Connect with us

Hrvatska

ŠTO JE 2G? Zna se i kada bi točno mogla krenuti ova najstroža mjera koju spominju Beroš i Božinović…

Objavljeno

-

Beroš je kazao da ‘možda prijeđemo na model 2G na koji je čitava Austrija prešla’

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj iz dana u dan je sve gora; posljednjih nekoliko dana obarali su se rekordi po broju novozaraženih koji su prešli sedam tisuća.

Ministar zdravstva Vili Beroš u subotu je s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem posjetio KB Dubrava, želeći dati potporu djelatnicima bolnice i osvijestiti koliko je situacija teška.

Beroš je kazao da “u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, moramo na sve biti spremni” te da “možda prijeđemo na model 2G na koji je čitava Austrija prešla”.

Što je 2G?

Što uopće označava 2G? Iza oznake “2G” krije se “geimpft oder genesen”, odnosno “cijepljeni i preboljeli”. Ovakav model podrazumijeva, dakle, covid-potvrde samo za osobe koje su ili cijepljenje ili su preboljele virus. Negativan test na koronavirus u tom se slučaju ne bi priznavao.

No, kako su Austrijanci zamislili da će funkcionirati taj model? Austrija je u petak najavila značajno pooštravanje ograničenja u cijeloj zemlji od 8. studenog te će necijepljenima biti zabranjen ulazak u restorane, frizerske salone i brojna događanja.

Gdje će sve biti potreban dokaz o 2G?

  • Gastronomija (tj. restorani, kafići, barovi, bilo u zatvorenom ili na otvorenom)
  • Hoteli
  • Usluge koje zahtijevaju bliski fizički kontakt poput frizera i kozmetičkih salona
  • Kina i kazališta
  • Događaji za više od 25 osoba, bilo da sjede ili stoje

Dakle, necijepljene osobe neće moći ući u gore navedene prostore. Za uvođenje ovog 2G pravila je predviđeno prijelazno razdoblje od četiri tjedna, tijekom kojeg će biti dovoljan negativan PCR test u kombinaciji s dokazom prve doze cjepiva protiv koronavirusa, piše austrijski The Local.

Za radna mjesta, gdje je nedavno uvedeno 3G pravilo (“geimpft, genesen oder getestet”; odnosno cijepljeni, oporavljeni ili testirani), PCR testovi i dalje će vrijediti za ulazak.

Na nekoliko mjesta će biti potrebne FFP2 maske, no u tim prostorima nije potreban dokaz o 2G ili 3G:

  • Kulturna mjesta poput knjižnica i muzeja
  • Žičara
  • Svi maloprodajni objekti
  • Javni prijevoz, te za kupce u supermarketima i ljekarnama

Također, mijenja se i valjanost austrijske aplikacije koja se koristi za dokazivanje cijepljenja, Green Pass. Osobe će se smatrati potpuno cijepljenima tek devet mjeseci nakon njihove druge doze cjepiva protiv Covid-19. Cilj je potaknuti uzimanje treće doze, koja je svima dostupna šest mjeseci nakon druge doze.

Osim toga, uklanjaju se i sve izlazne provjere, odnosno zahtjevi za pokazivanjem dokaza o 3G-u kako bi se napustili određene općine. Ove izmjene stupaju na snagu od ponedjeljka, 8. studenog.

‘Ozbiljna situacija u Austriji’

Ovakvu promjenu austrijski kancelar Alexander Schallenberg pravdao je “ozbiljnom situacijom” u Austriji, kao i “visokom stopom popunjenosti kreveta intenzivne njege koja raste brže od očekivanog”. Austrijsko ministarstvo zdravstva u petak je izvijestilo o 9.388 novih slučajeva u posljednja 24 sata.

Restriktivnije mjere usmjerene su na smanjenje širenja virusa, osiguravanje da se zdravstveni sustav može nositi s tim, te poticanje cijepljenja kako bi se dugoročno povećala zaštita.

“U autu vežete pojas [da biste se zaštitili]. Cijepljenje je sigurnosni pojas u pandemiji”, rekao Schallenberg na konferenciji za novinare u petak navečer najavljujući mjere.

Nekoliko regija već je odlučilo pooštriti svoja pravila izvan nacionalnih mjera, posebno Beč koji je 2G najavio prije sastanka vlade i regija u petak.

Jedna od kritika novih mjera bila je da su česte promjene i regionalne varijacije u ograničenjima zbunjujuće za praćenje. Prošlo je samo tjedan dana otkako je Austrija posljednji put ažurirala svoj postupni plan za ograničenja Covida, uvodeći dvije dodatne faze za izradu plana u pet koraka.

Svaka faza bila je povezana s različitom razinom kapaciteta jedinica intenzivnog liječenja. Austrija je prošlog tjedna još uvijek bila u prvoj fazi od pet, s oko deset posto kreveta intenzivne njege zauzeto pacijentima s Covidom-19. Ipak, prošlog je tjedna postalo jasno da će Austrija ući u sljedeću fazu jer se broj pacijenata s Covidom u jedinicama intenzivnog liječenja približio 300, a ovaj tjedan broj je počeo još više rasti.

Promjene znače da zemlja ulazi u razinu 4, koja je tek prošli tjedan dodana u plan.

Sljedeća i posljednja faza, razina 5, bila bi zatvaranje za necijepljene osobe, kojima bi bilo dopušteno napustiti svoje domove samo u određenim okolnostima. Prema sadašnjim pravilima, ova posljednja razina se uvodi ako stopa popunjenosti jedinica intenzivnog liječenja prelazi 600 kreveta (ili 30 posto popunjenosti).

Kako bi ovaj model izgledao u Hrvatskoj?

Nije poznato kako bi ovaj model, ako do njega uopće i dođe izgledao u Hrvatskoj. Jedino što znamo jest Beroševa izjava da je tako nešto moguće i izjava njegovog kolege iz Vlade Davora Božinovića.

On je u petak kazao kako je od 4. siječnja moguća promjena covid potvrda koja bi išla upravo u opisanom smjeru. Test više ne bi bio kriterij za dobivanje covid potvrde, već bi se ona mogla dobiti isključivo na temelju preboljenog covida ili potvrde o cjepivu. Zasad nije bilo govora o tome za što bi sve vrijedile te nove covid potvrde – kao i ove postojeće koje su pred uvođenjem – za javne i državne službe, ili bi situacija bila drugačija.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hrvatska

Plenković: Dogodine u ovo doba svi ćemo plaćati u eurima

Objavljeno

-

By

Premijer Andrej Plenković Saboru podnio je izvješće o sastancima EU Vijeća.

“Činjenica da smo u 2021. kao i sve ostale članice bili u situaciji da nakon 2020., koju je obilježila najveća pandemija u zadnjih 120 godina, koja je uzrokovala ne samo zdravstvene nego i ekonomske poteškoće, da se nađemo u poziciji da zajedničkim rješenjima nastojimo dignuti hrvatsko gospodarstvo”, rekao je Andrej Plenković i dodao:

“U tom svjetlu mi smo ekonomija koja je u drugom i trećem kvartalu ostvarila rekordni rast 15,8 posto. Očekujemo prema našim projekcijama, a vidite i da su se revidirale projekcije kreditnih agencija i ostalih aktera, da bi taj rast u 2021. trebao biti iznad 10 posto, što pokazuje agilnosti i žilavost hrvatskog gospodarstva, orijentiranost na izvoz, investicije i rast osobne potrošnje uz sve preduvjete koje smo učinili da bi osigurali uspješnu turističku sezonu, čiji su prihodi bili praktički iznad 90 posto rekordne 2021.

2021. u političkom smislu s aspekta Hrvatske u odnosu prema EU imala je proces vrednovanja, ispunjavanja naših zadanih kriterija prema Schengenu i europrostoru i temeljem detaljno provjerenih podataka svjedočili smo pozitivnom izvješću EK glede članstva u schengenskom prostoru, koja bez ikakvih dodatnih zareza podržava članstvo Hrvatske u Schengenu. Preostalo je da se daljnja procedura vodi između dvije institucije, Vijeća i Parlamenta te da tijekom ove godine donese se odluka o članstvu Hrvatske u Schengenu.

Drugi korak je europodručje. Mogu reći da smo učinili maksimalne napore kroz godinu i sedam mjeseci. Vidjeli ste da smo predstavili konture Zakona o euru. Smatramo da smo u dobroj situaciji da nam sve razine EU daju pozitivne odluke sredinom ove godine i da u miru pripremimo tehnički završne korake zamjene kune za euro. U ovo doba dogodine ukoliko ne bude ne znam kakvih nepredviđenih okolnosti, mi bismo svi trebali ići u dućan i plaćati s eurima, uz prethodne mogućnosti zamjene kune bez ikakve naknade.”

“Omogućili smo besplatno cijepljenje svima koji dođu”

Osvrnuo se i na pandemiju: “Što se tiče covida i cijepljenja, ja bih za prošlu godinu stvari sveo na dva razdoblja, jedno je dok nismo imali dovoljno cjepiva i ono je riješeno na temelju naših razgovora s partnerima negdje na proljeće i mi već od svibnja osiguravamo dovoljno cjepiva za cijelo stanovništvo. Oni koji su se željeli cijepiti, mogli su. Oni koji nisu, to su učinili vlastitim odabirom. Ja to poštujem, ali je činjenica ako se netko nije cijepio, da je sebe manje zaštitio i ostavio više izložen virusu koji je poharao cijeli svijet i nanio veliku štetu i Hrvatskoj te zdravstvu.

Mi u tom procesu nismo zaboravili našu važnu ulogu, Hrvatska nije sama na svijetu i treba pomoći i drugima, koji nemaju cjepivo. Mi smo to učinili više puta na različite načine. Omogućili smo besplatno cijepljenje za bilo koga tko dođe u Hrvatsku. To je djelovanje lokalno, a doprinos globalni u borbi protiv pandemije. Drugo je bila pomoć susjedima, prvenstveno BiH, ne samo zato jer nam je bliska država već i zato što tamo žive Hrvati. Donirali smo cjepiva i drugim državama, u susjedstvu i zemljama van Europe – bilateralno i mehanizmom COVAX i to ćemo nastaviti u budućnosti. Dovoljno smo naručili cjepiva”, rekao je Plenković.

“Preuzet ćemo dio tereta u slučaju povećanja cijena plina”

“Što se tiče samih sastanaka, jedna od najvažnijih tema je bilo pitanje koje se odnosilo na rast cijena energenata. Na tom tragu, osobito od rujna, na razini Vijeća počele su rasprave što napraviti, uz komparativne prakse, da bi se ublažili negativni efekti na stanovništvo i gospodarstvo. Prvo, što se tiče cijene struje glede kućanstva ona se nije povećala i neće se povećati do travnja. Cijene plina, tu imamo građane i poslovne subjekte. Što se tiče kućanstava, ništa se neće promijeniti do travnja. Što sukladno dobrim praksama na razini EU ostaje hrvatskoj vladi, prva domena je pomoći socijalno ugroženima. Mi i danas imamo naknadu u iznosu 1200 kuna koja se daje socijalno ugroženim obiteljima, oko 64 tisuće kućanstava prima tu naknadu. U slučaju povećanja cijena plina mi ćemo kao Vlada povećati tu naknadu onima koji imaju najveći problem s plaćanjima režija. Drugi element, kako da u ovakvim situacijama krize nacionalne energetske kompanije – HEP – na svoja leđa može preuzeti dio tereta i tako rasteretiti građane. Mislim da tu imamo prostora da s takvom ulogom, putem pametnoga postavljanja HEP-a u vremenu pred nama, napravimo iskorak i ublažimo efekt rasta cijena. Treći element se odnosi na poreznu politiku. Danas je porez na cijenu električne energije 13 posto, na cijene plina 25 posto i tu postoji prostor koji će Vlada sukladno izračunima i efektima iskoristiti da bi promijenila ono što treba”, rekao je Plenković.

Vanjskopolitičke teme

“Što se tiče vanjskopolitičkh tema, izdvojio bih jugoistok Europe – tema proširenja. Imali smo nakon sastanka na vrhu za vrijeme hrvatskog predsjedanja u svibnju 2020., sastanak na Brdu kod Kranja gdje smo uspjeli poslati snažne poruke podrške susjednim zemljama uz ispunjavanje kriterija da krenu naprijed. Posebno smo više puta razgovarali i na razini Vijeća, ja sam imao veliku intervenciju na temu situacije u BiH, gdje smo partnerima ukazali na kompleksnost okolnosti koje se zbivaju oko reforme izbornog zakona, a gdje želimo da se postigne rješenje kojim bi se dugoročno radi dobrog funkcioniranja zemlje eliminirala anomalija koja postoji od 2006., a to je da Hrvatima na teritoriju Federacije člana Presjedništva biraju građani BiH koji nisu Hrvati. Mi smatramo da to nije dobro i pravedno, nije tako bilo zamišljeno u Daytonu. Ista praksa je i s načinom izbora u Dom naroda”, zaključio je.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Pulmolog pobrojao glavne simptome omikrona

Objavljeno

-

By

Pulmolog Saša Srića u Novom danu je komentirao hoće li i Hrvatska proglasiti kraj pandemije i preći u suživot s covidom-19.

“U više navrata smo imali znanstvenike, kolege koji su znali i nekoliko puta govoriti i nekoliko puta proglašavali kraj pandemije, no u ovoj aktualnoj situaciji gdje je ovoliki broj zaraženih i umrlih, zasigurno ne možemo govoriti o prelasku iz pandemijskog u endemijski oblik”, kazao je Srića.

Srića je istaknuo da omikron izaziva blažu kliničku sliku, a naveo je i koji se simptomi javljaju kod oboljelih od novog soja.

“Omikron izaziva blažu kliničku sliku, prezentira se najčešće s jednom izrazitom grloboljom, začepljenim nosom i curenjem nosa, pacijenti povremeno imaju povišenu tjelesnu temperaturu i suhi kašalj, kao i kod delte. No, delta je izazivala puno drastičniju kliničku sliku u smislu teških upala pluća”, naveo je pulmolog.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Puhovski: Oporba je u poziciji liliputanca prema Plenkoviću

Objavljeno

-

By

Politički analitičar i profesor, Žarko Puhovski, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao Aktualno prijepodne u Saboru.

“Zavladalo je gotovo blagdansko rapsoloženje. I s jedne strane i druge strane, iz redova zastupnika i iz redova Vlade, smišljaju kakav štos će prodati. To je postalo neodgovorno zafrkavanje i bio bi dobro da se to događa, da se malo olabavi atmosfera, da situacija u društvu ipak nije loša”, navodi Puhovski.

Osvrnuo se na teze o demontaži države i stabilnosti Vlade, navodeći da pozicija predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nije ugrožena.

“Zašto se Plenković ponaša kao da mu je vlast ugrožena?”

“Montira se antena na zgradu, ali država se stvara. Demontiranje države – on hoće reći da se komadići grickaju, koliko mogu ovi iz oporbe ili medija, ali jezgra ostaje jer Plenkovićeva vlast nije ugrožena. Najveća nejasnoća mi je zašto se Plenković ponaša kao da je njegova vlast ugrožena, a ja nikakvu ugrozu ne vidim”, tvrdi Puhovski.

Je li premijer nervozan? “On je godinama imao dosta dosadan stil, koji ga je sprječavao da lupa sumnjive fraze. A sad je Milanović uveo to, malo očito neka nervoza za koju ne vidim razlog. Možda on zna nešto što mi ne znamo pa ima razloga za nesigurnost, možda su recimo financije u puno gorem stanju nego što mi znamo. On se ponaša kao da mu ne ide ni približno tako dobro kao što mu po svim objektivnim pokazateljima ide. Oporba je doista u poziciji liliputanca prema njemu.”

Osvrnuo se i na prepirku u Saboru između zastupnika Mire Bulja i premijer Plenkovića. “Ideja da se premijer svađa s čovjekom Buljevih kapaciteta je naprosto žalosna. Bulj nije čovjek s kojim biste polemizirali. Bulja shvaćati kao nekoga tko iznosi ozbiljne stavove je po mom mišljenju potpuno pogrešno.”

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu