Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Održana Završna konferencija projekta PBU “Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu”

Objavljeno

-

Održana je Završna konferencija projekta Psihijatrijske bolnice Ugljan „Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu“, u Centru za kreativne industrije INOVAcija.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“. Cilj projekta je „Unaprijediti znanja i vještine zdravstvenih djelatnika i zaposlenika Psihijatrijske bolnice Ugljan kako bi se promoviralo mentalno zdravlje te preveniralo ovisnosti o alkoholu“.

Na konferenciji su nazočili brojni djelatnici Psihijatrijske bolnice Ugljan te njihovi stručni suradnici. Konferenciju je otvorio ravnatelj bolnice doc.dr.sc. Mladen Mavar.

Sve nazočne pozdravio je i zamjenik župana Zadarske županije, Šime Vicković te je pohvalio uspješno proveden projekt „Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu“ koji je bolnica prijavila na Otvoreni trajni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I“ kojeg je Ministarstvo zdravstva objavilo u veljači 2018. god. Dotaknuo se i energetske obnove koja je provedena u prijašnjim godinama, a koju Zadarska županija snažno potiče i podržava kod svih svojih ustanova. Zadarska Županija, osnivač Psihijatrijske bolnice Ugljan kontinuirano prati potrebe bolnice te ih podržava u razičitim aspektima.

Ravnatelj, Mladen Mavar se prisjetio dugogodišnjeg iskustva Psihjatrijske bolnice Ugljan u pružanju zdravstvene skrbi osobama oboljelim od duševnih oboljenja: „Bolnica je osnovana 1955. god. kao odgovor na prenapučenost tadašnje Bolnice za duševne bolesti Vrapče. Već 1971. god. osnovan je odjel za liječenje alkoholizma (muški), tzv. Odjel X. Odjel je smješten u zgradi koja je do tada služila za stanovanje liječnika, a njegov prvi voditelj prim. dr. Dušan Knežević uvodi suvremene sociopsihijatrijske metode i tehnike liječenja te humanizira prostore za boravak i rekreaciju pacijenata. Prim. dr. Paško Paić postaje voditelj Odjela X 1976. god. te se u sljedećem periodu ostvaruje zapaženi pionirski rad na primarnoj i tercijarnoj prevenciji alkoholizma dalmatinske regije.

Mavar je dodao: „Obzirom da je naša Bolnica i tada imala regionalni karakter, vrlo dobro je povezivala klubove liječenih alkoholičara koji su u to vrijeme djelovali. Svake prve subote u mjesecu tu su se organizirali susreti klubova s područja cijele Dalmacije. Također, tim susretima prisustvovali su i predstavnici radnih organizacija čiji djelatnici su se nalazili na liječenju u našoj Bolnici. Naši djelatnici ujedno su održavali terapijske sastanke s osobama liječenim od ovisnosti o alkoholu u različitim tvrtkama, a bili su i angažirani kao terapeuti u klubovima liječenih alkoholičara.“

Zaključio je o projektu: „Liječenje ovisnosti o alkoholu i danas je vrlo aktualno pa naša Bolnica, koristeći kvalitetne programe liječenja, kako ambulantno, tako i hospitalno, skrbi o osobama ovisnim o alkoholu. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva za provedbu projekta s ciljem unapređenja kompetencija i vještina zdravstvenih djelatnika koji skrbe o pacijentima koji se liječe od ovisnosti o alkoholu dodatno će podići razinu kvalitete terapijskog rada. Ovim projektom osigurali smo održavanje predavanja stručnjaka koji su zaposlenici naše Bolnice, ali i onih specijalista koji zdravstvenu skrb pružaju unutar općih bolnica. Njihovi stručni radovi zapisani u ovoj brošuri ostat će vrijedan zalog za naše buduće pružanje zdravstvene skrbi pacijentima koji se liječe od ovisnosti o alkoholu.

Voditeljica projekta, Danijela Stipanić-Graf predstavila je rezultate projekta „Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu“: „Važno je naglasiti kako se projekt financira iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“. Posredničko tijelo razine 1 je Ministarstvo zdravstva, dok je Posredničko tijelo razine 2 Hrvatski zavod za zapošljavanje. Vrijednost projekta je 609.446,78 kn, a intenzitet potpore je 100 %.

Cilj projekta je „Unaprijediti znanja i vještine zdravstvenih radnika i zaposlenika Psihijatrijske bolnice Ugljan kako bi se promoviralo mentalno zdravlje te preveniralo ovisnosti o alkoholu“. Ciljana skupina su Psihijatrijska bolnica Ugljan kao prijavitelj te zdravstveni radnici – liječnici, medicinske sestre i tehničari, psiholozi, socijalni radnici, radni terapeuti.

S ponosom mogu reći da smo u vrlo zahtjevnim epidemiološkim uvjetima uspjeli provesti sve planirane aktivnosti. Tako su svoje edukacije za zdravstvene radnike održali: prof.dr.sc. Zoran Zoričić, psihijatar – alkoholog, naša dr. Olivera Vuksan Kolega, psihijatar – alkoholog, klinička psihologinja Lucijana Rupić Krstić, socijalna radnica Martina Šarin, magistra sestrinstva Biljana Babić, dr. Sanja Kalanj, neurologinja, doc.dr.sc. Melanija Ražov Radac, spec. interne medicine – gastroenterolog, dr. Zorislav Šušak, spec. interne medicine – kardiolog i dr.sc. Jelena Vučak Lonačr, spec. interne medicine – endokrinolog. Predavanja svih navedenih stručnjaka objedinjena su u zbirci radova koju smo objavili u sklopu provedbe ovog projekta. Organizirali smo i okrugli stol početkom svibnja u Kneževoj palači u Zadru, a govornici su bili stručnjaci koji su održali predavanja.

Studijsko putovanje organizirali smo u Sloveniji, točnije u Ljubljani. Tamo smo posjetili Psihijatrijsku kliniku Ljubljana te nihov Centar za mentalno zdravlje, zatim Žarek upanja – udrugu koja se bavi tretmanom ovisnika te Savez udruga (klubova) Slovenije koji se bave ovisnicima.“

Graf-Stipanić je zaključila:“Na kraju provedbe ovog projekta okrećemo se planiranju novih projekata te iščekujemo objavu novih poziva za financiranje.“

Zavrsna-konferencija-projekta-Psihijatrijske-bolnice-Ugljan-_Kompetentan-djelatnik-na-putu-izlaska-iz-ovisnosti-o-alkoholu_-1

Image 1 of 17

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST IZ ZADARSKOG VODOVODA: U srijedu bez vode dio Tuđmanove, Polačišće, Zrinsko-frankopanska… Cijela Relja u problemu

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja radova tvrtke Lavčević d.o.o. prema projektu rekonstrukcije ul.Dr.Franje Tuđmana, dana 26.01.2022.godine (srijeda) u vremenu od 08:00 do 15:00 h bez vode biti će potrošači u ul.:

  • Dr. Franje Tuđmana od k.br.11 do k.br.15
  • Polačišće
  • Petra Svačića
  • Glagoljaška
  • Zrinsko Frankopanska
  • Trg kneza Višeslava  

Također se obavještavaju potrošači na gradskom području Relja, da može doći do otežane vodoopskrbe u navedenom vremeneskom periodu.

Tijekom radova cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Polačišće kod k.br.9.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZA PRAVOVREMENO OTKRIVANJE BOLESTI U Općoj bolnici Zadar otvoren Centar za preventivnu medicinu

Objavljeno

-

By

“S neskrivenim zadovoljstvom obavještavamo Vas kako je u Općoj bolnici Zadar otvoren Centar za preventivnu medicinu”, priopćeno je danas iz OB.

U nastavku prenosimo cijelo priopćenje iz zadarske Bolnice:

“Benefiti ovakvog Centra za područje naše Županije pa i šire od toga nemjerljivi su u svakodnevnom nastojanju svih nas u pravodobnom prepoznavanju i otkrivanju bolesti koje onda osigurava i uspješnije liječenje koje dovodi do produljene i poboljšane kvalitete života, očuvane radne sposobnosti pojedinaca i zajednice, te smanjenja ukupnih troškova zdravstvene zaštite.

Centar za preventivnu medicinu Opće bolnice Zadar smješten je na 2. katu Poliklinike Zadar gdje je u ugodnom ambijentu uz suvremenu medicinsku opremu i vodeće stručnjake pojedine medicinske djelatnosti moguće obaviti preventivni sistematski pregled.

Opća bolnica Zadar dugi niz godina obavlja sistematske preglede i sudjeluje u Nacionalnim preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke, raka pluća, raka vrata maternice i raka debelog crijeva te je uključena u provedbu Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Tijekom 2021. godine usprkos pandemiji SARS CoV-2  virusa i epidemiološkim mjerama obavilo se preko 3000 sistematskih pregleda.

Preseljenjem u nove prostorije na Poliklinici stvoreni su uvjeti za proširenje kapaciteta i obavljanje većeg broja usluga. Iz navedenih razloga u ponudi su novi paketi usluga koje mogu ugovoriti i fizičke osobe, što dosad nije bilo moguće upravo zbog ograničenih kapaciteta.

Ovisno o potrebama i interesu žitelja naše županije plan je proširivati ponudu usluga za koje postoje slobodni kapaciteti. Ukupan prihod ostvaren od ove djelatnosti bit će isključivo namjenski utrošen za poboljšanje uvjeta za smještaj i liječenje naših pacijenata.

Više informacija o paketima usluga, cijenama, naručivanju, radnom vremenu dostupno je na službenoj web stranici Centra za preventivnu medicinu.”

www.cpm.bolnica-zadar.hr

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BUTKOVIĆ SA DUKIĆEM I LONGINOM Stotine milijuna kuna vrijedni infrastrukturni projekti za Zadar

Objavljeno

-

By

Foto: Božidar Kolega / Radio Zadar

Ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković sastao se danas sa zadarskim županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Brankom Dukićem. Tema sastanka bili su prioriteti cestovnih i željezničkih pravaca u županiji.  

– U tijeku su izmjene i dopune prostornog plana Zadarske županije kojima su definirani prioriteti cestovnih i željezničkih pravaca u županiji kao i pomorskog i zračnog prometa. Osnovni cestovni prioritet je spoj grada Zadra sa spojem na autocestu Zadar 1, istaknuo je nakon sastanka ministar Butković

Razgovaralo se i o izmještanju ceste DC-306 kojim bi se rasteretio promet u zapadnom dijelu Zadra, cesta kojom u ljetnim mjesecima prođe preko 15 tisuća vozila dnevno.

Što se tiče lučke infrastrukture, radovi na rivi u Zadru uz luku u Tkonu i Luke Sali veliki su projekti koji se izvode uz pomoć europskog novca rekao je Butković.

Nakon godina pravnih borbi država će ući u posjed marine Zadar. Izjavio je to danas u Zadru ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković odgovorivši i što će biti s trenutačnim objavljenim natječajem za koncesiju marine Zadar.

Izvor: Radio Zadar

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu