišnjeg 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala završio je kako je organizator, Turistička zajednica grada Zadra, i predvidio – velikom feštom od plave ribe i zabavom s dvosatnim koncertom šibenskog pjevača Đanija Stipaničeva.

Dalmatinska gastronomska tradicija i najpoznatiji japanski specijalitet sushi mogu zajedno na jedan stol pogotovo ako su jela spremljena od vrhunske sirovine – tune i srdele iz Jadrana. Dugi red Zadrana i turista stvarao se na obje strane velikog, improviziranog pulta TSWF. Na jednoj su strani kuhali Kaljani, članovi Udruge „Kualjske ribarske noći“ koji su u gigantsku posudu ubacili preko 100 kg srdela, zasolili ih s pet kg soli, prije toga pirjali 30 kg kapule, dodali 25 L maslinova ulja, 20 kg pasirane rajčice te sve zapaprili s dva kg papra čime su dobili ukupno 250 kg brudeta od srdele – srdelu „umido“.

Na drugoj je strani ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je u Zadru prisutna u nekoliko trgovačkih centara, predvođena majstoricom sushija Jasminkom Lacić, smotala na stotine sushi rola i nagirija od tune, inćuna, lososa i povrća te ih servirala s obaveznim soja umakom, wasabijem i ukiseljenim đumbirom.  U dva-tri sata planula je sva hrana jer je bila vrhunski pripremljena, ali i ne preskupa. Porcija je stajala 25 kn kao i prethodnih dana Festivala, naravno uz predočeni bon. Sva sredstva, poznato je već, namijenjena su u humanitarne svrhe – Ligi za borbu protiv raka Zadar, odnosno Odjelu onkologije Opće bolnice te Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi. I u večernjem programu najveći dio posla su odradili baš učenici te škole, budući kuhari i konobari, koji su pekli srdele i tunu, servirali piće i hranu, pomagali gdje god je trebalo… Na ovogodišnjem su Festivalu ti srednjoškolci, zajedno sa svojim profesorima, vješto i predano odradili najveći dio posla.

Program koji je uslijedio najprije su vodili RTL-ova novinarka Nikolina Radić i DJ i voditelj s Radija 057 Davor Valčić, a onda je uslijedio koncert Đanija Stipaničeva koji je razveselio publiku na prepunom Trgu Petra Zoranića vlastitim pjesmama, ali i mnogim drugim dalmatinskim evergreen hitovima.

I zadnjeg dana ovogodišnjeg TSWF, u subotu, bit će veselo i – ukusno. Svoj cooking show u jutarnjim će satima imati mladi zadarski chef Klaudio Mrkić koji će pripremati jela na dvije teme: soljene i pržene plave ribe. I u subotu ujutro na Festival stižu majstori sushija iz  „Sushi by A’s Fresh Dailiy“, a sa svojim jelima će im se svima pridružiti kuhari restorana „Roko“ i sukošanskog cateringa „Piazza“.

Festival završava u subotu navečer novom ribarskom feštom. Aktivna i razigrana družina iz Udruge mladih Puntamika peći će tunu i srdele na svom velikom roštilju, a za dobru zabavu će biti zadužena grupa Detour, pobjednik ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆINA SV. FILIP I JAKOV: 2,2 milijuna za opremanje dječjeg vrtića u Turnju

Objavljeno

-

By

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je Odluku o isplati u iznosu od 2.226.145,07 kuna Općini Sv. Filip i Jakov u sklopu mjere ‘7.4.1.’ Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske namijenjenog ulaganju u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu za opremanje dječjeg vrtića Cvitić u Turnju.

Projekt “Izgradnja dječjeg vrtića Cvitić u Turnju” je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u sklopu mjere ‘7.4.1. Ukupna vrijednost projekta izgradnje dječjeg vrtića iznosi 9.142.633,06 kn a Europska unija sufinancirara je projekt s iznosom od 4.452.840,94 kn (48,7 %) dok je udio Općine Sv. Filip i Jakov 4.689.792,12 kn (51,3 %).

Izgradilo se 372 metara četvornih bruto građevinske površine dječjeg vrtića opremljenog za potrebe izvođenja programa odgoja i obrazovanja prema zahtjevima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu