Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) U Zagrebu otvorena izložba inspirirana tradicijom otoka Iža hrvatske umjetnice s bečkom adresom Nike Petrović Grilc

Objavljeno

-

Foto: Marco Carraro

Svečano je otvorena samostalna izložba “Danubius” umjetnice Nike Petrović Grilc u izložbenom prostoru kulturne udruge Nova Akropola, Ilica 36 /1. kat u Zagrebu.

Na otvorenju izložbe je Ivančica Krivdić predstavila djelovanje udruge Nova Akropola, kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu Danubius koja se sastoji od ambijentalne prostorne instalacije sastavljene od niza lopiža te keramičarskih kompozicija objedinjenih u tematske misaone cjeline i video rada koji bilježi performans autorice Nike Petrović Grilc na obali Dunava. Švec Španjol istaknula je kako je riječ o iznimnoj mladoj umjetnici koja u svom umjetničkom djelovanju spaja tradicionalne tehnike poput keramike sa suvremenim medijima kao što su fotografija, video radovi i performans. Na kraju govora kustosica Švec Španjol citirala je majku umjetnice riječima: “Tradicija nije obožavanje pepela, već predaja vatre, to je ono što je Predrag predao svojoj kćeri – ljubav i entuzijazam te sve one vrijednosti koje su ugrađene u te lopiže – zajedništvo i pomoć.” Umjetnica Nika Petrović Grilc zahvalila se na organizaciji i pomoći oko realizacije izložbe, svim posjetiteljima na dolasku, a ponajviše svojoj obitelji i prijateljima na podršci u radu. Umjetnicu su svojim dolaskom podržale i mnogi kolege i kolegice umjetnici kao što su Nedeljko Tintor, Vlasta Pastuović Aleksić, Nikolina Knežević, Ljubica Lovrenčić i mnogi drugi.

O izložbi:

Umjetnica Nika Petrović Grilc predstavila se video radom Danubius kao i izborom keramike u vidu keramičkih instalacija i keramičkih kompozicija. Uzimajući Dunav kao nit poveznicu između Beča – grada u kojem živi i Hrvatske – zemlje iz koje dolazi, Nika Petrović Grilc interpretira duboku i često posve nesvjesnu isprepletenost ljudi, kultura i gradova; čovjeka i prirode; čovjeka i umjetnosti; ali i neospornu povezanost čovjeka i vlastitih korijena. Višestoljetna tradicija iškog lončarstva dio je obiteljskog naslijeđa koji je Nika Petrović Grilc preuzela od svog oca i tako postala prva iška lopižarka njegujući tradicijsko lončarstvo otoka Iža koje je 2009. godine proglašeno za nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Kroz direktan dodir s materijom Nika Petrović Grilc intuitivno upoznaje osobnosti gline i otkriva mogućnosti koje ona pruža. Oblikujući željene forme inspirirane prirodom autorica utkiva vlastitu energiju i emocije u završno djelo. Dovršene keramičke posude umjetnica vraća na ishodište – obalu rijeke Dunav gdje često crpi inspiraciju za svoj rad, ali i osjeća prirodnu povezanost s domovinom kroz rijeku koja protječe i spaja cijeli niz europskih država uključujući i Hrvatsku.

Uzimajući glinu kao glavni medij izričaja Nika Petrović Grilc uspjela je objediniti poticaje iz prirode – zvukove, oblike, teksture i strukture te ih transformirati u niz arhetipskih, ali i suptilnih, gotovo lirskih, keramičkih posuda. Nastale forme utjelovljenje su svega onoga što je umjetnica osjetila, spoznala i doživjela te protkala vlastitim obiteljskim naslijeđem, ali i individualnim senzibilitetom stvorivši pritom ciklus iskonskih vrijednosti koji istovremeno spaja prošlost i sadašnjost, tradicionalne i suvremene medije, prirodu i velegrad i time u konačnici biva izraz sadašnjosti uz maksimalno poštivanje i zahvalnost tradiciji i naslijeđu. (iz predgovora izložbe Sonje Švec Španjol)

O umjetnici:

Nika Petrović Grilc keramičarka je i multimedijalna umjetnica. Maturirala je modni dizajn na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, završila studij međukulturalne komunikacije na Karl-Franzens fakultetu u Grazu, gdje je ujedno i diplomirala na Akademiji primijenjene fotografije, a magistrirala na Ljubljanskom Arthouse-u. Trenutno piše doktorat na Fakultetu primijenjene umjetnosti u Beču i aktivno stvara na keramičarskom odjelu. Još kao dijete, od oca je naučila staro znanje izrade tradicijskog lončarstva otoka Iža, a 2019. godine Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske proglasilo ju je nositeljicom tog nematerijalnog kulturnog dobra. Stručne keramičarske radionice pohađala je u Jingdezhenu, kineskom gradu porculana, a 2022. ostvarit će Artist in Residence program u Fupingu, također u Kini. Sudjelovala je na preko 40 međunarodnih skupnih izložbi, a ostvarila četiri samostalne. Članica je ULUPUH-a i HDLU-a Zagreb.

Web stranica: www.nikapetrovic.com

DSC6022

Image 1 of 38

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! / U srijedu bez vode tri ulice na Stanovima. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 24.04.2024. godine (srijeda), u vremenu od 08:00 sati pa do 16:00 sati bit će privremeno obustavljena opskrba vodom u Zadru, u ulicama : Ulica Kraljice mira, Dubrovačka ulica, te Pazinska ulica.      

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještena u Ulici Kraljice mira  kod kućnog broja 33.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POSEBAN DOGAĐAJ U OGŠ SV. BENEDIKTA: U petak koncert bivših i sadašnjih učenika Škole

Objavljeno

-

By

Osnovna glazbena škola sv. Benedikta najavljuje poseban događaj: Koncert bivših i sadašnjih učenika Škole, koji će se odviti u petak, 26. travnja 2024. s početkom u 19.30 sati u
Koncertnoj dvorani Glazbene škole Blagoje Bersa u Zadru.

U svojih 16 godina djelovanja, OGŠ sv. Benedikta može se podičiti zavidnim brojem učenika koji su završili čitavu osnovnu glazbenu školu, a dio njih je svoje glazbeno školovanje nastavio i u srednjoj glazbenoj školi. Većina naših bivših učenika, sadašnjih srednjoškolaca, upisali su GŠ Blagoje bersa, no imamo učenicu koja pohađa GŠ Pavla Markovca u Zagrebu, u klasi naše bivše učiteljice oboe, Dore Draclin.

Uz bivše učenike nastupit će i nekoliko sadašnjih, solo nastupom, a poseban pečat koncertu dat će školski orkestar u sadašnjem sastavu, te specijalni orkestar nastao spojem bivših i sadašnjih članova.

Ovom prigodom OGŠ sv. Benedikta izvijestiti će i o završetku humanitarne akcije „Pomozi da vozi” te o prikupljenom iznosu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U GRADSKOJ KNJIŽNICI: Predstavljanje neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije

Objavljeno

-

By

Predstavljanje trogodišnjeg neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije održat će se u Gradskoj knjižnici Zadar (multimedijalna dvorana) u petak, 26. travnja 2024. u 17 h.

Institut za waldorfsku pedagogiju u Zadru predstavit će waldorfsku pedagogiju i neformalni studij waldorfske pedagogije, koji se već više od 20 godina održava u Zagrebu. Waldorfska pedagogija u Hrvatskoj ima tridesetogodišnju tradiciju, a u svijetu postoji preko 100 godina. Waldorfska pedagogija nastoji poučavati one sadržaje i onim načinom kako je to svakoj novoj generaciji potrebno, da bi se svima omogućio razvoj svih potencijala. Budući da se danas ne zna kakav će biti svijet kada naši današnji učenici odrastu, kroz sve se oblike odgoja i obrazovanja u duhu waldorfske pedagogije pokušavaju se ojačati kompetencije kreativnosti, dobrih komunikacijskih vještina i socijalnih odnosa (za snalaženje u potpuno novim životnim situacijama), razvija se njihovo samopouzdanje ali i empatija te se potiče njihov interes za cjeloživotno učenje.

Doživite ukratko jedan dan u waldorfskom vrtiću ili školi,

okušajte se u umjetničkim radionicama,

pogledajte izložbu radova iz waldorfskih institucija,

informirajte se o detaljima trogodišnjeg studija….

Broj mjesta je ograničen pa se prijavite na mail: iwp.cro@gmail.com

Ulaz je slobodan.

Organizatori:

Institut za waldorfsku pedagogiju, Zagreb

Udruga Peti element, Zadar

Inicijativa Waldorf Jarula Zadar

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu