Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

STRUČNI ŽIRI NA ADVENTU U ZADRU “Mistletoe” ima najbolje vino, “Picnic Winter House” najbolje slano, a “Finger bar” najbolje slatko jelo

Objavljeno

-

Vrlo živo bilo je subotnje poslijepodne, a kasnije i večer, na Adventu u Zadru. Zbivanja su počela već u poslijepodnevnim satima kada je zadarski Advent poslužio kao idealna scenografija za Državnu smotru mažoret plesa koja je od 16.30 započela na trgu Petra Zoranića, a završila velikim defileom svih sudionika gradskim središtem.

Domaćin smotre bila je udruga Zadarske mažoretkinje čija je predsjednica Željka Vitlov, ujedno i organizatorica ove smotre.

Svoje umijeće u mažoret plesu uz pomno odabranu glazbu predstavilo je čak deset skupina i to iz Posedarja, Biograda, Trilja, Vodica, Karlovca, Zagreba, Daruvara, Zadra, a dvije su skupine stigle iz susjedne Bosne i Hercegovine – Livno i Ljubuški.

Izvedena je ukupno 21 točka tijekom kojih su djevojke i djevojčice pokazale sve umijeće u mažoret plesu. Nisu se dale smesti, pa ni solistice, a nije im smetala ni hladnoća.

„Mi kao domaćini, ugostili smo naše prijatelje iz drugih gradova i oni su jako zadovoljni Zadrom. Želim se zahvaliti Gradu Zadru, Turističkoj zajednici grada Zadra, Zadarskoj županiji“ – rekla nam je Željka po završetku smotre.

Dok se odvijao defile mažoretkinja, na Adventu je započeo ozbiljan posao ocjenjivana gastro i eno ponude na kućicama, u organizaciji Udruge Vinum te uz potporu Udruge vinara Zadarske županije.

Osam članova ocjenjivačkog žirija istovremeno je ocjenjivalo ponudu kuhanih vina, kao i ponude slanih i slatkih jela, ali i autohtonost te ponude. Profesionalna su nepca ocjenjivala gastro ponudu i to zadarski chef Renato Kraljev, poznati kuhar Marko Perić,  zadarski kuhar i slastičar Mario Arbanas, te Marin Banović, nastavnik kuharstva u Srednjoj školi Biograd.

Za „tekući“ dio ponude na adventskim kućicama bili su zaduženi Manuela Plohl, osnivačica udruge Vinum i predavač na Wine Academy Croatia, Robert Plohl, vinski connoisseur, Filip Erceg, predsjednik udruge Vinum te Ivan Stiblik, sommelier i organizator poznate vinske manifestacije Zadar Wine Festival.

Ova je ekipa nekoliko sati, buri i hladnoći unatoč, obilazila sve adventske kućice i isprobavala ponudu za koju je zajednički zaključak žirija bio – da je iz godine u godinu sve bolja i bolja!

Imali su, rekli su nam, vrlo težak posao odabrati najbolje pa se u jednom trenutku dogodilo i „pripetavanje“ kuhanih vina kako bi konačno donijeli odluku. Naime, svatko se potrudio na svoj način obogatiti vino i učiniti ga zanimljivijim posjetiteljima koji su uvijek spremni probati nešto novo.

No kao i do sad, đir po kućicama je završio i žiri se morao odlučiti. A odlučio se da najbolje kuhano vino ima kućica Mistletoe, koja je i ranijih godina bila u tome uspješna, zatim slijedi Slavonska čarolija dok je na trećem mjestu Christmas night.

Najkvalitetniju i najraznovrsniju ponudu pića Adventa ima Picnic Winter House, a slijede ih Finger bar i Mala kućica. To pak znači da su ove tri kućice imale najveći izbora pića, bilo da se radi o vinima, koktelima ili žesticama.

Nakon đira po kućicama, ocjenjivački je žiri zaključio kako najbolje slano jelo ima Picnic Winter House čiji nam nagrađeni burger Blackie nije nepoznanica. Drugo mjesto u toj kategoriji pripalo je kućici Oštrozimlje s burgerom Stills, a treće La Famiglia meets Congo za burger La Famiglia.

Prvo mjesto u kategoriji slatkih jela osvojila je kućica Finger bar za tortu od sira, dok su na drugom i trećem mjestu Lord’s house i Santa’s house s najboljim fritulama.

„Ponuda jela je sve bolja, sve je više tih autohtonih namirnica, što smo u konačnici i ocjenjivali. Interes nam je da sve ono što proizvodimo u županiji, tu i prodajemo i da budemo prepoznatljivi“ – komentirao nam je nakon dodjele Renato Kraljev.

Osim kuhanih vina, ocjenjivački žiri po prvi je put ove godine birao i kućicu koja ima najautohtonija jela, odnosno najautohtonija pića.  U obje se kategorije žiri jednoglasno odlučio za Malu kućicu zbog jela divljači u pecivu od hrane, odnosno zastupljenosti zadarskih brendova pića.

„Smatram da smo došli do točke od koje je potrebno ići dalje i graditi autohtoni karakter Adventa i graditi njegovu prepoznatljivost. Međutim, samo smo jednu nagradu dodijelili jer znamo da još puno ugostitelja mora ubaciti u ponudu popriličan broj lokalnih proizvođača, što vina, što žestica, piva itd.  Što se tiče kuhanih vina, bilo je malo ponavljanja. Mistletoe, primjerice, ima dobru recepturu jer su nagrađeni i prije dvije godine. Neki su se podigli, neki su se možda mrvicu unazadili, međutim, generalno gledano, svi proizvođači kuhanih vina su jako napredovali od one prve godine kada smo ocjenjivali. Gotovo da smo imali veliki problem odabrati pobjednike i da se nismo mogli dogovoriti, na kraju smo čak imali i pripetavanje za prva tri mjesta“ – otkrila nam je članica žirija, Manuela Plohl.

I kuhari i vinari, zadovoljni viđenim i probanim, pozvali su i sve one Zadrane koji još nisu stigli do Adventa da ne čekaju ni trenutka već da se upuste u vlastito ocjenjivanje hrane i pića na kućicama i probaju sve te delikatese!

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADRANI U CRNOJ GORI Predstavnici OB Zadar sudjelovali na promotivnim događanjima u sklopu projekata LAB OP i ON TIME

Objavljeno

-

By

U sklopu projekta LAB OP – Poboljšanje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sustava i projekta ON TIME – Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke predstavnici OB Zadar g. Željko Čulina, dr. med., g. Boško Katić, struč.spec.oec. te g. Marko Mašina univ.spec.oec  sudjelovali su u Crnoj Gori na promotivnim događanjima vezanima za projekte.

U sklopu projekta LAB OP čiji je nositelj OB Zadar u Opštoj bolnici “Blažo Orlandić” Bar održano je promotivno događanje puštanja u rad kazetnog pneumatskog transportnog cijevnog sustava – zračne pošte, instaliranog u Službi laboratorijske dijagnostike.

Predstavnik OB Zadar g. Marko Mašina, univ.spec.oec  predstavio je partnere i aktivnosti do sada provedene projektom.

Predstavnici OB Zadar uputili su čestitke domaćinu, direktoru Bolnice gospodinu Igoru Karišiku, dr. med. u nadi da će ovaj jedinstveni sustav u Baru i Crnoj Gori poboljšati kvalitetu usluga u javnom zdravstvu, olakšati rad i unaprijediti efikasnost laboratorijske dijagnostike na zadovoljstvo kako medicinskih radnika, tako i pacijenata.

Više o projektu LAB OP.

U sklopu projekta ON TIME vodeći parter na projektu Zavod za javno zdravstvo Zadar u suradnji s domaćinom, Institutom za javno zdravlje Crne Gore u Podgorici je organizirao promotivno događanje s ciljem predstavljanja realiziranih projektnih aktivnosti, ostvarenih projektnih rezultata te Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva na kojem su sudjelovali i projektni partneri iz Opšte bolnice “Blažo Orlandić” Bar te Opće bolnice Zadar.

U ime Opće bolnice Zadar g. Marko Mašina predstavio je realizirane projektne aktivnosti te ostvarene projektne rezultate OB Zadar.

Tako je u OB Zadar u sklopu projekta ON TIME instaliran CATO sustav za propisivanje i pripravu citostatske terapije. To je sustav koji omogućuje propisivanje individualnog plana liječenja za pojedinog bolesnika s visokom točnosti doze lijeka koja se priprema u centralnoj pripravi citostatika te omogućava efikasnije liječenje i praćenje liječenja naših pacijenata. Do sada je u OB Zadar više od 600 bolesnika primilo optimiziranu terapiju za liječenje karcinoma putem implementiranog sustava citostatske pripreme.

Isto tako u sklopu projekta čiji je nositelj Zavod za javno zdravstvo Zadar, Odjel za kliničku radiologiju Opće bolnice Zadar postao je bogatiji za novi dijagnostički ultrazvučni uređaj s linearnom sondom koji spada u uređaje najsuvremenije generacije koji svojim karakteristikama uvelike pomaže u ranom otkrivanju karcinoma dojke, a na kojemu je do sada u našoj bolnici pregled obavilo više od 200 pacijenata.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

GROW GREEN Posađena 33 stabla na Crvenim kućama

Objavljeno

-

By

U sklopu projekta Grow Green danas su posađene 33 platane na području Crvenih kuća, u ulici Ive Mašine. Uz pomoć djelatnika tvrtke Nasadi i učenika Poljoprivredno prehrambene škole, Grad Zadar je, kao partner u projektu, nabavio sadnice stabala i organizirao sadnju kako bi se zelenilom oplemenio i ovaj dio grada.

Gradonačelnik Branko Dukić osvrnuo se i na druge “zelene” projekte Grada: Drago mi je  da smo sudionici ovog projekta sa ostalim europskim gradovima, kako bi smanjili utjecaj klimatskih promjena koje su sve veće. Nastojimo  ozbiljnim projektima odgovriti na izazove. U iduće 2 godine planiramo zasaditi oko 250 stabala. nastojimo sačuvati zelenilo i povećati njegovu površinu, a to ćemo implementirati i u prostornom planu.Krenuli smo u suradmnji sa Hrvatskim šumama u šumi Musapstan, nastavit ćemo sadnjom stabala, iskorištavanjem retencijskih bazena i uspostavom parkovnih zona pokazumeo jasnu namjeru da ovaj graed ima što više zelenila. Također, radimo i na uspostavi kišnih vrtova, a u budućnosti i na izgradnji propusnih parkirnih površina kako bi smanjili utjecaj zatopljenja.

Osnovni cilj projekta Grow Green je razviti i implementirati tzv. NBS strategije „Nature based Solutions“ (Rješenja utemeljena na prirodi) kako bi se osigurala troškovno učinkovita i dugoročna rješenja za rješavanje društvenih izazova kao što su klimatske promjene, sigurnost vode, sigurnost hrane, ljudsko zdravlje i sl. Projektom se nastoji procijeniti i razviti inovativni, isplativi i održiv pristup za postizanje navedenog. Projekt je vrijedan 11.589.852,00 €, od čega je budžet Grada Zadra 119.620,00 €.  Radi se o partnerstvu 6 EU zemalja i grada Wuhan (Kina) – Manchester (Velika Britanija), Valencia (Španjolska), Wroclaw (Poljska), Wuhan (Kina), Lille (Francuska), Zadar (Hrvatska) i Modena (Italija).

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ ZEMUNIKA Krila Oluja prezentirala program za 2022. godinu u punom sastavu od šest aviona

Objavljeno

-

By

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u ponedjeljak 16. svibnja 2022. godine održana je prezentacija programa za ovu godinu i predstavljanje dva nova člana akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”.

Prezentaciji je nazočio ministar obrane Mario Banožić sa suradnicima, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec te drugi predstavnici HRZ-a.

“Krila Oluje” u sezonu 2022. ulaze u punom sastavu od šest aviona, a letački program izvodit će se u formaciji šestorke.

Nakon što su izveli ovogodišnji program, pilotima Krila Oluje uručena su Odobrenja i Certifikati o uvježbanosti programa 2022., a novim članovima, natporučniku Danijelu Rigi i poručniku Matiji Đurašinu, uručene su diplome.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je pilotima “Krila Oluje” na uspješnom nastupu te novim članovima na ulasku u akrobatsku grupu.

“Svaki moj dolazak u Zemunik je u pravilu jedan novi i poseban doživljaj. Današnje predstavljanje novog programa ‘Krila Oluje’ i povećanje broja članova u akrobatskoj grupi jedan je novi i poseban doživljaj kojemu smo svjedočili kroz ove vrlo atraktivne 22 minute”, rekao je ministar.

Čestitao je novim članovima, istaknuvši da ga veseli dolazak novih pilota koji su se pridružili akrobatskoj grupi. Posebno je čestitao i zahvalio obiteljima pilota na pruženoj podršci: “Čestitke i zahvala obiteljima za svu onu žrtvu koju podnosite za svoje supružnike. Na taj način i vi doprinosite Hrvatskoj vojsci i hrvatskoj domovini”.

Osvrnuvši se na današnji događaj u Divuljama na kojem je svečano otkriven eksponat aviona MiG-21 pukovnika Ivice Ivandića, ministar je još jednom čestitao pukovniku Ivandiću na 30 godina potpore HRZ-u. “Pukovnik Ivandić je danas ovdje s nama i vjerujem da promatra ‘Krila Oluje’ na jedan poseban način. Upravo ovih 30 godina označilo je jedno razdoblje koje će uskoro biti iza nas, prije svega zahvaljujući nabavci višenamjenskog borbenog aviona, upravo ono što ste vi piloti tražili”, rekao je ministar.

“Nije nam bio cilj, kao Vladi, samo održati spremnost HRZ-a, nego i unaprijediti sposobnosti, a vi to svakim danom činite svojim radom i dok sam ministar obrane u meni ćete imati potpunu podršku. Čestitke svima, budite i ostanite Domovini vjerni”, poručio je Banožić.

Voditelj akrobatske grupe “Krila Oluje” satnik Darko Belančić zahvalio je svima na potpori i podršci tijekom obuke novog sastava “Krila Oluje”, koja u sezoni 2022. imaju dva nova člana. “Obuka je trajala sedam mjeseci. Bilo je naporno, bilo je uspona i padova, međutim jako mi je drago da stojim tu pred vama nakon što je program odrađen i zadaća izvršena. Nadam se da je program ispunio vaša očekivanja i opravdao uloženo povjerenje. Hvala puno svima na podršci, a posebno našim obiteljima koji su bili uz nas i bez kojih bi ovo bilo puno teže za obaviti. Hvala na strpljenju, razumijevanju i potpori”, rekao je.

Novi članovi “Krila Oluje”, natporučnik Danijel Rigo i poručnik Matija Đurašin istaknuli su zadovoljstvo nakon leta.

“Izmiješane su emocije. Zadnje tri godine proveo sam s grupom kao komentator i već sam upoznat s radom grupe, ali naravno, san je svakoga tko uđe u tu grupu, da s njima i poleti. Ovo je bila poprilično teška zadaća, uz koju imamo i druge zadaće unutar naše eskadrile kao nastavnici letenja”, istaknuo je natporučnik Rigo.

Poručnik Đurašin rekao je da su pripreme bile izazovne i zahtjevne, ali da su, uz dobro vodstvo i dobre nastavnike, uspjeli pripremiti i odraditi službeni program za iduću sezonu. “Ovo je novi korak u mojoj karijeri, u cilju unaprjeđenja moje letačke vještine”, rekao je.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu