Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVOGODIŠNJA MISA U KATEDRALI Puljić: “Kao u danima drevnih proroka, i u naše se vrijeme uzdiže vapaj siromaha”

Objavljeno

-

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je na svetkovinu Marije Bogorodice i Svjetski dan mira u subotu 1. siječnja svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru.

„Osam dana nakon Isusovog rođendana, Crkva slavi blagdan Majke Božje Bogorodice. Dostojno je i pravedno uz rođendan Sina Božjega posvetiti dan i Onoj koja je najzaslužnija da nam je stigao Spasitelj svijeta. Prvi dan Nove godine darovan je Mariji Bogorodici, čime Crkva želi staviti sve pod zaštitu Isusove i naše majke. Neka nas ona čuva, štiti i brani od svakoga zla i grijeha, od nesigurnosti i nereda, od gorčine i razočaranja, duhovnih i životnih opasnosti. To pokazuje opravdanost da se njoj, koja je rodila začetnika našega spasenja, posveti sam početak godine. Jer, ona je početka spašenoga svijeta“ rekao je mons. Puljić.

Nadbiskup je govorio o Svjetskom Danu mira koji se obilježava 55. godinu, otkada je 1968. g. sv. Pavao VI. odredio da se uz Novu godinu obilježava Svjetski dan mira. Papa Franjo ga obilježava deveti put, a ovogodišnja poruka pape Franje je naslovljena „Međugeneracijski dijalog, obrazovanje i rad: sredstva za izgradnju trajnoga mira“.

„I danas je put mira, nažalost, daleko od stvarnog života. Drama gladi i žeđi se pogoršava, a ekonomski sustav koji se temelji više na individualizmu nego na dijeljenju utemeljenom na solidarnosti i dalje prevladava. Kao u danima drevnih proroka, tako se i u naše vrijeme vapaj siromaha i krik zemlje ne prestaje uzdizati, vapeći za pravdom i mirom“ upozorio je mons. Puljić, rekavši da Papa predlaže tri puta za izgradnju trajnoga mira: međugeneracijski dijalog kao temelj za ostvarenje zajedničkih planova, obrazovanje kao temelj slobode, odgovornosti i razvoja te rad kao sredstvo za puno ostvarenje ljudskog dostojanstva.

Nadbiskup je govorio o krizi koja je bolna, ali jeizvukla najbolje iz ljudi.

„Tijekom pandemije vidjeli smo svjedočanstva suosjećanja, dijeljenja i solidarnosti. Globalna kriza pokazuje nam u susretima i dijalogu pokretačku snagu zdrave politike kao vrstan oblik ljubavi prema drugome. Govoreći o temi rada, Papa je istaknuo koliko je pandemija bolesti Covid19 štetno utjecala na svijet rada jer su milijuni proizvodnih aktivnosti propali; radnici su sve ranjiviji, obrazovanje na daljinu dovelo je do nazadovanja u učenju i školovanju. Trenutno samo jedna trećina radno sposobnog stanovništva uživa sustav socijalne zaštite ili samo ograničeno“ prenio je Papina upozorenja nadbiskup Puljić.

Papa u Poruci govori i o porastu nasilja i organiziranog kriminala u mnogim zemljama „koji guše slobodu i dostojanstvo ljudi, truju gospodarstvo i sprječavaju razvoj općeg dobra. Papa apelira da politika igra „aktivnu ulogu“ u promicanju „pravedne ravnoteže između ekonomske slobode i socijalne pravde“ potičući na poštivanje prava radnika. Papa upućuje zahvalu svima koji su se posvetili „velikodušno i odgovorno“ jamčiti ljudima obrazovanje, zaštitu prava, zdravstvenu skrb te materijalnu potporu siromašnima i onima koji su ostali bez posla. Sve odgovorne poziva hoditi hrabro i kreativno na putu dijaloga, obrazovanja i rada“ rekao je mons. Puljić, zahvalivši Mariji Bogorodici što je po Isusu donijela mir Božji ljudima, vremenima i narodima.

„Isus i ove godine želi osnažiti našu vjeru i naše zajedništvo, noseći darove blagoslova i mira. Primimo ga i recimo mu da je on doista mir i čežnja duše naše. Mirom Božjim blagoslovljene dane Nove godine, neka sve Novorođeni obdari svojim darovima radosti, zdravlja i mira“ poželio je nadbiskup Puljić.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

DRUGA OVOSEZONSKA PREMIJERA GLUMAČKOG STUDIJA “Na krilima glazbe” u ponedjeljak u HNK Zadar

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak, 23. svibnja u HNK Zadar s početkom u 20 sati pogledajte drugu ovosezonsku premijeru predstave Glumačkog studija  HNK Zadar,  NA KRILIMA GLAZBE ( grupa 12 + ). Predstava je autorski projekt Žane Bumber koja potpisuje i režiju.

Glumački studio HNK Zadar

NA KRILIMA GLAZBE

Autorski projekt Žane Bumber

Režija: Žana Bumber

Scenografija: Škola primjenjene umjetnosti i dizajna Zadar i John Čolak

Glazba: Marija Vičević

Video: Marko Kujundžić

Fotografija: Željko Karavida K&K

Igraju:

Luka Paleka, Lora Kujundžić, Doris Cortesi Šarunić, Chiara Cohen, Leon Cerić, Lukas Knežević, Venci Antić, Ruben Jolić Mustać, Franko Bibić, Damjan Kolanović, Ida Štivičić, Josipa Kolić, Jana Klarin, Bruna Jureško, Dora Grubelić, Laura Lipovac, Marta Lipovac, Anja Modrić ,Sara Kardum, Stella Patrk, Meiqi Song, Sanda Pinter, Josip Rain, Danijela Berišić Antić, Marija Vičević, Jakov Glasnović, Anica Tomazinić, Anita Nikić, Iva Prgić

Predstava “Na krilima glazbe” bavi se temom odrastanja kroz rock glazbu. Uslijed “betonizacije” dječjih igrališta i njihovog pretvaranja u parkirališta, djeca s jednog takvog,a svaki kvart ih ima, okreću se rock glazbi. U strahu od susjede Eleonore Rigby, koja je oživljena pjesma legendarnih Beatlesa, adolescenti utrče u “Pubertet”.

U njemu se lako izgubiti, a dok prolazimo kroz taj formativni period života ponekad se možemo osjećati kao u horor filmu.

Koristeći se filmskom ikonografijom 80-tih (Addams family, Beetlejuice, Rocky) pratimo naše junake kroz njihove pubertetske krize: usamljenost, traganje za osjećajem pripadnosti, prihvaćanje različitosti drugih kao i svoje vlastite, prve ljubavi…

Predstava je posvećena Beatlesima, u nadi da će što više mladih slušati, svirati i živjeti rock.

I na kraju…Da li mi ikada napuštamo svoja dječja igrališta? Nikada. Ona ostaju u nama, čak i kad više ne postoje.

Žana Bumber

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar od 19. svibnja.  Cijena ulaznice iznosi 30,00 kuna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OVE NEDJELJE: Ravnokotarska “vinska” biciklijada Bike&Wine – od Polače do Benkovca. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Vraća nam se ravnokotarska „vinska“ biciklijada Bike&Wine Ravni Kotari Tour. Start je u nedjelju 22. svibnja s početkom u 11:30h u Polači (Agroturizam Ražnjevića dvori) te se nastavlja put Nadina, Kličevice i Benkovca (Kaštel Benković).

Jedinstvena biciklijada koja povezuje nezaboravne krajolike i baštinu ruralnih dijelova zadarske županije te najpoznatije vinarije šire regije. Ova tematska biciklijada upoznat će Vas s autohtonim vrijednostima s kojima se ne susrećete tako često, tradicijom od neprocjenjive vrijednosti.

Pridružite se i postanite dio jedne posebne vinsko biciklističke priče.

Ova po mnogo čemu posebna biciklijada počinje u Polači, u Ražnjevića dvorima A.D. 1307 te se kreće put Nadina, utvrde Kličevice i Kaštela Benković u Benkovcu, unaprijed utvrđenom rutom.

Na putu su predviđena 4 stajanja na kojima će se predstaviti ukupno 7 vinarija sa mogućnošću degustacije.

Cjelokupna dionica je dužine 39 km.

Sudionici na navedenoj ruti skupljaju potvrde od svake vinarije.

Ražnjevića dvorima A.D. 1307 u Polači, biti će organiziran  ručak  za sve sudionike biciklijade.

Opći uvjeti:

Vozači startom biciklijade usvajaju ove propozicije i voze na vlastitu odgovornost.

Organizator ne snosi odgovornost za djela učinjena od strane vozača prema trećim osobama.

Organizator zadržava pravo promjena uvjeta biciklijade bez prethodne najave.

Obavezno nošenje zaštitne kacige bez koje nastup neće biti dozvoljen.

Dobna granica: Preporučena dobna granica za maloljetnike je 14 godina, uz obaveznu pisanu izjavu roditelja/staratelja.

Svi natjecatelji mlađi od 18 godina dužni su donijeti pisanu izjavu roditelja/skrbnika o suglasnosti za nastup na utrci.

Kotizacija iznosi : 100,00 Kn
Preuzimanje brojeva:  od 10:00 – 11:00h
  • Ručak- mini buffet
Prijava OBAVEZNA !
 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OPREZ U PROMETU! Policija u petak ujutro u akciji “Brzina – pretjecanje”!

Objavljeno

-

By

U cilju sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja nepridržavanja ograničenja brzine i nepropisnog pretjecanja, obilaženja ili mimoilaženja te podizanja razine sigurnosti na zadarskim prometnicama, sutra, 20. svibnja 2022. godine od 10 do 15 sati policija će provesti preventivno-represivnu akciju „Brzina – Pretjecanje“.

U sklopu pojačanog nadzora, policijski službenici sankcionirati će i sve ostale uočene prekršaje kojima se grubo narušava sigurnost cestovnog prometa.

“Pozivamo vozače da budu odgovorni u prometu te da poštuju sve prometne propise kako zbog svoje, tako i sigurnosti svih ostalih sudionika”, priopćeno je iz PU zadarske.

Osim brzine, vožnja pod utjecajem alkohola je jedan od glavnih uzroka nastanka prometne nesreće.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu