Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Nadbiskup Puljić u katedrali sv. Stošije zaredio trojicu novih đakona – Maria Mršića, Franu Šindiju i Matu Žilića

Objavljeno

-

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić zaredio je u subotu, 20. studenog, u katedrali sv. Stošije u Zadru trojicu novih đakona Zadarske nadbiskupije. To su Mario Mršić iz župe Biograd – Kosa, Frane Šindija iz Bibinja i Mate Žilić iz Briševa.

„Bitna dimenzija đakonskog ređenja obilježena je riječju diakonia – služenje. Ako netko želi biti prvi, neka bude sluga. Jer naše je zvanje služiti. I Gospodin nas šalje zato da služimo. Služimo njegovom kraljevstvu ponajprije, a onda i ljudima koji su oko nas“ poručio je mons. Puljić, naglasivši da nas ređenje uvijek uvodi u otajstvo Božjeg plana s ljudima i podsjeća na Isusove riječi: Ne izabraste vi mene, nego sam ja vas sebi izabrao i odredio da idete i rod donosite.

„Božja je milost što su Mario, Frane i Mate izrekli slobodno svoj: Evo me! Bog poziva i bira, a čovjek odgovara. Stoga je duhovno zvanje dar i otajstvo vjere, a u njegovom rađanju i hodu uključeni su Bog i čovjek, obitelj i zajednica vjernika. Ređenje je dar ređenicima, ali i Nadbiskupiji, Crkvi i narodu“ rekao je mons. Puljić.

Nadbiskup je poželio da ređenici ljube bez koristoljublja, da se daruju bez pridržaja i služe bez uvjetovanja, da „neporočno obdržavaju duhovnu stegu sa svjedočanstvom dobre savjesti“.

Đakonat je prvi stupanj sakramenta Svetoga reda. „Očituje se u Službi Riječi i služenju kod oltara i u služenju bližnjima u potrebi. Da bi to mogli slobodno i nepodijeljena srca činiti, đakoni će javno odabrati stalež beženstva radi nebeskog kraljevstva. Uz to će obećati da će čuvati i razvijati duh molitve, obdržavati bogoslužje časova te moliti za Crkvu i čitav svijet“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da „Crkva nije samoupravna zajednica ni demokratsko društvo, nego zajednica vjernih Isusovih učenika s hijerarhijskim ustrojem proglašenim na Gori blaženstava“.

„Đakoni su osobito pozvani vršiti „službu ljubavi“, poput Krista koji nije došao da bude služen, nego da služi. Činom pranja nogu Isus je izrazio smisao svog poslanja, a služenje drugima učinio temeljnim zakonom u Crkvi“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da „služenje braći kao blagoslovljeno djelo nije prva i najvažnija stvar pastoralnog rada. Prva i najvažnija stvar je služenje Bogu, jer, Isus je iznad svega sluga Jahvin, a onda sluga ljudi. Zato kad klerik, svećenik ili đakon zanemari ono što se od njega s pravom očekuje i što on jedini može uraditi, predslaviti otajstva vjere, ako se samo posveti ovozemnom životu, ne služi se braći“ rekao je nadbiskup i upozorio: „Uslijed utjecaja sekularizma i aktivizma postoji ozbiljna opasnost da se zanemari duhovnost i molitva. Stoga Crkva kao dobra majka i učiteljica obvezuje i potiče ređenike neka tumače crkveni nauk te pobožno i vjerno slave Kristova otajstva u znaku tropleta „vjeruj što razmatraš, druge poučavaj što vjeruješ, i sam vrši ono što druge poučavaš“.

Uoči blagdana Gospe od Zdravlja koja se osobito časti u Zadru, nadbiskup je preporučio Gospinom zagovoru da ređenike daruje poniznošću, postojanošću i pouzdanjem u Boga. „Neka postojanim duhom trajno daju do znanja svakomu da neće biti dvorjani koji se dodvoravaju ljudima ovoga svijeta, niti trstike koju razni vjetrovi ljuljaju kamo hoće. Svečanim činom ređenja i svojim obećanjima oni žele poput Ivana Krstitelja biti proročki navjestitelji Božje pravde i kraljevstva njegova. Neka svojim pouzdanjem u Boga, poput Abrahama, stupaju sigurni da ih Bog koji ih je pozvao od utrobe majke njihove, neće ostaviti. Neka s bl. Alojzijem Stepincem ponavljaju: U Tebe sam se Gospodine pouzdao!“ poručio je nadbiskup Puljić.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) ADVENT U ZADRU Koncert Rockatansky banda kao odličan uvod u adventska glazbena događanja

Objavljeno

-

By

Foto: Bojan Bogdanić

Spletom okolnosti, prvi koncert ovogodišnjeg Adventa u Zadru bio je onaj održan u subotu navečer na Trgu Petra Zoranića, a nastupio je dobro poznati zadarski Rockatansky band.

Kako je zbog lošeg vremena dan ranije otkazan koncert grupe Pips, Chips & Videoclips, ovi su Zadrani svojom svirkom napravili odličan uvod u adventska glazbena događanja. Koncert je započeo u 21 sat, a odlična svirka ovog benda trajala je puna dva sata! Mnogi su posjetitelji zaplesali uz taktove jednog od najomiljenijih domaćih bendova.

– Imali smo osjećaj kao da smo svirali lani, ali onda smo shvatili da je to bilo prije dvije godine! Bilo je divno opet osjetiti zadarski Advent, da je sve oko nas šareno i da dobijemo taj neki privid normalnog stanja. – komentirao je nakon koncerta Dario Terzin iz Rockatansky banda.

Pored zanimljive i bogate gastronomske ponude na adventskim kućicama, na njihovom repertoaru izmjenjivali su se poznati glazbeni hitovi što je dodatno zagrijalo atmosferu Adventa.

– Odlučili smo to odraditi baš onako koncertno, pjevati dva sata u komadu da ljudi uživaju. Repertoar je uvijek onaj naš, dobro znani domaći i strani hitovi, to ljudi vole i poznaju. Vidjeli smo po licima, ali i po komentarima posjetitelja da su zadovoljni. Svi kažu kako im je to sve nedostajalo, kako su uz nas pjevali pjesme od Olivera i drugih. – kaže Terzin i dodaje: – Atmosfera nije preopuštena kao one sjajne 2019., ali i više je nego očito da ljudima nedostaje ovakvih manifestacija i druženja. Vidim da po kućicama vlada dobro raspoloženje uz kuhano vino tako da će to sve na kraju biti i više nego dobro. Sretni smo što se Advent održava, ne samo s te glazbene strane jer nastupamo, već upravo zbog ljudi, da sve skupa nekako živne. I moja je obitelj bila na Adventu i nauživali su se, to dobro utječe na poboljšanje psihe ljudi u ovim vremenima.

Mi se samo možemo složiti s njegovim riječima jer su druženje, zabava, dobra spiza i piće uz odličnu glazbu i više nego dobar recept za opuštanje. Zato pozivamo sve ljude dobre volje da se i večeras pridruže i guštaju na zadarskom Adventu.

0802AD1

Image 1 of 33

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STOŽER: 77 novozaraženih na zadarskom području. U OB Zadar preminuo 80-godišnjak

Objavljeno

-

By

na području Zadarske županije 77 je novozaraženih osoba koronavirusom, a jedna je osoba preminula.

Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar(38), Benkovac(1), Biograd(3), Nin(4), Obrovac(2) i Pag(3) te općina Bibinje(3), Gračac(2), Novigrad(1), Pakoštane(5), Pašman(1), Posedarje(1), Preko(1), Sukošan(4), Sv.Filip i Jakov(2), Škabrnja(1), Vir(4) i Zemunik Donji(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 279 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 1457 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 120 osoba.

Od posljedica infekcije koronavirusom u Općoj bolnici Zadar preminuo je muškarac u dobi od 80 godina.

Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirana su 42 bolesnika od kojih je 9 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na liječenju je 20 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PREZENTACIJA REZULTATA ISTRAŽIVANJA NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Geografi istraživali je li Zadar gastro grad. Gdje dominiraju restorani, gdje fast food, a gdje pekare?

Objavljeno

-

By

„Može li Zadar postati gastro grad?“. Odgovor na ovo pitanje prošlog su tjedna ponudili doc. dr. sc. Silvija Šiljeg i mag. geogr. Lovre Panđa s Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, koji su u okviru obilježavanja Dana Grada Zadra u Gradskoj knjižnici Zadar prezentirali istraživanje studenata Odjela za geografiju, provedenog u okviru kolegija „Modeliranje prostornih podataka“. Cilj istraživanja bio je provesti prostornu analizu gastronomskih objekata primjenom kriterija dostupnosti, rasprostranjenosti i demografske napučenosti te predložiti kriterije za razvoj teorijskog koncepta gastro grada s aspekta geografije.

Metodologija je uključivala izradu GIS baze podataka kojom je utvrđeno da je duljina prometnica unutar grada 382,87 km (Izvor: Geofabrik) te da je u gradu 161 gastronomski objekt. Generirane su zone dostupnosti restorana (konoba, pizzerija, bistroa, sala za vjenčanja), objekata brze prehrane i pekara, te je izvršena korelacija između broja stanovnika i gastronomskih objekata, između zona dostupnosti i statističkih krugova i između broja stanovnika i izdvojenih zona dostupnosti.

Najbolju dostupnost restorana (do pet minuta hoda) imaju Poluotok, Voštarnica, Borik i Puntamika, a najlošiju (duže od 15 minuta hoda) žitelji Novog Bokanjca, Bokanjca, Bilog Briga, Ploče, Dračevca, dijelovi Gaženice i sjeverni dijelovi Dikla. Najbolje su prostorno distribuirane pekare, koje su unutar pet minuta hoda dostupne za 58 posto stanovnika, dok su najlošije prostorno distribuirani objekti brze prehrane.

– U svijetu su popularna istraživanja u kojima se gradovi srednje veličine nastoje prikazati kao pametni gradovi, zeleni gradovi, sportski gradovi… Jedan od koncepata je i gastro grad, u kojemu se istražuje može li posjetitelj kroz gastronomiju naučiti puno o području u koje dolazi. U istraživanju smo obuhvatili 41 statistički krug s 21 mjesnim odborom, u kojima smo provjeravali dostupnost svih gastro objekata, uključujući pekare i objekte brze prehrane. Posebnim alatom ažurirani su podaci o prometnicama te je ispravljeno oko sto pogrešaka u odnosu na javno dostupne planove, rekao je na prezentaciji mag. Panđa.

Na području Zadra 52 posto svih gastronomskih objekata su restorani, 33 posto su pekare a manje od 15 posto su objekti brze prehrane. Na Poluotoku se situacija značajno mijenja – restorana je skoro 70 posto, pekara tek 13 posto. Poluotok je očekivano najgušće premrežen gastronomskim objektima, iako je (nestvarno zvuči) slabije naseljen, ali je centar turističkog i poslovnog života. Kako se ide prema periferiji, gastronomskih objekata je sve manje (s izuzetkom Dikla i Puntamike), dok pojedini dijelovi na periferiji grada, koji su napučeni stanovnicima, nemaju niti jedan gastronomski objekt.

Najviše objekata brze prehrane je na Poluotoku, Branimiru, Relji te nekoliko izdvojenih zona.U dosta zona uopće ih nema unutar 15 minuta hoda (jedan sat – pet kilometara), što ne čudi jer se često baziraju na dostavi.

Odgovor na pitanje s početka teksta je da se u ovom trenutku, prema kriteriju prostorne distribucije i demografske napučenosti, Zadar ne može brendirati kao gastro grad.

Gastronomski objekti trebali bi pružati uslugu ne samo za turiste, nego i za lokalno stanovništvo, pa s geografskog aspekta nisu zadovoljeni kriteriji za razvoj Zadra kao gastro grada. Također, treba poraditi na ponudi u samim gastronomskim objektima. Postojeći ne prezentiraju u potpunosti sve okuse ovog podneblja te bi trebalo razvijati objekte koji imaju tradicionalnu mediteransku hranu i različite vrste usluga.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu