ZADAR / ŽUPANIJA
PAG OUTDOOR osvojio nagradu Simply the best u kategoriji “Novi projekti u turizmu”

Za inventivno i kreativno oblikovanje sadržaja namijenjenih aktivnom odmoru koji daju značajan doprinos kvaliteti i posebnosti cjelogodišnje turističke ponude otoka Paga, nagrada dodjeljena od strane Udruge hrvatskih putničkih agencija odlazi u ruke Turističkih zajednica otoka Paga!
Projekt je to koji posljednjih godinu dana intenzivno razvijaju jedinice lokalne samouprave i promoviraju otok Pag kao jedinstvenu destinaciju idealnu za aktivni odmor. Nagrade za 2021. godinu dodjeljene su u sklopu 22. burze PUT održane u Crikvenici i Selcu, od 23.-25.11.2021.
“Veliko nam je zadovoljstvo primiti priznanje struke za ovako veliki i zahtjevan projekt otoka! No bez zajedničke sinergije i jedinstvene vizije svih dionika ne bi bilo moguće ostvariti sve naše definirane strateške programe, koji uključuju elemente održivog turizma i aktivnosti izvan glavne turističke sezone! Nama je to još jedna u nizu potvrda uspješne suradnje i motiva za iduće zajedničke projekte” – zaključile su liderice TZ grada Novalje, TZ grada Paga i TZO Kolan.
Podsjetimo, otok Pag ovim projektom nadilazi administrativnu podjeljenost na dvije županije, dva grada, dva općine i pet turističkih zajednica. Potpisanim sporazumom o udruživanju na projektu ujednačenog razvoja outdoor ponude od strane pet turističkih zajednica (TZG Novalja, TZG Pag, TZO Kolan, TZO Povljana, TZM Stara Novalja), Ministarstvo turizma RH je prepoznalo vrijednost i kvalitetu projekta te financijski potpomoglo njegovu realizaciju.
Galerije
FOTOGALERIJA Subotnja špica
ZADAR / ŽUPANIJA
FOTOGALERIJA Prva večernja „fešta od rib’“ Tuna, Sushi & Wine Festivala: Zadrani i turisti uživali u 250 kg brudeta od srdela i stotinama sushi zalogaja

Petak, odnosno predzadnji dan ovogodišnjeg 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala završio je kako je organizator, Turistička zajednica grada Zadra, i predvidio – velikom feštom od plave ribe i zabavom s dvosatnim koncertom šibenskog pjevača Đanija Stipaničeva.
Dalmatinska gastronomska tradicija i najpoznatiji japanski specijalitet sushi mogu zajedno na jedan stol pogotovo ako su jela spremljena od vrhunske sirovine – tune i srdele iz Jadrana. Dugi red Zadrana i turista stvarao se na obje strane velikog, improviziranog pulta TSWF. Na jednoj su strani kuhali Kaljani, članovi Udruge „Kualjske ribarske noći“ koji su u gigantsku posudu ubacili preko 100 kg srdela, zasolili ih s pet kg soli, prije toga pirjali 30 kg kapule, dodali 25 L maslinova ulja, 20 kg pasirane rajčice te sve zapaprili s dva kg papra čime su dobili ukupno 250 kg brudeta od srdele – srdelu „umido“.
Na drugoj je strani ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je u Zadru prisutna u nekoliko trgovačkih centara, predvođena majstoricom sushija Jasminkom Lacić, smotala na stotine sushi rola i nagirija od tune, inćuna, lososa i povrća te ih servirala s obaveznim soja umakom, wasabijem i ukiseljenim đumbirom. U dva-tri sata planula je sva hrana jer je bila vrhunski pripremljena, ali i ne preskupa. Porcija je stajala 25 kn kao i prethodnih dana Festivala, naravno uz predočeni bon. Sva sredstva, poznato je već, namijenjena su u humanitarne svrhe – Ligi za borbu protiv raka Zadar, odnosno Odjelu onkologije Opće bolnice te Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi. I u večernjem programu najveći dio posla su odradili baš učenici te škole, budući kuhari i konobari, koji su pekli srdele i tunu, servirali piće i hranu, pomagali gdje god je trebalo… Na ovogodišnjem su Festivalu ti srednjoškolci, zajedno sa svojim profesorima, vješto i predano odradili najveći dio posla.
Program koji je uslijedio najprije su vodili RTL-ova novinarka Nikolina Radić i DJ i voditelj s Radija 057 Davor Valčić, a onda je uslijedio koncert Đanija Stipaničeva koji je razveselio publiku na prepunom Trgu Petra Zoranića vlastitim pjesmama, ali i mnogim drugim dalmatinskim evergreen hitovima.
I zadnjeg dana ovogodišnjeg TSWF, u subotu, bit će veselo i – ukusno. Svoj cooking show u jutarnjim će satima imati mladi zadarski chef Klaudio Mrkić koji će pripremati jela na dvije teme: soljene i pržene plave ribe. I u subotu ujutro na Festival stižu majstori sushija iz „Sushi by A’s Fresh Dailiy“, a sa svojim jelima će im se svima pridružiti kuhari restorana „Roko“ i sukošanskog cateringa „Piazza“.
Festival završava u subotu navečer novom ribarskom feštom. Aktivna i razigrana družina iz Udruge mladih Puntamika peći će tunu i srdele na svom velikom roštilju, a za dobru zabavu će biti zadužena grupa Detour, pobjednik ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala.
ZADAR / ŽUPANIJA
OPĆINA SV. FILIP I JAKOV: 2,2 milijuna za opremanje dječjeg vrtića u Turnju

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je Odluku o isplati u iznosu od 2.226.145,07 kuna Općini Sv. Filip i Jakov u sklopu mjere ‘7.4.1.’ Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske namijenjenog ulaganju u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu za opremanje dječjeg vrtića Cvitić u Turnju.
Projekt “Izgradnja dječjeg vrtića Cvitić u Turnju” je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u sklopu mjere ‘7.4.1. Ukupna vrijednost projekta izgradnje dječjeg vrtića iznosi 9.142.633,06 kn a Europska unija sufinancirara je projekt s iznosom od 4.452.840,94 kn (48,7 %) dok je udio Općine Sv. Filip i Jakov 4.689.792,12 kn (51,3 %).
Izgradilo se 372 metara četvornih bruto građevinske površine dječjeg vrtića opremljenog za potrebe izvođenja programa odgoja i obrazovanja prema zahtjevima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
FOTOGALERIJA Đir po gradu
-
Sport11 sati prije
FOTOGALERIJA Malonogometni turnir “MALE NADE 2022.” u Sv. Filipu i Jakovu
-
Galerije3 dana prije
FOTOGALERIJA MOĆ MUZEJA / MEĐUNARODNI DAN MUZEJA Narodni muzej Zadar pripremio je bogat program
-
magazin4 dana prije
Horoskop za 17. svibnja 2022.