Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Dr. sc. Radomir Jurić: “Narodni muzej Zadar je kulturno-povijesna institucija i ne smije ga se dijeliti!”

Objavljeno

-

Foto: screenshot HTV

O ideji da se ide u odvajanje Narodnog muzeja Zadar, odnosno “cijepanje” na manje muzejske jedinice dio kojih bi pripao Gradu, očitovao se i sam predsjednik Upravnog vijeća Narodnog muzeja Zadar, dr. sc. Radomir Jurić.

Njegov stav, odnosno stav UV NMZ koji je dostavljen Županiji kao odgovor na vijećničko pitanje prenosimo u nastavku, uz napomenu da isti stav dijeli i sam osnivač:

“Upravno vijeće Narodnog muzeja Zadar izuzetno cijeni htijenje Grada Zadra da jedan dio novo uređenog kompleksa Providurove i Kneževe palače namijeni muzejskom prikazu povijesnog i kulturnog razvoja grada Zadra. Time će se stvoriti prilika da se na suvremen način, većom otvorenošću prema posjetiocima zadarske glazbene scene, muzej približi većem broju korisnika.

Nakon analize i preporuka Stručnog vijeća Muzeja, Upravno vijeće donosi zaključak kojim podržava preporuku i stajalište da postoji realna potreba za reorganizacijom korištenja postojećih prostora, te za dobivanjem novih prostora u smislu svrsishodnije izlagačke i stručne djelatnosti. Prihvaća se inicijativa Grada Zadra za izmjenu postojeće muzejske koncepcije izlagačke djelatnosti u Providurovoj palači te za postavljenjem izložbi koje bi se bavile povijesnim i umjetničkim nasljeđem grada Zadra. Zajedno s ostalim izložbenim prostorima kojima se koristi Narodni muzej Zadar (Kneževa palača. Gradska loža, Gradska straža, Poljana pape Aleksandra bb, Medulićeva 2, Mali Arsenal, Mali i Veli Iž) to bi značajno povećalo izlagačke mogućnosti muzeja i učinilo ga reprezentativnijim te dostupnijim javnosti.

Smatramo da je muzej, osim što predstavlja radnu cjelinu, sa svojom dugom tradicijom postojanja od gotovo 190 godina sam po sebi kulturno-povijesna institucija koja govori o dugom kulturnom životu grada. Stoga smatramo kako ga se ne smije dijeliti bez obzira tko ima osnivačka prava muzeja. U slučaju prijenosa osnivačkih prava na drugu pravnu osobu muzej treba tretirati kao cjelinu.

Primarni zadatak muzeja je prepoznavati značaj pojedinih predmeta koji se prikupljaju, znanstveno i stručno obraduju, čuvaju i prezentiraju kako bi korisnicima, građanima i turistima, na što moderniji i prihvatljiviji način prezentirali pojedine muzejske teme, ovisno o prostoru u kojem se izlaže i namjeri s kojom se izlaže. Međutim, izlagačka djelatnost samo je dio aktivnosti koje se odvijaju u muzeju. Poslovi čuvanja i obrade materijala odvijaju se u radnim prostorima kojih Narodni muzej ima malo ili nimalo, a u novom kompleksu Providurove i Kneževe palače ovi prostori nisu osigurani.

I Upravno vijeće i Stručno vijeće Narodnog muzeja Zadar smatra kako Narodni muzej Zadar treba ostati funkcionalna cjelina koja će uključivati sve sadašnje sastavnice uz pravnu sljedivost, bez obzira na to tko ima osnivačka prava nad muzejem.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Humanitarna akcija HSP AS za Pučku kuhinju Socijalnu samoposlugu 

Objavljeno

-

By

Stranka HSP AS svake godine organizira humanitarnu akciju donirajući uskrsne pogače i jaja Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi za najugroženije stanovnike Zadra, kako bi proveli dostojanstveno Uskrs i uskrsne blagdane.

“U duhu Uskrsa želimo dati nadu i radost korisnicima Pučke kuhinje pokazujući još jedanput kršćansku solidarnost i ljubav.

Također promičemo socijalnu osjetljivost i socijalnu uključenost svih građana kroz cijelu godinu što je također jedan od ciljeva HSP AS.

Stranka HSP AS Republiku Hrvatsku vidi kao socijalnu državu koja se brine o svim, a posebno o najugroženijim slojevima društva.   

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim stanovnicima Zadra i zadarske županije!” – rekla je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKI PETAK / Večeras Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PODSJEĆAMO… Evo kako će trgovine i šoping centri u Zadru raditi na Veliku subotu, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru za vrijeme Uskršnjih blagdana, uz napomenu da na dan Uskrsa i Uskrsni ponedjeljak – nitko neće raditi.

BAUHAUS:

Subota: od 8 do 14

KAUFLAND:

Subota: od 7 do 22

HEY PARK

Subota: od 7 do 21

TOMMY

Subota: od 7 do 21

KONZUM:

U subotu, prodavaonice će raditi prema regularnom radnom vremenu. 

LIDL:

Subota: od 7 do 22

INTERSPAR

Subota: Od 7 do 21

PLODINE

Subota: od 7 do 22

SUPERNOVA:

Subota: od 9 do 21

STUDENAC:

Subota: od 7 do 21

PEVEX

Subota: do 15.30

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu