Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Sabunike u četvrtak bez vode!

Objavljeno

-

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Privlaci, dana 11.11.2021. godine (četvrtak) u vremenu od 08:30do 12:00h bez vode biti će potrošači u predjelu Sabunike.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Sabunike IV kod kć.br.21 .

 

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVI RADOVI NAJAVLJENI IZ VODOVODA! U ponedjeljak bez vode čak 9 ulica u Zadru. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG prema projektu „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Zadar – Petrčane”, u Zadru, dana 06.02.2023.godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Ivana Rendića

Nikole Šopa

Dragutina Blažekovića

Ante Topića Mimare

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulica Ivana Rendića, kod kuć.br. 3.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 06.02.2023.godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 15:00h, bez vode će biti potrošači u ul.:

Marina Držića

Augusta Šenoe

Tina Ujevića

Frana Supila

Ivana Gorana Kovačića

Tijekom radova pa do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Marina Držića, kod kuć.br. 17.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) NA SVEUČILIŠTU U ZADRU OBILJEŽEN DAN CRVENIH HALJINA Promjenom navika rizik od moždanog udara može se smanjiti za 80 posto!

Objavljeno

-

By

Zadar je ove godine prvi put sudjelovao u javnozdravstvenoj kampanji „Dan crvenih haljina“, koja je pokrenuta kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.

Kampanja „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. U Hrvatskoj je Hrvatsko neurološko društvo 2019. godine pokrenulo kampanju „Dan crvenih haljina“, a simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

– Posljedice moždanog udara teži su kod žena nego kod muškaraca. Zbog toga je javnost potrebno educirati kako bi simptomi bili prepoznatljivi. Nažalost, pokazalo se da žene kasne s traženjem pomoći nakon moždanog udara, kaže Doris Bailo, predsjednica Udruge Cukrići Zadar, koja je zajedno s Odjelom za psihologiju Sveučilišta u Zadru, uz pomoć i podršku Odjela za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru i Udruge za autizam Zadar, te sudjelovanje Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Medicinske škole Ante Kuzmanića i Udruge Ahimsa, organizirala prvo obilježavanje ovog dana u Zadru.

Nakon okupljanja na Pozdravu Suncu i fotografiranja sudionici su se pješice uputili na Sveučilište u Zadru, gdje je priređeno nekoliko predavanja, mjerenje tlaka i šećera u krvi te degustaciju namirnica i pića Poljoprivredno, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.

Prof. dr. sc. Nataša Šimić održala je predavanje „Žena u crvenom – čimbenici rizika za moždani udar“, doc. dr. sc. Anamarija Mrđen o prevenciji moždanog udara u žena a prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić o mediteranskoj prehrani. Istaknuto je kako su dvije osnovne vrste moždanog udara ishemijski – kada mozak ostane bez kisika, i hemoragijski koji nastaje puknućem krvnih žila.

Brojnim istraživanjima otkrilo se puno o funkcijama mozga te se danas može predvidjeti probleme ovisno o mjestu na kojemu je nastao. Promjenom navika, odnosno smanjenjem krvnog tlaka, tjelesne težine, prestankom konzumiranja duhana i alkohola, smanjenjem lošeg kolesterola, odnosno pravilnom prehranom, rizik od moždanog udara može se smanjiti za 80 posto.

Što se tiče pušenja, smatra se da pet godina nepušenja poništava taj rizik. Prekomjerno ispijanje alkohola uništava krvne žile, ali jedno do dva pića dnevno, odnosno čaša crnog vina, preveniraju moždani udar.

Nakon predavanja predstavljen je film o učenici Medicinske škole Petri Adžić, koja je sa samo 15 godina doživjela moždani udar uslijed prsnuća urođene arteriovenske malformacije na području malog mozga, zbog kojega i danas prolazi mukotrpne terapije.

Prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić zahvalio je svim sudionicima, izražavajući nadu da će sljedećih godina ovaj dan obilježavati cjelodnevnim programom i konferencijom, kako bi se još više osvijestila važnost prevencije moždanog udara i svih drugih potencijalnih opasnosti koje ovo oboljenje nosi sa sobom.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DHMZ IZDAO UPOZORENJE ZBOG HLADNIH VALOVA: Zima još nije rekla svoje. Najgore će biti od sredine tjedna!

Objavljeno

-

By

Zaštita od velikih hladnoća – preporuke za javnost


Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod, stoji u posebnoj objavi iz DHMZ-a:

Kako bi se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka:

  • Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.
  • Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
  • Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
  • U slučaju kiše koja se ledi u dodiru s tlom, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.
  • Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
  • Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
  • Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.
  • U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati:Hitnu medicinsku službu – 194
    ili Centar za žurne službe – 112

Hladni valovi, slično kao i topli, djeluju na ljude uzrokujući povećanu smrtnost i pobol. Međutim, dok je utjecaj toplih valova uglavnom koncentriran na 1-2 dana nakon njihove pojave, hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihovog završetka. Premda je maksimum smrtnosti kod toplih valova izraženiji nego kod hladnih, ukupno povećanje smrtnosti je nakon hladnih valova veće nego nakon toplih valova.

Kriteriji za pojavu hladnih valova koji mogu biti opasni za zdravlje ljudi određeni su pomoću podataka smrtnosti i podataka temperature zraka u razdoblju 1983-2008. Stupanj opasnosti određuje se prema stupnju povećanju smrtnosti:

umjerena opasnost povećanje smrtnosti za 5% iznad prosjeka
velika opasnost povećanje smrtnosti za 7,5% iznad prosjeka
vrlo velika opasnost povećanje smrtnosti za 10% iznad prosjeka

Napomena: Treba naglasiti da upozorenje na hladnoću koja djeluje na zdravlje nije isto kao upozorenje na nisku temperaturu vidljivo na Meteoalarm stranici. Niske temperature u velikoj mjeri utječu na zdravlje ljudi, ali također negativne (niske) vrijednosti temperature mogu znatno utjecati na opskrbu energije, osobito električne, na smrzavanje tekućina, što je posebno važno zbog opskrbe pitkom vodom i sl. Pragovi koji postaju kritični za zdravlje u pojedinim se regijama mogu znatno razlikovati od pragova odnosno vrijednosti temperature koja može utjecati na privredu, gospodarstvo, promet, ekonomiju i sl. Upozorenje na hladnoću unutar platforme Meteoalarma podrazumijeva širi spektar utjecaja te se razlikuje od upozorenja na hladnoću koja može utjecati na zdravlje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu